A húsvéti asztal kincsei

 2014.04.17. 19:33

A húsvéti asztal ételeiről keveset tudunk, ám azt igen, hogy mindaz, ami tartalmazott megváltás volt a böjti napok után. A böjt után szimbolikus ételek kerültek az asztalra: húsvéti sonka, bárány, tojás, kalács, ezek mind a bőséget jelképezik. 

easter table2.jpg

A család otthon hagyományosan először a keserűséget jelképező tormából evett, mondván, Krisztus is szenvedett és nélkülözött a feltámadás előtt. Ezután jött a sonka, amely a paraszti életben a téli disznóvágáskor került a füstölőbe, és a nagyböjt végeztével lehetett fogyasztani újhagymával, retekkel, tojással.

easter table4.jpg

Utóbbi a keresztények számára a feltámadás szimbóluma. Érdekes, hogy a középkorban nagyböjt idején tilos volt tojást enni, így húsvétra rengeteg gyűlt össze belőle a gazdaságokban. Emiatt került annyi tojásos étel az ünnepi menübe, és maradt ott egészen napjainkig.

Easter table5.jpg

A nálunk ismert hagyományos húsvéti kalács kelt tésztából készül, amelyből a háziasszonyok fonatokat készítenek, esetleg koszorúformába rendezik a tésztát, ebbe ízlés szerint kerülhet mazsola, kandírozott gyümölcs. A fonott kalácsot húsvétkor a sonkával együtt javasolt enni. Édessége jól harmonizál a sonka sós-füstölt ízével és a borral.

easter table1.jpg

Az a nagy múltú rituális szerep, amit a húsvéti bárány egykor betöltött, mára kevéssé közismert. Hazánkban már nem sok családban fogyasztanak bárányhúsból készült ételt húsvétkor, de a mediterrán vidékeken, főleg Görögországban és Olaszországban az ünnepi asztal elmaradhatatlan része a sült bárány.

easter table6.jpg

Desszertnek Magyarországon Húsvétkor is mézeskalácsot szokás sütni, a tésztát, bárány- vagy tojásformára szaggatni. Régiségkereskedésekben sok helyen kapható réz bárányformájú sütőedény, ami arra utal, hogy felmenőink – ha sütemény formájában is, de – előszeretettel tették a bárányt az asztalra.

lamb.jpg

A húsvéti asztal elmaradhatatlan része ezenfelül a gyertya, amely az élet halál feletti győzelmét szimbolizálja, ne felejtsétek el odatenni. Ha tetszett a poszt, csatlakozz te is az Otthon édes facebook közösségéhez: itt.

egg2.jpg

Fotók: Pinterest, Pottery Barn

Címkék: húsvét gyertya bor tojás sonka kalács teríték húsvéti asztal magyar ételek húsvétkor

Stílusos Húsvét

 2014.04.15. 09:14

Két remek programot ajánlok Húsvétra, nem Budapest központtal. Húsvét egyébként is kicsit nekem vidékhangsúlyos ünnep. A csibék, nyuszik, bárányok ott lelhetők fel nagy számban és az éledező természet is alkalmasabb ott a megfigyelésre.easter2.jpg

Aki gyerekestül ellátogat a Stílusos Vidéki Éttermiség hétvégi rendezvényére, a 0. napon, szombaton Palkonyát ismerheti meg. Az itteni programok során a porták állatsimogatóval, remek borokkal, finom házi süteményekkel, autentikus környezetben várják a vendégeket.easter4.jpg

Másnap a szomszédos Villányban, a Crocus Gere Borhotel kertjében a Stílusos Vidéki Éttermiség mozgalom szűkített alakulata, azaz 8 menő vidéki étterem mutatja be főzőtudományát a nagyérdeműnek. Bővebben a programokról: itt.Easter3.jpg

Mindeközben a Stílusos Vidéki Szállodák mozgalom tagjai tojásgyűjtő játéka zajlik szerte az országban. A Stílusos Vidéki Szállodákhoz  többször igyekeztem kedvet csinálni, most meg is nyerheted valamelyik hotelben az  ottartózkodásod.

