Kiemelt

2010. december 18.

A tökéletes forralt bor

A tökéletes forralt bor

A karácsonyi vásárokban forralt borozni romantikus dolog, de ismerjük el, aranyáron mérik az élvezetet. Magam szívesebben állítom elő itthon. Bereznay Tamással konzultáltam is abban a tekintetben, milyen a tökéletes forralt bor. Elmondta.

A legfontosabb alapismeret, hogy a bort a neve ellenére sose forrald fel, mert ekkor elillan belőle az alkohol. Amikor a lábosban főzve eléri a 78 fokot, vedd le a tűzről. A kívánatos hőmérsékletet háztartási vagy úgynevezett maghőmérővel ellenőrizd. Miután a lábost levetted a tűzről, hagyd még rajta a fedőt 5 percig, mert az összetevők ez idő alatt dobják ki az ízüket csak igazán.

Na, de most nézzük azt, mi kell a forralt borhoz. 1 üveg bor mellé adj egy rúd fahéjat, szegfűszeget, cukrot ízlés szerint. Ha variálnád a hagyományos recepturát, tudd, a vöröshöz passzol a chili, a narancshéj, esetleg egy kupica rummal is próbálkozhatsz. Rum szintén mehet a fehérbe, amibe még rakhatsz egy kis gyömbért is. A szervírozáshoz pedig íme egy kép kedvenc fotósom, Sárosi Zoli kameráján keresztül.

Te hogy csinálod a forralt bort? Írd meg kommentben.

 

 

Fotó: Sárosi Zoltán

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

andersen 2010.12.18. 09:30:34

1 üveg fehér bor (száraz, jó minőségű)+ 1 rúd fahéj + friss gyömbér kockázva + 10-12 szem szegfűszeg + fél narancs héja + a végén 1 evőkanál méz

sankó panza 2010.12.18. 09:55:04

Forralt bort csak vörösből szoktam csinálni, mert szeretem a jó testes nehéz italokat....szóval a recept:
1 üveg száraz vörösbor, két rúd fahéj, szegfűszeg, cukor, szegfűbors, őrölt fekete bors, egy "macskapöcse" paprika fele...ezt lehet tuningolni még ha 1 dl meggybefőtt levet is adunk hozzá...

szferi 2010.12.18. 10:09:11

A fahéjat és a szegfűszeget kevés vízben főzöm egy rövid ideig, majd hozzáadom a bort és ízlés szerint a cukrot. Felforralom, és kész :)
Igen, valóban alacsony lesz így az alkoholtartalma, de cserébe meg lehet inni belőle egy normál csészével, mintha teát innál: a forralt bornak épp ez a lényege. Csak így, parasztosan. Nem talpas pohárból.

belagezabela 2010.12.18. 10:31:12

1liter pepsi+1 liter sör+fahéj+pörkölt szaft, mélyhűtőben lefagyasztva, majd lassan felmelegítve lapostányérban tálalva, ízlés szerint szalonna darabkákkal.

qwertzu 2010.12.18. 10:31:22

Ma fogok csinálni egy durva verziót. Fél liter vízben forralva megfőzöm a fűszereket: fahéj, friss gyömbér, 2 fekete teafilter, szegfűszeg, csillagánizs, kardamonmag, narancshéj, méz. Ezután hozzáöntöm a bort, és addig melegítem amíg még éppen iható. Fedő rá, alá 2 teamécses, aztán este folyamán lehet iszogatni.

Aztán vagy iható lesz, vagy nem.

Otthon édes 2010.12.18. 10:33:00

@belagezabela: Nagy gourmet vagy, meg is kérdem a Bereznayt a következő szakácskönyvébe nem férne-e be ez a finomság.

Fue · http://www.english-hungarian.com 2010.12.18. 11:07:58

szferivel értek eget:

Én épp azért szoktam felforralni, hogy egy kicsit kimenjen az alkohol - ettől még persze marad benne, nem távozik az összes, ha egyet buggyantasz.

