Kiemelt

2010. július 20.

Házautomatizálás mobillal

Házautomatizálás mobillal

Azzal együtt, hogy MacBook-ot használok és szeretem is, az Apple telefonja, az iPhone sosem csípődött be igazán. Nokiáról akkor váltottam, amikor leejtettem a Kommunikátoromat és tönkre ment a mikrofonja. Beballagtam vele a márkaszervízbe a srác közölte, alaplapcsere kell ide, 100 000 HUF-ot lesz szíves. Mondom, jólvan, mással szórakozzál! E párbeszéd után lettem Samsung felhasználó. Már a második ilyen telefonomat gyűröm, a napokban jutottam egy Samsung Galaxy S android okostelefonhoz. Más lett a világ...

A készüléken az Android, mobil operációs rendszer fut, ennek fejlesztését az Android nevű cég kezdte, amit a Google felvásárolt. A Linux alapú operációs rendszer óriási dobása, hogy gyakorlatilag, bárki, aki hozzáértő, könnyen fejleszthet a platformra programokat. 

Én nem fejlesztek, de szívesen használom, ha feldob a fejlesztők közössége valami izgalmas dolgot. Ilyen akad szép számmal. Kedvenceim az otthon automatizálással kapcsolatos kis dolgozatok, tudjátok, amikor mobil segítségével lehet vezérelni, programozni, távirányítani a házban található elektronikus berendezéseket. Teszem azt, az alkalmazás segítségével megoldható a garázskapu nyitás, a fűtés felpöttyintése, a légkondi bekapcsolása, hogy mire hazaérünk, csontig hatoljon a hideg. Lehet szó természetes/mesterséges világítás (redőny/lámpák), hangtechnika és multimédiás megoldások, locsolórendszerek, biztonsági berendezések (kamerák, mozgásérzékelők) automatizálásról. A legismertebb smarthome program a Home buddy, aminek könnyű alkalmazásáról csatoltam egy videót, letöltéséhez pedig egy linket. Áááá, nem úszhatjuk meg ezt a XXI. századot...

További hasznos program e tárgykörben: itt. A nyári szabik idején érdemes átnézni, mi minden automatizálható ezekkel a programmokkal és hogyan tehető kényelmessé a kapcsolgatás egy androidos mobil segítségével, ami nem csak a telefonálást, de azt is garantálja: nincs többé kiégett fű, van viszont automatizált villanykapcsolgatás. Zárszónak legyen elég annyi: reszkessetek, betörők! Ahogy a kommentelők is írják, a rendszer akkor tud működni, ha a vezérelni kívánt dolgok mind fel is vannak készítve a távirányításra. Hagyományos slagnak, cserépkályhának hiába is küldenénk üzenetet: MUKODJ! Érdemes a systemet mondjuk egy házépítés előtt alaposan átgondolni :)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

T2006 2010.07.20. 22:48:42

Ez nagyon jó, de... Mielőtt bárki ezért elrohan androidos telefonért (ami egyébként tényleg jó) gondolja végig, hogy egy "okosház" kicsit több és főleg drágább komponensekből áll mint a telefonos interface. "mi minden automatizálható ezekkel a programokkal" Ez így ebben a formában nem teljesen korrekt. Ha megvan a megfelelő vezérlő hardver minden eszközhöz, akkor lehet elgondolkodni rajta hogy távirányító, sima telefonhívás vagy sms helyett ilyen okosságot is használhatunk. Persze ha illeszthető az adott rendszerünkhöz!
Csak a teljesség kedvéért!

Export 2010.07.20. 23:22:41

Bizony igaza van a kedves T2006-nak.
Ez így önmagában félrevezető. Lehetne linkelni különböző hálózatra köthető vezérlőket. azt hiszem az fogja megdobni a költségeket és nem az okostelefon.

