2017. november 25.

Jóarcok: 10+1 kérdés Bezzegh Évához

Jóarcok: 10+1 kérdés Bezzegh Évához

bezzegh.jpgSúlyos és fajsúlyos gasztroirodalom került a piacra a napokban. A Tizenkét hónap című könyv kizárólag salátarecepteket kínál. Az igényes magánkiadású album elsőosztályú coffee table book, de a konyhában is hasznát veszed, ráadásul karácsonyi ajándéknak sem utolsó.

bezzegh_1.jpgÉvával a könyv bemutatója után beszélgettem, megkapta ő is a maga 10+1 kérdését, mint a Jóarcok rovat minden tagja eddig. A Jóarcok rovatba azok kerülnek, akiket ilyen-olyan okból kedvelek, akiknek a munkásságára fel szeretném hívni a figyelmet, mert saját területükön kiemelkedőt, különlegeset alkotnak.

bezzegh1.jpg1. A salátafogyasztás nem tipikusan magyar szokás. Misszió, amit a könyv kiadásával véghez viszel, lévén, csak salátareceptek vannak benne? Évekkel ezelőtt elindítottam többedmagammal egy gasztroblogot, aminek a szlogenje: „Egyszerűen. Eleglánsan. Egészségesen.” Célom, hogy átadjam, lehet gyorsan, könnyedén jó és tápláló ételeket az asztalra varázsolni a hétköznapokon is, mindenféle megerőltetés, hosszas konyhai ténykedés nélkül. Erre a legalkalmasabbak a saláták, ami egy korlátok nélküli határtalan műfaj, egy szárnyaló, szabadlelkű madár, azáltal pedig, hogy ismerem a titkait, úgy érzem, át tudom adni, hogy mások is beilleszthessék a mindennapjaikba.bezzegh-artbeet1.jpg2. Tipikusan magyar ételek mellé fogyasztott saláták nincsenek benne, miért? Mi, magyarok nem látjuk szívesen a salátát az ételeink mellett. Kivéve a cukros, háztartási ecetes vízben úszó fejes salátát vagy uborkát komfortételeink mellett. A kötet arra bátorít, hogy mozduljunk ki a komfortzónánkból, és merjük elhinni, hogy egy idényzöldségekre és/vagy -gyümölcsökre alapuló salátával, amiben szerepelhet akár hús, hal, valamilyen olajos mag, gyümölcs vagy sajtféle, egy ütős öntet főételként is funkcionálhat. Egy ötletesen megkopmonált salátával jól lehet lakni, az nem fűízű nyúleledel, hanem ízobbanás, percek alatt elkészíthető, sokszor főzni sem kell tudni hozzá. Megmenthet egy bulit, vihetem piknikre, munkahelyi ebédnek, tálalhatom köretként, előételként, főtételként, kis csavarral desszertként, hidegen vagy melegen, bármilyen nemzetközi konyha ízvilágát megidézve vele. bezzegh3.jpg3. Hol vesz az ember rendes zöldsaláta alapanyagot? Nem érzem a kiegyensúlyozottságot ezen a téren a boltok polcain. Nem kell a zöldsaláta alapanyaghoz ragaszkodni, amikor saltáról beszélünk. Bármiből lehet saltát készíteni, kenyérből is (lásd a könyvben). A sarki zöldségesnél és a hétvégi piacokon a legínségesebb időkben is találunk legalább tíz szezonális alapanyagot. Megyünk bele a télbe. Mindenhol kapható cékla, tök, répa, zeller, káposzta, körte, alma, dió... ezekből parádés salátákat lehet alkotni. Nyersen vagy sütve, ide egy kis kecskesajt, amoda pár szelet kacsamell, egy kevés zöldfűszerpesztó, egy frappáns öntet, kis diószórás és meg is vagyunk. 2017_05_27_7245.jpeg4. Tizenkét hónap a tematika, de van-e ennek jelentősége ma, amikor a nyári hozzávalókat télen is meg lehet venni a szupermarketekben?  Fölösleges télen vagyonokért megvásárolni a seízű málnát, ami ráadásul agyon van tartósítva, hiszen most itt van nekünk a körte, az alma, a birs, az olajos magvak... Miért ilyenkor csinálunk spárgakrémlevest, mikor a tök adott? Minden a szezonjában a legízesebb, illetve a legolcsóbb, pont erre igyekszem felhívni a figyelmet, és az sem mellékes, hogy a helyi termények fogysztásával tudjuk leginkább kordában tartani az ökológiai lábnyomunkat.bezzegh-artbeet4.png5. Két kislányod a könyv fotóin többször felbukkan. Nekik milyen a viszonyuk az egészséges életmódhoz? Amíg nem kerültek be közösségbe, mindent megettek. Az egyéves Mimim a csípős indiait curry-t és a thai sütőtöklevest ette el előlem, habzsolta a csicsókapürét, a paszternákchipset, kagylót, mindenki csodálkozására. Sajnos a közétkeztetés cukros-lisztes gyilokkajái rájuk is hatottak, de büszkén mondhatom, hogy még mindig a legszélesebb palettát fogyasztó gyerekek, akiket valaha ismertem.bezzegh-artbeet3.jpg6. Hogy kell a gyerekeket okosan a minőségi ételek irányába terelni? Példamutatással, kitartással, következetességgel, állandó változatossággal és némi ráhatással. Irtózatosan nagy meló, sokat kíván az embertől, de ha csak azt nézem, hogy mennyi alapanyagot ismernek már most, hogy gyakorlatilag nem tudok nekik újat mutatni, hogy érdeklődőek a konyhában, hogy el lehet velük járni étterembe anélkül, hogy a gyerekmenüről választanának, már megérte. A legnagyobb megtérülés mégis az, hogy az egészségük gyakorlatilag kikezdhetetlen. A sok zöldségnek, gyümölcsnek, húsnak, halnak, tojásnak, olajos magnak köszönhetően, ami az étrendjük 90%-át kiteszi, bivaly az immunrendszerük.oj3a0041.jpeg7. Az egyik könyv hozza a másikat? Milyen folytatást tervezel? Jövőre érkezik a Twelve Months, a Tizenkét hónap angol kiadása, mert a nemzetközi piacot kutatva azzal szembesültem, hogy a világon nincs még egy ilyen átfogó gyűjtemény a témában. Így, hogy kiadót is alapítottam a párommal, illetve az első kötetet önállóan menedzseltem végig, több tapasztalattal vágok neki a következő projekteknek. A kiadóval a célunk, hogy további, nemzetközi mércével mérve is prémium minőségű gasztronómiai köteteket adjunk ki. Az biztos, hogy Török-Bognár Reni fotóssal, Laki Eszter grafikussal és Ruzicska Tünde keramikussal a jövőben is szeretnék együtt dolgozni.bezzegh-artbeet6.png8. Milyen könyveket olvasol szívesen, ha nem receptkönyvet? Olvasni akkor szoktam, mikor tudom, hogy van időm egy regényt az első betűtől az utolsóig egy szusszra bekebelezni. Ez ritka, ezért inkább verseket olvasok, jazzt hallgatok. Várom is, meg nem is azt az időt, amikor olvashatok újra úgy, mint a gyerekek előtti időben, de az sajnos azt is fogja jelenteni, hogy ők már felnőttek, és nem gyerekek többé.bezzegh-artbeet7.jpg9. Milyen a családban a karácsony? Nagyon meghitt, adventre már feldekorálom a házat szép, minimál díszekkel, lágy fényekkel. 23-án éjjel csomagolok, 24-én napközben pedig a fenyőpalánkokból készült karácsonyfánkra felaggatjuk a fehér díszeinket. Minden évben más a menü, többnyire 5-6 fogás tányérszervizben. A menüben szerepel: hal, vad, és egy halom szezonális zöldség-gyümölcs, amiből előétel, leves, köret és desszert készül. Édesanyámék és nagybátyám csatlakozik hozzánk Szenteste, karácsonykor pedig csak a szűk család vagyunk, társasozunk, pihenünk, mozizunk, bohóckodunk. Az ünnepek utáni első nap a barátoké, a morzsapartié. Ilyenkor megtelik a ház felnőttel, gyerekkel, mindenki elhozza az ünnepi maradékait, és hajnalig együtt vagyunk. bezzegh-artbeet8.jpg10. Ha nincs kedved főzni, hova mész a családdal? Olyan ritkán van, hogy nincs kedvem főzni. Hosszú lenne a lista, ha felsorolnám a kedvenc éttermeimet, de itt van tőlünk párszáz méterre az Ürömi Hütte, ahová percek alatt odaérünk. Engem az unalom megöl, náluk viszont naponta változik a menü, ezért folyton meg tudnak lepni, az ízekkel pedig remekül bánnak. Számomra ők a kényelmi megoldás, az eseti mentőöv. kavecsok2.jpg +1. Kérnék egy kézzel készíthető tuti ajándékreceptet. A kávéscsókot választom a saját aduászaim közül, ami talán megmutatja, hogy a salátákon kívül mást is készítek.

