Kiemelt

2010. július 27.

Vendégségben Panyolán II.

Vendégségben Panyolán II.

A reggelek-délelőttök a fesztiválokon nem a nagykorú közönség szórakoztatásáról szólnak. Itt a gyerekeknek is jutott a jóból. Például ez a sátras minibábszínház belül kör alakú lelátóval. Sajnos csak kívülről tudtam lefotózni, mert ez a két marcona gondoskodott a táblán leírtak betartásáról, muhaha.

Eszünk ágában sem volt feszíteni a húrt, ugye megértitek. Helyette reggeli után eredtünk a fesztivál területén, ahol csupa ilyen kis open-air falatozóba botlottunk, benne a helyi mamikák főztjével.

Aztán a vendéglátónk, Méhész Zsuzsa tudott egy ennél is jobbat. Reggelizzünk Lakatos Lajosné, Zsuzsánál, akinek saját kerti búbos kemencéje van, abban sül a kemencés lángos és a jó szabolcsi szilvalekvárral töltött fátyolos tészta. Alább a kemencés kenyérlángos kapros tejföllel. A korongforma kenéyrtészta könnyen gurult...

Persze előtte más is. A helyi welcome drinket is meg kellett inni. Huh. Az ital a terület jellegzetes gyümölcseiből volt választható, alma vagy szilvapálinkává lényegítve. Mellettem Zsuzsa, aki korábban esztergályos volt, ma a falusi turizmusban aktív, saját vendégházzal és nagyon érti, mi kell a népnek.

Reggeli finomságait itt tálalja a nyári konyhában, ahol nem csak a saját vendégei ehetnek, előzetes bejelentkezésre bárki.

Míg majszolunk, a kiegészítők nem kerülik el a figyelmemet. Kredenc, NDK-s virágmotívumokkal tarkított fémdobozok és talán Karancs sütő. A történelem velünk él.Vendéglátónk hitvallása egy falvédőbe hímezve olvasható. 

Nyári konyha a másik irányból nézve. Priccs is akad és a búbos kemence sem bújkál tovább, míg a két alsó eszköz a hamarosan időszerű lekvárbefőzés alapkelléke. Az üstben készül a jófajta szatmári szilvából készült lekvár. A mihez tartás végett hoztam két üveggel a jó sűrű, ragadós fajtából, tudjátok, amiben megáll a kanál, viszont hogyismondjam, a flott anyagcseréhez is hozzásegít.

Zárszóként annyit, hogy a reggelire privát asztalnál is lehetőség volt. Ti tudtátok például, hogy egy ilyen kis nádfedeles tető alatt 3-4 fokkal kevesebb tud lenni? Pedig de.

Zsuzsáéknak köszönöm a reggelizés újfajta élményét. Visszamegyek még hozzátok, viszont látásra, pajtások! Zsuzsát egyébként Panyolán, a Mezővég u. 39-ben találjátok.

 

Folyt. köv.

 

Fotó: otthonédes team

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.