Otthon édes 2010.07.20. 23:39:36

@Export: Köszi a hozzászólásokat, ez csak egy ismeretterjesztő szösszenet akart lenni, amely bemutatja: ilyen is van. Ha felkelti az érdeklődést és valaki megy utánanézni a szakmai portálokon, mit kell beokosítani a működéshez, már az nagy eredmény.

GoldBecK 2010.07.21. 01:01:03

Nincs olyan, hogy HUF-ot !

Vagy azt hogyan kellene kiejteni? Hufot???

Ha pedig a forintra gondoltál, akkor annak a rövidítése Ft (pont nélkül),
nagy F-fel és kis t-vel.

De ha meg rövidíteni akartad a forint szót, hát nem sikerült, mert ugye a "forint" 6 betü, a "HUF-ot" pedig 6 karakter, tehát semmit nem nyertél vele.

Ennél még az is jobb, ha kiírod, hogy forint. Így egyszerűen. Vagy Ft.

De nincs olyan, hogy "HUF-ot".

:) Üdv.!

GoldBecK 2010.07.21. 01:03:17

@GoldBecK: bocs, a "forintot" 8 betü, de így sem nyertél sokat.

Maradjunk inkább az Ft-nél/nál!

sityu · http://www.sit.yu 2010.07.21. 05:48:04

@T2006: Én ugyan nem vagyok a moeller eladásokban érdekelt, de az tény, hogy a moeller-nek van egy zseniális rendszere, amivel nagyon profin és meglehetősen költséghatékonyan lehet épületautomatizálást csinálni.
Hallgattam egy előadást, s ott mondott egy számot az előadó: egy 300 m2-es, villa, teljes automatizálása (amit érdemes volt automatozálni, az bele került a rendszerbe, az be lett véve - az összes kapcsoló természetesen, és az összes árnyékoló, termosztát is, ill. a mobil-modul is) ~800 e HUF volt, s ebbe még a ~200 e HUF szerelvény-megtakarítást nem is számolták bele.

A rendszer lényege, hogy van egy elektromos szerelődoboz méretű, ún. 'aktivátor', ami bármi lehet: kapcsoló (jeladó/jelfogó), dimm, szabályzó, érzékelő stb.), s csak egy 240V-os csatlakozás kell hozzá - a kapcsolóhoz még az se. S a dobozokban egy rádiófrekvenciás, router egység van, egyedi címzéssel (ipv6-os rendszerű egyedi ip címet is kaphat(na)) amik 1/100 mp-es rf csomagokkal kommunikálnak egymással. Tehát pl. egy csillárkapcsolás úgy történik, hogy a lámpához egy 240V-os vezetékpár megy csak, amire rá van kötve egy ilyen aktivátor. A falra pedig egy elemes kapcsoló van csak fölragasztva, ami rf jelekkel kapcsolja az aktivátort. A kapcsolási logika a beépítés utáni kézi vagy számítógépes konfiguráló installálás során kerül meghatározásra.
Tehát nem szükséges egy meglévő rendszer teljes átszerelése, egy-egy elemet is be lehet utólag illeszteni.

Szerintem ez, azon túl, hogy műszakilag lenyűgözően egyszerűen van kitalálva; az a meglepő, hogy ez itthon, forintért, komoly műszaki támogatással, ésszerű áron megvehető.

S van egy másik, opensource-abb megoldás: arduino. Ez egy olyan elem, ami kb. a fenti berendezés lelkét jelenti: egy olyan programozható, szabályozó, amire szintén egy csomó fajta egyéb szerelőelemet lehet csatlakoztatni (pl.: usb, ethernet csatlakozás). Ez egy barkácsolósabb, de hasonlóan érdekes. S ez sem egy ökör ára: asszem ~5000 HUF körül van darabja (egy aktivátor ennek kicsit kevesebb, mint 3szorosa - viszont az CE-jelzéssel rendelkező beépíthető termék.

preddy 2010.07.21. 07:19:15

A 300 négyzetméteres villának csak a szerelvény költsége több mint 1 millió forint, minden beépített értelem nélkül!
Kivéve persze ha csak egy kapcsoló és egy dugalj van helységenként, minimal design stílusban...

sityu · http://www.sit.yu 2010.07.21. 07:27:06

@preddy: a 800 e HUF az csak a moelleres rf (xcomfort) rendszer elemeinek költsége volt. Az egyéb, vezetékelési, szerelési tételeken túl. Amikből viszont kevesebb kell.

