Kiemelt

2010. március 16.

Bréking: megvan az első budapesti Michelin csillag!

Bréking: megvan az első budapesti Michelin csillag!

A győztes pedig a Costes étterem a Ráday utcában, annak ellenére is, hogy távozott január elején a portugál séf Miguel Vieira. Helyét az argentín Nicolas Delgado vette át. A Michelin egyébként gyorsan reagált a váltásra, és újabb inspektorokat küldött januárban a hely színvonalának ellenőrzésére.

Nicolas Delgado, Fotós: Nagy Balázs, Forrás: DiningGuide

Gerendai Károly tulajdonos az Otthon, édesről tudta meg a hírt, majd exkluzívan reagált is a hallottakra: "Nagyon örülök a csillagnak. Nagy kihívás volt az év elején a séfváltás, mindenképpen szerettük volna megőrizni az addigi magas színvonalat, és ha lehet, túl is szárnyalni. Azt hiszem most még inkább bizonyítanunk kell, hogy nem hullott rossz helyre a csillag" - mondta el az Otthon, édesnek a tegnap tiszti kereszttel is kitüntetett Gerendai, aki szomorú szívvel engedte útjára az alábbi képen látható Miguelt. Sztárjuk jelenleg Lisszabonban egy luxushotel séfjeként teljesít szolgálatot. Maximum respect!

Na, de nézzük, kit díjaztak még a hazai mezőnyből. A kiemelkedő ár-érték arányért járó Bib Gourmand minősítést nem túl nagy szomorúságunkra elvették a Náncsi nénitől, négy budapesti étterem viszont megkapta. Ők a 21, az Arcade, a Bock Bisztró és a Csalogány 26. Bíró Lajos, a Bock Bisztró séf-tulajdonosa eképpen fogadta a hírt: "sikerünk mellett természetesen nagyon örülök, hogy kapott egy csillagot Magyarország! Végre van egy olyan vállakozó, akiben volt elég kitartás ehhez. Minden elismerésem. Komoly pénzt kellett beletenni az étterembe, hogy abból csillag legyen. Mi nem tudtunk volna elhozni csillagot, nincs elég helyünk, az árainkat pedig nem akarjuk megváltoztatni" - fejtegette Bíró, aki szintén az Otthon, édesből tájékozódott a gasztrotörténeti eseményről.

Bíró Lajos. Forrás: DiningGuide

A fent ismertetett jóhíreket Jókuti András a radiocafé Gasztrománia című műsor vezetője juttatta el hozzánk. Szombaton 11 órakor jelentkező műsorában exkluzív interjút hallhatsz a kiadvány főszerkesztőjével és az étterem egyik tulajdonosával, Gerendai Károllyal.

További részletekkel folyamatosan bővül majd a poszt, nézz vissza napközben többször is! Addig is örüljünk az eddigieknek.

Szerinted megérdemelten kapta a Costes? Ha nem, ki másnak járt volna az elismerés?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kertesz 2010.03.16. 11:56:42

Costesben, Olimpiában, Csalogány 26-ban már ettem. :) Igen. Egy valag pénzt kell otthagyni két emberrel is. Évente egyszer, legfeljebb kétszer telik rá, nem vagyok gazdag.

DE.

Az alapanyag FRISS. Ezt valahogy itthon nem tartja fontosnak az éttermek többsége. Fagyasztott húst, fagyasztott krumplit, előre bekevert önteteket, konzerveket adnak.

Nem az adagra gyúrnak. Nem arra szolgálnak ezek az éttermek, hogy zsírban tocsogó hájfejek mozgásképtelenre egyék magukat. ÍZEKET, ízkombinációkat mutatnak. Sajnos, itthon még mindig az adagot tekintik a jó vendéglátás mércéjének...

A kiszolgálás TISZTESSÉGES. A pincér sokkal-sokkal többet tud borokról és ételekről mint én (tényleg nem vagyok sem borértő, sem ételbuzi, egyszerűen szeretem a harmonikus ízeket) és UDVARIASAN ellát mindennel. Még a Csalogány 26-ban is, ahol mások már írtak negatív dolgokat a pincérekről-még ott is jól éreztem magam. Más éttermekben tudatlan egyetemisták, alkoholista nagyhangúak és faarcú érdektelenek fogadják az embert. Nem nyomulnak a borravalóért, mert ilyen árfekvés mellett rendesen meg vannak fizetve.

TUDOD, ki van a konyhán, és hogy néz ki a konyha. Ha akarsz, bemehetsz, megnézheted. Tavaly az Olimpiában a séf búcsúzkodáskor kijött elköszönni. Egy rövid ideig beszélgettünk is. Hallhatta, hogy nem vagyok értő, lövésem sincs a szakszavakról. Említettem, hogy milyen finom volt a bárány. Azonnal elvágtatott egy névjegyért, hogy odaadja, mert MAGYAR hentes, bátran vásárolhatok nála!

Ezek az éttermek nem azért nem foglalkoztatnak magyar séfeket, nem azért nem használnak magyar alapanyagokat, mert nemzetvesztő gerinctelenek... NEM.
Egyszerűen nincs olyan minőségű és frissességű alapanyag itthon és nincs elég olyan tudású magyar szakács aki meg tudja csinálni...

Ezek az éttermek azért dolgoznak, hogy a magyar konyhát feltámasszák!

Már nem emlékszem hol, de van egy kínai büfé (Szingapúr, talán?), aminek van csillagja. Remélem, eljutunk odáig, hogy itthon is lesz jó néhány csillagos étterem, és sokszáz bisztró, kifőzde, ami minőségi, friss magyar alapanyagot fog használni...

ehran 2010.03.16. 11:57:00

@magyar bucó: Nem csak külföldi alapanyagokat használnak.

Amúgy gratulálok én is, pont múlt héten jártam ott, és valóban nagyszerű élmény volt.

magyar bucó 2010.03.16. 11:59:48

@Wallstreetbull: Nem marhahúsról beszélek, hanem arról hogy egy szál sárgarépát sem vesznek itthon.

Dezsőjóska 2010.03.16. 12:07:08

@magyar bucó: Annak ugyanúgy meg van az oka! A magyar kultúra(ipari-, gasztro-, mezőgazdasági-) a fasorban sincs! Csak aki nem dugja ki a fejét a fosból az nem látja, hogy milyen alapvető problémák vannak.

jahaha 2010.03.16. 12:10:42

@magyar bucó: sztem vesznek, de ha megsem, szted mi az oka? idegenszivuseg, sznobizmus, hulyeseg?

CostesRoberto 2010.03.16. 12:13:39

Köszönöm a sok gratulációt mindenkinek. (aki gratulált) Valamint roppantul büszke vagyok arra, hogy magyarország első Michelin -csillagos éttermében dolgozhatok, s részese lehettem mindennek amit elértünk. Sziasztooook! We Are the Champions!!!!

flimo13 2010.03.16. 12:14:55

Egy ilyen helyen jól is lehet lakni, vagy csak azt kell figyelni, ki lát minket, hogy ilyen helyen eszünk?

ősi homár fapados · http://zsigavagyok.tumblr.com/ 2010.03.16. 12:16:29

@ősi homár fapados: + jó fokhagyma, vöröshagyma, krumpli (tegnap a lilakrumpli felét kidobtuk, szar volt, ööö)
és ezeket lehet kapni, mennyimindent nem:(

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2010.03.16. 12:16:49

@kertesz: Maradjmár, olyan marhapörköltöt csinálok neked sűrített paradicsomból meg piaci hentestől vett hústól, hogy beszarsz.

