A karácsonyi vásárokban forralt borozni romantikus dolog, de ismerjük el, aranyáron mérik az élvezetet. Magam szívesebben állítom elő itthon. Bereznay Tamással konzultáltam is abban a tekintetben, milyen a tökéletes forralt bor. Elmondta.
A legfontosabb alapismeret, hogy a bort a neve ellenére sose forrald fel, mert ekkor elillan belőle az alkohol. Amikor a lábosban főzve eléri a 78 fokot, vedd le a tűzről. A kívánatos hőmérsékletet háztartási vagy úgynevezett maghőmérővel ellenőrizd. Miután a lábost levetted a tűzről, hagyd még rajta a fedőt 5 percig, mert az összetevők ez idő alatt dobják ki az ízüket csak igazán.
Na, de most nézzük azt, mi kell a forralt borhoz. 1 üveg bor mellé adj egy rúd fahéjat, szegfűszeget, cukrot ízlés szerint. Ha variálnád a hagyományos recepturát, tudd, a vöröshöz passzol a chili, a narancshéj, esetleg egy kupica rummal is próbálkozhatsz. Rum szintén mehet a fehérbe, amibe még rakhatsz egy kis gyömbért is. A szervírozáshoz pedig íme egy kép kedvenc fotósom, Sárosi Zoli kameráján keresztül.
Te hogy csinálod a forralt bort? Írd meg kommentben.
Fotó: Sárosi Zoltán
andersen 2010.12.18. 09:30:34
sankó panza 2010.12.18. 09:55:04
1 üveg száraz vörösbor, két rúd fahéj, szegfűszeg, cukor, szegfűbors, őrölt fekete bors, egy "macskapöcse" paprika fele...ezt lehet tuningolni még ha 1 dl meggybefőtt levet is adunk hozzá...
szferi 2010.12.18. 10:09:11
Igen, valóban alacsony lesz így az alkoholtartalma, de cserébe meg lehet inni belőle egy normál csészével, mintha teát innál: a forralt bornak épp ez a lényege. Csak így, parasztosan. Nem talpas pohárból.
belagezabela 2010.12.18. 10:31:12
qwertzu 2010.12.18. 10:31:22
Aztán vagy iható lesz, vagy nem.
Otthon édes 2010.12.18. 10:33:00
Fue · http://www.english-hungarian.com 2010.12.18. 11:07:58
Én épp azért szoktam felforralni, hogy egy kicsit kimenjen az alkohol - ettől még persze marad benne, nem távozik az összes, ha egyet buggyantasz.
Ha gyenge, de jó ízű, nyugodtan lehet inni teásbögréből, nem kell a képeken látható picike mennyiségekkel beérni :)
belekotyogok 2010.12.18. 12:04:22
SZóval kiforraljuk az alkoholt.
Én személy szerint belefacsarok 2 narancsot,adok hozzá 1 dl vizet, plusz a szokásos fűszerek. (ESetleg egy gyümölcsteafiltert is belefőzök, bár ha jobban belegondolok, ennek nem sok értelme van. :))
Életem legfinomabb forraltborát egy haveromnál ittam, sajnos az összetevőket nem tudom ,mert titkos házi recept, de asszem szegfűbors volt benne.
pdstudio.info · http://www.pdstudio.hu/ 2010.12.18. 12:12:07
qwertzu 2010.12.18. 13:02:07
Lángharcos 2010.12.18. 13:04:13
belekotyogok 2010.12.18. 13:12:10
Jetstream 2010.12.18. 13:17:10
Meister · https://www.facebook.com/Meister1977 2010.12.18. 13:44:36
Rosebol még nem csinaltam forraltbort, az nem arra valo. Azt behutve hamar meg kell inni, hogy az illatok ne illanjanak el belole. Egyebkent ha megis forralod, akkor szerintem a fehérhez adott recepttel.
cursor10 2010.12.18. 13:51:02
Vegyi Ali 2010.12.18. 13:54:23
The Great Destroyer 2010.12.18. 14:14:18
mr.editor 2010.12.18. 14:29:51
wendytesztaburger 2010.12.18. 14:30:28
Nagyon finom lesz a méztől, illetve a mézeskalács fűszerkeveréktől. Ezesetben csak ezeket használom, a többi fűszert nem. És soha nem édesítem túl, annál rosszabb a világon nincs. Legfeljebb az, ha kihül.
wendytesztaburger 2010.12.18. 14:34:22
336 2010.12.18. 14:57:07
belagezabela 2010.12.18. 15:42:46
Ha a vámosok ki mennek és megkérdik, hogy ez a sok cukor minek, mondd hogy édesen szeretitek a kávét.
