Kiemelt

2010. október 04.

Így tervezünk mi

Így tervezünk mi

Dizájn hét van, ilyenkor osztják ki a Magyar Formatervezési díjakat, nem is szaporítom tovább a szót, lássuk, kiket díjazott a zsűri idén/ma.

Termék kategóriában a a Velux Magyarország Kft. által nevezett, Ross Lovegrove nevével fémjelzett fénycsatorna szórótest kapott díjat. Mondjuk ez nem tudom, mitől magyar, ettől persze még jól néz ki. A díjazott darab tulajdonképpen egy természetes fénnyel működő lámpa, amely a helyiségben különleges fényjátékot alakít ki, és lehetővé teszi, hogy a felhasználó önmaga állítsa be a fény vetülését. A fénycsatorna több világosságot ad, mint egy 60W-os izzó.

Oltvai Balázs munkája az üvegvédő biléta a palackozott italok bolti lopás elleni védelmét szolgálja. A  termék gyakorlatilag bármilyen szájú palackra rápöttyinthető, viszont azt a felhelyezés után eltávolítani már csak egy speciális nyitóberendezés használatával lehet. 

Szintén termékdíjas Jári Róbert YOBI márkanevű, cserélhető peremű kerékpáragya. Ennek egyediségét az adja, hogy több szabvánnyal és alkatrésszel is kompatibilis. A funkcionális újítás mellett az ovális furatok adják a termék unikalitását.

Na, mivel a főkategóriát bemutattam, és sok alkategória van, engedjétek meg az egyéni kedvenceim bemutatását. Köztük van Koroknai Máté munkája (Diák kategória) A tervező „Zoowerk” porszívócsalád koncepciója a Vorwerk&Co.-nak, a németországi háztartási gépeket gyártó vállalatnak készült. Az eszköz nagy hatásfokkal népszerűsíti a gyerekek körében a háztartási munkát, az biztos.

Esztány István bővülő táskái nyugalmi állapotban nem foglalnak sok helyet, de ahogy pakolunk bele, úgy növekszik méretük. 
A tervező abból a formai-szerkezeti megoldásból merített, amikor a lányok tánc közben forognak és a mozgás hatására bővül a szoknyájuk. A táskák csíkozása népi ihletésű; formai megjelenésükben az egyediséget és a mai designt tükrözik.

Bőhm Gergely is a Diák Kategória Díjazottja. Busó lyukkönyve a busó álarcok formáját idézi. Nehézséget jelentett a könyvet átütő lyuk méretének és helyének a meghatározása, mert egy olyan közös nevezőt kellett találni, ami minden oldalpáron megfelelő kompozíciót eredményez, de, amint látjátok sikerült neki.További pályamunkák itt, élőben pedig a Néprajzi Múzeumban tekinthetitek meg ezt a sok szépséget október 5. és 12. között.

 

Fotó: Flickr

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Főmuci 2010.10.04. 16:35:13

Kérem a porszívóFánit! :):)

aurobin 2010.10.04. 18:46:44

A táskák nekem nagyon bejönnek!
Első látásra olyan, mint a Svájci Gárda buggyos nadrágja.
A válltáskát szívesen hordanám.

Gyarló Hintaló 2010.10.04. 20:37:24

Nekem a kerékpáragy és a lyukkönyv tetszik!

Gratulálok!

Kazimír 2010.10.05. 08:26:06

A elefántporszívót már évtizedekkel ezelőtt megálmodták a rajzfilmírók (ld. Frédi és Béni), csak idő kérdése volt, ki és mikor önti műanyagba..

A táska ötletes, a lámpa pedig szép formájú. Elismerésem a kreatívoknak!

Vad.Korte (törölt) 2010.10.05. 08:53:48

Kommentemet törölték. Akinek szántam, ezek szerint elolvasta, csak hát rossz következtetést vont le. Kicsit azért csodálkozom, ez egy intellingens blognak tűnik.