Kiemelt

2011. július 17.

Panyola újratöltve

Panyola újratöltve

Tavaly már volt szerencsém eljutni Magyarország egyik legemberléptékűbb, legszerethetőbb fesztiváljára, Panyolára. A blogom egyik olvasója hívott meg és adott hosszú időre muníciót az ottani élményekkel az azt követő hétköznapokhoz. Idén már ismerősként megyek vissza és nektek is tiszta szívből ajánlom, többek között azért, mert ott is tiszta szíveket találtok.

És remek ételeket. Ebben a posztomban most egy kicsit erre fókuszálok. A fesztiválon csak a helyi jellegzetes ételek kaphatók, semmi hamburger hókuszpókusz. Jellegzetes szatmári étkek lesznek kizárólag, ráadásul ottani alapanyagkból készül minden, extra feature: mindez a helyi mámik előadásában (!) Itt éppen a kötött tészta (görcs) készül.

Házi kötött tészta, a legjellemzőbb szatmári levesbetét.

Kötött leves, Szatmárban járva 'must have' kategóriás finomság.

Helyi finomság továbbá a szatmári meggy. És minden, ami belőle készül. Például a rétes, aminek elkészítése külön tudomány.

A töltés már nem vészes, az nekem is menne.

A lisztet minden esetben le kell szitálni, mielőtt dolgoznánk vele - vallják a helyi erők helyesen. A liszt tárolását is különleges dobozokban végzik.

Ha ez megvan, jöhet a gyúrás.

És íme a kész termék, a meggyes rétes.

Másik kedvencem Panyolán a kenyérlángos. Teknőben dagasztják.

Majd kicsit pihentetik.

Végül kemencébe tolják. Én pedig megeszem jól, ha megyek. Márpedig megyek.

Gyertek ti is! A fogyókúrát pedig ideiglenesen függesszétek fel.

Képek: Szabó Zoltán

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zitoka 2011.07.18. 00:36:03

Ha nem "pesti lyánynak"mutatták volna meg,akkor azt a levesbetétet görcsnek, a levest pedig görcslevesnek mondták volna, mert úgy hívják ám hétköznapokon faluhelyen... :)

zitoka 2011.07.18. 00:37:52

Van lefagyasztva a frigóban, holnap meg is csinálom! :)

juc 2011.07.18. 11:34:11

hát én erre nagyon elmennék, te mész tuti?

Otthon édes 2011.07.18. 12:58:10

@juc: Megyek, tuti, van is még hely a kocsiban, gyere te is!

juc 2011.07.18. 13:50:21

@Miss Baroness: jó lenne, de csak előtte való napokban fogom tudni megmondani. tudod, akkor van a szülinapom:DD szervezkedj nélkülem, és ha jövök, szólok! köszi!

K.Okoschka 2011.07.18. 18:16:14

A tészta elnevezése helyenként eltérő. Panyolán kötött tésztának hívják, de csimbóknak, görrcsnek is ismerik. Naményban táskaleves. És még biztos van egyéb elnevezés is.