Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

Panyola - mintha hazajönnél

 2012.08.07. 10:10

A Panyolára járás Panyolafeszt idején nálam hagyománnyá vált. Idén harmadszor voltam az országnak e kelet-magyarországi szegletében, ahová évente kétszer biztosan elmegyek. Fesztiválidőben, illetve amikor a helyi asszonyok nekiállnak szilvalekvárt főzni. Mindkettő felejthetetlen élmény.IMG_5269.jpg

A Panyolafeszten idén túl vagyunk. Most sem csalódtam. Emberi volt a lépték, jó volt a szervezés, remek a program, családias a hangulat és nem volt pozőrködés, senki nem akart többet mutatni annál, mint ami.IMG_2048.JPG

Ahhoz, hogy tökéletes stresszmentes zónává nyilvánítsam, száműzni kellene a térerőt. Egyébként minden más stimmel, a kulisszák festőiek, a vendégszeretetről pedig csak szuperlatívuszokban tudok szólni.IMG_5254.JPG

De térjünk vissza a rendezvényhez. Idén már hivatalos fesztiválpólót is lehetett kapni, rajta a szloggenel: Panyola - mintha hazajönnél. A hazajövetel érzés nem csak a helyiek kedvessége miatt van meg. Elképesztően jó koszt van, melyek legtöbbje helyi étel. A lenti képen épp lapcsánka készül.IMG_5256.JPGAz ételeket, mint mindig, a Szamosparti Nyugdíjas Klub aktivistái készítették piros pöttyös ünneplőruhájukban. IMG_5264.JPG

Ez az eladó tér. Érdemes szemügyre venni a dekorációt, amit helyi szőttes, kredenc, falvédők és a környékbeli fazekasmunkák dominálnak.IMG_5259.JPG

IMG_5276.JPGIMG_5277.JPGIMG_2092.JPGAz árképzés baráti. Még csak a sorok között sem kell tudni olvasni ahhoz, hogy lejöjjön, itt nem a nyerészkedés a cél.IMG_5265.JPG

Volt is sor rendesen, a stand dübörgő sikerrel üzemelt. Aki pedig jóllakott a sóssal, édességből kizárólag házi süteményeket vehetett, melyet az itt élő családok, nagyik sütöttek, a töltelék helyi gyümölcsből: meggyből, szilvából és barackból készült. Személyes kedvencem a rumos szilvalekvárral töltött Panyolai háromszög, aminek krémje kicsit a Sportszeletre emlékeztetett.IMG_5260.JPG

Itt a süti tésztája nem az ételszínezéktől volt sárga, sokkal inkább attól, hogy nem sajnálták belőle a tojást.Képernyőfotó 2012-08-06 - 17.06.57.png

Az ételek elfogyasztására legalkalmasabb hely a lounge szekció kanapéval, állólámpával, rongyszőnyeggel letakart szalmabálákkal.IMG_5288.jpg

IMG_5307.JPGIMG_5275.jpgA relaxálás mellett lehetett vásárolni, szilvalekvárt, aszalt szilvát, kézműves termékeket, egy helyi erő az antik sörnyitókészletét is lehozta. Gyűjtésének akadtak bőven csodálói.IMG_5251.JPG

A meleg miatt persze nem lehetett az egész napot a fesztiválon tölteni. A kötelező vizit megvolt a pálinkafőzdében is. Az üzemből egyedülálló a panoráma, csoda-e, hogy olyan jó és tiszta pálinka kerül ki onnan, ami nem karmol be másnap fejben.IMG_2056.JPGZsuzsinak jól áll a kis Túr, ami a főzde tövében kanyarog.IMG_2059.JPGAz üzem mintaboltjában a vezetett főzdelátogatás után vásároltunk is.IMG_2080.JPG

Nézzük, mint rejt egy női táska Panyolán. Szilvi táskája beltartalmával felkészüt a legrosszabb eshetőségekre...IMG_2081.JPG

Az én kedvencem a főzde egy új tétele, az aszaltbarack esszencia, ami olyan nemes nedű, hogy számozott palackban árusítják.Képernyőfotó 2012-08-07 - 7.53.52.png

Az időt persze nem csak Panyolán töltöttük, a szállásunk eleve Kisarban volt, mert Panyola teljesen megtelt. Ez 15 km-re van Panyolától. Tivadartól, a szomszédos falutól épphogy csak a Tisza választott el bennünket, így gyakorta jártunk erre a homokos partszakaszra.IMG_5222.JPGÉrdekes, hogy korábban, Magyarországot elhagyva több száz kilométert utaztam homokos partért, erre kiderül, homokos ilyen nálunk is van, és ezért el sem kell hagyni a határokat.