Nem kell bigott, újgazdag gecinek lenni, meglátod, ha dolgozol, ízleni fog minden.

IzomTibi · http://tibor.blog.hu 2010.03.16. 12:19:03

már csak a kitartásuk miatt is megérdemelték, grat.

a másik négy díjazott hely is azt mutatja, hogy a franciák nem a semmire osztogatnak.

escaper · http://elinnen.blog.hu 2010.03.16. 12:21:11

@kertesz:
"Már nem emlékszem hol, de van egy kínai büfé, aminek van csillagja. Remélem, eljutunk odáig, hogy itthon is lesz jó néhány csillagos étterem, és sokszáz bisztró, kifőzde, ami minőségi, friss magyar alapanyagot fog használni... "

www.telegraph.co.uk/foodanddrink/foodanddrinknews/6670426/Hong-Kong-restaurant-offers-Michelin-starred-food-for-78p.html

ÁkiBáki (törölt) 2010.03.16. 12:24:48

@Tomi from Space: Na itt kezdődnek a gondjaim.
Hogy jön össze a marhapörkölt és a sűrített paradicsom?
Laci bácsi receptje?

myke6969 · http://ironmyke.blog.hu/ 2010.03.16. 12:27:34

Kitartóak voltak és sokat invesztáltak a helybe. Ennek ellenére nem ajánlom, amikor én voltam: 1) ketten vacsoráztunk az egész helyen péntek este 2) az 5000 HUF-os leveskompozíció egyik tagja (consommé) langyos volt
Egyébként pedig a helyiség adottságai sem tetszenek, fantáziátlan.

escaper · http://elinnen.blog.hu 2010.03.16. 12:29:21

@Tomi from Space:
"Nem kell bigott, újgazdag gecinek lenni, meglátod, ha dolgozol, ízleni fog minden."

A minőség nem bigottság és sznobizmus. Ráadásul a Michelin csillag nem egyértelműen ár kérdés!

ócéb 2010.03.16. 12:30:01

@CostesRoberto: Én is büszke vagyok Robi és nagyon örülők! megcsináltuk :)

jozso929 2010.03.16. 12:30:20

A magyar alapanyagról annyit, hogy egyszerű emberként szinte lehetetlen normális, ehető, fekete belsőtől mentes MAGYAR burgonyát vásárolni itthon. Ugyanis tavaly egyszer vettem az egyik hiperben holland burgonyát amivel nagyon meg voltam elégedve, utána csak azt vettem, idén viszont akárhol jártam, csak magyart kaptam. Na, kivétel nélkül MINDEGYIK felét ki kellett dobni mert belül hámozás után előtűntek a fekete foltok. Teszteltem, vettem az Auchanban, Tescoban, Fehérvári úti csarnokban és a Vásárcsarnokban is burgonyát, mindegyikkel így jártam! Aztán a Corában találtam francia és olasz burgonyát, vettem mindkettőből és csodák csodája tökéletes belsővel rendelkeztek. Ezek után hogy bízzon az ember a magyar alapanyagban? Tudom a csarnoki árusok is a nagybaniról hozzák, de ha a magyar mindig fekete belül a külföldi meg normális, akkor nem sok választás van....

Gico 2010.03.16. 12:31:12

Gratulálok! Ha lesz rá alkalmam, el fogok látogatni:)

sony 2010.03.16. 12:32:35

Ez már valami! :) Remélem ők nem szállnak el maguktól, mint a Csalogány 26. :I

etna 2010.03.16. 12:36:02

Végigolvastam a hozzászólásokat és a következőket szeretném hozzáfűzni az eddigiekhez:
- örömteli, hogy van magyarországi csillagos étterem
- még örömtelibb lenne, ha gasztronómiai szemszögből magyar jellegű étterem lenne, magyar személyzettel, mely magyar alapanyagokból dolgozik.

A blogtulaj azt is kérdezte hogy a hozzászólók kinek adnák. Nos, én az Onyxnak adnám, ha csak egyet adhatnék ki. A Costesben voltam két ízben, egyszer 2008 őszén egyszer meg 2009 nyarán. Az első alkalommal az élmény sepert mindent, amit csak valaha vendéglőben tapasztaltam. Maga volt a tökély. Minden, ismétlem, minden szempontból.

Másodszor sajnos ez nem jött össze. A kiszolgálás lassú volt, személytelen és figyelmetlen, az étel meg korrekt, de nem katartikus. Megjegyzem, mindkét alkalommal délben voltam, ezt tudom magamnak megengedni. Viszont déli élményt hasonlítok össze déli élménnyel, az színvonalesés "műfajon" belüli.

Az Onyxban háromszor voltam, itt is délben, igaz egy alkalommal végigettem a Magyar evolúció menűsort. Itt mindig minden stimmelt. A belső dizájnért nem vagyok oda, sőt, kifejezetten idegesít, de a kiszolgálás és a konyha az maga a tökély. Nem véletlenül nyerte Széll Tamás kétszer is a H és E versenyt.

Végül még két étterem említést nyert itt:
az Arcade-ot nem szerettem, nem szerettük (voltunk vagy hatan 2007 táján) a kiszolgálást csapnivaló volt, az ételek drágák voltak és érdektelenek.
Az Arcade-nál nagyságrenddel jobb a Babel, az Alabárdos, a Café Pierrot csak így hirtelen.

Az Olimpia pedig szuper, ide három ízben jutottam el, az első még vegyes volt, de a másik két látogatás alkalmával feltálalt ételekben hiba nem volt, sőt majdnem mindent sikerült új élettel megtölteni a padlizsánkrémtől a madártejig.

Örvendek a 21, a Bock és a Csalogány helyezésének is, ezek egyértelműen élvonalbeli vendéglők, a Náncsi meg már régen csak arra volt jó, hogy a Michelin tekintélyét rombolja a magyar olvasók előtt.

flimo13 2010.03.16. 12:36:48

Magáért a csillagért grat, és örülök neki hogy az útikönyvekben meg lehet említeni, de 2010-ben ne arról szóljon egy honlap, hogy flashbe csomagolt oldalról pdf-en le lehet tölteni a menüt...

plb 2010.03.16. 12:39:21

És akkor most hova ....jak?

ócéb 2010.03.16. 12:41:25

@ősi homár fapados: Voltunka a szigeten!Miénk a fellépők vip sátra :)

hopp-hopp 2010.03.16. 12:46:04

még hogy Náncsi néni - és a csillagok - borzalmas a konyhája - az árai meg az eget verik.(innen jön vajon a csillag:P???)

nickita 2010.03.16. 12:48:47

bazmeg, végre a Gerendai elért valamit a gasztronómiában, feltolta BP-t a térképre, erre jön itt a sok buzi fanyalgó, hogy nem magyar, meg miből telik neki erre. ezért tart itt ez az ország, a sok köcsög irigy ember miatt. nem hogy örülnének neki.

ÁkiBáki (törölt) 2010.03.16. 12:49:44

@plb: Megmondom: Laci bácsi konyhájába.

