Kiemelt

2010. május 29.

Szex és NY: ülj le fiam, kettes

Szex és NY: ülj le fiam, kettes

Tegnap volt szerencsém a Szex és New Yorkhoz. Ha azt vesszük, hogy a film célja az, hogy a sorozat rajongói együtt lássák a szereplőket és két óra könnyed szórakozást nyújtson, úgy az enyhítő körülmény, ezen a szemüvegen keresztül üdítő a film. Mint alkotás azonban sosem kerül a halhatatlanok csarnokába. A stáb sorozatgyártásban remek volt, egész estés filmet mégsem tudnak készteni. Két külön műfaj ez és utóbbiban elvéreztek. Erőfeszítéseik egy kettesre elegendőek.

SZTORI: Már a múltkori résznél is észrevettem, hogy a stáb nem tudja megoldani a sztorit ott, amire mi valójában kiváncsiak lennénk, New Yorkban. Legtóbb is elutaztak a lányok valahová, talán Mexikóba, hogy történjen velük valami. Most egy országimázs filmet láthatunk Abu Dhabiról ( a jelenetek javát Marokkóban vették fel), benne az arabokról, akik persze amolyan vicces, fura fejeknek vannak beállítva. A vallásukból, hétköznapjaikból adódó klisékből táplálkoznak a humorok. Pár miatt lehet is szégyenkezni a nézőtéren erősen. Egyébként meg nincs sztori, nincsenek szépen végigvezetett szálak a filmben.

A SZEREPLŐK ÉS AZ ÖREGEDÉS: Magam a méltósággal öregedni felfogás híve vagyok. Az öregedést lehet szépen filmezni ez esetben mégsem sikerült. Láttam én már azon az elbénázott Photoshop plakáton, hogy komoly gondok lesznek. A hitessük el a világgal, hogy 50 évesen is szexbombák vagyunk lemez egy kicsit beakadt a rendezőnek. Gondolom a forgatás előtt kiadták parancsba, hogy mindenki fogyjon le magához képest is jópár kilót, aztán kezdődhet a munka. A legnagyobb károkat a szálkásító trénig és az idő által Sarah Jessica Parker szenvedte el. Apró szeme beesett, teste csontsovánnyá fogyva, múmiának sminkelve, sokszor egy hermafrodita benyomását keltve, ami talán abból jön, hogy olyan, mintha férfi hormonnal lenne befecskendezve. Nem jó ránézni. Karja túlgyúrt és sokszor emlékeztet Madonnára, ami itt most nem egy dicséret. Súlyos károkat okozott még az idő Miranda férjében. Kristin Davis van a lányok között a legjobb formában, Miranda úgy tűnik nem számít, egyébként jóformán csak statiszta szerep jutott neki. Túlszálkásításban Smith ért el komoly eredményeket, gyakorlatilag sikerült minden csepp zsírt száműzni a szervezetéből, az eredmény csontos arc, na jó, azért még mindig sármos. Remekül néz ki viszont Big, Aiden, jó ránézni a kis melegpárra és kellemes csalódás Lisa Minelli külseje. Az évek múlásának fotografálásában nem segítette az alkotókat a sminkes, sem a világítás, a főszereplők sokszor előnytelen fényekben és make-up-ban ücsörögnek. 

ENTERIŐRÖK: Korábban már írtam Carrie és Big lakásáról. Carrie rendezte be az együttélés két éve alatt. A lakás trendi, de rideg, hiányzik belőle minden emberi, olyan, mint egy hotel, sehol egy ledobott pokróc, egy kiürült kávéscsésze, ami az életről üzenne. Van szerepe a filmben Carrie régi lakásának is, ami szépen fel van újítva, de még így is sokkal jobban szerethető, mint a közös otthon. A film nagy része máskülönben az arab világ süppedős luxusában játszódik egy hotelben, erre nem térnék ki részletesen. Szép.

