Kiemelt

2010. december 27.

Gondolatok a lokációról

Gondolatok a lokációról

A karácsonyi szezon legnagyobb kihívása bátyám óhajának teljesítése volt, aki egy olyan könyvet kért ajándékba, amit a nyolcadik könyvesboltban találtam meg. A kutatómunka amiatt mindenképp hasznos volt, mert az utamba sodort egy olyan irodalmat, ami nagy kedvencemmé lépett elő.

A karácsonyi könyvpiacra kidobott újdonság a budaiság nagyszerűségéről informál Márai Sándor írásainak segítségével. A könyv egy kis tanulmánnyal indít a lokáció fontosságáról és Márai életének főbb helyszíneiről, köztük Buda kiemelkedő fontosságú. Ha a Várban, a Krisztinavárosban, a Vizivárosban vagy a Tabánban laksz, kötelező olvasmány, ha nem akkor is erősen javallott. Kedvcsinálónak pár szemelvényt engedjetek meg a budaiak kisbibliájából.

"Pestre minden délután átmentem, elvégeztem ott a dolgaimat, s aztán lehetőleg taxival vágtattam át Budára. Csak a Lánchíd budai hídfőjénél lélegeztem fel, amikor az Alagút kivágását s azon túl a Krisztina tér zöld lombjait megpillantottam. Nem bíztam Pestben. Semmi sem ízlett ott, a bor sem, az étel sem, a kávéházak fekete löttyétől fejfájást kaptam. Budán könnyebben lélegeztem."

„A Szarvas téren, abban a házban, ahol most a patika működik hetven évet élt egy Tóni keresztnévre hallgató nagybátyám, bizonyos dohányjövedéki igazgató, aki arról volt híres Tabánban, hogy életében soha, egyetlenegyszer sem járt odaát Pesten. Gyanús volt neki.”

"S ha mégis elköltözne valaki a Tabániak közül mit tenne? Ahogy ismerem őket, Óbudán keresnek majd lakást, mert a svábok keze alatt tisztábban forr ki az újbor."

Ennyit a szemelvényekből és most jöjjenek a szomorú tények. Márai háza, a Mikó utcában a második világháborúban 3 bombatalálatot és több mint 30 gránátlövést kapott. Ha a lakásban marad, talán együtt pusztul több ezer kötetes könyvtárával, vagy elviszik őt a nyilasok, akik itt keresték. Amikor visszatért a lakásba  az elmúlt világ jelképeként is felfogható, hogy a törmelékek közül cilinderét sikeresen és épen kimentette. Ezt követően először csak a házát, később a hazát is el kellett hagynia azok miatt, akik már nem osztották véleményét: Budán lakni világnézet, mert csak egyfajta üdvözítőnek tartott látásmód létezhetett: a Pártban lehetett hinni, Budában nem.

Ha kiváncsi vagy a két világháború közti letűnt Budára és további indoklást is olvasnál azzal kapcslatban, Budán lakni miért világnézet, nézz bele a könyvbe.

 

Te miért szereted Budát?

 

Fotó: Fortepan, Otthon édes

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

humániákus 2010.12.27. 12:01:23

Márait szeretem, némely írása szíven üt, de a pesti oldalon lakom és nincs ezzel semmi bajom... A lányomék Pasaréten, mégsem cserélnék velük. Most akkor mi legyen?

Martian (törölt) 2010.12.27. 12:10:22

Márai jól bánik az írói eszközökkel... ezzel együtt előbb cseréltem volna vele lakást, mint lelket... :)

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2010.12.27. 12:20:40

@Martian: :D

Máraitól a Polgár vallomásai után megundorodtam. Egyébként Budának tényleg van egy varázsa, laknék ott egy kicsit. De örökre nem hagynám itt Pestet, mert az élet itt van, ott meg a nyuggerek.

bahrami 2010.12.27. 12:25:27

dex.ion, nézd el nekem a feloltást.
tudom hogy már nem használatos, de akkoriban úgy mondták. amugy nem sznobizmus, egyszerüen más.
most pesten lakom egy olyan részén,ahol csend van nyugalom, majdnem hasonló mint ott. csak egy kicsit csendesebb. ennek ellenére ha tehetném visszaköltöznék.
habár lehet hogy nagyot csalódnék, mert már minden más.
és nézd el nekem, hogy lusta vagyok és nem irok nagybetüket.
:-)
szeretettel.
A

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2010.12.27. 12:35:44

Ritka sznob sorok. De sebaj, "van nekünk" Karinthy, Molnár Ferenc és még hány író, Márai a nyomukban se ér!
De nagyon jó poszt, tökéleten összefoglalta, miért nem szeretem Budát, ezt a pökhendi, modoros, unalmas hegyvidéket.

