Kiemelt

2009. szeptember 22.

Otthon, édes feat. Tibor, avagy taxienteriőrök a XXI. században (Szakkomentátor: Tibor, a tudodmelyik)

Otthon, édes feat. Tibor, avagy taxienteriőrök a XXI. században      (Szakkomentátor: Tibor, a tudodmelyik)

A taxi maga a meghosszabbított élettér. A büro alakítása, szépítgetése semmilyen más munkakörben nem kap ekkora hangsúlyt. A mozgó giccsbarlangok kialakításában igazi nagymesterek megismeréséért pakisztáni, szír és indiai testvéreink utastereibe kértünk bepillantást. Főleg, hogy a bólogatós kutya, a csao matrica, a pulzáló karácsonyfa, a rózsafüzér, a kuka utas vésd az észbe felirat vagy a Fradi zászló szerepeltetése a volán környezetében csak a gyenge ipari tanulók szintjén tart minket, magyarokat. A vizuáltriphez szakkommentátor közreműködését kértem. Tibor, a tudodmelyik értő útmutatásai mentén kikristályosodik, mit gondolj ezekről az enteriőrökről. Mert, ha valaki, taxis lévén ő biztosan tud egyet, s mást e csecsebecsék erejéről és arról, mikor kell a Wunderbaum erdőt levágni a visszapillantóról, hogy az ne akadályozza a vezetőt a szabad kilátásban. 

Először is köszönöm a megtisztelő lehetőséget, átnézve a képeket rögtön látszik, hogy a kis pakik nem egyszerű munkaeszközként tekintenek járművükre, hasonlóan a pintér gabihoz, aki szintén törekedett arra, hogy autóját otthonosabbá tegye. csak ő a komfortérzetet elsősorban a dvd lejátszó és a vipera műszerfalra helyezésével érte el. nagydumás taxisoknál, akiknél a politikai nézetek kifejtése és a világgazdasági helyzet elemzése, valamint a női utasok lábának stírölése belső kényszerből fakad, központi probléma, hogy mi a rák van, ha az utas hátulra ül. a képen látható úriember ezt a nehézséget ügyesen abszolválta egy éjszakai lokálból importált bukócső beheggesztésével, megteremtve ezzel a biztonságérzetet, hogy éjszaka, hátraforuldulva is hosszan elmélkedhessen a pondicseri kormány tevékenységéről, azt ha ráfut egy riksára közben, sincs gond. loeb sem véletlenül olyan magabiztos a hegyi csapásokon.

praktikusnak tűnik a jópofa fűlbevalók szellőzőre akasztása, így minden esetben azonnal kiderül, ha gond van a fújatással. ha nagyon meleg van az az ideális, ilyenkor a fülbemicsodák derékszögben állnak. az indiaiak számára pedig a kegytárgyak és a szőnyegek is nagyon fontos dolgok, teljesen természetes, hogy ezeket a műszerfalra helyezik, mi sem rakjuk a gpst a csomagtartóba.

nagyon szép kárpit, nem csoda hogy tulajdonosa azt szeretné, hogy az utasa este is gyönyörködhessen benne, indokolt a fokozott mennyezeti világítás. mivel továbbra is szeretnék píszí maradni, így véletlenül se tennék rá utalást, hogy esetleg mégisinkább szolárium cső van-e benne.

a hátsó szélvédő azért jó, mert kiírhatjuk rá pl, hogy ez egy taxi észak-mumbai egyik kerületéből, virarból. bár a beduin árpi szerint, az az igazi ha az egészet reklámfelületként értékesítjük, mert azért egy tecsós matrica jobban mutat ott, ha hó végén kapunk érte egy kis plusszost. még a képre visszatértve külön öröm, hogy a kárpitból jutott anyag üléshuzatnak is. ezzel leginkább a német turisták ízlésvilágát lehet piszkálni, akik ahhoz vannak szokva, hogy az autóban belül minden szürke. egyszer egy nürnbergi pár azért szállt ki a dobos anti verdájából, mert nem tudták mire vélni a párducmintás üléshuzatot. az öreg grossmutter ugyan próbált csukott szemmel utazni, de végül rosszul lett, azt kiszálltak. kár, hogy ez a verda nem egy golf, jobban odabaszna.

