Hú!SVÉTi hangulatok

 2014.04.21. 22:16

Az idei első SVÉT (Stílusos Vidéki Éttermiség) mini SVÉT-tel örvendeztette meg híveit, köztük engem Villányban, ahol 8 stílusos vidéki étterem adott randevút a kulináris élvezetekre fogékonyaknak. Azoknak, akik hajlandók egy jót kirándulni/autózni, hogy egyenek valami különlegeset a vidéki éttermek kínálatából.

Husvet5.jpg

Az ünnep hétvégéjén lévő esemény a Hú!SVÉT nevet kapta. Házigazdája Palkonya és Villány, utóbbi helyszínen a Gere család hoteljének kertje, a Gere Crocus Borhotel és az abban üzemelő Mandula Étterem.  A  0. nap főszereplője Palkonya, egy apró falu Villány mellett, melynek arculatát a 18. században betelepített német szőlőműveseknek formálták, akik szőlész-borász tudásukon túl jellegzetes építészeti kultúrájukat is magukkal hozták.

Husvet1.jpg

A község legnevezetesebb műemlék együttese a faluvégi domboldalt borító 53 présházból álló pincesor, amelyre jól rímelnek a falu házai. Palkonya érdekessége, hogy ott ma az ingatlanok fele helyileg védett műemlék. Itt épp a pincesoron tettem egy sétát, ami tényleg olyan, mintha egy mesekönyv kulisszái között mászkálna az ember.

P1200605.jpg

Palkonyán 1992-ben az önkormányzat 52 darab 100–200 éves lakóházat nyilvánított védettnek, a benne élőket pedig a stílusjegyek megtartására és visszaállítására ösztönözte, amire fogékony volt a lakosság.

Képernyőfotó 2014-04-21 - 20.12.15.png

Itt, ebben a faluban tevékenykedik a Polgár Pince, és a híres villányi borászfamília, a Gere család is üzemeltet egy vendégházat helyben Palkonyha néven. A 0. napon a falu portái, pincéi nyitottak ki, hogy a rövd sétával elérhető célállomásokon a helyi gasztroélményeknek hódolhassunk.

palk.jpg

Két élményszámba menő állomásról ejtenék szót, az egyik a Palkonyha, ahol babos bárányt ettem cserépedényben készítve, utána pedig kemencés gidát. A porta hangulatos, szálláshelynek is ajánlom (a tornácát lásd alább), a konyhája pedig klasszikus slow food, saját alapanyagok felhasználásával kis horvát-szerb behatással.Képernyőfotó 2014-04-21 - 20.40.27.png

A vendégház saját állatfarmmal rendelkezik, mangalica, csirke, fekete bárányok, boci a felhozatal. Az eseményen állatsimogató is működött, az állatok karámja ötletes, falai raklapból készültek.

karam1.jpg

Ez a kis boci folyamatosan adta ki a hangokat magából. Először azt hittem, magnóról szól annyira mély és öblös volt, de, amikor odafértem az állatsimogatóhoz, akkor láttam, hogy itt egy növendék boci nyomja a műsort, bele-bele búgva az élő blues muzsikába, ami hangulatfestés gyanánt szólt.

Husvet6.jpg

A másik porta, ahol hosszabban elidőztünk, a Nóra porta volt, elképesztő finom házi süteményekkel és szörpökkel. A program második napja maga volt a főrendezvény, itt lehetett 8 vdéki étterem fogásait kóstolni, remek muzsika és műértő közönség társaságában. 

Husvet3.jpg

A nap résztvevői a pannonhalmi Viator Étterem, a balatonfüredi Baricska Csárda, a veszprémi Chianti, a perbáli Walter Vendéglő voltak, emellett jelen volt Etyekről a Manga Utazó Gasztroműhely, vendégként a sproni Erhardt Vendéglő és a szomszédos faluból a Palkonyha. A házigazda pedig maga a Mandula Étterem volt.

Husvet2.jpg

Nagy Tünde, az Ízbolygó bloggere elmondta nekem, hogy kell okosan kóstolni. Minden fogást másodmagaddal kell kipróbálni és így mindent végig lehet enni, máskülönben vállalhatatlan a dolog, mert nagy a trakta.