RUHÁK: Erősen kimerítik a too much kategóriát. Például, amikor a lányok átöltöznek sivatag-like Diorba vagy, amikor az arab nők levetik csadorjukat és márkás világcégek ruháiban feszítenek. Bár a jelenség ismert, nekem a jelentekomponálás kicsit erőltetett volt. Némileg piperkőc dolognak tartom Charlotte részéről két gyerek társaságában muffint sütni tetőttől talpig Valentinoban, na hagyjuk... A legőszintébb ruha egy arabus hálóing Carrie-n. Ezzel a véleményemmel azonban azt hiszem, egyedül vagyok. Mellettem ült négy lány mű Louis Vuitton táskát szorongatva, akik teljesen ki voltak készülve a ruháktól, egyikük pedig a poénok előtt fél másodperccel mindig jelezte, milyen ruha vagy szellemes duma jön. Azt hittem az ilyen magatartás a moziban nem létezik azóta, hogy Újpesten bezárták a Fény Mozit a kilencvenes évek elején.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zip 2010.05.29. 08:55:36

a csdor alatti világmárkás öltözet nem ámítás! én magam láttam ilyet egy sunita esküvőn

granturizmó! · http://granturizmo.blog.hu 2010.05.29. 09:33:44

@zip: ezt én is alá tudom támasztani, elképesztő igényességgel és pénzért öltöznek fel a gazdagok a csador alá. mondjuk az ember tényleg nem számít arra, hogy egy amerikai szórakoztató filmben bármivel is találkozik, ami igaz, ezért jogos volt a kételkedés :)

foggy day 2010.05.29. 09:37:05

sztem tök jó a bejegyzés!
csak annyit tennék hozzá, hogy ez az egész már sorozat korában is bőven kimerítette a BULLSHITT fogalmát.
4 idegesítő, irritáló csaj vernyákol: ki kíváncsi erre? még egy jóérzéű, tisztességes buzi is falra mászik tőlük.
én mondjuk nem láttam a filmet, és nem is fogom, mert az előítéleteim szerint annyira rossz lehet, hogy arra nem szánok pénzt, időt, energiát.
tényleg miért olyan felkapott ez a sorozat? mondjuk, lehet h a ruhák miatt megéri nézni, de az a sj parker milyen idegesítő, és ilyen nyivákolós hangja van, hogy lett ebből színésznő?

VLADISZLAV 2010.05.29. 09:56:15

@foggy day: Nem vagy egy kicsit ellentmondásban? ".. én mondjuk nem láttam a filmet, és nem is fogom .." vs ".. tényleg miért olyan felkapott ez a sorozat?.."

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2010.05.29. 10:01:56

Mar reg nem meno a Szex es New York.
A Viasat3 meg tolja ezerrel a poros reszeket.

lunanyuszi (törölt) · http://lunanyuszi.blogspot.com/ 2010.05.29. 10:09:56

@foggy day: A sorozatban az volt a pláne, hogy nagyon újszerű volt, tabukat szabadított fel, néha a túlzás cseppet sem nemes eszközével élve és szabaszájúan, viszont ettől is szórakoztató volt. És mítoszt teremtett (illetve inkább táplált), méghozzá New York-ét. New York volt az ötödik főszereplő.
A csajokban az volt a nagyon jó, hogy valójában egyikük sem az a vadászbombázó címlaplány, mégis jó volt rájuk nézni. A karaktereik talán kicsit karikatúraszerűen voltak megrajzolva, de működtek. És fejlődtek. A sorozat végére a négy csacska libából érzékeny nővé váltak, de mégis hűen önmagukhoz.
A sorozat üzenete is nagyon szerethető volt, én egyáltalán nem azt láttam benne, hogy piedesztálra emelné a szingli életmódot, inkább azt sugallta, hogy minden élethelyzetnek, így ennek is, megvan a maga szépsége. Lehet élvezni, élni a lehetőségeivel.
Aztán persze a ruhák. Tervezőmítoszok.
Nagyon fontos vonala volt a sorozatnak a meleg fiúk jelenléte, teljesen könnyedén és természetesen kerültek ide, na persze rengeteg sztereotípiát megtartva, de sokat helyre is téve. (Ha jól látom ez a téma igen fontos az USA-ban is, rengeteg sorozat foglalkozik vele szinte fekvilágosító jelleggel. Ugyanúgy mint pl a latinok jelenlétével.)

Sajnálom, hogy nem sikerült normális filmeket készíteni.

birca maxval · http://maxval.co.nr 2010.05.29. 10:12:06

Az utolsó képen nagyon szépen van öltözve a nő. Ez a kedvenc stílusom. Egyébként a sorozatot nem nézem.

Friedmann Juci 2010.05.29. 10:31:52

Az első élvezhető kritika a SATC-ről!

Szerettem a sorozatot (csakis angolul, mert a SATC magyar szinkornja az egyik legprimitívebb dolog a világon), de a filmek léleknélküli viaszbábukkal forgatott valamik lettek.

Igen, az alap tele van klisékkel, eltúlzott vonásokkal, de pont emiatt lehetett szeretni. Sosem tartottam egy műalkotásnak, de tényleg élvezhető volt a sorozatban a karakterfejlődés, ahogy lunanyuszi is írta.