ez a kép vagy indiában készült, vagy londonban. utóbbi esetben a taxisnak ha erős honvágya van, csak megrázza a kis taj mahalt, és végre nem az eső esik, hanem a hó (bár az ugyan elég hülyén nézne ki, biztos ezért vannak a kis bizbaszban inkább színes golyók). a taxisok szeretnek magukból is felfedni valamit, nekik is van lelkük, érzéseik. nem véletlenül fityegett nekem is egy fradi címer a visszapillantón. a ráb karcsi meg mondjuk ezért mesél utasainak arról, hogy hol és hogy szeret szopatni.

ganeshnak, a szent elefántnak kijár egy saját ventillátor, hogy ne izzadjon.

most első alkalommal már majdnem meglepődtem, mert azt hittem egy epertorta van az anyósnál, csak mivel a ventillátor az elefántnál van, nagyban olvad le a műszerfalról. de kalapnak sem rossz.

egy újabb nagyon szép, méretre szabott műszerfalszoknya. még arra is figyeltek, hogy a kormány is szépen beférjen alá, az új helyén. jó kis import verda, ahol az utas egyben mitfahrer is, csak nem az utat figyeli, hanem a sebességet, meg h mikor kell tankolni. legalább nem végig a kilómétermutatót stíröli, azt a tenyere sem izzad.

itt elsőre mindenkinek az tűnik fel, hogy milyen mókás belül a verda színe, nekem meg az, hogy a söfőr hogy tehet a bőrös ülésre egy kerti széket. ha izzad a picsája, azt csúszkál rajta, akkor inkább hintőporozza.

egy újabb szekér esett áldozatául a baloldali közlekedésnek. de legalább mindig minden kéznél van, azt a pintér gabinek sem kéne hajolgatnia a kesztyútartóig, hogy kivegye a tartalék viperáját. amúgy továbbra is izgulok, hogy mikor lesz végre olyan kép, amin van kilómétermutató, vagy nincs egyikben sem, azt még az is lehet, hogy ezek a mezitlábasok azok, akik régen a reptérnél, most meg a dunakorzónál állnak és mondogatják hogy kommen sie mit taxi, sehr exclusive und sehr billig, aber nicht zu tuer.

elég erős ez a menyasszonyi ruhából készült üléshuzat. bár a fa nyaklánc miatt arra is gondoltam, hogy a perverz kis honkongi taxis egyenesen a halott menyasszonyából csinált ülést. de ez itt nem a csi, így most azt sem fogjuk kinyomozni, hogy mi az értelme annak, ami a halott ara hátára van varrva.

wunderbaum helyett. láthatóan a szent emberek is jobban érzik magukat köztük, mintha mondjuk egy fán lógnának

na ez egy mernyó. nem véletlen az elegáns kárpit. azér az autóknál is vannak kasztok.

most egy kicsit összezavarodtam, ezen még gondolkodnom kell.

na ez az arc biztos nem mondhatja, hogy bocsi nem tudok visszaadni. de ebből is látszik, hogy ez a távol-kelet milyen biztonságos hely, nálunk bezzeg a pintér gabi sosem mert egyszerre 5000 Ft-nál többet magánál tartani, azt még az ülés alá is berakott mindig két viperát. ezek meg bátran kitapétázzák stexxel a taxijukat. azért így a végére rá kellett jönnöm, hogy az én a8asom mégsem annyira fullos, de azért ha más nem, hely még az van bőven az én kedves barátaimnak, rákóczi ferinek, mátyásnak, széchenyinek, szent pityunak és deáknak. jó utat kívánok. - t

 

Képalák: Tibor, a tudodmelyik

Fotók: Flickr

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Megén 2009.09.22. 08:16:23

Na azért a bólogató kiskutyákról, a kalaptartón fekvő tigrisekről, sőt egyesek által oda helyezett rendőr tányérsapkáról is jó lenne fotókat látni. (Utóbbi egy merci volt, Polyáké, a borozója előtt, természetesen megállni tilos tábla után. De még az átkosban. Ma a törvénytisztelő tömegekről ilyen el sem képzelhető.?)Volt ismerősöm, aki a piros rendőr-tányért, a nyeleset tartotta a hátsó ablaknál. Mint aki kész bármikor kiugrani és leállítani bárkit is szabálytalanságért. Függönyös Trabant kombi? Reluxás Wartburg? Hihetetlen színű szőrös üléshuzatok, persze a kormánykeréken megismételve, meg a rettenetes atléta-trikó vagy T-shirt a vezetőülésen. És a fenyőfa dömping minden színben, mennyiségben a visszapillantón, a gyerekünk első cipője, aztán hirtelen a sok vallásos rózsafüzér-fellógató.............? Bejön az emlék? Mi sem voltunk sokkal különbek.

