Kiemelt

2013. július 13.

Pajta az Őrség szívében

Pajta az Őrség szívében

Az Őrség számomra kulthely. Egy időben sokat jártam oda, majd pár év kimaradt. Annak idején a határmenti táj zártsága és érintetlensége vonzott. Az, hogy távol van mindentől, Budapestről 3 óra autóval. Sokan az idefelé vezető úton, már a Balatonnál leakadnak, akik viszont ide jönnek, azok okkal: a szűz táj, a határtalan csend és nyugalom miatt teszik. IMG_0073.JPG

Korábban szállásügyileg a parasztház vonalat toltam, az álparaszt hangulattól azonban megcsömörlöttem. Mármint attól, amikor Marika néni kitalálja, ő a falusivendéglátó, a tisztaszobát teleakasztgatja vasvillával, teknővel, rostával. Nos, ez nekem nem vendéglátás. A vendéglátás szerintem ugyanis nem hobbi, inkább kőkemény szakma.IMG_9885.JPGA Pajtában tett látogatásom azonban új fejezetet nyitott azzal kapcsolatban, hogyan lehet a vendéglátást modernebb felfogásban, kortárs, ugyanakkor természetbarát kulisszák között bonyolítani ezen a vidéken.

IMG_0006.JPG

Kelemes csalódás ért. Az Őriszentpéteren lévő hely olyan magasra tette a lécet, hogy, aki ide beteszi a lábát, nem akar továbbállni. Itt egész egyszerűen jó.  Az egyetlen bökkenő, hogy a Pajta csupán rendezvényközpont, mely étteremmel rendelkezik ugyan, de szálláshellyel nem.IMG_0049.JPG

A rendezvényterem egy 100 éves pajtából lett kialakítva. Benne gyerektáborok, táncházak, kiállítások zajlananak úgy, hogy az ide érkezők élelmezéséről a Bisztró nevű konyha gondoskodik Csécsei László vezetésével, aki korábban a budapesti Villa Bagatelle szakácsa volt, ez pedig garancia arra, hogy minőségit egyél.IMG_3880.JPG

A szállás égető hiány, nekünk mégis sikerült meghúznunk magunkat itt, miután a tulajdonosok vendégszeretetét élveztük, akik a szomszédos és hasonló stílusban épült házban laknak (lásd a lenti képen). Nyaralójuk - U. Nagy Gábor Ybl-díjas építész munkája - 2005-ben készült el, 7 évvel később építették mellé a Pajtát, hogy a birtok egységes legyen.haz7.JPG

Az épület úgynevezett fachwerk ház, ahol a gerendaközöket különböző anyagokkal szokás megtölteni. Itt a téglára esett a választás. Az ingatlan ereje a természetes anyagokban, az óriási nyílászárókban és az egyszintes, nem felfelé terjeszkedő, amerikai házakra jellemző, vízszintesen szétterülő formában áll. Egyesek szerint tájidegen, szerintem nem.IMG_9719.JPGA kilátás mindenhonnan pazar, a széles nyílászárókon keresztül az operett erdőkre látni. A kifejezést házigazdánktól, Verától tanultam. Fejben megvolt, de nem tudtam pontosan definiálni, mi is ez pontosan. Igazából azt a látványt jelenti, amilyet kizárólag Kálmán Imre darabok díszleteiként lehet látni az Operett Színházban.IMG_0173.JPG

A fű elvágólagos a fák formára nyírtak, már-már tökéletesen giccses az összkép, akár egy leporelló meséskönyvben. A telek területén legelő, tóka, a korábbi fenyőfaültetvényből visszamardt és soha el nem adott fenyők állnak.haz5.JPG

A természet a házon belülre is bekéredzkedett és nem csupán egy csokor vadvirág formájában.haz4_1.jpg

A ház szerkezete fenyőfa, az ablakkeret, a beépített bútorok szintén, a szekrény egy erdélyi bútorfestő keze nyomán lett ilyen szép.
IMG_3858.JPG

Fából a teraszra is jócskán jutott. A dobogó is ebből az anyagból készült, a terasz tetejét faoszlopok tartják.haz9.JPG

De a tégla is jó látvány, közöttük olykor felbukkan egy dísztárgy, amitől még kellemesebb az összhatás.haz6.JPGEgy szó, mint száz, erős kezdés volt már az első ingatlan felhúzása is. A telken azonban állt még egy pajta, amivel kezdeni akartak valamit a tulajdonosok, akik nem mellesleg a néptánc elkötelezett hívei.IMG_9858.jpg

Amerikában ma komoly mozgalom a csűrök, gazdasági épületek, magtárak felújítása. Veráék úgy gondolták, ők is felújítják és kulturális célok szolgálatába állítják sajátjukat.Pajta8.JPG

Ez 2012. őszén meg is valósult. Keletkezett egy óriási tér, ami esküvőknek, gyerek- és felnőtt táboroknak, néptáncóráknak, egyéb kulturális programoknak, kiállításoknak ad helyet.IMG_9983.JPG

A Pajtának nagyon jók a terei, térélményben talán az a legerősebb élmény, amikor a méretes üvegtáblákon ömlik be a fény csodálatosan megvilágítva a rendezvénytermet.Pajta9.JPGAz állatok egykori szálláshelyén igényes anyagokkal alakították ki a belső teret, a tetőtéri részt, ahol valaha a takarmányt tartották, jelzés értékkel nyitva hagyta az építész.