Tiltsuk Bea 2010.12.27. 12:37:24

Szerintem mindenki szívesebben élne Budán, főleg pl. a Gellérthegyen, vagy a Rózsadombon panorámával, jó levegővel, hangulattal.
Sajnos nem mindenki engedheti meg magának.
Aki emiatt lesajnálja a Pesten lakókat, - Máraival (akinek 'hamis' arisztokratikus sznobsága itt is kitűnik) együtt - az szégyellje magát.
Szerintem.

dex.ion 2010.12.27. 12:38:06

@Írókéz: asszem engem leginkább a magadfajta mentalitású emberek akadályoznak meg abban, h budán lakjak...bocs. nem igazán szeretném szarul érezni a lenézést, vhányszor kiderülne rólam, h budai vagyok.
pedig nélkületek jó kis hely lenne az.

dex.ion 2010.12.27. 12:39:31

@bahrami: jóvan, én elnézem neked:)

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2010.12.27. 12:39:34

@Szocio Pata (kikvogymukblog): Karinthy élete jó részét Budán töltötte, Verpeléten. Ráadásul jó barátok voltak Máraival. Csak mondom :)

Kult 2010.12.27. 12:43:59

Vicces ez a dolog itt... Budai provokáció :)

Ha budáról beszélünk említsük meg Moszkva teret, meg Békásmegyert, Kaszást...

phaszfej 2010.12.27. 12:46:26

Szar ez a márai. Dekadens pöcs.

G_P 2010.12.27. 12:53:11

Ez egy selyembe csomagolt pökhendiség, amit Márai mond. Borzalmas.

fizetekmegegysort 2010.12.27. 12:56:24

Önmagát minősíti, ki lakhely alapján ítél. Még inkább, aki emiatt tartja magát jobbnak, többnek.

Otthon édes 2010.12.27. 12:56:45

@Purell: Budán, hol máshol, a környék legjobban fogyó ajándéka volt :) A Krisztinán a Csészényi kávézó mellett van egy Vince könyvesbolt. Ott.

Tiltsuk Bea 2010.12.27. 12:57:32

@Kult: Gondolom Márai is, meg a posztoló is ezekre a helyekre gondoltak elsősorban...

spenci 2010.12.27. 12:59:35

... az arisztokratákat/művészeket felváltották az újgazdagok....

Az arisztokraták is voltak újgazdagok, csak az aljasabbnál aljasabb módon való meggazdagodásukat elfedte az idő / pl: Pallavicini leszúrta Fráter Györgyöt, Eszterházy segített leverni a Thököly mozgalmat, stb /. Ehhez képest a mai újgazdagok a pénzügyi panamáikkal angyalok.

ivrilider 2010.12.27. 13:04:55

@Tiltsuk Bea: szerintem nem akkora az árkülönbözet, inkább valamiért előfordul egy önlenézéssel párosuló visszakozás

@dex.ion: buda budaiak nélkül - igazad van! de tényleg: ha át lehetne hozni a pesti szellemből a legjobbat, és ezt a nyuggersznobizmust száműzni, lehetne egy camden town vagy kelet-berlinben az a nem tudom hogy hívják negyed, ahh

G_P 2010.12.27. 13:06:24

Pesten is van számos kultúrált környék, de odáig nem lát már el a budai szem. Szerintem nem menőség egy balkáni ország hegyes részein lakni - ha Bergen hegyes részein lakott volna Márai, akkor érteném a pökhendiséget, csak hogy a bergeniek meg nem nagyképűek.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2010.12.27. 13:10:07

Rózsadombon is jo volt lakni es felnoni a 70-es es 80-as evekben, mielott a sok proli ujgazdag ellepte volna. Zoldsegesek, piacosok, tarsashazra osszedobo kozeposztalybeliek, leamortizaltak es lebetonoztak a dombot. A forgalom hianya falusi eletre emlekeztetett a varos sziveben, tiz percre a harmashatar, gugger hegy nyujtotta elmenyparktol.

Pestre en is lesajnalva gondoltam. A Duna partot kiveve nem tudok elkepzelni klassz helyeket.

90-es evek vizivarosi, nap hegyi hangulatat pedig reszemrol a parkolasi dijjak bevezetese (es megint a forgalom) rombolta le vegleg. Olyan fazonok mint en nem kapnak parkolasi engedelyt. Ki a fasz jelenti be magat a sajat tulajdonu lakasaba huszonevesen a 90-es evek elejen, kozepen? Hogy elvigyek katonanak, hogy hetente megerkezzenek a kozlekedesi birsagok...?? Inkabb fizetek a parkolasert. (a kozteruletre amit szuleim adojabol epitettek) Vagy elhuzok Kinaba....

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2010.12.27. 13:12:47

@spenci: Nos, Pallavicini orokosei ezzel a hatalmas teherrel nem tudnak egyutt elni. Nemelyikuk baratsagos alkoholista :)

ivrilider 2010.12.27. 13:18:29

@Chaoyang: de akkor kik laktak ott? zöldségesek, újgazdagok és középosztálybeliek előtt? káderek és ex-arisztokraták? persze biztos jó volt. mármint tényleg. de végül is miért para ez a változás? szerintem mindegyik rétegnek bele kell tanulnia...