Bambano 2010.03.16. 12:54:40

Michelin csillag: egy jelentés nélküli osztályozási rendszer.
A costes webje hulladék, nem ártana helyesen írni tudó embert szerezni hozzá.

ehran 2010.03.16. 12:55:07

@magyar bucó: Ez így nem igaz, pont előtted írtam. Sőt pont sárgarépát illetve egyéb zöldséget tudom, hogy vesznek/vettek a Nagycsarnokban. De ugyanígy bárányt illetve kacsa és libahúst (persze főleg májat) vesznek itthon is.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2010.03.16. 12:57:47

Amikor a Costesben vacsoráztam, nem tudtam, kié, ki a chef, csak azt tudtam, hogy Magyarországon olyan színvonalon ettem, mint Párizsban, Nizzában vagy Barcelonában. Gratulálok.

Bambano 2010.03.16. 12:58:48

@nickita: abból, ahogy a michelinesek az osztrák éttermekkel bántak, következik, hogy a michelin csillagnak nincs köze a gasztronómiai eredményekhez. vagyis Gerendai a michelin csillag szemszögéből nézve nem ért el semmit a gasztronómiában, ha elért valamit, annak a csillaghoz semmi köze.

minek is örüljünk tehát?

♥ Kitty ♥ (törölt) 2010.03.16. 12:58:53

"Bármely előétel vagy leves és főétel, ill. főétel és desszert választása esetén
kétfogásos déli menü ára: 3 900,‐ Ft."

Most ha azt nezzuk, hogy egy puccos helyrol van szo, ami mostmar csillaggal is buszkelkedhet. Nem draga.

ehran 2010.03.16. 13:01:36

@Bambano: Ó, annyiszor kértem már, fejtsd ki bővebben, miért is olyan vacak a Michelin rendszere. Eddig még nem sikerült. Személyes tapasztalat esetleg csillagos éttermekből? Nem értettél egyet a helyezéssel, mert...? Vagy az a baj, hogy nem jutnak el mindenhová? Persze ha az lenne a koncepció, hogy még több helyet vizsgálhassanak, azon az áron, hogy csak egyszer tudják, akkor meg az lenne a gond, hogy felületesek. Szóval tényleg nem értem.

ehran 2010.03.16. 13:02:37

@Bambano: Ez így ostobaság, már múltkor is futottuk a köröket, a Michelin nem azt állította, hogy egyik napról a másikra szarok lettek az osztrák éttermek.

Bambano 2010.03.16. 13:06:30

@ehran: a sznobok a michelin csillagra mennek. elvették az éttermektől, tehát nem mennek oda többet a sznobok. pedig az étteremben folyó munka ugyanolyan színvonalú maradt.

ha van két éttermed, mindkettőt ellenőrizted, mindkettő jó, az egyik megtarthatja a csillagját, a másik nem, akkor ez mennyiben igazságos és objektív? Hint: semennyire. Lehet kapálózni, de értelmetlen, az osztrák példa azt sugallja, hogy a csillag megléte nincs összefüggésben a minőséggel, hanem az étteremben dolgozóktól teljesen független tényezőkön alapszik, vagyis a gasztronómiai értéke nulla.

akkor mi köze a csillagnak a színvonalhoz?

ehran 2010.03.16. 13:16:26

@Bambano: Ööö, ezt milyen kimutatásra alapozod? Mármint, hogy csökkent volna azon helyek forgalma. Van erről valami adat? Ez így nem igaz, ostoba logika, még egyszer mondom, ha egy minősítő cég nem jelenik meg egy országban, akkor ott nem állítanak elő az adott területen jó dolgokat? Ez így hülyeség.

escaper · http://elinnen.blog.hu 2010.03.16. 13:18:16

@Bambano:
"akkor mi köze a csillagnak a színvonalhoz? "
Olimpián is vannak bírói csalások, Nobel díjjal sem ért mindig, mindenki egyet.
Ettől ez még egy alapvető, meghatározó gasztronómiai díj, amit végre magyarok is megkaptak!

Örüljünk már egy kicsit a sikereknek!

Gyagyás Tóni (törölt) 2010.03.16. 13:21:25

Sok suttyó miért fikázza a Náncsit? Szerintük hiba volt az éveken át tartó kiemelt hely? Mert akkor a Costes csillaga is hiba. A Michelin emberei kicsit jobban értenek ehhez nagyokosok.

augustus 2010.03.16. 13:23:39

Gratulálok! Sok munka, kis szerencse, sok pénz és rengeteg kitartás kellett hozzá. Megtartani sem lesz könnyű, de mindenképpen kötelező. Sok sikert hozzá! Persze az se lenne rossz ha egy olyan ország lennénk, ahol egyre több ember be tud térni úgy vendégként hogy ne kelljen feltenni a kérdést: "mennyibe kerül?"( lásd egy korábbi kommentelő)

Bambano 2010.03.16. 13:24:47

@ehran: "ha egy minősítő cég nem jelenik meg egy országban, akkor ott nem állítanak elő az adott területen jó dolgokat? Ez így hülyeség.": így van, ez valóban nettó hülyeség. Más kérdés, hogy ez az általam mondottakat támasztja alá...

Kilgore Trout 2010.03.16. 13:28:00

A Wichmann kocsmája is megérdemelné. :)

BéLóg 2010.03.16. 13:31:43

Ez olyan mint egy aranyérem az Olimpián.
Hajrá Costes!
Szívből gratulálok!

ehran 2010.03.16. 13:44:17

@Bambano: "Más kérdés, hogy ez az általam mondottakat támasztja alá..." Már amennyiben? Te épp azt írtad, hogy mivel kivonultak Ausztriából, és nem minősítik ott tovább az éttermeket, kvázi azt állítják, hogy az osztrákoknál szarok az éttermek. Ez továbbra is hülyeség, és kíváncsi vagyok, miért is támasztja alá az, amit írtam.

Bambano 2010.03.16. 13:57:53

@ehran: azt írtam, hogy attól, hogy kivonultak Ausztriából, az éttermek minősége nem változott, a megítélése viszont igen. Tehát az étterem minősége nem számít a megítélésbe.

Kilgore Trout 2010.03.16. 13:58:36

Nem tudod???? Csak Levin mester szavai jutnak az eszembe: "Istenem, minek él az ilyen?" :)

gibier 2010.03.16. 14:00:22

A Costes külföldi alapanyag beszállítójaként a következőket osztanám meg, az értetlenkedőkkel:
Zömmel fr. alapanyagokat hozunk nekik… miért?... azért, mert pl. az a csirke, amit viszek, nem téglaporon nevelkedik, tehát csirke íze van és főzéskor nem 30% a veszteség, - ami esetleg távozó víz formájában mutatkozhat meg - valamint ugyan ebből a csirkéből holnap, egy hónap, egy év múlva is tudom pontosan ugyan ezt a méretet, súlyt, minőséget biztosítani és ez érvényes más alapanyagokra is (hús, zség, tejtermék, stb)!
Személyesen ismerek sok hazai „csillaggyanús” chef-et, szakácsot, akik mind kreativitásban, mind íz-világban versenyképesek, esetleg jobbak, mint a „nagyok”, ám ők alapanyag tekintetében – nagyon finoman fogalmazva – nem kapnak szabad kezet, így gyakran minősíthetetlen szarból kell építkezniük!
A porokból főzőcskéző szakácsbarbároknak azt javasolnám, keressenek más időtöltést, olyat, ahol nem az ízlelőbimbóinkat mérgezik!
Egy idős, neves fr.chef járt nemrég hazánkban, aki végiglátogatva több éttermet, a következő megállapítást tette: a jó konyha alapja a kiváló alapanyag, (zség, hús, tejtermék, stb) a min. 85%-os vaj és a kreatív szakács.
Végezetül, a Costesben dolgozó pincérek, több nyelven adják elő azt a szakmai hozzáértést, amivel csak elvétve találkozhatunk és öröm, hogy mindezt mostantól egy Michelin csillagos étteremben tehetik!