Ha gyenge, de jó ízű, nyugodtan lehet inni teásbögréből, nem kell a képeken látható picike mennyiségekkel beérni :)

belekotyogok 2010.12.18. 12:04:22

Szerintem is az a lényege a forralt bornak, hogy a fogyasztási alapegység a bögre.
SZóval kiforraljuk az alkoholt.
Én személy szerint belefacsarok 2 narancsot,adok hozzá 1 dl vizet, plusz a szokásos fűszerek. (ESetleg egy gyümölcsteafiltert is belefőzök, bár ha jobban belegondolok, ennek nem sok értelme van. :))

Életem legfinomabb forraltborát egy haveromnál ittam, sajnos az összetevőket nem tudom ,mert titkos házi recept, de asszem szegfűbors volt benne.

pdstudio.info · http://www.pdstudio.hu/ 2010.12.18. 12:12:07

Felforralni alap, hogy nem szabad. Valahogy az íze is más, nem csak az alkohol tartalom miatt. Én úgy csinálom, hogy egy kis borba keverem a fűszereket, azt felforralom, hogy kidobják az ízüket és ezt melegítem hozzá a nagy mennyiségű borhoz. Szoktam bele rakni szegfűszeget, szegfűborsot, fahéjat, cukrot, citromot, narancsot, kardamomot és egy kis konyakot. Ezektől lesz olyan igazi Glögg-ös íze. Szerintem.

qwertzu 2010.12.18. 13:02:07

@belekotyogok: @Fue: Hát nemtom. Én akkor is bögrével fogyasztom, ha nem forralom ki belőle az alkoholt. :)

Lángharcos 2010.12.18. 13:04:13

Kérdés: egy cuvée jellegű borral mit kezdenétek? Úgy értem, milyen fűszerezésű forralt bort csinálnátok belőle? Ajándékba kaptam, nem vagyok boros (és inkább az alkoholmentesebb verziókat preferálnám).

belekotyogok 2010.12.18. 13:12:10

@qwertzu: annyira nem bírom jól az alkoholt...muszáj kiforralni kicsit és akkor 2 bögre is mehet, nem csak egy :)

Jetstream 2010.12.18. 13:17:10

vizet kell bele rakni, h ne legyen tömény, és akkor nagy mennyiséget lehet belőle inni

Meister · https://www.facebook.com/Meister1977 2010.12.18. 13:44:36

@Lángharcos: Cuvee? Nem rose-ra gondolsz? A cuvee csakannyit jelent, hogy tobb fajta szolo mustja is fel van hasznalva hozza. Pl. a Bikaver is egy cuvee. Attol meg voros.
Rosebol még nem csinaltam forraltbort, az nem arra valo. Azt behutve hamar meg kell inni, hogy az illatok ne illanjanak el belole. Egyebkent ha megis forralod, akkor szerintem a fehérhez adott recepttel.

cursor10 2010.12.18. 13:51:02

1 üveg borhoz mennyi cukrot adjunk?

Vegyi Ali 2010.12.18. 13:54:23

Szerintem ha nincs felforralva, akkor egyszerűen nem lehet belőle eleget inni. Véleményem szerint az a jó forralt bor, amiből mondjuk 4-5 decitől (2 rendes bögre) csak enyhén becsíp az ember. Én mindig száraz vörösborból készítem, egy üveghez egy rúd fahéj (rácsapok, hogy 6-8 darabra törjön), 12-14 szem szegfűszeg, 2 jó nagy evőkanál cukor, és a titkos hozzávaló: kb. harmad kávéskanálnyi Kotányi mézeskalács-fűszer. Ettől kicsit csípős(gyömbér), és nagyon fűszeres (ánizs, szegfűbors, meg még egy csomó minden van benne). Ezt nagy lángon csak gyöngyözésig melegítem, és azonnal leveszem és leszűröm (ha benne hagyják a fahéjat, mint a képen is, az nagyon mutatós, csak szerintem keserű lesz). Így kicsit csökken az alkoholtartalma, de marad azért még benne elég. Esetleg egy citromkarikát lehet még dobni a pohárba/bögrébe.