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2010.12.27. 13:26:31

@ivrilider: Naja. Kaderek, epiteszmernokok, diplomatak. Es sokan azok kozul akiket politikailag nem lenne korrekt neven nevezni.

bölényember 2010.12.27. 13:28:21

Borzalmas mennyi sznob kretén van itt... (már elnézést annak az egy-két kivételnek)

Csak azért mert Budán laksz mivel is leszel több?

Én is költözhettem volna Budára ha akartam volna, ehelyett maradtabb inkább Zuglóban... a hangulat nem rosszabb, mint a budai nagyképű buzik között, ugyanúgy vannak itt is családias utcák, amelyeket beborítanak a hatalmas fák, a közlekedése ezerszer jobb, kevesebb a betörés és az autólopás mint sok budai kerületben, hajléktalanok meg sajna mindenütt vannak (igen a hipiszupi Budán is, sőt), és persze minden kerületnek vannak rossz részei, de legalább az ilyen havas időben Budán megmozdulni sem lehet a hegyekben a hó miatt...

Szóval mivel is vagy több azért, hogy a békásmegyeri panel kilencedik emeletén laksz, mintha egy zuglói csendes utca családi házában?

nevetőharmadik 2010.12.27. 13:42:35

Azért innen nézve a budai is, a pesti is csak egy fennhéjázó sznob köcsög, aki mindemellett elég proli mód gondolkodik.

Ha a lakhelyedhez annyit tettél hozzá eddig, hogy ott laksz, akkor még csak környezetszennyezés vagy.

Ennyi.

szakállasbácsi 2010.12.27. 13:44:28

Nem értem, miért kell megmagyarázni ezt? Ki az, aki ne szeretne esténként a teraszon beszélgetni a barátaival úgy, hogy a lába előtt a Vár és a Gellért hegy? Ez nagyon jó. Még akkor is, ha teli a hegy vaddisznóval. Valamint a csend. A csend is jó. Hát igen: infrastruktúra az nincs, meg nagy pörgés se. Széchenyi hegy rulez.

gorillka 2010.12.27. 13:47:06

Buda- Pest ellentét :-) kibékíthetetlen
Férjem budai, én zuglói.
Hétköznap Zuglóban éltünk, szombat-vasárnap a hegyen.
Amikor felmerült a közös otthon, elköltöztünk Budapestről. :)
Sikeres vagyok-e?

ivrilider 2010.12.27. 13:52:50

@Chaoyang: nem nagyon értem ezt az utolsó mondatot, de ne fejtsd ki

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.12.27. 13:52:53

A budaiságban az a jó, hogy ilyen indulatokat tud kiváltani. Ha bárki megírja, hogy debreceninek meg erzsébetvárosinak milyen különleges dolog lenni, örülünk neki. Mindenki érezze ott jól magát, ahova való.

Amúgy Buda elég sokrétű: Vár, Víziváros, Belső-Óbuda, Kaszásdűlő, Békásmegyer-Ófalu, Kamaraerdő, Zugliget, Aranyhegy, Római, Kopaszi-gát, Körtér, Promontor...

Senki nem kéri tőletek, hogy akarjatok budaiak lenni. Ide úgyis születni kell. Engem is folyton meg akarnak győzni a külsősök, hogy nekem itt tulajdonképpen milyen szar.

@Szocio Pata (kikvogymukblog): vigyázz tesó, olvaslak! :))

dex.ion 2010.12.27. 14:01:43

@Modor Tibi: "Senki nem kéri tőletek, hogy akarjatok budaiak lenni. Ide úgyis születni kell."

imádom az iróniádat:)...mert ez ugye az volt?

manager2008 2010.12.27. 14:03:55

Sajnos nemcsak az számít hogy ki hol lakik, hanem súlyosabb hogy ki hol nőtt fel.

Csak egy példa: a viszonylag új szomszédja az ismerősömnek egy vidéki születésű orvos, és szép házat is épített (Hűvösvölgy).
A legnagyobb nyugalommal kiment a kertbe és egy csendes nyári délután nekilátott flex segítségével aprítani valami vasakat. Az első félóra után többen szólnak neki hogy ez itt nem szokás.
Megkérdezte hogy miért?

Néha eszébe jut hogy csinálni kellene valamit, és ilyenkor összegereblyézi a frissen levágott füvet, majd megpróbálja elégetni. Ez nem szokott sikerülni,de a füst azért igen stabilan beteríti az egész völgyet, pláne szélcsendben, és nyáron.
Nem sorolom az eseteket, mert lelógna a szöveg a pincébe.