P1200772.jpg

Az eseményen a húsvét tematika miatt az éttermek olyan fogásokat hoztak, amiben a bárány és a nyúl volt a főszereplő. A helyszínen megettem tehát az éves ilyen jellegű húsadagomat, otthon úgysem vállalkoznék ilyesmi elkészítésére.rupi.jpg

Sok kedvencem volt, a Viatort Pannonhalmán nagyon szeretem, most is elkáprázttatott. Nyúlterrine-t ettem tőlük spárgavariációval.

via.jpg

A desszertjük, nos abból én is repetáztam, de a Pisztáciás fehércsokoládé mousse rebarbarás eperrel nem csak nekem volt kedvemre való.

rebarba.jpg

A Baricska remek húsmentes fogása a medvehagymaleves volt zsendicével, sonkachips-szel és desszert fronton sem variált nagyot, tudván azt, hogy az életeket nem kell mindig túlgondolkodni. Ők hozták a jót, a beváltat, az almás pitét vastag töltelékkel, vékony tésztával, ahogy apukám is csinálta. 

barics.jpg

Az Erhardt Étterem meghívott vendég volt Soporonból. Báránycsülke olivás csicseriborsó pürével engem megygyőzött, a barátom azt mondja, írjam bele, hogy neki ők tetszettek a legjobban.

P1200813.JPG

Nem csak az ízek miatt, hanem az elegáns szett, a fekete kesztyű miatt és hát a legízlésesebb stand is az övék volt.

erh.jpg

A Palkonyha érdekes cserépedényekben főzte meg bárányraguját. A mázas cserepedények Légli Attila fazekas mestermunkái. Szabad tűzi felhasználásakor remek ételt kapunk végeredményként, gyakorltilag elég beletenni az alapanyagokat, néha megkavarni, a többit pedig rábízni a cserepekre.

P1200722.JPG

Aki ezt most kihagyta, a Stílusos Vidéki Éttermekkel elgközelebb a Budai Gourmet Fesztiválon találkozhat. Ott már nem lesz olyan családias a hangulat, amilyen itt volt, de megéri kilátogatni.

vendeg1.jpg

Ami nekem a legjobban tetszett a rendezvényben, hogy nem volt fesztiválhangulat, mint a legutób Noszvajon, ami, megjegyzem, a sokadalom ellenére is nagyon szerethető és kiváló hangulatú esemény volt volt.

IMG_7888.JPG

Itt szellősebb volt a tér, tovább kitartottak a készletek, nem kellett vadászni az ülőhelyeket. Nem hiába hívják ezt a típusú rendezvényt mini SVÉT-nek, az évi egy nagy rendezvényt pedig maxi SVÉT-nek.

P1200738.JPG

Olyan volt, amilyennnek a Stílusos Vidéki Éttermiség mozgalom alapítói kitalálták ezt az egészet még a kezdet kezdetén. Ők ugyanis egy olyan eseményt álmodtak, ami lehetőséget ad az éttermek és a közönség közvetlen találkozására, ahol a vendéglők is eszmét cserélhetnek egymással, mindez pedig kötetlen hangulatban történhet.

P1200794.JPG

Remek aláfestőzene mellett.

Husvet4.jpg

Szóval olyan jó kis összekapaszkodós esemény volt ez most. Én már alig várom a következő, nagy, maxi SVÉT-et, ami a Budai Gourmet után a debreceni IKON Étteremben lesz szeptember elején. A pontos időpont miatt figyeljétek a SVÉT oldalát.

barti.jpg

Ha tetszett a poszt, csatlakozz te is az Otthon édes Facebook közösségéhez itt, mert lesznek még hasonló írások.

Fotó: Otthon édes Team, a vízjeles képek: Gastromarketing (Gálik Judit és Gálik Levente)

Címkék: Gere Villány Pauli SVÉT Stílusos Vidéki Éttermiség Palkonya Hú!SVÉT Palkonyha mini SVÉT

A húsvéti asztal kincsei

 2014.04.17. 19:33

A húsvéti asztal ételeiről keveset tudunk, ám azt igen, hogy mindaz, ami tartalmazott megváltás volt a böjti napok után. A böjt után szimbolikus ételek kerültek az asztalra: húsvéti sonka, bárány, tojás, kalács, ezek mind a bőséget jelképezik. 

easter table2.jpg

A család otthon hagyományosan először a keserűséget jelképező tormából evett, mondván, Krisztus is szenvedett és nélkülözött a feltámadás előtt. Ezután jött a sonka, amely a paraszti életben a téli disznóvágáskor került a füstölőbe, és a nagyböjt végeztével lehetett fogyasztani újhagymával, retekkel, tojással.

easter table4.jpg

Utóbbi a keresztények számára a feltámadás szimbóluma. Érdekes, hogy a középkorban nagyböjt idején tilos volt tojást enni, így húsvétra rengeteg gyűlt össze belőle a gazdaságokban. Emiatt került annyi tojásos étel az ünnepi menübe, és maradt ott egészen napjainkig.