IMG_5135.JPGA homok minősége kifogástalan, és a vízben sem nagyon találni kivetni valót.IMG_5134.JPG

Zöld, mint a smaragd.Képernyőfotó 2012-08-07 - 8.11.38.png

De vizsgáljuk be még egy pár fotó segítségével a homok minőségét.IMG_5191.JPGIMG_5154.JPGIMG_5157.jpg

Puha, simogató, jó a talpnak. A gyerekek is imádják. Számukra olykor akad itt nagy fogás.IMG_2145.jpg

Képernyőfotó 2012-08-07 - 8.10.23.pngA part békés, biztonságos, a vízimentő jelenléte, noha nem egy kimondott David Hasselhoff, megnyugtató.IMG_2035.JPG

A fürdőzés élményét emeli, hogy ugyan rendtartás van, de nincs idegesítő úszómester, aki nyakon csíp, ha elhagyod az úszásra kijelölt szakaszt.IMG_5193.JPG

Ennek különösen örültem, mert a kedvenc tevékenységem a csorgás a Tisza sodrásával, amikor pár száz métert hagyod magad az árral sodortatni, majd visszasétálsz a kiindulópontra.IMG_2040.JPG

A visszaúton sétálva akad érdekesség. Ez a tábla a Tiszavirágzás szépségére hívja fel a figyelmet. Ilyet még nem láttam, de egyszer beiktatom a nyári programomba a megfigyelését, állítólag László nap körül lehet látni.IMG_5188.JPGAddig marad a relaxáció ezen a tényleg pihentető strandon, ahol a csendet, a kultúrált fürdőzést csak olykor zavarja meg egy-egy idegesítő jet-ski-s.Képernyőfotó 2012-08-07 - 8.08.51.pngIMG_5224.JPG

A relax a parton is folytatható.IMG_5187.JPGA csendről csak anyit, hogy az kizárólag napközben élvezhető. Tivadarnak van egy vigalmi negyede, ahol esténként a legolcsóbb, legszemetebb, dobhártyagyilkos techno büntet.IMG_5212.JPG

Helyesek ezek a nyaralók, de pont az esti hangzavar miatt semmiképp sem vennék itt ingatlant. Még jó, hogy a tetthelytől némileg távolabb laktunk.IMG_2045.jpg

A ház egy véletlen kiválasztás eredménye volt, de rendkívüli komfortfokozattal bírt, méghozzá olcsón.IMG_5227.JPGIMG_5245.JPGIMG_5240.jpgIMG_5235.JPG

A bérelt ház érdekessége, hogy a tulajdonos nem reklámozza, a neten meg sem lehet találni, így szűri a közönséget. Aztán valahogy mégis megtalálják, ő is tudja, a szájhagyomány a legjobb marketing.

IMG_5232.JPGÚgy tűnt, a tulajnak nem a pénz számít, sokkal inkább az, ami az egész térségre jellemző. Érezzék jó magukat az emberek egy gyakorlatilag érintetlen, vendégszerető környezetben, ahol nem a lehúzás és nem a szabályok közé szorított nyaralás a cél. IMG_5233.JPG

Ennek pedig, aki ott járt, úgyis hírét viszi. Kelet-Magyarországnak szüksége is van erre.IMG_2103.JPG

Mi a forintjainkkal ismét ezt a térséget támogattuk. Hoztunk lekvárt, pálinkát, szőttest, helyi kézműves termékeket, ők pedig adtak megint pár felejthetetlen napot.IMG_5231.JPG

Jó csere volt, ajánlom mindenkinek, szeptemberben, szilvalekvár főzés idején visszatérünk, addig pedig maradnak az emlékek.IMG_2101.JPG

Fotó: Otthon édes/Kiss Eszter

A bejegyzés trackback címe:

http://otthonedes.blog.hu/api/trackback/id/tr534698659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.