Az 1 millás ár szerintem is nagyjából annyi; tehát a komplett automatizálás 'csak' ~60%-nyi pluszt jelent. Ami nem kevés, de egyáltalán nem túlzó. Tekintve, hogy egy csomó egyéb megtakartítási lehetőség is van benne, pl.:
-automatikus lekapcsolás (nincs égve maradt lámpa) - logikai (ha az egyik fölkapcsol, akkor az előző helyiségé lekapcsol), ill. jelenlétérzékelős kapcsolással;
-automatikus fényerő-szabályozás (s pl. a 95%-os fényerőhöz lényegesen kevesebb, mint 95%-nyi áram kell);
-automatikus árnyékoló kezelés;
-stb.

(II. Torgyán Виктор) THY Rokk *n* Troller 2010.07.21. 07:51:26

@sityu: Arduino ide kevés. Nálam kapcsolónként M644 köré épített rendszer van, az összeset pedig egy PC fogja össze.
Pl. autó lökhárítójában jeladó, közel gurulsz a kapuhoz és nyílik, automata szellőztetés, redőnyök, öntöző, riasztó bedrótozva, de az is meghatározható, hogy a gyerek suli után mikor kapcsolhatja be a TV-t és azon milyen csatornákat nézhet, stb.

pudliho 2010.07.21. 07:54:49

pár év múlva látom az újságok címlapját:

Netes támadók felgyújtották a házát miközben a tulaj külföldön nyaralt :-P

Sparhelt 2010.07.21. 08:37:05

Egy kérdés: A samsungban is próbáltál mikrofont cseréltetni? Tartok tőle, hogy ott is alaplapcsere lenne..
Ez a fogyasztói társadalom - itt nem foglalkoznak olyasmivel, hogy egy jókezű szaki kicseréli a mikrofont. A legkisebb különálló modult cseréli egy betanított munkás, és az biza lehet az alaplap. Ez viszont nem Nokia sajátosság..

gogyimogyi 2010.07.21. 08:40:02

pudliho,

Vagy ismeretlen hackerek Kiszel Donatellácska televízióját az esti mese ideje alatt pornócsatornára kapcsolták, miközben anyukája távirányítós műbrokijátával Floki kutya összes fogát kiverték :)

sityu · http://www.sit.yu 2010.07.21. 08:42:53

@Turk Hava Yollari: nem értem, hogy milyen pc-ről beszélsz (az arduinonak csak a custom-firmware-jének a föltöltéséhez van szüksége pc-re, egyébként "magától" dolgozik). Igaz főként kisfesz megoldásokat láttam (pl. egy 4 rotoros rc helikoptert, diy módon összerakva: külön giroszkóppal, gyorsulásjelzővel, rádiós modullal és a vezérlő-szabályozó arduinora írt szoftverrel - ami a fenti jeladók jelei alapján stabilizálja a helikoptert)
Mellesleg az ajtóhoz közelítésnél nem az esetleges arduino vezérlés a lényeg, hanem az rfID érzékelő.

@pudliho: érdekes volt a moelleres bemutatón említett jelenlét-generátor (vagy valami ilyesmi elnevezésű) beállítási lehetőség: kapcsolgatja a lámpákat, föl-le huzogatja a redőnyöket (természetesen nem 100%-os biztonságot garantálva, de a hirtelen és figyelmetlen betörő földerítőket megtévesztheti, ha az épület állapota nem állandó). Természetesen a szintén termékként kapható mobilos modullal mindez távolról is vezérelhető (ill. a mobilon figyelemmel kísérhető a ház- és a berendezések bekapcsoltsági állapota).
A berendezések pedig állítólag jó biztonsággal védettek a jogosulatlan beavatkozástól (természetesen, ha kiírod az ajtófélfára a jelszót, az ellen nem véd).