A diplomáciai tárgyalások nem vezettek eredményre, ezért kitört a háború mint egy ablak.
A békekötés után félévvel az orvos most már egyedül is ki tudja nyitni a kaput bár néha segítségre szorul ha be kell szállnia az autóba.

gorillka 2010.12.27. 14:05:10

@Modor Tibi: senki nem akar meggyőzni semmiről
mosolyogtató amit írsz :-)
az embert a szülőhelyéhez ezer szál köti, ezért elnézi az apróbb kellemetlenségeket, mert érzelmileg elkötelezett.

amiket fentebb olvastam, azok többsége mind a boldog gyermekkort idéző mondatok

ezek az élmények mindegy, hogy Angyalföldhöz vagy Krisztinavároshoz kötődnek

ezen kellemes élményeket, emlékeket elvitatni valakitől, mert nem a budai oldalhoz kötődik prosztóság

dex.ion 2010.12.27. 14:05:52

@manager2008: orvos flexszel....tudtam én h mengele halálhíre kamu.

ivrilider 2010.12.27. 14:06:37

@gorillka: de érdekes módon mégis valami ilyesmi van. mintha a budai gyerekkor emlékei legitimiebbek volnának a többitől. talán mert tényleg vágyak és irigység képezik az általános viszonyulást... különben ezt is leszarnák azt nem lenne téma

Emmanuel Goldstein 2010.12.27. 14:25:51

hehe, van ebben valami, én eccerű angyalföldi gyerek vagyok, sose volt budai ismerősöm, zavarban is vagyok ha a duna túlpartján van dolgom. monnyuk ritkán is szokott olyanom lenni :)

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.12.27. 14:25:52

@dex.ion: kivételesen nem, de jogos - elfogult vagyok.

@gorillka: nem is vitatom el senkitől. Zugló, Újpest, Rákospalota mind-mind fasza helyek - sőt, a Ferencvárost (mint városrészt) is nagyon szeretem, és megértem, ha a helyieknek az a mindene.

Az itt olvasott kommentekből viszont elég sok értetlenséget, sértődöttséget olvastam ki. Nem mindegyikből persze.

Emmanuel Goldstein 2010.12.27. 14:27:19

persze bárhová való is vagy, oda születni kell, le-, be-,felköltözni nem ér...

dex.ion 2010.12.27. 14:28:56

@Modor Tibi: hááát...akkor viszont nem volt szép:P én is elfogult vagyok, a legtöbb ember lokálpatrióta, de nem gondolom, h bárhova is születni kell:P
az a tapasztalatom egyébként, h külföldön nincsenek ekkora különbségek még főváros és vidék közt sem, mint amekkora nálunk van buda és pest közt....nemjó.

Kowax 2010.12.27. 14:31:47

minden nagyképűség nélkül mondom, Budára születni kell. Én itt születtem, itt is élek, és valahogy el sem tudom képzelni hogy Pesten éljek. Nem lenézésből, egyszerűen megszokod és nem tudsz lemondani róla. Azt sokan mondták, hogy átköltöznének Budára, de hogy Budáról Pestre... valahogy más a hangulata az egésznek, egyszóval talán: szerethető - mégha sokat is változott Márai óta...

dex.ion 2010.12.27. 14:33:27

@Kowax: "minden nagyképűség nélkül mondom, Budára születni kell. Én itt születtem, itt is élek, és valahogy el sem tudom képzelni hogy Pesten éljek."

ugyan karácsony után vagyunk, de engem még áthat a szellem, ezért leszek olyan jó fej, és adok neked 5 percet, h magad gyere rá az ellentmondásra:)

spenci 2010.12.27. 14:33:37

@Chaoyang: Köszönöm, nem tudtam, de megnyugtattál...

spenci 2010.12.27. 14:40:00

Kicsi forgalom, zöld területek, csendes utcák, kertes házak....
A budai életformát és környezetet dicsérők tulajdonképpen vidékre vágynak: Cegléd, Gyula, Pápa, stb. Mi ezen a sznobizmus?

Első Tanácsos · http://tanacsos.blog.hu 2010.12.27. 14:44:53

Én laktam Budán a MOM Parknál igazi kőkemény beképzelt gyökerek között,de két éven belül visszamenekültem Pestre, ahol bár igaz, hogy büdös van, és zsúfolt az egész de legalább nem kell "be mennem a városba", mert én ott lakom.
Egyébként Budának egy előnye van Pesttel szemben: gyönyörű a kilátás onnan Pestre :)

Heni a BeBuról · http://bebu.hu/ 2010.12.27. 14:49:01

Vidéki vagyok, és sosem értettem a budaiak büszkeségét. A Fehérvári úton laktam először, gyűlöltem. Aztán átköltöztünk a IX. kerületbe, és itt nagyon jól érzem magam.
Egyébként meg nekem a legjobb:-), mert én Kőszegre születtem és ott is nőttem fel, na ahhoz egyik budai utca sem ér fel - nekem.
Ami még feltűnt, hogy mindig azok kérik ki maguknak, hogy ők budaiak, nem pestiek, akikből egyébként nem néznéd ki, hogy ő Budán nőtt fel...
(Számomra ilyet kikérni nem túl összetett személyiségre vall, amúgy sem).

