Kiemelt

2009. augusztus 10.

Nyomorból luxus

Nyomorból luxus
Kellemes hétfőt mindenkinek! Kezdjük a hetet egy erős anyaggal. Adott egy olasz kisváros, Matera és annak nevezetessége, a Sassi di Matera. Érdekessége a barlanglakásokból (sassikból) álló negyed, amely 1993 óta a Világörökség része.
Az első, őskori lakosok a karsztfelszín természetes barlangjaiban telepedtek meg. A következő fázisban elzárták a barlangok bejáratát, illetve véséssel kibővítették azokat, elsősorban hosszanti irányban. A lakótér növelését nemcsak a barlang bővítésével érték el, hanem a bejárat elé szobákat, illetve előszobákat építettek kőből. A lakásokat rendszerint dőlve vájták, hogy a bejáraton át beszűrődő napfény a szobák legmélyebb pontjait is elérje. A barlanglakások gyakran egymás tetejére épíültek, ezeket labirintusszerű lépcsősorok és utcácskák kötötték össze.
A barlanglakásokban még a 20. század 50-es éveiben is éltek emberek áram és víz nélkül, rettenetes higiéniai körülmények között. Ez volt Olaszország egyik legnagyobb nyomornegyede.Lakosainak a város modern negyedeibe való áttelepítése után a barlangváros állapota leromlott, mígnem a 80-as években az olasz kormány programot indított megmentésére, majd egy élelmes üzletember hotelt nyitott a barlangrendszer egy szakaszán. 

A kevés, roppant egszerű és funkcionális bútor a puritán életet hivatott megidézni. Nekem kicsit a zárdák világát juttatta eszembe, ezzel együtt talán nem túlzás azt állítani, hogy a szobák luxusszámba mennek, miként a hotel is, amely honlapján jobbnak látta nem feltüntetni a vélhetően igen borsos szobaárakat.

 


View Larger Map

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

juc 2009.08.13. 17:00:05

ebben a városban forgatott a húgom.... ha esetleg látod, a címe Il Rabdomante:-)
az én kedvenc olasz szállodám pedig a www.grottapalazzese.it.....

luxusblogger 2010.08.03. 10:57:26

A héten mindkettőt volt szerencsém látni: Materát és Polignanot is. Pazar helyek.