Kiemelt

2010. május 30.

Miből lesz a Chanel No5?

Miből lesz a Chanel No5?

Ó, ha rózsa bimbó lehetnék Provanceban, rámszállnának gyorsan a lepkék helyett a szorgos betakarító kezek. A mai poszt arra keresi a választ: vajon mi jobb? Rövid virágzás után egy Chanel No5 parfümben végezni vagy hosszú, teljes élet élni rózsaként a Chanel rózsafarmon kívül, lehetőleg jó messze.

Kolléganőm, blogtársam, Juci abban a szerencsében részesült, hogy lába megérinthette azt a helyet, ahol a Chanel cég rózsabeszállítói dolgoznak. A franciaországi Grasse városa mellett lévő farm 1,8 hektáron termeli a bódító illatú Rose de Mai (Rose Centifolia) nevű töveket. Az ültetvény kizárólag a Chanel No 5-ös termékéhez neveli rózsáit.

A rózsafaj meglehetősen szapora, a szüret 3-4 hetében (épp most is) napszámosok szedik a virágokat. Egy-egy tövön szezononként 350 virág nyílik. Ha a napszámosok végeztek a betakarításra alkalmas rózsafejek leszakításával, másnap kezdik előlről átbogarászni a töveket. Gyakorlatilag folyamatos az utánpótlás.

Szép fogás. A 350 virág alig 1 kg-nyi szirmot jelent.

Folyamatábra a feldolgozáshoz.

A feldolgozó üzem.

Búcsú a szirmoktól.

Ebbe az üstbe 25 kg szirom fér. Egy hexane anyag segítségével vonják ki belőle az illatanyagot. Többszöri kezelés és forró vizes desztilláció után bödönökbe gyűjtik össze a pépet. 

Ez tovább kezelés és finomítás után kerül bele a Chanel No5-be.

A rózsák pedig a hasznos anyag kinyerése után az alábbiak szerint végzik. Jaj.

Köszönjük a beszámolót Jucinak, blogján tudományosabb leírás is olvasható a folyamatról. A kérdés tehát: lennél-e rózsa a Chanel farmon?

 

 

Fotó: Juc

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Öreg Sam 2010.05.30. 19:40:20

Nagyon jó írás,nem akarnám unalmas szakmai szöveggel elrontani.
Sejtésem szerint az a bizonyos "hexane" valamilyen alkoholféleség lehet.
Az iz/illat/ aroma-anyagok nagy többsége alkoholfélékben oldódik/extrahálódik.
nem utolsó szempont,hogy az alkohol miatt nem romlanak meg a a parfümök.
Bocs' a szószátyárkodásért :)

Electric VooDoo 2010.05.30. 21:00:54

Heaxane == hexán
Nem alkohol, akkor hexanol lenne, hanem egy alkán szénhidrogén > apoláris oldószer.

en.wikipedia.org/wiki/Hexane
hu.wikipedia.org/wiki/Hex%C3%A1n

balazsman 2010.05.30. 22:55:20

a parfümkészítésről hitelesen-érdekesen tudhatunk meg többet a Parfüm - Egy gyilkos története c. filmből

jozicsenko 2010.05.31. 09:15:00

@Electric VooDoo: és igen gyúlékony, szoval itt nem egészséges rágyújtani...

Főmuci 2010.05.31. 11:18:47

De ki akarna itt rágyújtani???
Na mindegy, most már nagyon kíváncsi lettem a Chanel 5-re, valahogy mindíg azt gondoltam ,hogy aszott özvegyasszony illata van, de hazafelé menet megszimatolom és ha kell rehabilitálom. Az üvege mindenesetre tetszik:)

Otthon édes 2010.05.31. 11:22:12

@Főmuci: Egyetértek, nekem is öreges az illat, de, hát, ugye legenda. Én a Chance-t szeretem, a világossárgát.

szuzu 2010.05.31. 16:35:38

Én is öreges illatnak találom a Chanel 5-öt, azért ott csücsül a polcomon, várva az évek múlását, hátha rákerül a sor.....! Addig is és évek óta a Chance a nagy kedvencem, más eddig nem lépett a helyére, csak azt használom!

szuzu 2010.05.31. 16:38:36

És Grasse tényleg csodás vidék, bódító illat lengi körül, voltam én is ott!

szépjuhászné 2010.06.01. 13:16:21

@otthonedes: Érdekes, nekem az 5 édeskés, ezért fiatalosabbnak gondolom, én a 19-est használom. (Más korosztály, más szaglás.)