Főmuci 2010.07.21. 09:10:01

Jellemző, a technikai témájú poszt hogy felkavarta az nyári állóvizet, már ami a hozzászólásokat illeti. Remélem ez a tendencia nem marad így az esztétika és a tényleges lakber rovására. Részemről inkább szavazok a dél-francia országi félkomfortra, nem igazán érdekelne, hogy kézzel kell felkapcsolnom a lámpát, sőt, direkte én szeretnék locsolni reggel a kertben!

Terézágyú 2010.07.21. 09:29:29

Minél több "okosgép" vagyis számítógép van a házadban, annál egyszerűbben betör valaki - pl. egy hekker.
ha megszerzi a jelszavadat, vagy feltöri a rendszert, akkor azt csinál a házaddal, amit akar - pl. nem enged be téged, mert átírta a kódot stb. Te meg ott állsz a ház előtt az okos cuccokkal.
Éljen a fejlődés.

Mellesleg: ez a cikk valójában egy szamszungreklám???

Kőmíves Kelemen · http://komkel.blog.hu/ 2010.07.21. 09:31:29

Mi most épitkeztünk, a vezetékezést már direkt úgy csináltam, hogy később lehessen szó automatizálásról.
De jelenleg még nagyon drágának tartom, majd talán pár év múlva emberibb ára lesz.

(A videónak a méretét vedd már le 640-ről 480-ra, mert kilóg:)

guMe_._e · http://www.last.fm/user/gumee 2010.07.21. 09:42:49

Ha valaki komolyabban érdekel a téma akkor www.homeauto.com/main.asp
Én pl ezzel foglalkozom.
Az, hogy a telefonon van a adott rendszerhez szoftver...na az kb az 5% :)

sityu · http://www.sit.yu 2010.07.21. 09:44:45

@Terézágyú: Ha meg megszerzi a bankkártyád jelszavát, akkor a pénzed is megszerzi, a telefonod megszerzésével az összes ismerősöd számához is hozzájut, a kocsikulcs elvesztésével, ill. az autó ellopásával meg fuccs a kényelmes kocsinak.

A hűtőszekrény bevezetésével meg megszűnt a házi tartósítások hasznos és régi szokása.

Az internetre is rá lehet kattanni, és rengeteg sok, másra hasznos időt lehet elb*szni a gép mellett ülve.

Szerintem nem az a kérdés, hogy találunk-e egy adott technológiával kapcsolatban negatívumot, veszélyt (merthogy ilyenjei mindennek vannak); hanem az, hogy több-e az előnye, haszna, mint a kára, veszélye?

sityu · http://www.sit.yu 2010.07.21. 09:53:35

@gumee82: Ez a HAI rendszeretek ugyanúgy (rádiófrekvenciásan) működik, mint a moeller xcomfort? Vagy jól veszem ki, hogy ez inkább dróton kommunikál?

guMe_._e · http://www.last.fm/user/gumee 2010.07.21. 11:01:21

Maga a HAI eszközök IP-s eszközök, ergo mehet wlan. De pl. a multiroom audio az mindenképpen kábeles :) De a riasztó rádiós.
A világítás és redőny vezérlése meg elég rugalmas és csak az aktorokon múlik, mivel sok típussal tud kommunikálni. Így lehet ez X10 vagy egyéb 230V-on kommunikáló rendszer, zwawe (ez az egyik legelterjedtebb rádiós otthon automatika protokoll).
Egyébként a drótos megoldásokat favorizáljuk, az a legbiztosabb. Rádiósat akkor, ha tényleg esélytelen rejtetten megoldani a kábelezést.