Hozzávalók:

tojásfehérje

1 csipet 

1/2tk szódabikarbóna

1tk fehérborecet

100g kókuszvirágcukor

1/2dl eszpresszó

1ek vaníliaesszencia

A kókuszcukrot az eszpresszóval és a vaníliával közepes lángon sziruppá forralom. A tojásfehérjét egy csipet sóval és a szódabikarbónával félig felverem, ezen a ponton folyamatos habverés mellett hozzádolgozom a kávészirup harmadát. Kis idő elteltével a második, egy utolsó ütemben pedig a harmadik harmadát, végül az ecetet. A gépet hagyom még pár percig dolgozni, hogy egy tömör, fényes habot kapjak, amit aztán habzsákba töltök. Egy sütőpapírral bélelt tepsire kis kupacokat nyomok a meringből, a tepsit pedig 95 fokra előmelegített sütőbe tolom másfél órára. Miután a csókok megsültek, hagyom a kikapcsolt sütőben őket további egy órát száradni. Magában, tányérdesszert részeként vagy tortadekorációnak is kiváló.

A Tizenkét hónap c. könyv lelőhelye: Artbeet.hu (könyvesboltokban nem kapható), Ár: 10 500 Ft

Korábbi alanyaim a rovatból: 

László Móni - Personal branding tanácsadó 

Zsidai Roy - étteremtulajdonos

Sena - underground díva

Lantos Gábor - sport és utazási újságíró

Vujevich Ildikó - A Káli Art Inn vezetője

Terei Miklós - mozgófilmes szakember 

Uliczki Dóra - kertépítő

Skultéti Orsolya - babaház-és miniatűr készítő

Adrienne Feller - kozmetikus, aromaterapeuta

Bencsik Andrea - divattervező, hollywoodi filmek szabásza

Ha tetszett a poszt, csatlakozz te is az Otthon édes Facebook közösségéhez: itt. Egyben kattintsd is le a Tetszik gomb legördülő menüjében az Értesítéseket kérek fület, mert csak így jutnak el hozzád a friss tartalmak. Ha inkább Instagramozol, otthonedes néven találsz meg.

Fotók: Török-Bognár Reni/Artbeet

A bejegyzés trackback címe:

http://otthonedes.blog.hu/api/trackback/id/tr813312357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.