Kiemelt

2011. március 19.

Szeretném a faliórát falnak szegezni

Szeretném a faliórát falnak szegezni

Szoktam koncepció, vagyis csupán elméletben létező termékeket mutatni, de azok jobbára nem magyar tervezőktől való gondolatok. Most egy magyar fiú, Kecskeméti B. Zoltán munkájára emeljük vigyázó tekintetünket. Faliórája, amelynek a másodperc mutatója húzza magával az óralapot, az pedig hömpölyőg, mint egy vízimalom kereke munka közben, lenyűgözött.

Az ötlet-és dizájngazda, Zoltán 3d grafikus. Korábban fogant ötlete, - ez idő tájt még karórában gondolkozott - , hogy ún. moire animációját egy faliórával házasítsa. 

Később próbált egy működő prototípust készíteni, nagyobb falióra méretben. Gondolta jól mutatna otthon, esetleg ismerősöknek is készítene, ha működik a dolog. Szép gondolat, tartsa meg kreativitását és akkor innen átadom a szót, szakszerűbb, ha ő mondja: "úgy gondoltam, a szükséges elemeket, alkatrészeket be tudom szerezni, illetve el tudom készíteni. Óraszerkezetet aminek kúszó másodperc mutatója van, tehát folyamatosan halad, nem másodpercenként ugrik, tudtam venni. Egy kézzel kivágott karton körlapot képes is volt forgatni. Sajnos megfelelő réssekkel ellátott maszk kivágása azonban nem sikerült noha több céget is megkerestem vele. Innen tudom, hogy a lézeres vágó berendezés állítólag a keskeny rések miatt összeégetné, a késes pedig begyűrné a kartonlapot."

Így egyelőre sajnos csak virtuálisan létezik az óra. Aki tud megoldást a felgyűrődés problematikájára, ne habozzon kommentelni.

Forrás: Kecskeméti B. Zoltán

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

adat 2011.03.19. 13:50:20

hol lehet megvenni?

zoli_ 2011.03.19. 14:03:21

Szerintem nem kartonból kellene megcsinálni, hanem vékony karbon fieber rudakból, egy nagyon vékony acélkerettel (citerahúr)

De bizonyára velem van a baj, de nagy 5letet nem látok benne..... (Bocsi a kritikáért)

otthonedes 2011.03.19. 14:12:02

@zoli_: nem kell mindig megváltani a világot, elég, ha jól néz ki :)

Rézfánfütyülő fűzangyal 2011.03.19. 14:21:38

Nem tudom ugyan, hogy ebben mi az a fergeteges ötlet, de vagy 15évvel ezelőtt volt egy karórám, melynek a másodpercmutatója egy átlátszó lapocska szélén az ajándékozó cég emblémája forgott köbe a kis- és nagymutató alatt. Szóval kb. ez volt. Tehát olyan óraszerkezetet kell keresni, amelyik ilyen.
Ami a megvalósítást illeti:
1. Két (egy álló és egy mozgó) fotózott lap a moarék egy részét elő tudja állítani.
2. rossz lézeres vágókat néztél. Egy jó gép pl. 0,05 mm-es acélra vagy műanyagra 0,05 mm-es kivágásokat is el tud készíteni.
3. Az effektus a jelenlegi színes LCD display technikával bármikor előállítható. Egyetlen probléma az átvilágítást adó fény miatti viszonylag magas fogyasztás, de erre is vannak megoldások.

Viktor-a-konyhában · http://viktorakonyhaban.blog.hu 2011.03.19. 14:34:00

És mi lenne, ha nem egy rácsot próbálna meg előállítani, hanem a lap átlátszó plexiből lenne, amire akár rá is lehet festeni a rácsot?

zoli_ 2011.03.19. 14:57:39

@otthonedes:
Nem is akarok világot váltani :D Elegendő ha jól néz ki a zóra (mert hülle azért nem vagyok)

Nekem a kedvenc órám hosszú évekig egyszerű volt, három mutató, és nem volt alatta számlap. lap volt, de semmi más. Ja és én csináltam a dizájnt :D

Dinkainka 2011.03.19. 15:42:18

Egyszerű a megoldás.Maratni kell.
Lefested, fotolakk, fóliára nyomtatott képet rávetíted, maratod.

andersen 2011.03.19. 16:20:53

gyanús nekem, hogy egy pislogó macska a kezemen idegesítene

rockjano_ 2011.03.19. 17:02:22

Zoli

Mi lenne ha a forgó rész az áttetsző film lenne és erre nyomdai munkákra használatos levilágítógéppel készülne a grafika. Kvázi levilágított nyomdai film. Így nem kéne átvágni vagy átégetni semmit.
Az alatta lévő dolog is lehetne levilágított film kvázi.
És a kettő ahogy egymás felett elfodul az kiadhatná az animációt.

Ez a moire animáció nagyon érdekes láttam már ilyet YouTube-on én még nem csináltam...hogy is működne ez pontosan???

rockjano_ 2011.03.19. 17:03:13

@andersen: kamaszlányok viszont imádnák!!!

Komolyan. Nekem is van egy kamaszlányom, nem te lehetsz a célközönség.

phaszfej 2011.03.19. 17:19:01

ócska. biztos be volt füvezve. állítólag akkor tűnik minden szarság jó ötletnek

adat 2011.03.19. 18:37:35

@rockjano_: igazából interferencia. kilencvenes években amiga demokban paracetamolnak hívtuk az effectet :D

alap demo: fogj két fésűt és tedd egymásra őket. az egyiket forgasd el lassan...