The Great Destroyer 2010.12.18. 14:14:18

Én mindig ügyelek, hogy ne forraljam ki belőle az alkoholt, 4-5 bögre után már mindegy a fűszerezés, de narancs- és fahéjat teszek bele, kis gyömbér még mehet, meg paprika is.

mr.editor 2010.12.18. 14:29:51

Az én receptem 0,75 l félédes vörösbor, 0,4 l víz, 4-6 kanál kristálycukor, fél zacskó szegfűszeg, fél zacskó egész fahéj, mikor elkezd forrni egyből levenni a tűzről, félórát fedő alatt állni hagyni. Nagyon finom!!!

wendytesztaburger 2010.12.18. 14:30:28

Borzasztó, ha az alkohol ki van belőle forralva, illetve ha több tonna cukor van belefőzve. Én a fűszereket (mikor mit, de legtöbbször szegfűbors, szegfűszeg, vanília, fahéj) vagy egészben,(a fahéjat mindig kizárólag rúdban), vagy teatojásban adom a cucchoz. Még le is szoktam szűrni. Utálom, ha mindenféle foszlány úszkál benne, vagy ha zavaros.

Nagyon finom lesz a méztől, illetve a mézeskalács fűszerkeveréktől. Ezesetben csak ezeket használom, a többi fűszert nem. És soha nem édesítem túl, annál rosszabb a világon nincs. Legfeljebb az, ha kihül.

wendytesztaburger 2010.12.18. 14:34:22

A chili és a narancshéj igazán jó ötlet, nekem eszembe sem jutott volna. Lehet hogy kipróbálom.

336 2010.12.18. 14:57:07

Mulatságos, hogy minden recept úgy kezdődik, hogy végy egy üveg bort... Nálam úgy kezdődik, hogy végy 70 liter bort (vöröset), 25 liter vizet, 20 szál fahéjat, egy zsák szegfűborsot, három zsák szegfűszeget, egy kisebb gumó vékonyra szeletelt gyömbért, 10 egész narancsot (hatodolva belefacsarva), 6 kiló kristálycukrot. Ezt előadom naponta háromszor.

belagezabela 2010.12.18. 15:42:46

@336: sztem végy egy 36000 literes tartályt, ásd be a földbe, tegyél rá egy praktikeres faházat, vegyél 500kg cukrot, néhány száz kiló seprőt, majd add el keceli savinyonként.
Ha a vámosok ki mennek és megkérdik, hogy ez a sok cukor minek, mondd hogy édesen szeretitek a kávét.

r16udsz 2010.12.18. 15:59:20

En szeletelek bele almat is.

napjafojgo 2010.12.18. 16:11:53

@belagezabela: mennyi pörköltszaft kell hozzá? csak, nehogy elrontsam az arányokat...

rH 2010.12.18. 16:20:34

eloszor felforralom a fuszereket a vizzel es a gyumolcsokkel, ezutan megy csak bele bor - igy a fuszerek ize is belekerul es az alkohol sem parolog el ;)

ms. popy 2010.12.18. 16:47:50

Sokat megélt forralt-bor szakértőnek hittem magam.... eddig.

Handwired 2010.12.18. 17:10:38

Én azt szoktam hogy fogok 1-2 üveg iható minőségű vörösbort és beleöntöm egy lábosba és üvegenként 3 deci vizet töltök még rá. Ezenkívül rakok bele 1-2 rúd fahéjat, 5-9db szegfűszeget, 6 evőkanál cukrot és hogy friss és citrusos íze legyen rakok még bele egy karika citromot és egy karika narancsot. És én sem szoktam felforrani, csak forráspont közelében tartom ameddig a cukor fel nem oldódik ha ez megvan teljes gázon addig melegítem hogy (szó szerint) feljöjjön egy pár buborék. Ha ez megvan azonnal tálalom.

az_igazi_trebitsch 2010.12.18. 17:17:17

Én eddig a legfinomabb forralt bort a Vörösmarty téren ittam nemrég. Irdatlan nagy badellából mérték, úgyhogy belagezabela-nak van némi igazsága a mennyiségeket illetően... :-))

nabeul 2010.12.18. 18:29:17

Olvastam egy jó receptet, ami nekem bevált. Így szól:
Vegyél egy villamos jegyet, szállj fel a villamosra. Menj egészen a Zürich Hauptbahnhof-ig, ott szállj le. Ott a karácsonyi vásárban találsz sok Glühwein árust, fizess be egyre és fogyaszd egészséggel.
Nekem tényleg bejött, én mindig ezen recept alapján járok el.