Easter table5.jpg

A nálunk ismert hagyományos húsvéti kalács kelt tésztából készül, amelyből a háziasszonyok fonatokat készítenek, esetleg koszorúformába rendezik a tésztát, ebbe ízlés szerint kerülhet mazsola, kandírozott gyümölcs. A fonott kalácsot húsvétkor a sonkával együtt javasolt enni. Édessége jól harmonizál a sonka sós-füstölt ízével és a borral.

easter table1.jpg

Az a nagy múltú rituális szerep, amit a húsvéti bárány egykor betöltött, mára kevéssé közismert. Hazánkban már nem sok családban fogyasztanak bárányhúsból készült ételt húsvétkor, de a mediterrán vidékeken, főleg Görögországban és Olaszországban az ünnepi asztal elmaradhatatlan része a sült bárány.

easter table6.jpg

Desszertnek Magyarországon Húsvétkor is mézeskalácsot szokás sütni, a tésztát, bárány- vagy tojásformára szaggatni. Régiségkereskedésekben sok helyen kapható réz bárányformájú sütőedény, ami arra utal, hogy felmenőink – ha sütemény formájában is, de – előszeretettel tették a bárányt az asztalra.

lamb.jpg

A húsvéti asztal elmaradhatatlan része ezenfelül a gyertya, amely az élet halál feletti győzelmét szimbolizálja, ne felejtsétek el odatenni. Ha tetszett a poszt, csatlakozz te is az Otthon édes facebook közösségéhez: itt.

egg2.jpg

Fotók: Pinterest, Pottery Barn

Címkék: húsvét gyertya bor tojás sonka kalács teríték húsvéti asztal magyar ételek húsvétkor

Stílusos Húsvét

 2014.04.15. 09:14

Két remek programot ajánlok Húsvétra, nem Budapest központtal. Húsvét egyébként is kicsit nekem vidékhangsúlyos ünnep. A csibék, nyuszik, bárányok ott lelhetők fel nagy számban és az éledező természet is alkalmasabb ott a megfigyelésre.easter2.jpg

Aki gyerekestül ellátogat a Stílusos Vidéki Éttermiség hétvégi rendezvényére, a 0. napon, szombaton Palkonyát ismerheti meg. Az itteni programok során a porták állatsimogatóval, remek borokkal, finom házi süteményekkel, autentikus környezetben várják a vendégeket.easter4.jpg

Másnap a szomszédos Villányban, a Crocus Gere Borhotel kertjében a Stílusos Vidéki Éttermiség mozgalom szűkített alakulata, azaz 8 menő vidéki étterem mutatja be főzőtudományát a nagyérdeműnek. Bővebben a programokról: itt.Easter3.jpg

Mindeközben a Stílusos Vidéki Szállodák mozgalom tagjai tojásgyűjtő játéka zajlik szerte az országban. A Stílusos Vidéki Szállodákhoz  többször igyekeztem kedvet csinálni, most meg is nyerheted valamelyik hotelben az  ottartózkodásod.

easter.jpg

Összesen 10 tojás várja majd gazdáját Húsvét vasárnap az ország különböző pontjain. A települések nevei nyilvánosak lesznek már az esemény előtti napokban. Mindenhol 1 db tojás lesz elrejtve.  

easter5.jpg

A lelőhelyeket furfangos versikék segítségével lehet majd megtalálni, melyek a Szövetség Facebook oldalán bukkannak fel szabályos időközönkéntÉrdemes nekivágni a keresésnek, mert minden tojás egy éjszakát ér 2 fő részére reggelivel valamelyik Stílusos szállodában!

