Kiemelt

2010. január 16.

Kirándulás az ántivilágba

Kirándulás az ántivilágba

Idén ünnepli 80. születésnapját a Lillafüredi Palotaszálló, ahol a hét közepén vizitáltam. Annak idején ezzel a kis reklámszövegel verbuválta közönségét a hotel és depandansza. Az alábbi hirdetés kötelező olvasmány, érdekes szavak és fordulatok valóságos kincsestára.

Lent a szálló korabeli valójában. Az épület eredetileg is hotelnek épült az 1400-as évek végét idéző stílusban. A nem titkolt idegenforgalmi cél: megteremteni a magyar Semmeringet.

Az építkezést, amely 1927-30 között zajlott, sok támadás ért. Az okok napjainkból is ismertek: a sajtó erőteljesen támadta a kormányt a gazdasági világválság idején tékozlónak titulált építkezésért. Ezzel együtt megnyílt és már a kezdetektől fogva óriási érdeklődés kísérte, autók hosszú sora kígyózott Lillafüredre. Íme egy menő kocsi és önelégült sofőrje.

A szálló a luxusvendégek kedvelt tartózkodási helye lett. A gazdagok és szépek körében, mint klimatikus üdülő- és gyógyhely vált ismertté.

Úri népek múlatták itt az időt. Míg esténként az asztal mellett időztek, a napot lovaglással, kirándulással, vadászattal, pecázással, vitorlázással töltötték. Télen korizással és jégkoronggal is.

A hallban nem csak a kandalló gigantikus. A tér is, ahol römi, ulti, netán egy párti sakk is szóba jöhetett.

Na, de nézzük a szállót napjainkban. A lobby mit sem változott.

Íme a festett üveg ablakok. A gyönyörű üvegek úgy élték túl a második világháborút, hogy a szállodások, kiemelték helyükből és a vész elmúltával visszarakták azokat.

Bár a szálló alapvetően nem stílusom, összhatásában nem rossz. Persze nagyító alatt vizsgálva találni hibákat. Ami pozitív, hogy tavaly felújították az összes szobát. Nem korhű, de ízléses. A kandalló a lobbyban nagyot üt és szívesen be is gyújtják az alkalmazottak, akik meglepően készségesek. A kaja ehető, a Mátyás étteremben kár kihagyni a baconos pisztrángot. Elég kényes vagyok a hazai szállókra, ritkán találok olyat, amelyik pozitív értelemben meglep, de ez olyan volt. A környezet, a történelem vagy nem tudom mi, de megérintett. A történelmi üdülő, amelynek szépségeit a SZOT-rendszer legyalulta, kezd önmagára találni. Látogatása javasolt, a szálló Otthon, édes kompatibilis :)

Fotók: a Lillafüredi Palotaszálló archív gyűjteményéből, Tóth Milán 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HgGina 2010.01.16. 22:06:29

Milyen szép is látni ezt: "..teljes penzió", mert az ellátás bizony így írandó. Manapság meg a sok alulművelt utazási irodai agyhalott reklámszakember (?) félpanziót meg egész panziót írogat.
Megkérdeztem sok helyen, de soha nem tudták megmutatni, hogy az adott panziónak melyik felét kapom meg.

HgGina 2010.01.16. 22:09:49

@otthonedes: csak csendben megkérdezném, a könyv szerzőjétől vagy a fotóstól kértetek/kaptatok utánközlésre engedélyt? Mert ha nem, szerzői jogi balhét simán kaphattok a nyakatokba.

anonim konyakosmeggy függő 2010.01.16. 22:26:20

Szép összeállítás, kedvet is kaptam, hogy elmenjek. Az ország legszebb környezetben fekvő kastélyszállója ez, kétségtelen.

Otthon édes 2010.01.16. 22:38:17

@HgGina: szia, köszi a figyelmeztetest.

térkulti 2010.01.17. 09:20:26

Én ősszel voltam ott. A világ legszebb szállója szerintem, de nagyon gáz, ahogy 1. szét van cseszve minden (igen, a szot fíling), 2.még rosszabb, amit most csinálnak vele. Értelmezhetetlen tapétacsíkok a folyosón, gagyi anyagok, korszerűsítés nulla. Sajnálom, mert kár érte. Én is akartam róla írni, de a Te postod sokkal jobb lett! :)

Otthon édes 2010.01.17. 09:58:55

@térkulti: Persze, sok mindenen lehetne vitatkozni, de hazai viszonylatban jobb az átlagnál. És igen, mennyivel jobb is lehetne. Szívese lennék ízlésrendőr egy ilyen szállodafelújításon.

Esja 2010.01.17. 18:32:33

Bocsi, de a címben mi az, hogy antivilág? Vagy csak szerintem hiányzik egy "k"? Ha igen, akkor bocsesz.

Otthon édes 2010.01.17. 18:36:59

@Esja: ántivilág az, csak azt túl modorosnak értékelem, ezzel együtt átírtam a címen á-ra. A k nem kell oda.