Kiemelt

2011. január 23.

Agatha Christie otthona

Agatha Christie otthona

Nemrég fejeztem be Agatha Chrisite minden részletre kiterjedő életrajzának olvasását. A számos érdekes infó közül talán a legfurcsább az volt, hogy Agatha nem vett részt a közoktatásban, intézményes keretek közt sosem járt iskolába, amit tudott, azt az anyjától tanulta, ezzel a háttérrel írta meg agyafúrt regényeit.

Az életrajzi könyv érzékletes írásokat közöl Agatha otthonairól. A felnőttkoriról eképpen számol be: "Agatha titkos és mély szenvedéllyel csüggött a birtokon. Ashfield iránti régi érzéseit kivetítette Greenwayre, bár ez a ház nem pótolhatta a régi otthont - mindig is Ashfield maradt az a hely, ahol teljesen elengedhette magát, ahol maradéktalanul boldog lehetett. Greenway azonban különleges volt, és nagyon mélyen beitta magát az érzékeibe, a képzeletébe.

Nyáron általában tele volt vendéggel, nagy élet zajlott a birtokon: teniszeztek, kroketteztek, minigolfoztak, csónakáztak a Dart folyón, gyerekek hancúroztak a fűben, és kutyák futkostak összevissza.

Itt még a magány is mágikus tudott lenni: fallal kerített kertek, buja növényzet közt kanyargó ösvények, rövid életű kaméliák, a behajtott zsalugáterekkel árnyékolt szobák napsütötte csíkjai, a főbejárat előtt húzódó gyepszőnyeg, amely aztán meredeken a folyó felé lejt - mindez maga a tökéletesen konstruált nyugalom meg-megzizzenő lombú fákkal.

Ez volt Agatha megtestesült álomvilága, amelyben mint kövér, ráncos, élesen okos pillantású matróna sétálgatott, sarkában egy-egy foltos kutyával."

Részlet Laura Thompson: Agatha Christie - egy angol rejtély c. könyvéből (Háttér Kiadó, 2010).

 

Saját kiegészítés, a házat nemrég felújították, ma bárki által látogatható, csak aztán nehogy a könyvtárszobában történjen valami furcsa haláleset. A virtuális túra biztonságosabb, ahhoz pedig klikk ide :)

 

Ha tetszett az írás, csatlakozz Te is az Otthon édes Facebook közösségéhez. Klikk ide.

 

Kommentben pedig várom a kedvenc Agatha Christie regényedet.

 

Fotó: Google/BBC

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

c3po_me 2011.01.24. 09:05:29

Mashol nem is nagyon irhatta volna ezeket a cuccokat. En is szivesen elnek itt.
Ha esetleg eredetiben erdekel az oneletrajza (!), katt a linkre. ;)

www.filesonic.com/en/file/16675293/970_Agatha%20Christie_%20An_Autobiography.rar

Cesare 2011.01.24. 10:34:50

Gyilkosság Mezopotámiában.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2011.01.24. 10:35:14

Ihletet ado kornyezet, erre szoktak mondani :)

Intizar 2011.01.24. 10:44:34

Hű, de pocséknak tűnik ez a fordítás. Kár. A vityilló viszont gyönyörű!

ilovecooking 2011.01.24. 11:13:17

Gyönyörű a ház, pont, mint amilyet elképzeltem Agathanak...
De erről is csak az jut az eszembe, h mennyire irigylem az britektől a National Trust-ot! (ami mellesleg 100%-ban alapítványi és csak saját forrásaiból dolgozik!)