Dr.Hook 2010.12.18. 18:44:41

@nabeul: Frappáns, de nem nagy durranás, olyan, mint a bécsi adventi műsor, híg löttyök gyengusz germánoknak, meg sznob k.-európai f.-nak.
Lehet főzni bármilyen jó minőségű borból, ne forrald, de majdnem, szegfűszeg, szegfűbors, fahéj, citrusféle, cukor, méz kötelező...

nabeul 2010.12.18. 18:53:06

@Dr.Hook: viccnek írtam én is, ihatóak ezek a cuccok, de az otthon készített valóban jobb.
Én fenyőmaggal tálalom.

kalapácstollú 2010.12.18. 19:44:58

Csak vöröset készítek és bögréből iszom, mert tahó vagyok, gondolom. Egy bögre forraltborhoz egy csapott mokkáskanál erőspista dukál.

kovacsguszti68 2010.12.18. 19:47:57

Kezdjük azzal, hogy forralt bort is csak olyan borból érdemes készíteni, amit tisztán is meginnál. Rossz borból csak rossz forralt bort lehet készíteni. Hozzávalók:
1 liter vörösbor (de lehet fehér is)
2-3 ek méz
kevés cukor
1 rúd fahéj
8-10 szegfűszeg
2 szegfűbors
1 narancs felkarikázva
1 alma feldarabolva
1 kardamommag
Egy kevés vízbe teszem a mézet, cukrot és a fűszereket, felforralom, majd állni hagyom egy kicsit (5-10 perc) ezt követően leszűröm, a fűszeres vízhez hozzáadom a bort és a gyümölcsöket, hagyom egy fél percet forrni, majd 10-15 perc múlva kiszedem a gyümölcsöket és szigorúan bögrébe merve szervírozom.
A fenti adag 2 főre elegendő (néha...)

klárimama 2010.12.18. 19:50:36

Kezdjük úgy,hogy a kristálycukrot karamellizáljuk,felöntjük forró teával,ehhez jöhet ugyanolyan mennyiségű bor ,fahéj,szegfűszeg ízlés szerint.

Bandi a hegyről 2010.12.18. 20:08:01

@belagezabela: Az írásaidon egy jót derültünk a zasszonnyal :))))

schlumbergerna 2010.12.18. 20:22:52

Ez olyan, mint a paprikáskrumpli, meg a lecsó. Ezerféle recept, mind finom, de ki-ki a sajátjára esküszik.

schlumbergerna 2010.12.18. 20:34:29

Volt(van?idén még nem kerestem) az a literes fehérbor, aminek a címkéje a balatonfüredi móló szobrait ábrázolja. Abból szoktam forralt bort csinálni, zacskós leves módszerrel, azaz a boltban vett forralt bor fűszerkeverékkel. Miután kész lett (hóesés, hólapátolás közepette vagyunk a szomszédokkal), viszem át a szomszédba (ott gyülekeztek a hómunkások :-) ), hatliteres fazékban, benne a merőkanál, gyermeki kérdésre (mit hoztál?) azt válaszoltam: húslevest, hiszen sárga is volt, gőzölgött is...
Na, ez súlyos hiba, volt, mert mind az összes meg akarta kóstolni, alig tudtuk a kórust lebeszélni róla. Végül csak annak járt, aki kint volt havat lapátolni :-)

manmachine · http://nagykrisztian.com 2010.12.18. 20:40:46

Én borsot és erőspaprikát szoktam beletenni, és valamivel édesítem, ami van itthon.

Fercsikétől 2010.12.18. 20:47:57

@nabeul: Érdekes recept!
Szívesen kipróbálnám! :-)

Otthon édes 2010.12.18. 20:51:17

Nem vagyok böge párti otthoni fogyasztás esetén. Annyira szép a színe vastag falú üvegpohárban, hogy kár azt takargatni. És, ha mondjuk adsz egy karácsonyi partit finom úri népeknek, akkor hát hogyismondjam... így azért elegánsabb.

kalapácstollú 2010.12.18. 21:07:17

@otthonedes: Nálam a forraltbor olyan meghitt, otthonos, kényelmes. Ha partit adok finom úri népeknek, akkor azért nem forralt bort tolnék az orruk elé. De Karácsonyra biztos nem hívnám őket, nekem családom van.

