Kiemelt

2016. május 31.

Jóarcok: 10+1 kérdés Zsidai Royhoz

Jóarcok: 10+1 kérdés Zsidai Royhoz

thumb_img_2321_1024.jpgA Jóarcok rovatba azok kerülnek, akiket ilyen-olyan okból kedvelek, akiknek a munkásságára fel szeretném hívni a figyelmet, mert saját szakterületükön kiemelkedőt, különlegeset alkotnak. Ma Zsiday Roy-jal beszélgetek.

zsidai_roy.png1. A saját gasztroportfóliódból melyik a kedvenc egységed? Nincs ilyen, ott vagyok a legtöbbet, ahol a leginkább szükség van rám, azaz az új helyeken, hiszen ott kell belőni minden apró részletet. Ilyen most az az Opera Café, a Jamie’s Italian, na és a Pest-Buda Boutique Hotel, amit pár héten belül adunk át.thumb_img_2288_1024.jpg2. Mi volt a legmeglepőbb mozzanata a Jamie’s Italian nyitásának? Az alapanyagok beszerzési sztenderdjei. Az elképesztően magas elvárások olykor meg tudtak lepni. Ezeknek megfelelni 10 hónapba telt, pár terméknél pedig további finomításokra van szükség. Ha azt mondom, hogy pasztörizált kapirgálós tyúk létojásából kell készülnie minden tésztának, az komoly elvárás, ilyen beszállítót csak Olaszországban találtunk. Vagy egy másik példa: a milanese-t pulykából akartam készíteni, de nem találtunk olyan pulykát, ami megfelelne a követelményeknek, ezért ez a szárnyas egyelőre nem szerepel az étlapon.thumb_img_2305_1024.jpg3. Mi érkezik magyar beszállítóktól? A zöldségek, a biobárány, ami keleméri, továbbá a Mangalica Szomor Dezső bácsitól, de itthonról jön az úgynevezett boldog csirke is.thumb_img_2298_1024.jpg4. Milyen arc Jamie? Egy fantasztikus, motiváló energiabomba. Az, ahogy a tévéből megismerhettük nem egy manír, tényleg olyan.jamie_1.jpg5. Hova jársz enni, ha nem a saját egységeidbe? A Mák Bisztróba, a Faustoba, a Dérynébe. Vidéken az Anyukám mondtába és a Kistücsökbe, ugyanitt, Balatonszemesen gyakran felkeresem Bandi halsütödéjét is.thumb_moni6_1024.jpg6. Mi inspirál most? Az a fantasztikus rendszer, ahogy Jamie működik. Azt látni, hogy milyen komoly nemzetközi eredményeket lehet elérni étkezési kultúra, minőség tekintetében úgy, hogy a cég megmarad családi vállalkozásnak. Ez művészet, ez inspirál most igazán.jamie-oliver_comfort-food_c4_215.jpg7. Gondolom azért a Bocuse d’Or győzelem is. Mit hozhat Széll Tamás sikere? A sikerrel beemeljük hazánkat a gasztronómiailag nemzetközi szinten jegyzett országok közé. A győzelemmel átsoroljuk a fejekben, a virtuális listákon Magyarországot, ami a C-kategóriából hirtelen A-ba jutott. Ez nagy felelősség, mert sokkal többen lesznek kíváncsiak a konyhánkra, amihez nyilván extra elvárások társulnak majd.vezeto_sefjeink_2.jpg8. Mit olvasol jelenleg/milyen filmet láttál legutóbb? Márai Sándor Hallgatni akartam című könyvét olvasom és a Zoolander 2-t láttam legutóbb, mely nem véletlenül került be a leglegendásabb filmek sorába. Szerintem is szenzációs sok nagyon jó és mély poénnal. Akárhányszor meg tudom nézni.zoolander2.jpg9. Hol nyaralsz? Az idei úticélok Provence és a Balaton, azon belül is Tihany.pro.jpg10. Mi a kedvenc életbölcseleted saját magadtól? Tilos minden mondatot úgy kezdeni, hogy az a probléma, az a baj. Helyette ezt használom: az a kihívás, az a feladat. A probléma szó nincs benne a szótáramban.thumb_roy_1024.jpg+1: Csokornyakkendőid karakterizálnak. Hány van otthon belőlük? 10-15, melyeket a London-New York-Budapest tengelyen szerzek be. Itthon Kaczián 1957 óta működő boltjában vásárolom őket az Aranykéz utcában.

bow.jpgHa tetszett a poszt, csatlakozz te is az Otthon édes Facebook közösségéhez: itt. Egyben kattintsd is le a Tetszik gomb legördülő menüjében az Értesítéseket kérek fület, mert csak így jutnak el hozzád a friss tartalmak. Ha inkább Instagramozol, otthonedes néven találsz meg.

Képek: Otthon édes, Canva illustrations, Provence, Zoolander2Jamie1, jamieoliver.com, bow tie, Zoltai András

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Főmuci 2017.11.26. 17:11:54

Akár szimpatikus is lehetne, ha csak ezt a cikket olvastam volna, és nem hallottam volna a lemez másik oldalát. Nem könnyű amit végigcsinált, de nekem ez a könyöklős, mindenkin átgázoló stílus és tempó nagyon gusztustalan. Szerintem Jamie-nek fogalma sincs mi megy itt, nyilván nem is érdekli, amíg szalad a brand.
Már azt sem értettem, hogy miért a Várban nyit éttermet. Elérhetetlen, parkolhatatlan. Magyar ember oda csak akkor megy, ha osztály/céges kirándulásra, borfesztiválra, vagy munkaügyben megy (taxis, filmes, képeslapárus (már ha van még ilyen egyáltalán). Ja, meg persze aki ott lakik. Picit körbekérdeztem az ismerőseimet, vajon mikor voltak utoljára a várban? Elkeserítő volt, 10-ből, ha egy volt fent az elmúlt egy évben. A többiek, a miért kérdésemre, a "mert macerás" és a "sehol nem lehet megállni" válaszokat adták, meg hogy "messze van" és olyan is volt, hogy "tavaly voltam, pár évre letudtam" és a "parasztvakítás" , sőt "a turistáknak való" jelzős válasz jött. Hát, igen, ez nem a proliknak van, be kell látni. Ettől még lehetett volna lejjebb hozni , lokálisan értem. Mármint az éttermet, mert azt szívesen megkóstolnám, ha nem lenne olyan macerás a VII. kerületből odajutni.

Otthon édes 2017.11.26. 18:58:14

@Főmuci: A Vár szerintem szuper, én mindig gyalog megyek a Délitől, javaslom, mert hangulatos, persze érdemes jó időpontot választani hozzá, amikor kevesen vannak.