Kiemelt

2010. november 16.

Dekoration/Dekoráció

Dekoration/Dekoráció

A Bereznay szakácskönyvért folyó harcban, nem csak azt kértem, hogy mondjátok meg, mely három hírességet látnátok vendégül egy német fogásokból álló vacsorán. Azt is, hogyan dekorálnátok. 

Erre is számos jó ötlettel hozakodtatok elő. Kedvencem, ami mindent visz, azt Méhész Zsuzsa írta, aki régi trabantlámpáknak adna új funkciót. Azok nála mécsestartóként reinkarnálódnának az asztalon. Muhaha, csak győzzön bele gyertyát találni.

Maradjunk a kocsiknál. Többen írtátok, hogy apró kisautók Trabi, Wartburg, Mercédesz díszítené az asztalt. Kiváló dekorációs ötlet.

Mások Németország híres épületeivel, illetve makettekkel, város-részletekkel dekorálnának.

Volt olyan megfejtési is, hogy meisseni porcelán lenne a teríték.

"A kerek asztal hófehér abrosszal van leterítve, rajta van egy miniatűr földgömb, egy csillagokig látó távcső, s egy hófehér tulipánhagymá-kat magába ölelő arany virágcserép, utalva E.T.A. Hofmann híres írására, az Aranyvirágcserépre."

Íme egy, a Baden-Württenberg tartományra alakított dekor: "a terítő zöld, egyrészt a kiterjedt erdőségek miatt, másrészt azon profán okból, hogy harmonizáljon a többi díszítő elemmel, melyek. Az asztal közepén egy ezüst futó, ami a Neckar folyót szimbolizálja. Erre elszórtan fehér dekor kavicsot szórnék, utalva mind a folyóra, mind a helyi édességre, a Neckarkieselre, ami a mi Dunakavicsunk német megfelelője. Egy-egy nagyobb kavicsba teamécsest süllyesztenék. A futón a kavicsok közé gingko biloba levelek (lásd a fönti képen) is kerülnének, utalva a régióban lépten-nyomon felbukkanó Goethe-utalásokra, a mester ti. a heidelbergi kastély parkjában figyelt fel a páfrányfenyőre, és azonos című versében meg is örökítette."

"Fekete-, piros és sárga terítőket tennék az asztalra (de semmiképpen sem egy zászlót), dirndl ruhába öltözve szolgálnának fel, és persze a sramlizene is elkerülhetetlen a hangulat érdekében."

"Egy kis kosár alma, szőlő, csatos sörösüveg, kis üvegcsékben 3 (piros, sárga, fekete) színű viaszgyöngyből készített gyertyákkal dekorálnék."

 

"Mindenképp sok zöld lenne benne, fenyőágak, magyal, bogyók, esetleg kis dísztökökkel így ősz vége felé járva, ezeket érchegységi fából faragott figurákkal, díszekkel dekorálnám, és a szobában meggyújtanék egy Weihrauchkerzét (füstölő), ami igaz, kissé már karácsonyi hangulatot áraszt, de kellemes, otthonos illata van."

"Nena szólna (99luftballons) és sok sok lufit helyeznék el a szobában!"

 

Köszönöm az izgalmas megfejtéseket. Ennél persze több volt, de csak párat adtam közre az érdekesség kedvéért. Eredményhirdetés hamarosan :)

 

Fotó: Flickr/otthonédes

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.