r16udsz 2010.12.18. 15:59:20
napjafojgo 2010.12.18. 16:11:53
rH 2010.12.18. 16:20:34
ms. popy 2010.12.18. 16:47:50
Handwired 2010.12.18. 17:10:38
az_igazi_trebitsch 2010.12.18. 17:17:17
nabeul 2010.12.18. 18:29:17
Vegyél egy villamos jegyet, szállj fel a villamosra. Menj egészen a Zürich Hauptbahnhof-ig, ott szállj le. Ott a karácsonyi vásárban találsz sok Glühwein árust, fizess be egyre és fogyaszd egészséggel.
Nekem tényleg bejött, én mindig ezen recept alapján járok el.
Dr.Hook 2010.12.18. 18:44:41
Lehet főzni bármilyen jó minőségű borból, ne forrald, de majdnem, szegfűszeg, szegfűbors, fahéj, citrusféle, cukor, méz kötelező...
nabeul 2010.12.18. 18:53:06
Én fenyőmaggal tálalom.
kalapácstollú 2010.12.18. 19:44:58
kovacsguszti68 2010.12.18. 19:47:57
1 liter vörösbor (de lehet fehér is)
2-3 ek méz
kevés cukor
1 rúd fahéj
8-10 szegfűszeg
2 szegfűbors
1 narancs felkarikázva
1 alma feldarabolva
1 kardamommag
Egy kevés vízbe teszem a mézet, cukrot és a fűszereket, felforralom, majd állni hagyom egy kicsit (5-10 perc) ezt követően leszűröm, a fűszeres vízhez hozzáadom a bort és a gyümölcsöket, hagyom egy fél percet forrni, majd 10-15 perc múlva kiszedem a gyümölcsöket és szigorúan bögrébe merve szervírozom.
A fenti adag 2 főre elegendő (néha...)
klárimama 2010.12.18. 19:50:36
Bandi a hegyről 2010.12.18. 20:08:01
schlumbergerna 2010.12.18. 20:22:52
schlumbergerna 2010.12.18. 20:34:29
Na, ez súlyos hiba, volt, mert mind az összes meg akarta kóstolni, alig tudtuk a kórust lebeszélni róla. Végül csak annak járt, aki kint volt havat lapátolni :-)
manmachine · http://nagykrisztian.com 2010.12.18. 20:40:46
Fercsikétől 2010.12.18. 20:47:57
Szívesen kipróbálnám! :-)
Otthon édes 2010.12.18. 20:51:17
kalapácstollú 2010.12.18. 21:07:17
Pierr Kardán 2010.12.18. 21:37:05
78 fokon az ízek ki sem oldódnak a fűszernövényekből, szóval a posztolt recept biztosan fake, ez olyan mint a Fásy Ádám szakácskönyve :-((
Ha úgy kezdte volna, hogy a bort nem ajánlatos 78 fok fölé hevíteni, ezért forraljunk 2 dl. vizet, amiben feloldjuk a cukrot és pár percig forraljuk a fűszereket, majd öntsük bele a bort és ezután már ne melegítsük 78 fok fölé, akkor elhinném, hogy a receptet a valóságban is kipróbálták.
Otthon édes 2010.12.18. 21:45:38
AzHofi 2010.12.18. 22:04:33
choko 2010.12.18. 22:04:40
-rizs- 2010.12.18. 22:05:22
Gyakorlatilag istenkiraly, neha probalok egy-egy napot kihagyni, amikor nem csinalok :)
-rizs- 2010.12.18. 22:07:04
www.konyvline.hu · http://konyvline.hu 2010.12.18. 23:32:01
acsa77 2010.12.18. 23:54:46
Én sem forralnám a bort, kimegy belőle az érték.
Nem merénylet a vízzel történő hígítás szerintem sem, mert így az alkoholtartalom is mérsékelhető. Csak lágy víz kell hozzá.
A bögreszámra ivás meg nagy bénaság, amikor mennyiség elnyomja a minőséget.
@nabeul: életemben egyszer ittam finom forralt bort vásáron: távol-keletiek árultak forralt szilvabort Karlsruheban. Ezen kívül a németek teljesen ki voltak békülve a tetrapakos minőséggel, ami kb. egyenlő a mi csikós vonalunkkal.
'merehhezisértek' 2010.12.18. 23:58:48
Pierr Kardán kételkedése a receptben említett 78°C-kal kapcsolatban valószínűleg jogos de valószínűleg nem a fűszerek hatóanyagainak kioldásával kapcsolatban hanem az említett hőfokkal kapcsolatban.
