Kiemelt

2010. november 03.

JÁTÉK a Bereznay szakácskönyvért

JÁTÉK a Bereznay szakácskönyvért

Futárral érkezett meg Bereznay Tamás legújabb szakácskönyve ma este. Kellemes meglepetés. Igazából három jött,  egy saját célra, kettőt Tamás és a könyvet kiadó Boook ajánlott fel játékra az Otthon édes olvasóinak. Jófejség, nem? Az, de nézzük a könyvet. Kiállásra szép, formátumra, méretre ugyan az, mint az előző kettő, és még nyomda szaga van. Friss az áru.

A Németország ízei részben útikönyv, részben szakácskönyv. Megjelenését túlnyomó részt a Német Turisztikai hivatal támogatta, de ez nem zavaró. A könyvet a szerkesztő úgy tematizálta, hogy a 16 fejezetben egy-egy régiót veséz ki Tamás gasztonómiai szempontból, a szerkesztő pedig turisztikai és kultúrtörténeti szempontból. Lássuk milyen képek és milyen ételek kerültek a könyvbe.

Ez itt egy dagadó

Ez spárgakrémleves tojással

Ez pedig egy libasült 

A könyv missziója, hogy a fejekben élő tévhitet, miszerint a német gasztronómia nem létezik, eloszlassa. Bereznay rámutat, a fritzek nem kizárólag káposztát, kolbászt, szósszal leöntött cipőtalp-forma húsokat és sörkorcsolyákat veszenek táplálékként magukhoz. Északon a tengerből laklámoznak igen jókat, a délnyugati vidékeken szuper bortermő vidékek vannak, a konyhát ott ráadásul francia behatások érték. Berlin a legnagyobb török városként egy multikulti gasztroközeg, amely az egzotikus ízeket mind-mind beengedte, Türingiába pedig messze földről zarándokolnak a hozzáértők azért, hogy a burgonygombóc nagyszerűségét behatóbban tanulmányozzák.

Wurstlisütés Regensburgban

Átlapozva a szakácskönyvet, nekem kicsit férfiasak a benne lévő ételek, értsd, sok a nehéz kaja és a fotók sem a Süteményeskönyv meleg színeivel operálnak. Ami felkeltette az érdeklődésemet az elkészítés szintjén, az az ecetes pisztráng, a fekete erdő torta, a komlóhajtás saláta, a kebab, ami a török bevándorlókkal érkezve immár Németország jellegzetes ételnek mondható, a tejszínes rákleves, a heringes szendvics, a virslisaláta uborkával, végezetül a drezdai stollen, amit idén karácsonykor el is készítek, jól.

Ecetes pisztráng

És akkor most jöjjenek a játék részletei. A kérdéseket e-mailen válaszold meg november 15-ig az otthonedes@gmail.com-ra címezve a levelet, a subject az legyen: német szakácskönyvet akarok. 2 szerencsés nyeri meg a Tamás által dedikált szakácskönyvet, a Németország ízeit. A játékban való részvétel feltétele, hogy legyél tagja az Otthon édes Facebookos közösségének. Közel 1500 ember nem tévedhet! Nem vagy még tag? Klikk ide.

 

Kérdések:

1. Hányadik szakácskönyve ez Bereznay Tamásnak?

2. Meghívnak valamelyik főzőműsorba, ahol német vacsorát kell főznöd. Hogy állna össze a menü (3 fogás) és ki az a 3 német kiválóság, akit az asztalodhoz hívnál?

3. Milyen asztali dekorral idéznéd meg Németország hangulatát ezen a jeles estén?

Hát így. Legyen szerencsétek! :)

 

Fotók: Körmendi Imre, Riportfotó, a kolbászos: Végel Dániel

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.