dex.ion 2010.12.27. 14:52:29

@Mézharmat: "Ami még feltűnt, hogy mindig azok kérik ki maguknak, hogy ők budaiak, nem pestiek, akikből egyébként nem néznéd ki, hogy ő Budán nőtt fel..."

teljesen egyetértek! kedvencem, mikor a "pontosan merre is laksz?" kérdésre önérzetesen kifejtik, h a flóriánon a 10.-en a panelban. ilyenkor szoktam egy kaján vigyorral megjegyezni, h akkor többet ér a lakásotok, mint a mi....kerítésünk.
:)

Emmanuel Goldstein 2010.12.27. 14:54:22

monnyuk régen nem is volt divat h a gyári napszámos egyuccába költözzön a gyártulajdonossal, manaság persze más, a sok lumpenproletár ott bérel magának ólat ahol kap, ebből a szempontból buda erősen elveszítette az értékét, beengednek oda mindenkit, származástól független...

ampelmann 2010.12.27. 14:57:02

@sanyesz84: Buda nem egyenlő békással, ahogy Pest sem egyenlő Zuglóval. Az arányokról kell itt beszélni, nah azok tekintetében Buda élhetőbb. Mondom hogy laktam Király utcában 6.ker-ben, 13-kerületben újépítésűben, Bokréta utcában 9.ker-ben és Buda környéki községben is. És külföldön is ahol épp ugy megvan a "budai" - "pesti" ellentét csak éppen north sider vagy south sider... stb.

ampelmann 2010.12.27. 14:59:00

@gorillka: nem mindegy hogy ez Pest környéki vagy Buda környéki... mondjuk utóbbinál ne vegyük egy kalap alá Érdet/Diósdot és Nagykovácsit/Solymárt/Ürömöt...

tundrazuzmo (törölt) 2010.12.27. 15:01:25

A kérdés megoldása a történelemben rejlik.
1. A Római birodalomban a határ (limes) a Duna volt. Buda a birodalom része volt, a Dunántóllal együtt (Pannonia)
2. A királyi család is szintén Budán állomásozott, ha éppen nem Esztergomban vagy Szfváron, ami szintén Dunántúl.
3. Maga Budapest sem volt egységes az egyesítés után sem. Tessék régi térképeket nézegetni:
terkepek.sg-1.hu/
Holt volt akkor még a kertvárosi Zugló, vagy Lágymányos beépítése? Nem is beszélve olyan külterületekről, mint Kőbánya, Rákosfalva, Pestszentimre, Pestszentlőrinc, stb.
4. És persze Buda sem egységes, teljesen más Óbuda (paneles és nem paneles része), a Hegyvidék, vagy a Vár környéke, és megint más Lágymányos, Kelenföld, Budafok, stb.

Látni lehet, és látni kell a másságot. Ettől még van aki Pesten szeret lakni, és van aki Budán, különféle indokok miatt. Tessék elfogadni az emberi gondolkodás különbözőségeit is!

szakállasbácsi 2010.12.27. 15:02:23

SZerintem ez minden jó hellyel így van: akik nem ott laknak hajlamosak túlértékelni, akik ott laknak, meg még inkább. Például amikor Kisorosziban vettem telket, megtudtam az ügyvéd úrtól, hogy megy ez ott. Ha minden héten látnak és rendesen levágom a füvet, meg nem ugrálok, akkor először is elnyerem a "Telkesgeci" metisztelő címet. Ha ugrálok és kekeckedem, akkor senki se leszek. Nomármost, mint "Telkesgeci" leélhetem az életemet, de ha végleg kiköltözöm és a gyerekeket is onnan járatom iskolába, akkor 15 - 20 év múlva előléphetek a "Gyüttmment" kategóriába (mint pl: Havas Henrik). Őshonos Kisoroszinak csak akkor fogok számítani, ha a harmadik generáció is ott él és rendesen jár templomba.
Ez van.
Egyébként Budán a Hegyvidéken is.

Az igazi Svarc Enegger · https://www.youtube.com/watch?v=Ik9qunsZZtY&index=21&list=RDJVoyWQSNr8I 2010.12.27. 15:12:42

Szánalmas Márai gondolkodásmódja. Szinte minden könyvében előjön ez az ál-arisztokratikus felhang, ami valójában a felkapaszkodni vágyó proli gondolkodásmódjára hasonlít leginkább. A párizsi írásaiban ezt majdnem ki is mondja.
Ennél már csak az cikibb, ahogy manapság az elvakult hívei próbálják mindent vivő adunak beállítani az irodalom terén, vagy a "polgári világnézet" terén.

EvilHedgehog 2010.12.27. 15:16:41

Jajjistenem.....

Most akkor leírom, hogy a dízel szerintem jobb mint a benzin...

Let the falme begin....