easter.jpg

Összesen 10 tojás várja majd gazdáját Húsvét vasárnap az ország különböző pontjain. A települések nevei nyilvánosak lesznek már az esemény előtti napokban. Mindenhol 1 db tojás lesz elrejtve.  

easter5.jpg

A lelőhelyeket furfangos versikék segítségével lehet majd megtalálni, melyek a Szövetség Facebook oldalán bukkannak fel szabályos időközönkéntÉrdemes nekivágni a keresésnek, mert minden tojás egy éjszakát ér 2 fő részére reggelivel valamelyik Stílusos szállodában!

Husv12.jpg

Annyit mondhatok, Villányban biztosan el lesz rejtve egy tojás. Ha tetszett a poszt, csatlakozz te is az Otthon édes Facebook közösségéhez: itt.

nyul1.jpg

Fotók: Pinterest

Címkék: állatsimogató Húsvét Gere Bor Villány Stílusos Vidéki Éttermiség Palkonya Hú!SVÉT Palkonyha Húsvét Villányban stílusos Húsvét mini SVÉT Stílusos Vidéki Szállodák Gere Crocus Borhotel

Opera: ahol kinyílik a világ

 2014.04.11. 22:31

Ősszel lesz 130 éves az Operaház, amely először rukkolt elő image-filmmel. A videó az Operát és a 2014/15-ös évad darabjait népszerűsíti. Szerintem elég jól sikerült.

 

Opera Image Film - Director's Cut from Umbrella on Vimeo.

 

Az Operát és az Erkel Színházat most is érdemes idén felkeresni, nem csak a kulisszák miatt, hanem, mert 25 bemutató, 420 előadás, 59 különleges esemény lesz repertoáron. A rendezők közt Jiři Menzel, a fellépők között Edita Gruberová, José Cura és Polina Szemjonova, a dobogón nemzetközileg is elismert dirigensek, köztük a New York-i Metropolitan állandó vendégkarmesterei szerepelnek. 

Képernyőfotó 2014-04-11 - 22.32.36.png

A bemutatók sorát már a nyár közepén új Carmen-produkció nyitja, Oberfrank Pál rendezését a Margitszigeten játsszák az Opera művészei. Mohácsi János Aida-rendezése valódi vérfrissítés lesz a két évtizede műsoron tartott tradicionális előadás után – az őszi, miskolci bemutatót követően az Erkel Színház közönsége 2015 áprilisától láthatja a darabot.

Képernyőfotó 2014-04-11 - 22.33.07.png

Az évad szenzációjának ígérkezik Jiři Menzel operaházi vendégeskedése. A világhírű cseh rendező Mozart Cosí fan tutte című vígoperáját állítja színpadra, a bemutató október 18-án lesz, vezényel: Halász Péter. Az új produkciókra meghívott tizennyolc rendező között a hazai és a nemzetközi színházi világ további jeles képviselői szerepelnek. 

Képernyőfotó 2014-04-11 - 22.31.44.png

Zsótér Sándor két előadást is színre visz: Weber A bűvös vadász című operáját és egy gyermekeknek szánt ősbemutatót, Tallér Zsófia Leánder és Lenszirom című gyermekoperáját. Az Opera és az Erkel elképesztő kampánnyal, vizualitással, programokkal várja közönségét a 2014/2015-ös évadban. A bérletváltás április 14-én indul!

Képernyőfotó 2014-04-11 - 22.42.15.png

Ha tetszett a poszt, csatlakozz te is az Otthon édes Facebook közösségéhez: itt.

Képek: Magyar Állami Operaház 

Címkék: imagefilm Operaház Magyar Állami Operaház 130 éves az Operaház

Nyerd meg a nyaralásod!