Pierr Kardán 2010.12.18. 21:37:05

A forraltbor forralás nélkül olyan, mint a pacalpörkölt pacal nélkül :-(((

78 fokon az ízek ki sem oldódnak a fűszernövényekből, szóval a posztolt recept biztosan fake, ez olyan mint a Fásy Ádám szakácskönyve :-((

Ha úgy kezdte volna, hogy a bort nem ajánlatos 78 fok fölé hevíteni, ezért forraljunk 2 dl. vizet, amiben feloldjuk a cukrot és pár percig forraljuk a fűszereket, majd öntsük bele a bort és ezután már ne melegítsük 78 fok fölé, akkor elhinném, hogy a receptet a valóságban is kipróbálták.

Otthon édes 2010.12.18. 21:45:38

@Pierr Kardán: A Te szakácskönyvedet a Libriben milyen címen kereshetem?

AzHofi 2010.12.18. 22:04:33

Megiszom a bort meg a rumot, és főzök utána egy teát.

choko 2010.12.18. 22:04:40

@belagezabela: ...végre egy hungarikum!

-rizs- 2010.12.18. 22:05:22

Most tanultam uj modszert Skociaban: bor+fuszerek (amiket ti is irtatok)+cukor+narancsle+keves narancslekvar+konyak bele a vegen.

Gyakorlatilag istenkiraly, neha probalok egy-egy napot kihagyni, amikor nem csinalok :)

-rizs- 2010.12.18. 22:07:04

Ja es a viz bele szerintem buntetendo

www.konyvline.hu · http://konyvline.hu 2010.12.18. 23:32:01

Én 30% vízzel csinálom, fahéj, szegfűszeg, chili. És természetesen száraz vörösborból.

acsa77 2010.12.18. 23:54:46

@Pierr Kardán: szerintem 7 dl alkoholos folyadékba egy egész rúd fahéj elég ízt ad. Persze tény, hogy a fahéj aroma nagy része kukába megy a rúddal együtt.

Én sem forralnám a bort, kimegy belőle az érték.

Nem merénylet a vízzel történő hígítás szerintem sem, mert így az alkoholtartalom is mérsékelhető. Csak lágy víz kell hozzá.

A bögreszámra ivás meg nagy bénaság, amikor mennyiség elnyomja a minőséget.

@nabeul: életemben egyszer ittam finom forralt bort vásáron: távol-keletiek árultak forralt szilvabort Karlsruheban. Ezen kívül a németek teljesen ki voltak békülve a tetrapakos minőséggel, ami kb. egyenlő a mi csikós vonalunkkal.

'merehhezisértek' 2010.12.18. 23:58:48

@otthonedes:
Pierr Kardán kételkedése a receptben említett 78°C-kal kapcsolatban valószínűleg jogos de valószínűleg nem a fűszerek hatóanyagainak kioldásával kapcsolatban hanem az említett hőfokkal kapcsolatban.
Ha a bort csak két komponensű elegynek tekintem,vagyis csak metanol-víz elegynek és az összetételét kb. 11 m/m %-osnak, vagyis kb. a metanol móltörtje 0,045 akkor egy metanol-víz forrpont diagramról leolvasható,hogy az ilyen elegynek kb. 90°C a forrpontja 1 atmoszféra nyomáson.
A 78°C valószínűleg tévedés,eredete az etanol-víz minimális forráspontú azeotróp elegy forráspontjából jöhet,vagyis a ~96 m/m %-os etanol-víz elegynek ennyi a forráspontja.Ezért nem lehet 100%-os etanolt előállítani egyszerű desztillációval.
Bereznay Úr állításával ellentétben nyugodtan melegíthetjük 'forralatlan forralt borunkat' 90°C közelébe ( a bor forráspontja akár ellenőrizhető a receptben is ajánlott hőmérővel).
Valamint meg kell még jegyezni,hogy a bor "modelljeként" említett 0,045 móltörtű etanol-víz elegy forrásakor sem tiszta alkohol lesz a gőzben,hanem etanol-víz elegy (kb. 0,3 móltört etanolra). A gőzben a víz részaránya magasabb,akárcsak a kiindulási elegyben,tehát nem tisztán az alkoholt forraljuk csak ki az elegyből.Tény,hogy a forralás, hosszadalmasabb forralás során a borban az etanol koncentrációja csökkenni fog.Vagyis ha az ital elkészítése során éppen csak forrni kezd,nagy hibát nem követünk el,sokat nem veszítünk a megőrizni kívánt etanol tartalomból.
Egészségükre! ;)

Otthon édes 2010.12.19. 00:04:04

@'merehhezisértek': uh, köszönjük a minden részletre kiterjedő kémiaórát ezen a kései órán :D

lifelike 2010.12.19. 00:23:39

a 78 fok baromság, a forralt bornak meg kell rottyani, nem szabad órákig forralni de kell neki egy kis forrás, a klasszikus receptek is felforralják (vagy ezt valami alkoholista találta ki aki remeg minden csepp szeszért?)
egyáltalán ki a tököm az a bereznay tamás?

