2011. április 07.

Modern matyó

Modern matyó

Kezdődik a turista szezon. Ha veled is megesik, hogy bajban vagy, mit vigyél külföldi ismerőseidnek Magyarországról, ajánlom e modern felfogásban készített matyó pólókat, izompólókat, babaruhákat.

Nekem tetszik a matyó hímzés, nagy mennyiségben is, igaz, ezekre a ruhákra csak jelzés értékkel egy-egy motivumot tesznek rá a hímzőnők. Nézzétek, Nagy Ervinnek is milyen jól áll a póló azzal a csinos kis kalappal.

A motívumokból magad is válogathatsz kedvedre, íme pár mutatóba.

A forgalmazó és a projectet kitaláló lány, Váczi Rozi (a fekete-fehér képen középen) így vall honlapján, a Matyodesign-on, ahol egyébként az összes terméket megnézhetitek. "Az egész azzal kezdődött, amikor Édesapánk 1978-ban életében először Tardra érkezett. Szüleink még abban az évben Budapestről Tardra költöztek.

Így történt, hogy egyhetesek sem voltunk, amikor először megláttuk, hogyan kanyarog a matyó kötényen a bazsarózsa szára, és hogyan virít mellette a nefelejcs.

Láttunk és tanultunk még ezer csodát: tiszta udvart, rendes házat, alacsonyan szálló fecskét és magasan ülő templomtornyot. És láttunk asszonyokat, akik most nektek hímzik a matyó mintákat.

Díszítse ruhatáratokat épp annyira egy-egy darab, mint ahogy a mi életünket aranyozza be a matyóföldi Tard!" Én biztosan beszerzek egyet, igaz nekem már van egy derékban húzott, brutál módon kihímzett darab, egyszer Tihanyban vettem és viselem is büszkén. Azt hiszem, ezzel sem kell majd szégyenkeznem. 

 

Ha tetszett a poszt, csatlakozz te is az Otthon édes Facebook közösségéhez itt.

 

Fotó: Matyodesign

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

malnalau 2011.04.07. 10:43:42

Nagyon tetszik nagyon!!!Az ár viszont kicsit húzós :(, Atonnal árulnám :):)Amúgy kint vagy az Indexen is :!!!!:):):):):)

g,mc,hc 2011.04.07. 10:48:59

az nem bazsarózsa, hanem babarózsa...

SBSB 2011.04.07. 11:16:39

Ja, a szokásos színvonalas ajánló az indextől. "Izompólo". LOL.

RolyPoly 2011.04.07. 12:13:20

Rozi, aki nem mellesleg Ervin kedvese és elképesztő jófej :) és aki szintén nem mellesleg iszonyatosan finom libamájat tud sütni kabátban-sálban még akkor is, amikor már az egész társaság seggrészeg :)

zsolesz1 2011.04.07. 12:22:28

Hát ez óriási! Mondom is matyó nagyanyámnak varrjon már nekem egy ilyet :)

egytunder 2011.04.08. 10:09:38

http://www.facebook.com/group.php?gid=192929209991&v=photos&ref=ts#!/photo.php?fbid=1608915020685&set=o.192929209991&theater

Sziasztok, hasonló ruhák nálunk már egy éve megvásárolhatók, iparművészek már régóta próbálkoznak a magyar hímzésvilágot a fiatalos öltözködés részévé tenni...
végülis,ha afrikai,skandináv olasz ethno mintákat már régóta viselünk...végre hordható a magyar motívum is!:)

tasmánördög159 2012.07.11. 09:25:39

@g,mc,hc: Bár a matyórózsa az egyik leghíresebb motívum, erről egyetlen szót sem olvastam - ha mégis van fenn elnézést.
Tard. Innen indult. Nagyon szép. Igaz hogy Tard is matyó település Mezőkövesddel és Szentistvánnal együtt, viszont a kollekcióban egyetlen tardi motívum sincs!
Jól hangzó név a matyó, szép a történet is, de valahol sántít. Ha valóban olyan büszkék vagytok a tardi gyökerekre, miért nincs egyetlen tardi keresztszemes motívum sem?
Mit érezhetnek a tardi hímző asszonyok, hogy mezőkövesdi motívumokat kénytelenek hímezni?
Pedig a tardi "Kossuth bankó", meg "Eperlevél", esetleg "Szíves madár" méltán híres országhatáron túl is.

blackflowerblossom 2012.09.19. 10:29:56

Egy baj van ezzel, hogy maguk az alapruhák semmiféle viszonyban nincsenek a mintákkal. Olyan, mintha a legegyszerűbb Bangladeshben gyártott fast fashion basic cuccokra rávarrtak volna. Ezt azért nehéz designnak nevezni. A próbálkozás nagyon jó és kell is a magyar motívumokkal kezdeni valamit, de ez egy borzalmas tévút (tegyük hozzá, nem a legrosszabb, amit láttam, elég csak végig sétálni a Váci utcán).