A filmek tele lettek műanyaggal. Mit keres Carrie egy ilyen lakásban? Hiányzik a szerethető hanyagsága, és csak egy idegesítő szipirtyó lett.

Sajnálom, hogy így tönkrevágták az egészet. A picsáknak biztos élvezhető lesz, nekem többre van szükségem. De csak egy picit. ...

lunanyuszi (törölt) · http://lunanyuszi.blogspot.com/ 2010.05.29. 10:32:43

@birca maxval: Az utolsó képen nekem leginkább a háttérben telefonáló fiatalember öltözéke tetszik.

Renee 2010.05.29. 11:02:38

Én nem vártam vmi nagyot a filmtől, de egy estés szórakozásnak teljesen jó volt.

parfümblog · http://parfum.blog.hu 2010.05.29. 12:28:48

Nagy rajongója vagyok a sorozatnak, ennek fényében tetszett a film, de nyilván éreztem, hogy önálló mozifilmként nem állja meg a helyét. A ruhák már tényleg túlzó fokba mentek át. A sorozatban is volt már enyhe túlzás, de az már nem életszerű, hogy otthon is magassarkúban tipeg Carrie. Régebben látni lehetett farmerban, vagy sortban...most megerőltetetten elegáns és trendi volt. Nálam is a sivatagos Dior ütötte ki a biztosítékot...

irdesmond 2010.05.29. 12:39:02

Most néztem végig a sorozatot+a filmet.
Igy, hogy a történet már nem izgatott volt idő elgondolkozni rajta.
A leg ellentmondásosabb figura a főszereplő: Carrie. Azt hogy nincs normális nő, aki ilyen cuccokat magára venne a valóságban az természetes, de hát ez csak film.
Ennyi megaláztatást is csak egy forgatőkönybe lehet beleírni, bár ismerek rémtörténeteket, de egy sikeres, jó módban élő fiatal nő nem viseli el, hogy feltöröljék vele a padlót. Bár Carrie csúnya - a barátnői egészen mutatósak - de még egy csúnya nőnek sem kell mindent lenyelni, egy csúnya nőben is lehet önérzet, avagy a forgatókönyv író ugy gondolja, hogy a pénz megfelelő flasrom minden bajra?

Persze ez csak film, nema való élet.

Valamiért Jane Austen hősnői jutnak eszembe, férjet fogni minden áron. Lehetőleg gazdagot.

Nekem Miranda figurája volt a szimpatikus, bár ő is küzdött azzal, hogy nem tud megfelelni a nő ideálnak, de azért a végére megtalálta magát (a demens anyós kezelése)

Samantha: aki a sérülékenységét a ridegség álarca alá rejti. Nem mer érezelmeket kockáztatni, mert ha igen, akkor kijön belőle a trampli (a féltékenységi jelenetek).

Sharlott a tipikus "szóke nő", mintha kettőig sem tudna számolni, de azért minden hájjal meg van kenve, kétsébe esve akar megfelelni az anyja, és a nagyanyja modelljének.

Az uj filmet még sajnos nem láttam, de nem hagyon ki, ha már végig rágtam magam mind a 92+1 részen, de azért tudom, hogy ez nem az a film amit 50 év mulva is nézni fognak. Ez nem az Elfujta a szél, amit sokadszorra is elandalit, és este ha beteszem nem kell sanaxot be venni.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.05.29. 15:54:31

Ha Kim Catrall-ról kellett pár felvett anyag a 80as évekből, francnak nem vágták be a Próbababa néhány jelenetét...? Több értelme lett volna, mint felöltöztetni 50 akárhány évesen egy akkori csitri gönceibe, mint az utolsó képen.

katarocks 2010.05.29. 17:14:35

teljesen egyetértek a kritikával, én is tegnap láttam. nagyon uncsi volt a film, a végén nevettem csak Sam 1-2 jelenetén.
@lunanyuszi: én is pont ezekért szerettem a sorozatot.
mostanra egy semmitmondó történet lett, béna hollywoodi klisékkel. nem is értem, hogyan tudták ezt így elrontani.

Kispiskóta 2010.05.31. 10:05:49

Köszi a kritikát, megspóroltál két órát! Sajnos már a trailer unalmas volt.

Itt Izraelben az arab városokban TELE vannak az üzletek csillogó kivágott estélyi ruhákkal, persze olcsóval, vacakkal, és állítólag tényleg azt hordják az arab nők az erényes lepedők alatt, illetve otthon.