Dr. Fred Edison 2010.03.16. 14:04:51

Ami nagyon jó még szerintem, az a Pesti Lámpás az Ybl Palotában. Igaz csak egyszer voltam, annyi alapján pedig nem lehet biztosat mondani. Az ételeken kívül az épület is nagyon szép, a kiszolgálásra sem lehetett panasz, és az árak sem vészesek.

ÁkiBáki (törölt) 2010.03.16. 14:05:07

@Kilgore Trout: Jaj, hát ez van. Sőt, Levin mesterről sincs fogalmam.
Most akkor hozzam a gyalogsági ásót?

Dr. Fred Edison 2010.03.16. 14:07:52

@Bambano: Attól hogy nem minden étterem kerül bele, ahol megfelelő a színvonal, még egyáltalán nem azt jelenti, hogy 0 értéke van. Vannak Michelin csillag nélküli kiváló éttermek, oké. De amelyik megkapja, az viszont biztosan az, tehát igenis van jelentősége.

misbelief · http://tevhit.blog.hu 2010.03.16. 14:16:27

@flimo13:
Férfiként is felháborítónak tartom, hogy a PDF-es étlapban bizonyos ételek mellett az alábbi obszcén, női dekoltázst ábrázoló ikon szerepel!

" ( V ) "

(bocs, tudom, hogy gyenge...:)

BéLóg 2010.03.16. 14:23:05

@gibier: Az én szerény ismereteim szerint is az egyik legnagyobb csillaggátló tényező az, hogy hiába készít a séf egyszer-egyszer kiválót, éppen az ALAPANYAGOK minőségi különbségéből fakadóan erre folyamatosan képtelen, és EZT a Michelin bírák ki is szúrják.
Sőt bizonyára a nem kajateszter vendégek is, akik egyszer egekbe magasztalják az adott helyet, máskor meg csodálkoznak hogy semmi sem sikerült.

A Costas nagy sikere mellett a LEGNAGYOBB kihívás az lesz, hogy ez a csillag JÖVŐRE is ott legyen.

Még egyszer: Köszönjük Costas, hajrá!

Csak mondom: Az hogy ez az ELSŐ magyar Michelin csillag már TÖRTÉNELEM.
A maga szakmájában ez felér a Holdraszállással!
Innentől a Costas örökös ingyen reklámot fog kapni, akárki is kapja a másodikat vagy akárhanyadikat.

Bambano 2010.03.16. 14:37:13

@Dr. Fred Edison: látom, a szövegértelmezés problémás. Nem azért köpködöm a michelin csillagot, mert nem minden étterem kerül bele, hanem azért, mert olyan okok miatt is elveszítik éttermek a csillagjukat, ami nem tőlük függ.

Mit szólna Gerendai, ha azt mondják 2011. márciusában, hogy jajj, elfelejtettük idén inspiciálni a costest, akkor most nem lesz csillaga?

vincere 2010.03.16. 14:38:37

gratulálok a Costes-nek, nagyon drukkoltam, h. sikerüljön, és alig várom, h. kipróbáljam :)
tényleg örülök, h. végre Magyarországon is van csillag!

Dr. Fred Edison 2010.03.16. 15:03:40

@Bambano: Inkább neked okoznak gondot a logikai következtetések.:-)
Azt írtad 0 a gasztronómiai értéke, mert volt olyan étterem akitől nem a színvonal esés miatt vették el. Csakhogy ez hülyeség, mert attól még biztos lehetsz benne, hogy ha Michelin csillagos étteremben eszel, ott kiváló minőséget fogsz kapni. Ez nem jelenti azt, hogy minden más étterem szar, vagy hogy nincsen még olyan amelyik megérdemelné, de attól még egy garancia, ergo van értéke.

Mouth Hero 2010.03.16. 15:33:24

@escaper: Jó volt a könyvelő, maradjunk ennyiben.

ehran 2010.03.16. 16:08:22

@Bambano: (Sóhaj) Annyit érts már meg légyszi, hogy amikor a Michelin kivonult Ausztriából, akkor nem "elvették" a csillagokat az éttermektől (merthogy van ilyen is, ha egy hely a minőségromlás miatt tovább már nem méltó rá), hanem egyszerűen nem mentek többet tesztelni, mert nem volt rá kapacitásuk. Ha ez gond, akkor ezzel a logikával azt is mondod, hogy ha a Michelin nem tesztel a világ összes országában, akkor eleve hiteltelen. Csak akkor légyszi nevezz meg mellé olyan minősítő szervezetet, amely a világon _mindenhol_ működik és tesztel. Köszi!

neofrix baszmacs · http://nemblog.blog.hu/ 2010.03.16. 16:09:35

@Kilgore Trout: Klasszikusokat kéretik pontosan idézni!

"Levin gúnyosan mosolygott. Mélységes megvetés ült az arcán, mintha azt mondaná: "minek él az ilyen ember!" Végül lenézően odavetette:..."

Jana1984 2010.03.16. 17:06:45

Túl azon, hogy mennyire "sznob" dolog, vagy sem a Michelin csillag, mert a nagy magyar átlagnak elképzelhetetlen, hogy beüljön egy ilyen helyre: iszonyatosan nagy teljesítmény, és nagy GRATULA!!!

Comté ex C. 2010.03.16. 17:40:28

@ÁkiBáki: ott a pont, maximálisan egyetértek veled.

@maydayray: ez nem így van. Nálunk sem fogják kiadni a Michelin kalauzt, mégis van magyar csillag.

Tiszta szívből gratulálok, egyszer volt szerencsém ott vacsorázni. Remélem, hogy ez is hozzájárul ahhoz a folyamathoz ami most zajlik a magyar gasztronómiában.

Viner Spicli 2010.03.16. 18:43:07

@gibier: abszolút adom. Sajna a mezőgazdaságot itthon porig rombolták. De hálistennek van 1-2 kistermelő, aki próbálkozik és küzd!!!! Talán most egy kapnak egy kis inspirációt ;))

Én bízom benne, hogy egyszer a helyére kerül a magyar mezőgazdaság is. Borunk már van, kolbászt, sonkát, sajtot már istenieket tudnak csinálni... A többi primőrre, alapanyagra kell rámenni!

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.03.16. 21:16:38

Nagyszerű ez a csillag! Budapestre már ráfért egy ilyen elismerés.

Szerintem elsősorban örülni kell annak amikor bármit a pipacsvirágos kishazánk határain belül van.

Ugyanakkor a hozzászólásokat olvasva felmerül bennem egy kérdés.
Az világos, hogy kompromisszummentes gasztronómia az csak kompromisszummentes alapanyagra épülhet. Ez egyértelmű, épeszű ember ezt nem kérdőjelezi meg.

