Kiemelt

2011. szeptember 12.

Sündisznó a Top5-ben

Sündisznó a Top5-ben

Amikor az ember azt hinné, összeállt a könyves toplistája és ott bebetonozott pozíciók vannak, mert annyi vackot olvasott az utóbbi időben, jön ez a Muriel Barberry és mindent felforgat. 

Szóval jött és elforgatta a sorrendet a Top5-ös listámban azzal, hogy beverekedte magát oda. A marokkói-francia írónő könyve nem új, Franciaországban, ahol milliós tételben fogyott, már a filmet is leforgatták belőle, hozzánk sajnos nem jutott el.

A cselekmény Párizsban játszódik, napjainkban egy elegáns lakóházban tele puccos gazdagokkal. Ezt a világot látjuk a házmesternő vagyis a sündisznó szemével, aki szerepet játszik. A külvilág szemében trampli, ápoltalan, és megtestesít minden sztereotipiát, amit a macskás házmesternőkről gondol a külvilág.

Aztán kiderül, hogy a szerepek nem ennyire feketék és fehérek, a trampli nő ugyanis műveltségben mindenkit legyorsul a házban, jártas az irodalomban, a filozófiában, a zenében és a japán művészet értelmezésében sem kezdő, mindezt azonban titkolja és szívesebben láttatja magát a külvilág számára a porszívós takarítónőnek, a mogorva, de a rézkilincseket minden estre szépen szidolozó szürke eminenciásnak.

Ezeket a rezgéseket csak egy hasonló intelligenciájú ember fogja a házban, a 12 éves Paloma az ötödikről, aki ugyan látszólagos engedelmességgel igyekszik belesimulni a a tizenévesek popkultúrájába, de ő is kimagasló intelligenciát takargat.

Ők ketten a könyv narrátorai. Életük akkor keresztezi egymást, amikor egy új lakó, egy japán szellemi társ költözik a házba.

A könyv az élet apró részleteinek zseniális leirata sok humorral, nyelvi leleménnyel és némi filozofálgatással (az írónő maga is filozófus). Az élet mikromegfigyelései után kapunk egy makro summázatot is az írónőtől, miszerint az élet talán ez: sok mély fájdalom, de a szépség néhány pillanata is, amikor az idő más, mint egyébkor. A könyvet elolvasásra ajánlom. Az élményért köszönet Ligeti Szilvinek, aki a kezembe adta a művet. A filmet is látnám már. Amíg megérkezik, egy kis előzetes alább. 

 

Fotók

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

l2njpx 2011.09.13. 18:32:06

És mi van nálad a TOP 5-ben?

Coco Binky · http://cocobinky.blog.hu 2011.09.19. 18:51:22

A Canadahun oldalon le lehetne tölteni ingyen a könyvet, canadahun.com/forum/showthread.php?p=3043267 de nem engedi, mert hozzá kellene szólnom többször a fórumaikon meg régebben kéne regisztrált tagnak lennem meg satöbbi... Bosszantó!

Verde Lunaria 2011.10.01. 11:30:17

A bejegyzésen felbuzdulva tegnap megvettem...
Sajnálatos módon már túl vagyok a felén.
Tényleg zseniális a könyv :)
Mi van még ebben a TOP 5-ben? :)