Pajta1.JPGA Pajtában idén nyáron már beindult az élet, de még mindig lehet jelentkezni táncháztáborba. A tulajdonosok a jövőben terveznek jóga és életmódtábort, meseterápiát, kézműves táborokat felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt.IMG_9791.JPGA helyszín több, mint szerethető: ha az ember ideér, nem akar innen elmenni. Erre jól ráéreztek a tulajdonosok, akik egy vendéglátóegység kialakításában is gondolkodtak. Először csak egy teakonyhában, majd étterem lett belőle, méghozzá egy elég komoly étterem a legmodernebb fúziós konyhát kiszolgálni képes berendezésekkel.IMG_0155.JPGA konyha és az étterem új épületet kapott, ezt látjátok a képen, előtte óriási terasz szolgálja az ide érkezők kényelmét. A jó felszereltségű konyha persze komoly szakácsot kívánt, így került a Bisztróba konyhafőnöknek a már említett Csécsei László.IMG_0044.JPGA konyha a szezonalitásra koncentrál, őstermelőktő vásárol, a helyi alapanyagokból készült ételeket teszi az étlapra. A tájra jellemző élelmiszer a tökmagolaj, a kecskesajt, a mangalica és a piros bogyós gyümölcsök.IMG_9762.JPG

A séf előnyben részesíti a kézműves élelmiszereket, amik előállításában maga is jeleskedik. Készít házi tésztát, házi lekvárt és kenyeret. Maga rakja el a kovászos uborka helyett a kovászos zöldbabot, kovászos káposztát és kovászos retket.IMG_0161.jpg

Klasszikus őrségi étel itt nincs, aki dödöllét vagy más helyit enne, rengeteg lehetősége van ezt megtenni a környékbeli csárdákban. A Pajta egyik legizgalmasabb szolgáltatása esküvők bonyolítása, ami 100 főig tud kényelmes lenni itt.IMG_3842.JPG

A helyszín tökéletes hozzá, a templomi szertartáshoz a veleméri fény templomát ajánlom, amit az oda betörő fény minden napszakban másként világít meg.IMG_0120.JPG

Az Árpád-kori templom egy kis erdei tisztásra épült, befogadóképessége maximum 100 fő, így elsősorban kis és intim esküvők kulisszája lehet.IMG_9969.JPGEsett már szó róla, hogy a Pajta nem tud szállást biztosítani. Az Új Széchenyi Terv anyagi segítségével épült komplexum lényege pont az volt, hogy rendezvényeket szolgáljon ki és hozza helyzetbe a helyi szállásadókat.IMG_9943.JPG

Amit szállásként ajánlok a környéken az a Magyarszombatfán lévő Kosbor Panzió. A hotel a Stílusos Vidéki Szállodák lánc tagja. Tulajdonosa egy igazán szerethető fészket alakított ki az Őrségben.IMG_9936.JPGIMG_9934.JPGVisszatérve a Pajtára és az ottani esküvőkre, 3 menüből lehet választani, a legolcsóbb 6500 Ft. Az őrségi menü gomba, dödölle, tökmagolaj fókusszal dolgozik, van egyéni menü és büféasztalos is, érdemes tájékozódni a lehetőségekről, de nemcsak esküvők alkalmával.IMG_9784.JPG

Családi összejövetelk, szülinapok, kézfogók, keresztelők kapcsán is, mert ezek az események is szívesen látottak a Pajtában és éttermében, aminek saját fűszernövénykertje van, benne egy olyan érdekességgel, amilyen a lila chili.IMG_9999.JPGIMG_9998.JPG

Fontosnak tartom kiemelni, hogy a hely felismerte, hogy megfelelő logo, arculati elemek nélkül nem érdemes kiállni a nagyközönség elé. A rendezvényközpont és étterem grafikai munkáit Baráth Dávid és Áron készítette.IMG_9718.JPG

A helyről ki merem jelenteni, hogy ma az Őrség legizgalmasabb vállalkozása.IMG_0002.jpg

A hely a világon bárhol megállná a helyét és legfőbb erénye talán, hogy nagyon jól elkapta azt, ami hiányzik a Budapestől az Őrségbe látogatónak. A jó konyhát és a magas színvonalon, jó anyagokból épített környezetet.IMG_9775.JPG