Én azt nem értem, hogy egy tőkeerős magyar vállalkozás miért azt az egy megoldást találja, hogy messziről hozat alapanyagot. Nem az a baj, hogy külföldről, mert nem nacionalista alapon kellene szerintem megközelíteni a dolgot. Szerintem a jó az az, ha minél közelebbről.

Lehet, hogy naiv vagyok, nekem az első gondolatom az lenne, hogy elballagok egy közeli kis faluba és levajazom egy ismerős gazdával, hogy ilyen meg ilyen módon, ezt és ezt a holmit termelje meg nekem. Jó pénzért persze. Nem hiszem el, hogy néhány év alatt ne lehetne kialakítani egy helybeli ellátó hálózatot. Nem kellene füstölni a benzint a nagy távolságból való szállítással, foglalkoztatást javítana a közvetlen környezetében és javítaná a helybeli agrárium színvonalát.

Vannak dolgok amiket persze nem lehet helyben megtermelni. Azokat vagy tényleg hozatni kell, vagy csúnyát mondok, el kellene felejteni.

Szerintem az igazán jó étterem onnan ismerszik meg, hogy szezonális és regionális alapanyagból dolgozik.

Din Serpahis 2010.03.16. 22:08:08

@BZoltan: Ilyen próbálkozások már vannak, de bazi nehéz. Magyarországon pl lehetetlen tisztességes marhát venni, aki próbált már otthon steaket sütni, az tudja.

A termelők nem mennek rá a minőségre, mert brutál sok pénzt kell befektetni hozzá, és nem térül meg. 1-2 ilyen szintű étterem venné a termékeiket maximum, erre nem lehet egy céget alapozni.

Ha lenne 20-30-100 étterem, ami egységesen törekszik a minőségi alapanyagokra illetve ha honfitársaink az ár helyett a minőséget vennék elsősorban figyelembe, akkor megérné ezt megcsinálni. Addig nem. Évtizedek kellenek hozzá.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.03.16. 22:15:34

@Din Serpahis: Nem céget kell alapozni, hanem mondom, oda kell ballagni egy vidéki paraszthoz és meg kell vele beszélni, hogy mit, hogyan csináljon. Ez személyes és bizalmi kérdés.

Nyilván konkrétan egy akkora jószág mint a marha az a legnehezebb, de zöldséget, gyümölcsöt simán lehetne 1-2 év alatt normálisan termeltetni.

Az a kérdés, hogy szempont-e az, hogy az alapanyag regionális és szezonális legyen avagy sem.

Engem speciel akármilyen finom is egy étel bizony zavar, hogy 100 liter benzint elégettek annak a marék krumplinak a kedvéért.

kertesz 2010.03.16. 22:45:59

@Tomi from Space:
:)
Pont erről beszéltem. Nem kell a sűrített paradicsom, mert sűrített paradicsomíze van. Rendes, tisztességes nyári paradicsomot akarok enni, nyáron.

Mutass ma nekem egy hentest Magyarországon, akitől, ha megkérdem, hogy honnan van a hús, milyen marhából, milyen korú! marhából, akkor nem néz "geciző újgazdagnak" :))))

Lövésük sincs. Jön a nagyker szállítóautója, odabassza a húst a tálcában, pecsétes papíron áru megnevezése "marhahús" és el is tűnt.

Magyar embernek tökmindegy hogy egy húsdarab egy kivénhedt tejelőmarhából származik, vagy kifejezetten hús céljára tenyésztett vágóállatból... mert nem tanult meg különbséget tenni. A hentes egy életre eljátszaná a becsületét pl. Spanyolországban, Angliában, vagy épp Szerbiában/Horvátországban.

Nálunk meg disznóból csinálják a bécsiszeletet :)))))))))))))

De mit várjunk? Amíg a magyar fintorog Húsvétkor a bárány hallatán, addig az olaszok megvesznek érte...

Tudatlanok vagyunk. Nem eszünk nyulat, bárányt, kecskét, galambot...Elfelejtettük, mikor minek van ideje, mit lehet a legfrissebben beszerezni...

vernyul 2010.03.16. 22:50:06

@kertesz: Azért még van, aki próbálja. Csak kurva drága dolog ám megvenni a minőséget. Néha én is kiakadok, ha meglátom, mennyit költöttem csak kajára egy hónapban. Más ebből él.

zr 2010.03.16. 23:16:53

@andersen: holgyeim és uraim!

teljesen naív elvárás lenne, hogy egy ilyen hír hallatán egyszerűen csak örüljük, hogy azokból a mélységekből ahol a magyar gasztronómia van sikerült eljutni oda, hogy van végre egy csillag és 4 bib gourmand?

ez nem politika. menjünk enni és érezzük jól magunkat :-))

teemur · http://teemur.blog.hu 2010.03.16. 23:30:30

Ahol van, a Gault Millau-t inkább értékelem, mint a Michelin-t.

granturizmó! · http://granturizmo.blog.hu 2010.03.17. 01:11:24

Aki úgy érzi, hogy Miguel Vieira munkáját (is) díjazták ilyen módon a Michelin inspektorai, írja meg itt pár sorban a neki szóló üzenetét (angolul vagy portugálul), eljuttatom neki, nagyon fog örülni!

l2njpx 2010.03.17. 06:18:06

@kertesz: 120 nettót keresek diplomásan, rengeteg munkával, és ez több, mint a körülöttem lévők átlagfizetése. Most már érted, miért nem futja úgy általában high class ételekre az embereknek? (Nem panaszkodás, nem politika, csak tény. Sajnálatos.)

Bambano 2010.03.17. 11:45:06

@ehran: már megint az én igazamat támasztod alá. Annyit érts már meg légyszi (sóhaj), hogy van rá mód és példa, hogy egy étterem akkor is elveszítse a csillagát, ha nem romlik, esetleg javul a minősége. Tehát a csillag nem csak a minőségen alapul, hanem azon, hogy vettek-e elég útikalauzt vagy volt-e ideje odamenni az inspektoroknak.

Egyébként meg megy itt a siránkozás, hogy alapanyag így meg úgy. Akinek fontos az alapanyag, miért nem keresi meg a magyar termelőket? Ismerősi körben van olyan, aki sertést tenyészt és egyben kiviszi az egészet spanyoloknak, minőségi sonka alapanyagnak. Ha az egyik legnagyobb spanyol sonkagyártó dinasztiának megfelel, tán itthon is megfelelne egy-két étteremnek...

úgyhogy szerintem nem az alapanyaggal van itt a baj, hanem azzal, hogy egyeseknek könnyebb raplizni, mint megkeresni a megoldást.

kertesz 2010.03.17. 11:49:34

@l2njpx: tedd a szívedre a kezed.
Egy évben egyszer! nem engednél meg magadnak a pároddal kettesben egy (mondjuk)30000 Ft-s vacsorát? Dehogynem. És itt jön be a választás lehetősége... Nem valami múltbarévedő zsírtócsás, de felvágós éttermet kell felkeresni, hanem kutakodni a neten. A legprogresszívebbet kitüntetni a látogatásoddal.