Husv12.jpg

Annyit mondhatok, Villányban biztosan el lesz rejtve egy tojás. Ha tetszett a poszt, csatlakozz te is az Otthon édes Facebook közösségéhez: itt.

nyul1.jpg

Fotók: Pinterest

Címkék: állatsimogató Húsvét Gere Bor Villány Stílusos Vidéki Éttermiség Palkonya Hú!SVÉT Palkonyha Húsvét Villányban stílusos Húsvét mini SVÉT Stílusos Vidéki Szállodák Gere Crocus Borhotel

Opera: ahol kinyílik a világ

 2014.04.11. 22:31

Ősszel lesz 130 éves az Operaház, amely először rukkolt elő image-filmmel. A videó az Operát és a 2014/15-ös évad darabjait népszerűsíti. Szerintem elég jól sikerült.

 

Opera Image Film - Director's Cut from Umbrella on Vimeo.

 

Az Operát és az Erkel Színházat most is érdemes idén felkeresni, nem csak a kulisszák miatt, hanem, mert 25 bemutató, 420 előadás, 59 különleges esemény lesz repertoáron. A rendezők közt Jiři Menzel, a fellépők között Edita Gruberová, José Cura és Polina Szemjonova, a dobogón nemzetközileg is elismert dirigensek, köztük a New York-i Metropolitan állandó vendégkarmesterei szerepelnek. 

Képernyőfotó 2014-04-11 - 22.32.36.png

A bemutatók sorát már a nyár közepén új Carmen-produkció nyitja, Oberfrank Pál rendezését a Margitszigeten játsszák az Opera művészei. Mohácsi János Aida-rendezése valódi vérfrissítés lesz a két évtizede műsoron tartott tradicionális előadás után – az őszi, miskolci bemutatót követően az Erkel Színház közönsége 2015 áprilisától láthatja a darabot.

Képernyőfotó 2014-04-11 - 22.33.07.png

Az évad szenzációjának ígérkezik Jiři Menzel operaházi vendégeskedése. A világhírű cseh rendező Mozart Cosí fan tutte című vígoperáját állítja színpadra, a bemutató október 18-án lesz, vezényel: Halász Péter. Az új produkciókra meghívott tizennyolc rendező között a hazai és a nemzetközi színházi világ további jeles képviselői szerepelnek. 

Képernyőfotó 2014-04-11 - 22.31.44.png

Zsótér Sándor két előadást is színre visz: Weber A bűvös vadász című operáját és egy gyermekeknek szánt ősbemutatót, Tallér Zsófia Leánder és Lenszirom című gyermekoperáját. Az Opera és az Erkel elképesztő kampánnyal, vizualitással, programokkal várja közönségét a 2014/2015-ös évadban. A bérletváltás április 14-én indul!

Képernyőfotó 2014-04-11 - 22.42.15.png

Ha tetszett a poszt, csatlakozz te is az Otthon édes Facebook közösségéhez: itt.

Képek: Magyar Állami Operaház 

Címkék: imagefilm Operaház Magyar Állami Operaház 130 éves az Operaház

Nyerd meg a nyaralásod!

 2014.04.11. 08:48

Van lakberendező vénád? Nem vagy profi lakberendező, de szeretsz tereket tervezni és nem riadsz meg álmaid megvalósítástól? Nem tudod még, hogy idén hol nyaralj? Akkor indulj el az egyik Stílusos Vidéki Szálloda, a Rosinante amatőröknek kiírt lakberendezési pályázatán és nyerd meg a nyaralásod!

Képernyőfotó 2014-04-11 - 8.25.20.png

A romantikus álmok valóra válnak címmel ugyanis pályázatot hirdet a Rosinante Stílusos Vidéki Szálloda. A hotel vezetőinek célja, hogy szobáit, kertjét és közösségi tereit a lakberendezésre fogékony amatőr pályázók segítségével egységes hangulatúvá varázsolja.

falih.jpg

A pályázati feladat egy standard szoba, egy közösségi tér, szorgalmi feladatként a kert megújítása. Ezt az etno-eklektikus környezetet kellene újragondolni, megőrizve annak minden báját és szépségét vintage, country és romantikus hangulatban.

kert.jpg

Ha érdekel a kihívás, gyere el a szálloda utolsó nyílt napjára, április 12-én, szombaton, 14.00-kor, hogy megismerd a környezetet és feltehesd további kérdéseidet, amennyiben a pályázati kiírás elolvasása után még marad egyáltalán. Próbáld ki magad, és vidd haza a fődíjat!

szep.jpg

Tetszett a poszt? Csatlakozz te is az Otthon édes Facebook közösségéhez: itt.

Fotó: Pinterest