Cövi 2009.09.22. 08:45:39

Ez nagyon ott van! (Ha nem lett volna gyerekszobám, azt írnám: odabasz, mint állat!) Csak azt nem tudom eldönteni a képek ütősebbek, vagy a képalák? És melyik lehet Tibor, a tudodmelyik műszerfala? :D

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2009.09.22. 09:29:28

Az "import" verda valóban elég LOL :)

MaLac 2009.09.22. 09:33:19

...és azok a hetvenes évekbeli VW transporterek Amcsiban a szőrös menyezettel, műszerfallal, óriásvirágos festéssel, ami némi alkohol és drog hatása alatt valami talált olajfestékkel és ecsettel felfestődött a jármű oldalára kissé belelógva az oldalablakokba és a diszkrét, fél méteres VW-márka-logóval elöl? Na azok se voltak rosszak!

Flat Eric / sta press (törölt) 2009.09.22. 09:49:42

A tuk-tukok is megérnénk egy posztot...

ZON 2009.09.22. 10:02:57

A halott menyasszony, mint ülésváz - besírtam. Nem hagyjuk szőrös lábunk nyomát a kék bolygón a szintetikus Recaroval, ara recycled...
Állat!

Angool · http://angol.freebase.hu 2009.09.22. 10:59:24

Hát ez jó volt, köszönjük!

J.G. 2009.09.22. 11:09:43

Azt hittem, hogy vicces lesz, és elolvastam...

Der_rosarote_Panther 2009.09.22. 11:21:24

nem értem, hogy ha egyszer balra hajts szerint közlekednek egy országban, és jobbkormányos a kocsi, minek bal oldalra, a kesztyűtartóba áthegeszteni a kormányt?! fordítva is vicces, de jobban érthető... :-) köszi, tibikém!

Ormós Gabriella 2009.09.22. 11:34:16

Őszintén szólva alig várom a hazai enteriőröket! Pl. a Tibi által is említett pintér gabiét! No de van itt még annyi nyalánkság, Szonjám - kerül amibe kerül - Vespáról most térj át egy időre a C kategóriás taxikra. Szerintem.

Szvetlana 2009.09.22. 13:39:21

elég erősen besírtam :)

kitt206 2009.09.22. 15:55:34

Sőt az itthoni Roki-kártyás taxikról is van pár képem.

raja ram 2009.09.22. 17:07:07

Izomtibor a környezetvédelmi miniszter titkára, jogászgyerek, tehát ez most egy autentikus post.

Otthon édes 2009.09.22. 17:17:51

@raja ram: szerintem tökmindegy, hogy civilben kicsoda vagy, hogy taxis-e egyáltalán. Jól szórakoztál? Serintem ez a lényeg, nem az, hogy Tibor ki is pontosan. Az a karakter, amit fölvett, ha egyáltalán, az ötös.

raja ram 2009.09.22. 18:22:44

@otthonedes:

jogos. de én már vezettem bombayban taxit. a sofőr elment vásárolni és néha arrébb kellett állni.

Chazz Reinhold 2009.09.23. 12:34:11

sztem halálosan jók ezek a belsők:))
százszor inkább ilyen kabinok, mint a személytelen-szabvány tömegtermékek

Loop · http://www.autostat.hu/ujdonsagok 2009.09.25. 14:04:02

az milyen kemény már, hogy zsével tapétázza ki a plafont! ha fizetni akarok akkor letépek onnan egyet és hello, nem?

BigTwix 2009.10.06. 16:21:53

Bangkokban az ember szinte minden taxiban valami hasonlóba botlik. A legkeményebb a kb Nemzeti Színház csillárjának méretével vetekedő belsőtér világítás kapcsoló volt talán.

Viszont ott úgy indul a menet, ha az ember taxiórával megy, hogy 30 Baht azaz 180 Ft az alapdíj, amiben benne van az első 2 km!!!!