EvilHedgehog 2010.12.27. 15:19:25

@EvilHedgehog: ..flame..köhöm....

leülhetek..egyes...

dex.ion 2010.12.27. 15:19:29

@EvilHedgehog: u r 2 late, the flame has already begun:)

manager2008 2010.12.27. 15:19:44

@szakállasbácsi: tökéletesen így van. Csak Kisoroszi telek_négyzetméter áráért itt most nem kapsz annyi földet sem amire rá tudsz állni (II. XII.ker).
A szöveg csak ezután érvényes.

2010.12.27. 15:41:29

@Az igazi Svarc Enegger: A Márai-hívekről is megvan a véleményem, egy Márai-szemináriumra pl. tavasszal öten jelentkeztünk, miközben a sok hallgató kedvence Márai, csak amikor órát kellett volna felvenni, akkor valahogy elmaradoztak...

Egyébként a Tóth Árpád sétány szomorú pontja, hogy bár távolra szép a kilátás, elég a lábunk elé nézni, és meglátjuk a valóságot. Gondolok itt a Hadtörténeti bejáratától nem messze lévő lépcsőre, ami levisz az Attila út környékére: a lépcső fordulóján, eső védett részen szép kis "hajléktalanszálló" van berendezve. Mikor láttam, épp feküdt is ott egy alak. Rombolta az idillt.

_romanista 2010.12.27. 15:43:48

Budán lakni lehet, hogy világnézet, de a VII. kerületben lakni, szombat reggel a gettóban sétálni, valamint este a Dohány utca - Síp utca - Wesselényi utca - Kazinczy utca - Dob utca - Kertész utca útvonalon hazasétálni életérzés.

2010.12.27. 15:43:50

Promontoron buszocskázva pedig csak hüledeztem. Mintha egy vidéki faluban jártam volna, amiben abszurd módon BKV-járat közlekedett. Nehéz volt elhinni, hogy Budapesten vagyok.

_romanista 2010.12.27. 15:44:53

hajnalig a Ligetben üldögélni, és igazán jó zenékről beszélgetni szintén.

Zorgo 2010.12.27. 15:45:24

Bakke, itt kell megtudnom,hogy Pesten is élnek emberek???

Zorgo 2010.12.27. 15:53:33

Hölgyek, Urak volt szerencsém 6 évig Budán, Sasadon lakni, albérletben.Nyugalom, csend, normális emberek.Romákat csak évente egyszer láttam, lomtalanításkor.Egy teljesen más milliő, amit úgyis csak azzal lehet megértetni, aki már lakott ilyen helyen.Ha Pestre kell átmenni akkor hányok a züllőt arcoktól, az állandó dugóktól, a lepusztult környéktől.Buda vs Pest 100:1

G_P 2010.12.27. 15:59:58

Játssza az eszét az, aki Auckland-ben lakik, ne az, aki Budán - ez az én meglátásom. Budaiaknak javasolt a 16. és 18. kerület, teljesen kultúrált platánfás utcákkal, nagy családi házakkal, és nem utolsó sorban hús-vér emberekkel, akik a jó környezet ellenére sem taxival járnak vécére, és nem kell személyi tréjner nekik, ha éppen kikosarazták őket. Márai pedig méltatlanul túl van értékelve.

velorex-vezető 2010.12.27. 16:07:18

A pestieknek több a szénmonoxid a vérében. Ez számos agysejt elhalásához vezet. Tehát Pesten alacsonyabb az IQ és ezen már a Budára költözés sem segít.

dex.ion 2010.12.27. 16:09:10

@velorex-vezető: te tipikus budainak tűnsz, úgyhogy még van egy 50 évem budára költözni, addig hagyom még elhalálozni az agysejtjeimet, különben nem tudnánk beszélgetni...

G_P 2010.12.27. 16:13:29

@velorex-vezető: Különösen sok a szénmonoxid a külső pestiek vérében. KB minden nap azt mutatja a szmogtérkép, hogy jobb a levegő pest keleti részein mint II és XII kerületekben, és max Adyliget fölött említésre méltó a külünbség, te pöffeszkedő féreg.

ave 2010.12.27. 16:15:13

Mert itt vannak hegyek is. (na jo, dombok)

tundrazuzmo (törölt) 2010.12.27. 16:20:30

@G_P: "Budaiaknak javasolt a 16. és 18. kerület, teljesen kultúrált platánfás utcákkal, nagy családi házakkal, és nem utolsó sorban hús-vér emberekkel,"

Na itt a baj. A 16 és 18. kerületben egy csomó minden hiányzik. Nincs Mamutt (sic!), Mompark, Rózsadomb Center, sznob szolika, Golddzsim termecske, stb.

Néhányaknak nem a családi házak kellenek, mert családot nem akar. Van olyan is, akit a hús-vér emberek inkább riasztanak. Ilyenek is laknak Budán.

Meg egy csomó normális ember is - akinek meg azért riasztó a 16-18 ker., mert baromira messze van mindentől.

ave 2010.12.27. 16:26:33

Ja es azonos ingatlan Budan dragabb, ennek oka kell legyen.

