Kiemelt

2014. április 21.

Hú!SVÉTi hangulatok

Hú!SVÉTi hangulatok

Husvet5.jpgAz idei első SVÉT (Stílusos Vidéki Éttermiség) mini SVÉT-tel örvendeztette meg híveit, köztük engem Villányban.

 

east2.jpg

Az ünnep hétvégéjén lévő esemény a Hú!SVÉT nevet kapta. Házigazdája Palkonya és Villány, utóbbi helyszínen a Gere család hoteljének kertje, a Gere Crocus Borhotel és az abban üzemelő Mandula Étterem.  A  0. nap főszereplője Palkonya, egy apró falu Villány mellett, melynek arculatát a 18. században betelepített német szőlőműveseknek formálták, akik szőlész-borász tudásukon túl jellegzetes építészeti kultúrájukat is magukkal hozták.

Husvet1.jpg

A község legnevezetesebb műemlék együttese a faluvégi domboldalt borító 53 présházból álló pincesor, amelyre jól rímelnek a falu házai. Palkonya érdekessége, hogy ott ma az ingatlanok fele helyileg védett műemlék. Itt épp a pincesoron tettem egy sétát, ami tényleg olyan, mintha egy mesekönyv kulisszái között mászkálna az ember.

P1200605.jpg

Palkonyán 1992-ben az önkormányzat 52 darab 100–200 éves lakóházat nyilvánított védettnek, a benne élőket pedig a stílusjegyek megtartására és visszaállítására ösztönözte, amire fogékony volt a lakosság.

Képernyőfotó 2014-04-21 - 20.12.15.png

Itt, ebben a faluban tevékenykedik a Polgár Pince, és a híres villányi borászfamília, a Gere család is üzemeltet egy vendégházat helyben Palkonyha néven. A 0. napon a falu portái, pincéi nyitottak ki, hogy a rövd sétával elérhető célállomásokon a helyi gasztroélményeknek hódolhassunk.

palk.jpg

Két élményszámba menő állomásról ejtenék szót, az egyik a Palkonyha, ahol babos bárányt ettem cserépedényben készítve, utána pedig kemencés gidát. A porta hangulatos, szálláshelynek is ajánlom (a tornácát lásd alább), a konyhája pedig klasszikus slow food, saját alapanyagok felhasználásával kis horvát-szerb behatással.Képernyőfotó 2014-04-21 - 20.40.27.png

A vendégház saját állatfarmmal rendelkezik, mangalica, csirke, fekete bárányok, boci a felhozatal. Az eseményen állatsimogató is működött, az állatok karámja ötletes, falai raklapból készültek.

karam1.jpg

Ez a kis boci folyamatosan adta ki a hangokat magából. Először azt hittem, magnóról szól annyira mély és öblös volt, de, amikor odafértem az állatsimogatóhoz, akkor láttam, hogy itt egy növendék boci nyomja a műsort, bele-bele búgva az élő blues muzsikába, ami hangulatfestés gyanánt szólt.

Husvet6.jpg

A másik porta, ahol hosszabban elidőztünk, a Nóra porta volt, elképesztő finom házi süteményekkel és szörpökkel. A program második napja maga volt a főrendezvény, itt lehetett 8 vdéki étterem fogásait kóstolni, remek muzsika és műértő közönség társaságában. 

Husvet3.jpg

A nap résztvevői a pannonhalmi Viator Étterem, a balatonfüredi Baricska Csárda, a veszprémi Chianti, a perbáli Walter Vendéglő voltak, emellett jelen volt Etyekről a Manga Utazó Gasztroműhely, vendégként a sproni Erhardt Vendéglő és a szomszédos faluból a Palkonyha. A házigazda pedig maga a Mandula Étterem volt.

Husvet2.jpg

Nagy Tünde, az Ízbolygó bloggere elmondta nekem, hogy kell okosan kóstolni. Minden fogást másodmagaddal kell kipróbálni és így mindent végig lehet enni, máskülönben vállalhatatlan a dolog, mert nagy a trakta.