Hidd el én sem vagyok gazdag. Rengeteget dolgozom. Évente csak egyszer merek gasztronómiai szempontból kirúgni a hámból. Portugál ismerősöket vittem el tavaly az Olimpiába, hogy lássák, milyen is az igazi magyar konyha :) Erős volt a számla, de megérte, azt mondták, még visszatérnek. :))))
Idén az Onyx, vagy a Bock következik.
Így megy ez...

zsom · http://www.focitipp.com 2010.03.17. 14:00:43

Aki jót/finomat akar enni, az inkább erre fele nézzen szét: malackaraj.blog.hu/

Az itt leírt ételek többségét többre értékelem, mint a flancos éttermek méreg drága baromságait.

Csak sok embernek ciki bevallani, hogy egy olyan étel is lehet finom, amiben az alapanyagok kilónkénti ára nem éri el a 10eFt-ot. Pl: lecsó, halászlé, ... hogy csak a legegyszerűbbeket mondjam.

etna 2010.03.17. 15:25:31

@zsom: Fel nem fogom miért kell kijátszani egymás ellen a mára már hagyományossá vált magyar ételeket, (lásd amit említesz: lecsó, halászlé és igen: pacalpörkölt, töltött káposzta, szögedi ponty, Jókai bableves s hadd ne soroljam) valamint a magas gasztronómiát.

Ma Magyarországon meg lehet kapni rengeteg helyen ezeket. Jellemzően nem túl drágán. (pl. Kisvendéglő a Hargitához, Békéscsaba, Fülemüle Villány, Tanyacsárda, Lajosmizse)
Másutt meg drágábban, de nem magasabb szinten (pl. Náncsi).

Ehetsz ugyanakkor nagyon drágán nagyon jót pl. a Costesben,
de ehetsz olcsón is nagyon jót,fantáziadúsat, művészit ebédidőben az Onyxban, az Olimpiában, a Csalogányban vagy a Stand bisztróban.

Szóval diverszifikáció van bőven és ez szép. Ráadásul ma már az információ is két kattintásnyira van az interneten.

zsom · http://www.focitipp.com 2010.03.17. 18:12:11

@etna: Igazad van, nem vitatom.
Engem csak az zavar, hogy mindenki csak az általad is említett "nagyon drágán, nagyon jót" című éttermekkel foglalkozik. Ezektől van elájulva. A többi meg mintha nem is lenne. És temetik a magyar "gasztronomiát".
Persze, ha a "gasztronomia" alatt csak a fentieket értjük, akkor temethetik is. Mert az a felső 5000-en kivül mást nem is érdekel. Sőt a turisták közül is csak a felső 5000-et.

A tömegek (a turisták is) meg odavannak a, hagyományos magyar ételekért. Mert ilyet csak itt ehetnek. Flancos drága nemzetközi alapanyagokból , nemzetközi személyzettel készült ételeket meg mindenhol.

ehran 2010.03.18. 00:39:20

@zsom: Bocs, de ez nem kicsit általánosító kijelentés, hogy _mindenki_ _csak_ azokkal foglalkozik. Rengeteg olyan helyről beszélnek még a Bűvös Szakácson is, ahol nem kell a gatyádat otthagynod. Két hete voltunk a Kistücsökben, 9-en voltunk, 53000-et fizettünk, de borfogyasztás is volt benne. Sok? Szerintem nem, de akad a sokat emlegetettek között még olcsóbb is. Amúgy meg a "nagyon jó"-val sok esetben együtt jár egyfajta "drágaság" is, ugyanis lecsóval nem lehet kitölteni a teljes étlapot, amúgy meg nézd meg, mennyibe kerül a korrekt alapanyag, és pakold rá az éttermi költségeket. Ha nagyon olcsó a hely, akkor meg lehet találgatni, min spórolnak.
Olyat meg sehol nem olvastam még, hogy valaki azt mondta volna, az alapjában véve olcsó alapanyagokból készült étel nem lehet jó - ez jócskán költői túlzás részedről.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.03.18. 01:46:59

Ha valaki azt állítja, ezt meg azt az alapanyagot (alapvetően otthoni célra és mennyiségben) nem lehet semmiképp beszerezni itthon, készséggel körülröhögöm, és várom a forrással kapcsolatos kérdését a blogomon. :)
Annyira imádom ezt a dumát: nincs itthon jó hal, nincs jó marha, nincs jó borjú, nincs jó kacsa, nincs jó semmi. Ezért aztán mindent nyújorkból kell hozni diplomáciai gyorsasággal, minimum, halból meg legalább dorádót kell zabálni a magyarnak, mert a pontyot egy gurmé már meg se ismeri. Hát, persze, a valagunkat meg nehéz lenne elmozdítani Középbivalybasznádra, ahol Mári néni kiváló és állandó minőségű kapirgálós csirkét tudna szállítani. Ha valaki nem tegezné le egyből és nem teszkóáron akarná megvenni szerencsétlentől.

l2njpx 2010.03.18. 06:23:01

@kertesz: Sajnos nem, annyi pénz kb. két havi spórolás. De értem a logikádat, és alapvetően persze igazad van. De ezen, az én a szinten nem megy. Mert a luxusok közt sem ez az első, az élmény illékonysága miatt. És pocsék érzés egyébként is ilyen helyeken ülni sok olyan ember között, akiknek a táskája többe került, mint az én két havi fizetésem. Sajnálom, nem megy:(

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.03.18. 14:42:40

@Hepci: Ott a pont! Vastagon igazad van.

Pont a prémium gasztrónak lenne szerintem lehetősége - és szerintem egyben felelőssége is - felkutatni azokat a termelőket akikkel hosszútávú jó kapcsolatot lehet kiépíteni. Nem beszállító cégeket kell keresni, hanem konkrét termelőket. Egy-egy jó étterem vidéki családok tucatjait tudná munkával ellátni, megélhetést és perspektívát nyújtani pont annak a rétegnek aminek a legnagyobb szüksége van erre.

Nincsen nemzeti gasztronómia minőségi termelők nélkül.

terkultura.com 2010.03.18. 14:50:37

A Costesben zseniális a vacsora. De amikor mi voltunk, pont 3 órát kellett várni a főételre. Amikor elégedetlenségünket kifejeztük, az ételek komplexitására hivatkoztak. Én ennek nem dőlök be: nincs az a színvonal, ami megér az életemből (feleslegesen, várakozásra) elvett 3 órát. Azért gratulálok, és szurkolok, hogy a közvetkezőt már magyar séf kapja!!!

terkultura.com 2010.03.18. 14:54:41

@Gyagyás Tóni: Szerintem igen. A Náncsi régen jó volt, most meg szar. Ennyi.

Dr. Fred Edison 2010.03.18. 15:28:00

@BZoltan: Azért ez eléggé egyoldalú nézőpont, ne varrjuk már az egészet az éttermek nyakába. A termelők ugyanúgy utánajárhatnak ám a biznisznek, sőt mivel ők várnak ebből elsősorban hasznot, inkább nekik kellene. Felviszik az árut, megmutatják hogy mi ilyet tudunk, aztán ha megfelelő, akkor kötnek szerződést. Persze nyilván könnyebb a sült galambra várni, meg a gonosz gazdag éttermeket fikázni.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.03.18. 16:29:24

@Dr. Fred Edison: Ez azért nem egészen így van. A mezőgazdasági kistermelő ma Magyarországon meg van alázva, ki van semmizve, tönkre van téve anyagilag és emberileg.