Emmanuel Goldstein 2010.12.27. 16:31:57

@ave: hegyoldalba nehezebb építeni :)

dex.ion 2010.12.27. 16:31:59

@ave: mesterségesen felpumpált és fenntartott árak. buda egyes részein a zöldövezetet, a csendet és a nyugalmat kell kifizetni, de ez nincs másképp pesten sem.

velorex-vezető 2010.12.27. 16:37:31

@dex.ion:
Teljesen semleges vagyok, a Lánchídon lakom félúton.
Tetszik a pöstiekben, hogy a mélyen munkálkodó kisebbségi érzés miatt véresen komolyan vesznek minden baromságot.

quadrocs 2010.12.27. 16:40:03

+1 szavazat a XVI. kerületnek (Ómátyásföld, Szentmihály...). Nyugi, minden zöld, kötöttpálya elérhető távolságra, jó közlekedés akkor is ha esik az eső vagy leesett az első hó.

Budán valóban jó sétálni egyet - utána meg hazamenni a nyugiba és messziről röhögni a sok sznobon :)

dex.ion 2010.12.27. 16:43:19

@velorex-vezető: akkor a hídember rólad szól? én meg a magadfajtában szeretem azt, h rögtön analizálgatni kezd, mivel másra képtelen:)

manager2008 2010.12.27. 17:38:50

@G_P: Az uralkodó szél iránya a Hűvösvölgy felől a Moszkva tér felé mutat. Ez a szélcsatorna. Innen a Várhegy kettéválasztja a naftát, egyik fele elmegy a Vérmező, Attila út, Gellérthegy irányba, majd kimegy a Duna fölé és némi koszt kiürít a pesti oldalról.
Nyilván minél közelebb van valaki a Hűvösvölgyi fennsíkhoz annál jobb levegőt szív.
A Viziváros már kicsit bedugult hely, kedvező szélviszonyok között kap friss levegőt, rossz esetben nem annyira, vagy sehogy.
Épp az volt a baj hogy beépítettek néhány magas épületet a szélcsatornába (Budapest szálló. OTP ház az Alagút mellett, stb.) ami felnyomta a levegőt és ezért kevesebb ment be pestig.
A Duna feletti északi szél nem megy be Pestre hanem szépen megy délfelé.

Ha valakit érdekel mi az ábra, menjen fel a Gellérthegyre és látszik. Pest felett 50-100 méter sötét színű szennyezett levegő áll (levegő mozgás függvényében változó méretben).

velorex-vezető 2010.12.27. 18:16:25

@manager2008:
Te most tényleg észérvekkel akarsz meggyőzni egy öntudatos pesti polgárt?
Nem tűnt fel, hogy számukra még Márai is csak egy öntelt senki, mert jobban szerette Budát? Ezek azt a kitételt, hogy Buda kellemesebb hely, mint Pest, kapásból úgy értelmezik, hogy a budaiak lenézik a pestieket. Pedig én csak a hülyéket nézem le, akárhol laknak.

manager2008 2010.12.27. 18:39:31

@velorex-vezető:
Ez csak info, ha valakit érdekel, meggyőzni nincs miről senkit, aki nem tud Budán lakni az sajnálhatja és őszinte részvétem.

Csak az az érdekes, hogy a Kossuth téren dolgoztam sok évig. Azért az a környék még nagyjából elviselhető levegővel bír a Duna miatt. A metróval átjöttem a Moszkva térig, ott a felszínen nem jó a levegő, azt lehetett érezni.
A villamossal mentem ki a Hűvösvölgyi végállomásig és ahogy mész kifelé folyamatosan érezni nyitott ablaknál hogy javul a levegő minősége.
A belső pesti kerületek pedig a Kossuth térhez képes tragikusak levegő szempontjából. Persze megszokja az ember a büdöset is (elveszti a szaglását kb.).
Az autó forgalom kibocsátott gázai, és a felvert por gyakorlatilag életveszélyessé teszik a várost. Szellőztetni értelemszerűen csak hajnal felé lehet érdemes a VII., VIII. kerületben.
Nem sokat ér egy szép lakás sem ha rossz a levegő, maximum egy egész komoly levegőszűrő rendszert kell beszerelni, + légkondi, akkor elviselhető lehet. De az többe kerül mint a lakás.

velorex-vezető 2010.12.27. 19:01:33

@manager2008:

A hegyvidéken szinte minden időjárás élvezhető: csodálatos, amikor minden havas, vagy akár még esőben is jókat lehet sétálni. Gondold el, milyen egy pesti utca esőben vagy olvadó hóval, vagy mikor 40 fok van és semmi széljárás. Nem véletlen, hogy állandóan tömegek járnak fel a Normafához vagy a Libegőhöz. Más kérdés, hogy nagy fantáziátlanságra vall, hogy csak ezt a két helyet preferálják és egy havas vagy napos hétvégén tömegiszonya támad az embernek.

quadrocs 2010.12.27. 20:24:30

Miért hasonlítjátok össze a belső pesti kerületeket a zöld budai részekkel és nem a bűzös paneles részekkel? Ómátyásfölddel vagy a hasonló pesti régi nyaraló - villanegyedekkel hasonlítsátok össze légyszi, egyébként csúsztatás az egész. Panelt panellel, kiemelt övezetet kiemelt övezettel.