Ha valaki ilyen rendszert akar, akkor el kell döntenie mi a célja vele. Lehet kapni cirka 50k-ért bohóckodó készletet egy távirányítóval, foglallatba csavarható dimmerrel és konnektorba dugható kapcsoló modullal....vagy, ki lehet építeni egy korrekt rendszert, touchscreenekkel, termosztátokkal, redőny és világítás modulokkal + az egyéb látvány/komfort őrületekkel.
Érdemes megfontolni mennyit spórolunk a fűtésen ha pl télen napsütés esetén felhúzzuk a redőnyt automatikusan, hogy besüthessen a nap és még sorolhatnám.

tururú! 2010.07.21. 11:18:26

@gumee82:

engem érdekelnének ezek a cuccok, mondjuk első körben a lehető legegyszerűbb configra lenne szükségem, amivel simán ki-be tudom kapcsolni otthonról a hétvégi ház elekromos fűtését, illetve meg tudnám nézni, hogy hány fok van lent.

teljesen mindegy, hogy telefonnal vagy neten, ahogy egyszerűbb.

ez mennyire számít alap-cuccnak? mennyiből jönne ki egy ilyen?

előre is kösz a választ.

guMe_._e · http://www.last.fm/user/gumee 2010.07.21. 11:50:24

Ha nem akarod megnézni hány fok van, akkor egy gsm kommunikátorra van szükséged
gtrta.extra.hu/primo.htm
Ilyesmi.
Nem ismerem ezt a típust konkrétan, érdemes google-zni a "gsm kommunikátor" szóra. 30-40K-ból meg lehet úszni + sim kártya. Tipikusan arra használják ezeket, hogy a riasztója az embernek, ha nincs felügyeletbe kötve, akkor betörés/hiba esetén hívjon fel egy-két megadott számot vagy küldjön sms-t, viszont van egy vagy két kimenetük is amiket hívással/sms-el lehet aktiválni --> fűtés bekapcs / fűtés kikapcs.

Ha hőmérsékletet akarsz neten keresztül, akkor vannak IP-s hőmérők, de ezeket igazából nem ismerem :)
pl: www.comet-datalogger.hu/hun/ethernet-thermometer.htm

Az hőmérséklet visszajelzés + távolról fűtésvezérlés integráltan már 6 számjegyű összeg szerintem.

De biztos van erre olyan céleszköz ami csak ezt tudja, csak mi nem foglalkozunk ilyesmivel, csak komplett otthonautomatikával.

MaCS_70 2010.07.21. 16:19:52

Halihó!

Nem igazán értem, hogy miért kell rendszerspecifikus szoftver. Egy barátom (mondjuk erősen szakmabeli) a háza fűtésvezérlését szobákra lebontva tudja vezérleni az internetről -- webes felületről, mindennemű spéci kliens nélkül.
A nyaraló távirányítása nálam telefonon működik, két szintet tudok külön kapcsolni (kétállapotú: komfort-eco), olyan 10e Ft volt tíz éve a modem.

Üdv: MaCS

(II. Torgyán Виктор) THY Rokk *n* Troller 2010.07.26. 17:03:46

@sityu: Arról beszélek, hogy az Arduino-ban levő M168 vagy M128-as AVR processzor édeskevés.
Ha LAN kell, akkor kell még hozzá az EtherShield, ha hang, akkor a WaveShield, stb... Tehát maga az Arduino csak maga a processzor, portok kivezetve, táp és kvarc az órajelnek...
Amúgy kb. 6-7 éve foglalkozom AVR processzorok programozásával ASM-ben.

szaboredony · http://www.szabo-redony.hu/ 2011.01.28. 09:07:33

Hát ez valami hihetetlen, hogy hol tart a technika, lassacskán nekünk semmit nem kell csinálni mindent megcsinálnak a gépek
------------------------------------
www.szabo-redony.hu/