Az agrárium azon szektora ahol nem a pályázatosdival békávézó nagyvállalatok, a lobbikapcsolatokkal panamázó volt téeszelnökök és egykori körzeti párttitkárok nyomulnak, na elsősorban az lenne képes a termőhelyt tükröző, régióra jellemző kiváló mezőgazdasági termékeket előállítani.

Egy sok évtizeden át ellehetetlenített és alantas politikai célokból kihasznált, kirabolt és meggyalázott rétegtől várod el, hogy felhajtsa a disznaját meg a libáit a Ráday utcába?

Nem, kérlek, a legnagyobb tisztelettel ez nem így működik. Ha sikeres, eredményes vagy és a lehetőségeid megengedik akkor emberi és hazafias kötelességed segítő jobbot nyújtani annak aki rászorul.

Az a szabad piaci kapitalista hozzáállás, hogy az ő érdeke, hát dolgozzon meg érte akkor érvényesíthető, ha alapvetően kiegyenlített viszonyok vannak. Ez ma nem éppen mondható el pipacsvirágos kishazánkról.

Ezért mondom, hogy szerintem a csúcsgasztróba százmilliókat befektetőknek az alapanyag beszerzése során ki kell tudnia lépni a szokványos kontextusból és megkeresni azokat a kistermelőket akik a megfelelő elvárások ismeretében elsőosztályú alapanyagot tud termelni. Az az abszurd ebben, hogy százezres nagyságrendről van itt szó, nem tízmilliósról.

Ez leginkább egy elhatározás és elkötelezettség kérdése. Én tisztelek, becsülök minden jó minőségre törekvő vendéglátó helyet de tízből tíz pontot én csak olyan helynek tudok adni ahol az alapanyagok a lehető legközelebbről származnak és elsősorban helyi termelők hozzáértését és odaadó munkáját dicsérik.

Dr. Fred Edison 2010.03.18. 16:58:19

@BZoltan: Én viszont már nagyon unalmasnak tartom ezt a folyamatos nyöszörgést. Így szegény magyar gazdák, úgy gonosz multik, meg felelőtlen állampolgárok, akinek a kurva anyját hogy nem autóznak 200km-t a jó minőségű áruért(amire amúgy semmi garancia hogy tényleg jó minőségű).
Nem mondom hogy nem kell semmi segítséget nyújtani, de az általad leírt hozzáállás baromi káros tud lenni, gyakorlatilag teljesen felmented a gazdákat, ezzel a mindent a vevők nyakába akarsz varrni, miközben egy piacgazdaságban(tetszik-nem tetszik már 20 éve az van, és szerencsére nem is fog változni) ez pont fordítva működik. A mezőgazdasági termelőknek ugyanúgy meg kell küzdenie az eladásért, mint bárki másnak. Ne csináljunk már úgy, mintha ők hazafias elkötelezettségből dolgoznának, és nem pénzért.

Ha állami beavatkozást szeretnél, akkor két lehetőség van: vagy toldozgatni-foldozgatni, a rendszert(ez kábé az, ami a rendszerváltás óta megy), aminek következtében látszólag lehet javulás, valójában azonban marad minden a régiben. Vagy ezt is meg kell(ene) reformálni(mint jó pár mást), ami bizony áldozatokkal jár, sírás rívással, tüntetésekkel, meg ilyenek, de ha hosszútávú versenyképességet akarunk, akkor ez a megoldás. Be kell látni, hogy az egész a jelenlegi formában sosem fog jól működni, és bizony nem kell félni külföldre nézni, mert ha már van bejáratott működő módszer, akkor azt érdemes eltanulni.

ehran 2010.03.18. 17:32:51

@Hepci: @BZoltan: A Bűvös Szakácsnak deklaráltan célja az ilyen források megnevezése, és közzé tétele (Bűvös Gazda projektnév keretében). Nem egy felhívást is intéztek már az olvasókhoz, hogy sok szeretettel várják a javaslatokat a jó minőségű alapanyagok beszerzési helyeire. Csak kíváncsiságból, de mennyit küldtetek be?

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.03.18. 18:44:07

@Dr. Fred Edison: Olyan dolgok ellen érvelsz amiket én nem írtam. Nem írtam állami beavatkozásról, nem írtam arról, hogy bárki nyöszörögne.

Tényket - tudod, azok makacs dolgok - írtam. Csakis és kizárólag tényeket.

Hogy az a hozzáállás amiről én írok miért lenne káros azt valahogy nem értem.

Az meg, hogy mi van 20 éve azt talán hagyjuk. Nagyon csodálkoznék ha lakna ebben az országban akár egyetlen olyan gondolkodni hajlandó és tudó ember aki ne értene egyet azzal, hogy siralmas állapotban van a magyar agrárium és főleg a kistermelői réteg.

Annak aki azt mondja, hogy ezen fogyasztóként és vállalkozóként nem kötelességünk a lehetőségeinkhez képest változtatni annak szerintem legalábbis nagyon furcsa hozzáállása van... és akkor finoman fogalmaztam.

A bejáratott külföldi modell pedig pontosan az, hogy próbáljuk csökkenteni a környezeti terhelést (értsd, nem fuvarozunk sokezer kilométerről nyersanyagot) és lehetőleg a helyi termelőket támogatjuk.

De mindegy, szerintem te sem így gondolkodnál, ha egy kicsit félretennéd az előítéleteidet és jobban megnéznéd a magyar vidéket.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.03.18. 18:55:03

@ehran: Ezeket a helyeket nem megtalálni kell, hanem kinevelni.

Persze, most lehet, hogy ezen is elkezdenek néhányan méltatlankodni, hogy de, hogy mégis, hogy képzelem én ezt.

Hát úgy képzelem, hogy a termelő az nem "beszállító" hanem partner, nem üzleti, hanem szakmai és emberi. Oda kell menni a paraszthoz és el kell neki mondani, hogy mit akar a szakács és hogyan. A gazda nem tudja, hogy hogyan és mit kell csinálni. Honnan is tudná, soha nem mondták neki.
De a paraszt nem hülye, ha elmagyarázzák neki, hogy ha így és így neveli a csirkéjét és ezzel meg így eteti akkor tízszer annyit kap a húsért mint máskülönben akkor le fog neki jönni, hogy ebben van ráció.

Nem szabad lenézni a kistermelőket, segíteni kell őket.

Dr. Fred Edison 2010.03.18. 20:44:26

@BZoltan: Tényt max. annyit írtál, hogy szarban van a magyar mezőgazdaság. Igen, ezt én sem vitatom, viszont az igenis nem több mint siránkozás(és persze azért unom mert te már a sokadik vagy akitől ezt olvasom), ha folyamatosan kizárólag külső okokat kerestek miért tartanak ott ahol, és még egy fél mondattal sem vagytok hajlandóak elismerni, hogy esetleg ők is tehetnek legalább kis mértékben erről.
Az állami segítséget nem te írtad, de nem tudom mi más reális alternatívát vársz. Elmagyarázod hogyan képzeled ezt a fogyasztóként való "kötelező" segítséget? Szerinted mi az ami segít? Ha megveszem a szart, csak mert magyar, azzal csak annyit érek el, hogy nem is fognak javítani a minőségen, mert minek ha így is megveszik? Azt meg remélem nem gondolod komolyan, hogy a kétmilliós Budapest majd hetente lefurikázik vidékre, és keresgéli a megfelelő minőséget.
Szóval ha nem állami reform, akkor mi?