Otthon édes 2010.12.27. 21:38:17

@manager2008: Muhaha, szép a történet a hűvösvölgyi orvosról. Nekem is van hasonlóan mulattató eset a tarsolyomban, de nem írom le, esetleg privátbaban, mert ahogy elnézem a kommenteket, a keményvonalas pestiek között kiverné a biztosítékot.

dex.ion 2010.12.27. 22:14:42

@otthonedes: mondjad csak mondjad, légy férfi...:D

dex.ion 2010.12.27. 22:17:14

még mielőtt: nekem semmi bajom budával, én nagyon kedvelem, gyönyörű része a fővárosnak, bizonyos tekintetben jobb, mint pest, más tekintetben rosszabb.
amivel iszonyatos problémám van, az a proliság - nem, nem az a proli, aki kőbányán él a panelban, hanem aki azt hiszi, a duna túloldalán csak koszos, bunkó pestiek vannak...

velorex-vezető 2010.12.27. 22:23:27

Szerintem a proliság eléggé független a földrajzi helyzettől. Olyan sok érzelmet viszel ebbe a témába, hogy meg kell kérdeznem: Neked elcsábította a barátnédat egy BUDAI?

Otthon édes 2010.12.27. 22:36:17

@velorex-vezető: Muhaha, nagyon szórakoztatóak a kommentjeid, köszi az aktivitást :)

dex.ion 2010.12.28. 00:12:20

@velorex-vezető: rosszabb...a barátném budai:)

dex.ion 2010.12.28. 00:13:14

@otthonedes: ha te ezt a kommentet valóban viccesnek találtad...akkor te valódi budai vagy:)

velorex-vezető 2010.12.28. 11:36:52

@dex.ion:
Aha, szóval a budai Capulet-ek nem adják a lányukat egy pesti Montague-hoz. Részvétem.

dex.ion 2010.12.28. 12:22:43

@velorex-vezető: á, fenét, semmi ilyesmiről nincs szó. amúgy sem tizenévesek vagyunk, h szülői engedély kelljen. no meg aztán, ki akar nősülni?:)

velorex-vezető 2010.12.28. 12:31:29

@dex.ion:
Hát ebben teljesen igazad van. Én sem tenném, ha újból születhetnék. De lehet, hogy éti csigaként születek újjá, az pedig úgy tudom hímnős.

dex.ion 2010.12.28. 12:33:00

@velorex-vezető: a csigákhoz sajnos nem értek, burzsujabb környéken élnek, mint pl buda, ide nem teszik be a lábukat:)

terkultura.com 2010.12.28. 15:23:12

Én dezertőr vagyok: 30 évig éltem buda legszebbnek tartott utcájában, innen szálltam alá a belvárosba lakni. Szerintem Márai idejében még megállta helyét ez a mű-pökhendi budai zsúrfiúság, amit egyébként nagyon szórakoztatónak tartok, és időnként magam is éltem vele. Csak - nekem - mára értelmét vesztette a póz, mert Buda nem az a klassz hely többé. Az összes szép kerületet tele b.szták ocsmány épületekkel (minden évtized hozzáadta a rémségeit, ez nem kommunista maradvány - a később tomboló nagy szabadság, és a szabályozás hiánya talán még többet ártott), az igazán romantikus környékek max. 1-2 utcára zsugorodtak, ami nekem kevés. Ráadásul Bel-Buda forgalma, légszennyezettsége megegyezik a pestiével.
A belváros most nagyon élhető: sok a játszótér (nem nagyon találok Európában jobb helyet ilyen szempontból), újítják fel a parkokat, kerületek születnek újjá. Szerintem ma Pest az, ami akkor Buda volt. Itt a kultúra, itt a szórakozás, és jó a lokáció: egy kellemes kirándulásra közel vannak a budai hegyek...:)

velorex-vezető 2010.12.28. 17:44:06

@terkultura.com:
Nem irigyellek. A Farkasrét helyett majd mehetsz (pontosabban visznek) a Kozmai utcába. Pedig mennyivel jobb a Farkasréten a levegő.

Mikrobi 2010.12.29. 10:00:22

Márai aztán meg tudta mondani a magáét:-) Olvastam az Egy polgár vallomásait, jót röhögtem ezen a részen is:-)

terkultura.com 2010.12.29. 12:24:08

@velorex-vezető: az ember már erről sem önrendelkezhet? :)

velorex-vezető 2010.12.29. 14:59:52

Nem! Az elhalálozás napján jelentkezni kell a területileg illetékes temetőigazgatóságnál.