Bakkerovics Bakker 2010.12.19. 02:36:50

forraljuk, nem melegítjük.
és nem vizezzük.
viszont a fahéj és a szegfűszeg mellé pár szem csipkebogyót is teszünk bele, lehetőleg közvetlenül a bokorról szedve.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.12.19. 06:44:17

eleve 2 literrel inditok, mert Mary is ittvan
en is az elso rottyantasig, de akkor szigoruan levesz a villanytuzhely, nem lopjuk a penzt, hogy elegessuk az alkoholt a fazekban, eleg az bennunk
fahej, cukor, szegfuszeg, esetleg narancshej, rummal konyakkal meg nem probaltam, de miert ne?
viz nem kell
/amerikaiak az edeset szereteik ezert leszoktam a borsrol paprikarol/
2 liter , az 3-4 bogre fejenkent, hideg teli esten a kandallo mellett siman bemegy
holnap csinalok is
ja es nem kell flancolni, siman lehet jo forralt bort csinalni olcsobb borokbol, nem feltetlen a 25 eves akarmi kell, persze azert bor legyen ne kannas tablettas
csak feherbol es tuti nem csinalnek forraltat igazan minosegibol
/mer' az ahhoz draga/

Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és 2010.12.19. 09:00:52

szóval a tökéletes forralt bor ott kezdődik:

üveg bor
vanília
fahéj
szegfűszeg
oregano
két gerezd fokhagyma
bazsalikom
...?
basszameg, kettőt lapoztam a szakácskönyvben!

p.a.r.t.i.z.a.n 2010.12.19. 09:08:28

Megiszok két liter kannásat oszt kipisálom.

Kismaxi 2010.12.19. 12:20:31

@lifelike:
Volt főjegyző nagyapám receptje, tuti jó:
1 lit. jó erős fehérbor /lehetőleg badacsonyi/, 2 dl víz, 2 ek méz, fahéj, szekfűszeg ízlés szerint, 1 késhegy törött bors, 1 db kutyafasza paprika egészben. Az egészet 1-2 percig forraljuk, vastagfalu üvegpohárban tálaljuk. Nagy hidegben korsóban.
Hatásos minden baj ellen, ami télen érheti az embert.

Főmuci 2010.12.20. 12:46:04

@hagyma: Eddig Te jársz legközelebb az igazsághoz. Fahéj, szegfűszeg, cukor, narancshéj, citromhéj pici (kb. 1 dl) vízben felforral, 2 üveg bor hozzáönt NEM FORRAL FEL, bögrékbe szűrve, bele 1-1 szelet narancs (félbevágva, hogy ne ömöljön ránk váratlanul a karika alól a forró bor). 4-5 bögre kellemessé teszi a délutánt. Ja, és NO chili. Egészségünkre, na csak érjek haza!

doctorgoa 2011.03.10. 01:17:12

legolcsóbb, bolti anyagokból tákolható, még iható forraltbor: 3 üveg "mindenbótbakapható" olcsó magyar tokaji furmint(félédes), kevéske cukor(2-3 evőkanál), 2-3 szem szegfűszeg (nem több, mert utána a szegfűszeg erős íze fog dominálni, és tönkreteszi a végterméket), két rúd fahéj,csipetnyi őrölt feketebors.

Nyugodtan fel lehet forralni, akár 1-2 percig bugyborékoltatva is, ugyanis több ezer éve feltalálták a fedőt. Az italból gőz formájában kiváló alkohol a fedőn lehűléskor kicsapódik, és visszafolyik a forraltborunkba :)

Természetesen érdemes forrás után egy jó 20 percet várni vele, amíg kellően visszacsöpög aminek vissza kell, valamint fogyaszthatóra hűlik a nedű.

Kellemes pityizálást :)