Amúgy meg nem, nem KÖTELESSÉGÜNK segíteni. Nem kötelességünk semmi, max. a törvények betartása. A többi opcionális, és elég álszent dolognak tartom ha valaki nemzeti húrokat penget gazdasági ügyekben. És mint fentebb írtam, amit te segítségnek tartasz, azt én pontosan ellenkezően látom(erre írtam hogy káros), nem innen kell megfogni a problémát, mert az nem oldja meg a helyzetet, hanem konzerválja.

Dr. Fred Edison 2010.03.18. 20:52:14

@BZoltan: Ez az odamenni a gazdához szöveg meg vicc akar lenni? Te komolyan gondolod, hogy egy étterem tulajdonosnak kell elmagyarázni egy (elvileg) szakembernek, hogyan kell jó minőségben termelni?! Vazz, hol élsz te? Jó hogy nem azt várod ők tanítsák meg a kőműveseket is, hogyan kell felépíteni az éttermet.

Bambano 2010.03.19. 02:06:26

@Dr. Fred Edison: a legtöbb gazdának elég lenne, ha az állam elintézné végre az eu-ban, hogy a magyar gazda ugyanannyi támogatást kapjon, mint egy francia. Ez is állami segítség, pedig magyar pénzbe nem kerül.

Meg azt is elintézhetné ez az ökör eu, hogy ne verjék át az ótvaros támogatási rendszere miatt unos-untalan... hogy ne érje meg idehozni a lengyel tejet, kivinni a lengyeleknek a magyart, hogy lekaszálják az exporttámogatást.

És még jóóóóó hosszasan sorolhatnám, annyi mindent lehetne tenni, ami nem kerül érdemi pénzbe, csak fel kellene végre számolni a csökött, idióta szabályokat és odaengedni végre pár értelmes embert, aki csinálna helyette normálisat.

vagy inkább ne csináljon helyette semmit, az tarthatatlan, hogy egy gazdának jogásznak, pénzügyesnek, adószakértőnek, pályáztatási szakértőnek meg fene tudja még, mi mindennek kell lennie, ráadásul nemzetközi szinten, ha valamire jutni akar, nem elég ám, hogy csak ért az állatokhoz... mert az adminisztrációs rendszer olyan istenverte bonyolult, hogy ember már nem érti meg teljesen...

volna még mit tenni, amihez nem kellene túl sok adóforint...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.03.19. 07:05:32

@Dr. Fred Edison: nehéz úgy beszélgetni, hogy nem arra reagálsz amit én írok, de azért megpróbálok...

Szóval nem az a lényeg, hogy ki a felelős és ki a hibás. Az ilyen bűnös keresés nem viszi előre a dolgot semmilyen szempontból. Én sem írtam, hogy kinek a hibája, hogy olyan a helyzet a magyar agráriumban amilyen.

Ahogy azt sem írtam egy szóval sem, hogy az egységsugarú fogyasztó bamba arccal vegye és egye a hulladék minőséget. Azt írtam, hogy a tehetős vállalkozók és fogyasztók könnyedén találhatnának olyan termelőt akik a megfelelő instrukciók alapján hajlandóak lennének minőséget termelni.

Amúgy de igen... csodák történnének, ha a kétmilliós budapest nem a teszkós meg más gagyi cégek szennyét zabálná ész nélkül, hanem kimozdulna és körülnézne, hogy vidéken mi van.

Ha pedig te úgy gondolod, hogy az állampolgári és a hazafiúi kötelességeid megállnak a törvények betartásainál, akkor mi nagyon nem egy nyelvet beszélünk... még a látszat ellenére sem.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.03.19. 07:11:30

@Dr. Fred Edison: Nem nem vicc akart lenni. Pontosan ezt gondolom és pontosan ez az egyetlen járható út.

Ha a kőműves rossz munkát végez akkor vagy elhajtod és siránkozol, hogy nincs jó kőműves, vagy leülsz a szakival és elmagyarázod neki, hogy bélám, én ezt így és így szeretném. Hidd el, ha partnerként kezeled az embereket akkor csodák tudnak történni.

Mindehhez, ha d tegyem hozzá, hogy nem a levegőbe beszélek, én nagyon sok mindent így csinálok.

Meglepődnél, hogy a magyar parasztok egy jelentős része (nyilván nem mindenki, talán nem is a többság) igenis akar fejlődni, tanulni, jól termelni... és igen, ebben a vevő és a fogyasztó is tudja segíteni.

Igenis, ha az étterem tulajdonos meg a szakács jó nyersanyagot akar akkor érdemes odamennie a termelőhöz és elmondania neki, hogy mit és hogyan csináljon ahhoz, hogy ő jó áron megvegye az áruját.

Hiszed vagy, nem ezt hívják együtműködésnek, kommunikációnak és egymás emberszámba vételének... ez az amire Magyarországnak szüksége van.

kertesz 2010.03.21. 02:29:26

@BZoltan:
"Ha a kőműves rossz munkát végez akkor vagy elhajtod (...), vagy leülsz a szakival és elmagyarázod neki (...)"

Igazad van, de nem éttermek viszonylatában. Egy séfnek azonnal kell hús, zöldség, stb., állandó minőségben, nincs ideje "kitanítani" a termelőjét. Beszállítóval dolgozik, aki az este leadott rendelést másnap délig az asztalra teszi.
Ezt egyetlen termelővel sem tudja megoldani a vendéglős, csak ha beszerzőt foglalkoztat, stb.
De mára ez már egy külön szakma...
Szerinted, a beszerző melyik megoldást választja?
A, repülőn küldik neki az e-mailen megrendelt cuccot Párizsból (Rungis) grammra, minőségre, ami kell
B, neveli a termelőit és vesződik velük a határidők, az időjárás, stb. miatt...
A könnyebb ellenállás felé mozdulna, úgy gondolom...
Szóval, szerintem ez is egyszerűen kereslet-kínálat kérdése.
Nő a minőségi éttermek iránti igény---> nő a minőséget adó éttermek száma---> nő a beszerzendő minőségi élelmiszerek mennyisége---> nő a szállítási költség---> felmerül az igény az olcsóbb beszerzésre--->megtalálják itthon is a minőséget-nagy tételben.
Szóval,a "gasztroforradalom" biztosan elhozza a termelői szemléletváltást is, ha van kereslet... A magyar földműves meg tájékozódjon-pl. az ilyen blogokon. Vagy vegye a fáradtságot, és menjen a konyhára, kérdezze meg, mit hozhat...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.03.21. 11:11:29

@kertesz: Én nem mondtam egy szóval sem, hogy könnyű lenne vagy azonnal kivitelezhető lenne a dolog. Sok éves munka kell ehhez és eltökéltség.

Én csak azt mondom, hogy bármennyire is örülök ennek a csillagnak, igazán akkor örülnék ha egy olyan hely kapna hasonló elismerést ahol vállalva a nehézségeket és a munkát regionális és szezonális alapanyagokkal dolgoznak.

Amúgy többre tartom azt a séfet aki reggel a piacon kezd és megnézi hogy na aznap mit tud kihozni a kínálatból mint azt aki este eamil-el leadja a rendelést és másnap jön a világ végéről a gyorsfutár az anyaggal.

xsil 2010.05.04. 20:13:41

@Bukowszky:
Egyetértek. Az érem egyik oldala.