2009. augusztus 24.

A werfeni kalapos

A werfeni kalapos

Barátok vendégszeretetét élvezve pár napot a Salzburg-közeli Werfenben töltöttem. A faluban járva egy békebeli kalapboltra bukkantam. Olyanra, amiből a háború előtti Magyarországon jópár hasonló lehetett.

Az egész úgy kezdődött, hogy én csak a közeli várba indultam, de a kirakatban lévő portéka láttán becsábultam. A Zapf kalapboltról kiderült, hogy 1893-óta árul és gyárt helyben kézműves kalapokat. A finom árut koronás fők, a Habsburg-dinasztia, színészek, színésznők, többek között Marlene Dietrich visete szívesen. 

Az eladó jó érzékkel engem is próbálásra buzdított és már hozta is a szerinte hozzám illő fejfedőket. Korántsem volt tolakodó, inkább szívélyesnek nevezném. Miközben próbálgattam, szemügyre vehetem a boltot. Egy két kép elcsattan, a hétfői posztom egy igazi csemege lesz: kész főnyeremény - gondoltam.

Ha már divatszalonban járunk, hadd mondjam el, hogy a kalapboltokat, szabóműhelyeket azért is szeretem, mert jópár ötlet átcsempészhető ezekből a saját otthonunkba. Főként a gardrób kialakítását inspirálja. Nekem a gardrób megléte sokáig nem volt fontos. A Szex és New York sorozat gerjesztette a vágyat. Hatására létrehoztam én is egy bejárható ruhásszekrényt, amely előtt egy próbababa fokozza a budoár hangulatot. A gardrób esetén nálam is a fachos, polcos megoldások dominálnak. Persze jó lenne egy pult, amilyen a bolt közepén is áll, a kiegészítőknek, de a helyhiány nyilván nem csak nekem ismerős. Egy kalapot azonban még elbír a ruhásszekrény, - gondoltam és beszereztem egyet. Elgyengülésem tulajdonképpen azzal is magyarázható, hogy meggyőződésem: a kalap a stílusos nő kelléktárának kötelező eleme. A vásárláshoz bónusz gyárlátogatás is járt, amiből nagyvonalakban képet kaphattam arról, hogyan készülnek a fejfedők. Mivel szakértő nem lettem, a leírás helyett álljon itt pár kép arról, mi zajlik egy szorgos munkanapon, amilyen a mai is, - Zapféknál. Ha Werfenben jársz, semmiképp se hagyd ki a kalapmanufaktúra felkeresését, óriási élmény!!!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.