Kiemelt

2015. május 30.

Boldog születésnapÖT!

Boldog születésnapÖT!

viator_4.JPGPannonhalmára most rájár a rúd, de számomra ez mit sem változtat azon a tényen, hogy Magyarország egyik legjobb kirándulóhelye. Olyan világörökségi helyszín, ami nem vált a tömegturizmus fellegvárává, ez pedig nagy érték.

pannonhalma.jpgMindenkinek javaslom: tapasztalja meg a hely energiáit és visszajáró vendég lesz. Eleve a helységnév is csodás. A Pannonhalma elnevezés a XIX. század elejéről származik Kazinczy Ferenc nyelvújítónk és Guzmics Izidor bencés szerzetes levelezésében fordult elő először, a Mons Sacer Pannoniae latin kifejezés magyarításaként.kepernyofoto_2015-05-30_15_11_34.pngPannonhalma bencés kézben levő része túlkapásoktól mentes, minőségi, békés és spirituális zarándokhely, ami egyre több gasztrozarándok térképére is felkerül. Ha közülük való vagy, a Kosaras-dombra kell felkapaszkodnod, itt működik pontosan 5 éve a Viator Étterem (Viator jelentése: utazó, vándor), amelynek ezúton kívánok boldog születésnapÖT!kepernyofoto_2015-05-30_13_41_29.pngIde belépve a gasztroélmények előtt kapsz egy markáns vizuális élményt. A nívódíjas hasáb alakú kortárs épületből tökéletes kilátás nyílik az apátság épületére. Az üvegfalakhoz napsütésben elkél a napszemüveg, mert belekáprázik a szemed a fehér abroszokba.img_2019.JPGAz étterem azonban nemcsak külső-belső vizualitásában nyújt kiemelkedőt, a fogások tekintetében is. A Viator konyhája a szerzetesközösség gasztronómiai jelképe: úgy tradicionális, hogy közben modern. 2010-es megnyitásakor a cél az volt, hogy az apátságba látogatók és a környéken kirándulók számára a Viator egy minden igényt kielégítő pihenő, feltöltő pont legyen.gyug.jpegEbben komoly szerep jut a csapatot a nyitás óta séfként erősítő Gyurik Gábornak, aki számos helyi terméket igyekszik beépíteni az ételekbe és nagymértékben támaszkodik a bencés alapanyagokra, így a fűszerkert szezonális növényeire, továbbá az apátsági borokra.kepernyofoto_2015-05-30_13_40_40.pngA kiszolgálás jó színvonalú, az ételek bárhol a világon megállnák a helyüket. Az elmúlt 5 év trónról letaszíthatatlan közönségkedvencei a zsályás, kakukkfüves kacsamáj, a desszertek közül pedig a nugátos tortácska, ezeket kár lenne kihagyni, de a szezonális étlap finomságaival is ugyanez a helyzet, ezen most, kora nyáron Gábor a spárgának és az epernek ajánlotta a főszerepet.

kepernyofoto_2015-05-30_13_45_31.pngAz ötéves születésnapon volt szerencsém megkóstolni sok finomságot, melyek közül kiemelkedett a kacsamáj magnum, ami egy pálcára szúrt falatnyi kacsamáj rebarbarazselében, azon pedig roppanós étcsoki réteg. Említést érdemel továbbá a falatka kínálatból a gyógynövénylikőrös popcake, amit a bátrak az idei esőáztatta Budai Gourmet Fesztiválon már megkóstolhattak.kepernyofoto_2015-05-30_14_03_09.png

Várszegi Asztrik főapát ünnepi beszédéből tudom, hogy az épület azért viseli a Kosaras-domb nevet, mert a helyben élő mezőgazdasági munkások a földekről kosárkáikkal itt ültek le elfogyasztani az ételüket.kepernyofoto_2015-05-30_14_06_47.png

Szintén főapát út mondta, hogy a bencéseknél az étkezés a közösség megélésének és a szolgáló szeretet gyakorlásának a színtere. Ez a gondoskodás, a másik emberre való odafigyelés jellemzi a benedeki monostorokban a vendégek fogadását: külön konyha áll készen arra, hogy a „bizonytalan időben érkező” vándor erőre kapjon. Ennek a fajta vendégvárásnak egy profi formája a Viator, ami a modern időkben a bencés közösségek élő hagyományát őrzi.kepernyofoto_2015-05-30_14_55_38.png

Aki későbbre időzítené a látogatását, ajánlom a levendulaheteket. Pannonhalma levendulamezőit megillatozni, majd viszontlátni a vegyszermentesen előállított gyógynövényt a tányéron valamilyen formán, de nem a közhelyes elkészítési módokon, nos, erre magam is benevezek 2015. június 26 és július 12 között.kepernyofoto_2015-05-30_22_35_30.png

Magyarországon egészen egyedülálló az, amit a hely és az étterem nyújtani tud. A Viatorban ülni ráadásul egy kicsit olyan, mint a táj fölött lebegni. Ez önmagában is elég lenne, de rendelés után jön csak a java.

Viator V. születésnap from E-motion Pictures on Vimeo.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz te is az Otthon édes Facebook közösségéhez: itt. Egyben kattintsd is le a Beállításoknál az Értesítéseket kérek fület, mert csak így jutnak el hozzád a friss tartalmak.

Fotók: Viator, Hargitay Olivér, Fónyad Orsolya

 

A bejegyzés trackback címe:

http://otthonedes.blog.hu/api/trackback/id/tr957504610
Nincsenek hozzászólások.