P1200772.jpg

Az eseményen a húsvét tematika miatt az éttermek olyan fogásokat hoztak, amiben a bárány és a nyúl volt a főszereplő. A helyszínen megettem tehát az éves ilyen jellegű húsadagomat, otthon úgysem vállalkoznék ilyesmi elkészítésére.rupi.jpg

Sok kedvencem volt, a Viatort Pannonhalmán nagyon szeretem, most is elkáprázttatott. Nyúlterrine-t ettem tőlük spárgavariációval.

via.jpg

A desszertjük, nos abból én is repetáztam, de a Pisztáciás fehércsokoládé mousse rebarbarás eperrel nem csak nekem volt kedvemre való.

rebarba.jpg

A Baricska remek húsmentes fogása a medvehagymaleves volt zsendicével, sonkachips-szel és desszert fronton sem variált nagyot, tudván azt, hogy az életeket nem kell mindig túlgondolkodni. Ők hozták a jót, a beváltat, az almás pitét vastag töltelékkel, vékony tésztával, ahogy apukám is csinálta. 

barics.jpg

Az Erhardt Étterem meghívott vendég volt Soporonból. Báránycsülke olivás csicseriborsó pürével engem megygyőzött, a barátom azt mondja, írjam bele, hogy neki ők tetszettek a legjobban.

P1200813.JPG

Nem csak az ízek miatt, hanem az elegáns szett, a fekete kesztyű miatt és hát a legízlésesebb stand is az övék volt.

erh.jpg

A Palkonyha érdekes cserépedényekben főzte meg bárányraguját. A mázas cserepedények Légli Attila fazekas mestermunkái. Szabad tűzi felhasználásakor remek ételt kapunk végeredményként, gyakorltilag elég beletenni az alapanyagokat, néha megkavarni, a többit pedig rábízni a cserepekre.

P1200722.JPG

Aki ezt most kihagyta, a Stílusos Vidéki Éttermekkel elgközelebb a Budai Gourmet Fesztiválon találkozhat. Ott már nem lesz olyan családias a hangulat, amilyen itt volt, de megéri kilátogatni.

vendeg1.jpg

Ami nekem a legjobban tetszett a rendezvényben, hogy nem volt fesztiválhangulat, mint a legutób Noszvajon, ami, megjegyzem, a sokadalom ellenére is nagyon szerethető és kiváló hangulatú esemény volt volt.

IMG_7888.JPG

Itt szellősebb volt a tér, tovább kitartottak a készletek, nem kellett vadászni az ülőhelyeket. Nem hiába hívják ezt a típusú rendezvényt mini SVÉT-nek, az évi egy nagy rendezvényt pedig maxi SVÉT-nek.

P1200738.JPG

Olyan volt, amilyennnek a Stílusos Vidéki Éttermiség mozgalom alapítói kitalálták ezt az egészet még a kezdet kezdetén. Ők ugyanis egy olyan eseményt álmodtak, ami lehetőséget ad az éttermek és a közönség közvetlen találkozására, ahol a vendéglők is eszmét cserélhetnek egymással, mindez pedig kötetlen hangulatban történhet.

P1200794.JPG

Remek aláfestőzene mellett.

Husvet4.jpg

Szóval olyan jó kis összekapaszkodós esemény volt ez most. Én már alig várom a következő, nagy, maxi SVÉT-et, ami a Budai Gourmet után a debreceni IKON Étteremben lesz szeptember elején. A pontos időpont miatt figyeljétek a SVÉT oldalát.

barti.jpg

Ha tetszett a poszt, csatlakozz te is az Otthon édes Facebook közösségéhez itt, mert lesznek még hasonló írások.

Fotó: Otthon édes Team, a vízjeles képek: Gastromarketing (Gálik Judit és Gálik Levente)

A bejegyzés trackback címe:

http://otthonedes.blog.hu/api/trackback/id/tr926066801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.