Kiemelt

2010. május 19.

A nagy mozaikvadász 1. rész

A nagy mozaikvadász 1. rész

Az Amalfi-parton járva élőben is volt szerencsém látni pár gyönyörű mozaikot a Nápoly közeli Pompeiiben és a Herculaneumban. Engem kétvállra fektettek. Akarok azóta járólapnak, falra, fürdőbe a képzeletbeli medencém falára, mostmár ugyanis bárhol elképzelhető a mozaik felbukkanása. Persze nem volt ez mindig így.

ANTIK RÓMAI MOZAIK. TENGERI LOVAK EGY ÓKORI FÜRDŐBŐL 

 

Hogy hogy kezdődött a mozaikosdi? Természetesen a praktikum hívta életre. A könnyű tisztíthatóság okán eleinte folyosók, vizes blokkok burkolóanyaga volt. Ebből a pozícióból indult világhódító útjára, s vált luxuscikké. A kezdeti mozaikképek összerakásához a művészek a természetben talált legömbölyített kavicsokat használták. Feketét és fehéret, majd színeseket, amelyekkel a kép árnyalása, illetve a festményszerű megjelenítés is lehetővé vált.

MOZAIK POMPEIIBŐL. A CAVE CANEM FELIRAT INNEN UGYAN LEMARADT, DE SOK HASONLÓ KÉPEN OLVASHATÓ VOLT. AZ EFFÉLE MOZAIKOK ARRÓL BIZTOSÍTOTTÁK AZ EMBERT: ŐRIZKEDJ A KUTYÁTÓL

 

A rómaiak a mozaikot a padló, a fürdők és a középületek díszítésére használták. Gyakran ezek falfestmények másolatai voltak. Ilyen az egyik leghíresebb ókori mozaik. Az i.e. 1. századi képen az isszoszi csata látható, amelyben Nagy Sádor visel harcot. A nagyjából 10 nm-es mozaikot Pompeiiben tárták fel, a Faun házában, ahol padlómozaikként szerepel, Nápolyban azonban a könnyebb szemlélhetőség érdekében függőleges helyzetben van kiállítva a Museo Archeologico Nazionale-ban.

AZ EGYIK LEGHÍRESEBB ÓKORI MOZAIK NAGY SÁNDOR HADVISELÉSÉT ÁBRÁZOLJA

 

A színek árnyalását mutatja be a lenti műalkotás, ahol már felbukkannak a kék és zöld, illetve azok árnyalatai is, ami a mozaikot meglehetősen részletgazdaggá teszi. 

MOZAIK A HERCULANEUMBÓL: NEPTUN ÉS AMPHITRIE HÁZA

 

A mozaikok idővel a gazdagok lakásaiba is beköltöztek. Ott padlómozikok képében öltöttek testet ezek, s a főúri szórakozásokat ábrázolták, így vadászatokat, lakomákat. Egy mozaikművész például egy lakoma során a földön landoló ételeket rakosgatta ki apró kockákból. Szabadidős elfoglaltságot ábrázol a bikinis lányok képe is.


KONDIS CSAJOK. MOZAIK A SZICILIAI VILLA DEL CASALE-BÓL

 

Szép fejlődés. Ezek közül bármelyiket befogadnám a lakásomba, de leginkább a búsképű Nagy Sándort. Illetve a másik személyes kedvencem ez itt lent.

SZÁJTÁTVA. SZÍNHÁZI MASZKOK POMPEIIBŐL

 

Most, hogy rácsodálkoztunk, mit tudtak az ókori rómaiak, jöjjön a játék. Birtokolj te is pár mozaikdarabot a luxuskategóriából! A nyereményt a Sicis és az olasz luxusmozaikokat forgalmazó Ági 'Das Bad' Müller ajánlotta fel.

 

Húúú. Erről van szó. Ez a 30x30 cm-es virágos kis mozaik a nyeremény, amit beépíthetsz a falba, bekeretezhetsz, majd fellógathatsz a lakás bármely pontjára. El tudom képzelni, hogy, amikor egy kis nap éri a képet, nagyon szépen játszanak rajta a fények.

ÉN VAGYOK A NYEREMÉNY

 

És akkor, hogy bitokolhasd ezt a virágot, figyelj jól! Mentsd le az alábbi képrészletet.

 

ÉN VAGYOK A LEMENTENDŐ KÉPRÉSZLET

 

Belőle lesz még három az elkövetkező egy hónap során. Mentsd le azokat is, hogy összeálljon egy trendi Sicis kép, majd küldd el őket egy levélben (nem kell összerakni képpé!) az otthonedes@gmail.com-ra június 15-ig. A szerencse legyen veled! Illetve Forza Italia!

 

Ja, és ne feledd, a játékhoz Otthon édes Facebook tagság szükséges, ha még nem vagy tag, váltsd ki itt a tagságot!

 

Fotók: Wikipedia, Sicis, Ági Müller

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.