Ha a bort csak két komponensű elegynek tekintem,vagyis csak metanol-víz elegynek és az összetételét kb. 11 m/m %-osnak, vagyis kb. a metanol móltörtje 0,045 akkor egy metanol-víz forrpont diagramról leolvasható,hogy az ilyen elegynek kb. 90°C a forrpontja 1 atmoszféra nyomáson.
A 78°C valószínűleg tévedés,eredete az etanol-víz minimális forráspontú azeotróp elegy forráspontjából jöhet,vagyis a ~96 m/m %-os etanol-víz elegynek ennyi a forráspontja.Ezért nem lehet 100%-os etanolt előállítani egyszerű desztillációval.
Bereznay Úr állításával ellentétben nyugodtan melegíthetjük 'forralatlan forralt borunkat' 90°C közelébe ( a bor forráspontja akár ellenőrizhető a receptben is ajánlott hőmérővel).
Valamint meg kell még jegyezni,hogy a bor "modelljeként" említett 0,045 móltörtű etanol-víz elegy forrásakor sem tiszta alkohol lesz a gőzben,hanem etanol-víz elegy (kb. 0,3 móltört etanolra). A gőzben a víz részaránya magasabb,akárcsak a kiindulási elegyben,tehát nem tisztán az alkoholt forraljuk csak ki az elegyből.Tény,hogy a forralás, hosszadalmasabb forralás során a borban az etanol koncentrációja csökkenni fog.Vagyis ha az ital elkészítése során éppen csak forrni kezd,nagy hibát nem követünk el,sokat nem veszítünk a megőrizni kívánt etanol tartalomból.
Egészségükre! ;)
Otthon édes 2010.12.19. 00:04:04
lifelike 2010.12.19. 00:23:39
egyáltalán ki a tököm az a bereznay tamás?
Bakkerovics Bakker 2010.12.19. 02:36:50
és nem vizezzük.
viszont a fahéj és a szegfűszeg mellé pár szem csipkebogyót is teszünk bele, lehetőleg közvetlenül a bokorról szedve.
hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.12.19. 06:44:17
en is az elso rottyantasig, de akkor szigoruan levesz a villanytuzhely, nem lopjuk a penzt, hogy elegessuk az alkoholt a fazekban, eleg az bennunk
fahej, cukor, szegfuszeg, esetleg narancshej, rummal konyakkal meg nem probaltam, de miert ne?
viz nem kell
/amerikaiak az edeset szereteik ezert leszoktam a borsrol paprikarol/
2 liter , az 3-4 bogre fejenkent, hideg teli esten a kandallo mellett siman bemegy
holnap csinalok is
ja es nem kell flancolni, siman lehet jo forralt bort csinalni olcsobb borokbol, nem feltetlen a 25 eves akarmi kell, persze azert bor legyen ne kannas tablettas
csak feherbol es tuti nem csinalnek forraltat igazan minosegibol
/mer' az ahhoz draga/
Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és 2010.12.19. 09:00:52
üveg bor
vanília
fahéj
szegfűszeg
oregano
két gerezd fokhagyma
bazsalikom
...?
basszameg, kettőt lapoztam a szakácskönyvben!
p.a.r.t.i.z.a.n 2010.12.19. 09:08:28
Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2010.12.19. 09:22:34
Kismaxi 2010.12.19. 12:20:31
Volt főjegyző nagyapám receptje, tuti jó:
1 lit. jó erős fehérbor /lehetőleg badacsonyi/, 2 dl víz, 2 ek méz, fahéj, szekfűszeg ízlés szerint, 1 késhegy törött bors, 1 db kutyafasza paprika egészben. Az egészet 1-2 percig forraljuk, vastagfalu üvegpohárban tálaljuk. Nagy hidegben korsóban.
Hatásos minden baj ellen, ami télen érheti az embert.
Főmuci 2010.12.20. 12:46:04
doctorgoa 2011.03.10. 01:17:12
Nyugodtan fel lehet forralni, akár 1-2 percig bugyborékoltatva is, ugyanis több ezer éve feltalálták a fedőt. Az italból gőz formájában kiváló alkohol a fedőn lehűléskor kicsapódik, és visszafolyik a forraltborunkba :)
Természetesen érdemes forrás után egy jó 20 percet várni vele, amíg kellően visszacsöpög aminek vissza kell, valamint fogyaszthatóra hűlik a nedű.
Kellemes pityizálást :)