Kiemelt

2010. november 18.

Megvannak a nyertesek!

Megvannak a nyertesek!

Komoly érdeklődés mutatkozott a Bereznay szakácskönyv iránt. November 15-én zárult játékomban Bereznay Tamás harmadik szakácskönyvét lehetett nyerni Németország ízei címmel. Meg kellett mondanotok, hányadik szakácskönyve ez a séfnek, mely német kiválóságokat hívnátok meg egy 3 fogásból álló német specialitásokat tartalmazó vacsira, illetve hogyan dekorálnátok az asztalt. Két szerencsés a szakácskönyv egy-egy példányát nyerte.

Az első nyertes: Csomor Szilvia

 

Vendégei:

Goethe, E. T. A. Hoffmann és Albert "Nagy megtiszteltetés lenne, ha valóban, csupán csak morzsákat, s itt inkább ideológiai morzsákra gondolok, szemezgethetnék velük.

Szilvi menüje:

I. Frankfurti leves, félig krémes állaggal és külön sütött virslivel, szódavízzel

II.Sörben pácolt bőrös malackaraj, friss káposztával és krémes burgonyával, frissen csapolt sörrel

III. Édes morzsa ribizlilekvárral (utalva az ideológiai morzsákra), ribizliszörppel

Dekorációja:

A kerek asztal hófehér abrosszal van leterítve, rajta van egy miniatűr földgömb, egy csillagokig látó távcső, s egy hófehér tulipánhagymákat magába ölelő arany virágcserép.

 

Második nyertes: Szabados-Dőtsch Judit

 

Alapkoncepció: A képzeletbeli menüt Baden-Württemberg, azon belül is Heidelberg köré csoportosítottam, ez a városka áll ugyanis a legközelebb a szívemhez.

 

Vendégek: Ennek fényében vendégnek az egyetemi városka három, számomra izgalmas szülöttét választottam: Szilvia svéd királynét, Michael Fassbender színészt (300, Becstelen brigantyk, A kilencedik légió), és végül, de nem utolsó sorban Liselotte von der Pfalz orléans-i hercegnőt, XIV. Lajos sógornőjét, akit a helyiek csak Lilonak becéznek, és aki nagy gourmand lévén, élete végére igencsak kikerekedett. Amennyiben ők esetleg nem érnének rá, olyan híres politikusokat – filozófusokat hívnék meg, akik ugyan nem Heidelberg fiai, de díszpolgárai, vagy legalábbis éveken át éltek a városban, mint pl. Lukács György, Max Weber vagy Otto von Bismarck.

 

A menü: tekintettel a közelgő ünnepekre, elegánsabb baden-württembergi specialitásokból állna. Igyekeztem egy viszonylag kímélő menüsort összeállítani, hiszen Lilora is ráférne egy kis karcsúsodás:

Első fogás: paszternák-krémleves céklahabbal

Főfogás: Szentestére tekintettel halétel: szályás-tejszínes marénafilé, amit elvileg főtt krumplival tálalnak, de én inkább hercegnőburgonyát javasolnék, mégiscsak úgy illik

Desszert: a „szerelmes almákra” esett a választásom (Verliebte Äpfel), ami vaníliasodóban sült, mandulával töltött almát takar. A menüsort záró fekete mellé pedig Heidelberger Studentenkuß (’heidelbergi diákcsók’) névre keresztelt bonbont kínálnék.

 

Dekoráció: A menü és a vendéglista összhangját az asztali dekor foglalná keretbe, itt is Heidelberget idéző motívumok jelennének meg. A terítő zöld, egyrészt a kiterjedt erdőségek miatt, másrészt azon profán okból, hogy harmonizáljon a többi díszítő elemmel, melyek az asztal közepén egy ezüst futó, ami a Neckar folyót szimbolizálja. Erre elszórtan fehér dekor kavicsot szórnék, utalva mind a folyóra, mind a helyi édességre a Neckarkieselre, ami a mi Dunakavicsunk megfelelője. A futón a kavicsok közé gingko biloba levelek is kerülnének, utalva a régióban lépten-nyomon felbukkanó Goethe-utalásokra, a mester ti. a heidelbergi kastély parkjában figyelt fel a páfrányfenyőre, és azonos című versében meg is örökítette.

 

Köszönöm a szépen kidolgozott megfejtéseket, a nyerteseknek gratulálok! Akik most nem nyertek, ne csüggedjenek, pár napon belül új játékot indítok, ekkor szintén izgalmas nyereményt lehet elvinni tőlem :)

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szilviszonja 2010.11.18. 12:00:58

Köszönöm, nagyon. (Én volnék az egyik nyertes)