A természet már csak hab a tortán. Lenyügöző. Otthon édes kompatibilis, szívből ajánlom, ugorjatok be, ha arra jártok. Az étterem hétfő kivételével minden nap reggel 9 órától van nyitva.IMG_0050.jpgMég több őrségi kaland hamarosan. Az ott szerzett élmények jelenleg feldolgozás alatt állnak.IMG_9837.JPG

Fotók: Otthon édes Team

A bejegyzés trackback címe:

http://otthonedes.blog.hu/api/trackback/id/tr795401178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Gabriella Toth 2013.07.16. 01:37:06

Kedves OtthonEdes!
Szeretnem osztani a velemenyedet amit a Pajtarol irtal. A szallas aggaszt, de mar ki van talalva! Nem megszokott, uj, erdekes, nagyon tajba illo. 5 percre a pajtatol gyalog. Anyagiak hianyoznak csak, otlet rengeteg! Igerem par even belul meglesz es nem lesz csalodas!
Olcso, megis egyedi, nem a megszokott vendeghaz vasvillaval a falon. Addig egy kis turelmet kerek es minden szep lesz :)

photoboy 2013.07.22. 10:56:25

Kedves OtthonEdes,

A Pajtáról szeretném megosztani véleményemet és nem bántó szándékkal, pusztán tényszerűen. Voltam ott 3 hete vacsorázni mentünk egy baráti társasággal. Csodás hely, jól hangzó menűsor, stb.. Az első meglepetés az volt, hogy külső menűsorral ellentétben az étlapban elég szolid kínálat volt. A második ami egyből feltűnt, hogy a professzionálisan kialakított étteremben iszonyatos amatőr érzetet keltenek a pincérek. Az egyik aki kiszolgált, elejtette a cuccait majd elfelejtette a rendelést és kb 10 perc késéssel hozta a köret mellé a főételt. A másik pincér (egy hölgy) éppen a családját istápolta, míg az asztalok tele voltak régebbi vendégek maradék edényeivel. Nagyon furcsa kontraszt volt mindez a hely kinézetével szemben. Olyan mintha egy Audi A8-asba beülnék és bekapcsolnám a sokol rádiót. Döbbenet volt és a legfurcsább az volt, hogy ezekre az apróságokra csak figyelni kellett volna és egy országos hírű hely lehetne. További gond volt, hogy egy grillsütőn sütöttek a sok vendégre így gyakorlatilag lejárt az ember személyije mire megkapta a kaját. Szóval furcsa egy hely. Profi külső béna belső. Az étel közepes volt, bár rossznak semmiképpen nem mondható. Nagyon bízom benne, hogy sikerül a nehézségeiket megoldani mert amúgy az Őrség igazi kult helye lehetne.

Otthon édes 2013.07.22. 19:28:34

@photoboy: Köszi az észrevételt. Sajnos azt látom, hogy Magyarországon, főleg vidéken nehéz elvárni magas szintű kiszolgálást a vendéglátóiparban pincér szinten. Nincs tulajdonosi szemlélet, nincs vendéglátói rutin. Miközben a tulaj szeretné integrálni a helyi lakosságot, igykszik munkahelyet biztosítani az itt élőknek, ők mégsem annyira érzik egy ilyen hely szellemiségét. Ez sok munka és erőfeszítés, ami szerintem a Pajtásoknak is komoly fejtörés és biztos igyekeznek az általad megtapasztalt helyzetet felszámolni. Legyünk türelemmel és örüljünk, hogy nem a kommersz, zsírban tocsogó ételeket kell fogyasztani csárdakörnyezetben.

photoboy 2013.07.23. 11:44:25

Igen teljesen igazad van a tulajdonosi szemléletet és a rutint illetően. Bízom benne, hogy sikerül a Pajtásoknak megoldani a nehézségeket. Drukkolok nekik, mert nagyon szeretném ha egy igazi, országos hírű hely válna belőle. Jövőre visszatérek és letesztelem:)

Gabriella Toth 2013.08.04. 03:12:27

Mindannyian remeljuk a Pajta megoldja a problemakat! Amikor en voltam ott minden rendben ment.
Ami a menut illeti ne felejtsuk el, hogy probalnak szezonalis, helyi alapanyagokat felhasznalni. Egy etterem minosege nem a menu nagysagaval aranyos, eppen forditva: ahol 100 fele etelt kinalnak garantaltan nem friss alapanyagokkal dolgoznak, az etelek nagyresze elore elkeszitett, fagyasztott stb. A Pajtaban ugyan nincs nagy valasztek, de a menut gyakran valtoztatjak. Voltam olyan helyen ahol 10 eve ugyanaz a menu van. Ez nem olyan, sot!Mindig ujat kinal. Fantaziadus, friss es ujdonsag! :)