 2014.04.11. 08:48

Van lakberendező vénád? Nem vagy profi lakberendező, de szeretsz tereket tervezni és nem riadsz meg álmaid megvalósítástól? Nem tudod még, hogy idén hol nyaralj? Akkor indulj el az egyik Stílusos Vidéki Szálloda, a Rosinante amatőröknek kiírt lakberendezési pályázatán és nyerd meg a nyaralásod!

Képernyőfotó 2014-04-11 - 8.25.20.png

A romantikus álmok valóra válnak címmel ugyanis pályázatot hirdet a Rosinante Stílusos Vidéki Szálloda. A hotel vezetőinek célja, hogy szobáit, kertjét és közösségi tereit a lakberendezésre fogékony amatőr pályázók segítségével egységes hangulatúvá varázsolja.

falih.jpg

A pályázati feladat egy standard szoba, egy közösségi tér, szorgalmi feladatként a kert megújítása. Ezt az etno-eklektikus környezetet kellene újragondolni, megőrizve annak minden báját és szépségét vintage, country és romantikus hangulatban.

kert.jpg

Ha érdekel a kihívás, gyere el a szálloda utolsó nyílt napjára, április 12-én, szombaton, 14.00-kor, hogy megismerd a környezetet és feltehesd további kérdéseidet, amennyiben a pályázati kiírás elolvasása után még marad egyáltalán. Próbáld ki magad, és vidd haza a fődíjat!

szep.jpg

Tetszett a poszt? Csatlakozz te is az Otthon édes Facebook közösségéhez: itt.

Fotó: Pinterest

A Robinson Crusoe tanítása

 2014.04.09. 17:12

Régóta kedvenc szórakozásom a Kossuth Rádióban a Rádiószínházat hallgatni (minden nap 13.05 és 21.30). Ajánlom azoknak, akik szeretik a szépirodalmat jó hangú színészek által befogadni. Ha épp nem olyan mű megy, ami tetszene, hangoskönyvre váltok.

Juvenile-Illustration-Robinson-Crusoe.jpgMost épp hangoskönyvet hallgatok, a Robinson Crusoe-t Cserhalmi György előadásában. A könyv számos hasznos tanítással szolgál. A legélvezetesebbek azok a részek, amikor otthont épít magának, elkezd mezőgazdasággal foglalkozni, termelni és hát a túlélési trükkjei, Bear Grylls elbújhat mögötte...

robinson1.jpg

A könyv számos hasznos tanítással is szolgál: "Partravetődésem negyedik évfordulóját nyugodtabban töltöttem, mint bármikor. Nem volt okom zúgolódni. Helyzetem sötét oldala helyett igyekeztem mindenben a jót látni és vágyakozások helyett elfogadni azt, amiben most részem van. Ez időnkét leírhatatlan és rejtélyes nyugalmat hozott nekem.

robinson2.jpg

Arra gondoltam, itt nem ér el a világ nyomorúsága. Megvan mindenem, ura vagyok ennek a földnek. Annyi gabonát termeszthetek, amennyit akarok. Van teknősbékám, fám, gyümölcsöm, szőlőm. Mindebből pedig csak az volt értékes számomra, amit valóban fel is használtam. Dúskáltam ennivalóban. És ugyan mit értem volna azzal, ha több állatot vágok le, mint amennyit el tudok fogyasztani, ha több fát vágok ki, mint amire szükségem van vagy, ha ha több gabonát termesztek?

macdonall_jello.jpg

A természet és a tapasztalat arra oktatott, hogy a világ dolgai csak annyit érnek, amennyire az ember valóban felhasználhatja őket. Volt egy zacskó pénzem, de haszontalan volt számomra és sokat gondolkodtam rajta, hogy az egészet milyen szívesen odaadnám egy jó pipáért, kézimalomért, egy marék babért vagy egy üveg tintáért."

Neked melyik a kedvenc hangoskönyved? Ötleteket szívesen veszek, mert hamarosan ennek is a végére érek.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz te is az Otthon édes Facebook közösségéhez: itt.

Fotók: Google, Pinterest