Kiemelt

2011. szeptember 25.

illy limitart

illy limitart

Illy kattanásom a blog olvasói számára nem újkeletű. Gyüjtő lettem, az illy Art termékvonal ugyanis lenyűgöző és ellenállhatatlan. Noha nemrég jelent meg a 2011-es limitált széria Amish Kapoor, indiai származású brit szobrászművész alkotása, előkerült pár példány a 2008-as kollekcióból, ami nem véletlen, a Szépművészeti Múzeumban a 2008-as kollekciót jegyző William Kentridge-nek kiállítása nyílt szeptember 20-án.

Varjas Gabi, akit bátran okolhatok illy addikciómért, azt mondja: "néha elő-előszedegetnek az illynél régebbi kollekciókat, amelyekről úgy tudni nincsenek már. Lehet hogy ez valami műhely marketing, hogy elraknak egy adagot, aztán mindneki örül,  mikor pár év múlva előveszik a néhány raklap dugi készletet." Így van-e vagy sem, nekem örömet okoztak. A trükk jelen kollekció esetén az, hogy a tányérra rajzolt minta visszatükröződik a sima ezüst csészén, ez márpedig több, mint cool.

De nézzük magát Kentridge-t, akivel október 4-én találkozni is lehet a Szépművészetiben. Hogy ki ő? A világ egyik legismertebb kortárs művésze, akit 2009-ben a Time Magazin a 100 legbefolyásosabb ember közé sorolt a világon. A johannesburgi férfi munkáinak egyik technikai különlegessége, hogy a digitális képalkotás korában ő továbbra is analóg módszerekkel készíti szénrajzokból felépülő filmjeit. Cégérévé vált az a technika, ahogyan grafikáit és papír kollázsait apró mozgatások egymásutánjában felveszi. Storyboard és forgatókönyv nélkül készíti filmjeit, egy jelenség megragadására fókuszál, amely a rajzlapon kezd el önálló életet élni. Ezt hagyja kibontakozni, amitől minden egyes filmjét a folyamatos mozgás és változás virtuóz eleganciája hatja át. Ez jelemző az általa megálmodott illy porcelánokra is.

 

Amíg megérkezik a csésze, maradok a 2011-es kollekció gyöngyszeménél, ami hasonlatos Kentridge csészéihez, azokkal jól kombinálható: szettben együtt megkávéztatható vele egy vendégség. Az arany, platina és palládium különleges ötvözetével borított csésze Anish Kapoor szobrász alkotása. 

A különleges ötvözeten kívül itt további extra feature, hogy a tányér közepén a csésze egy lyukba illik, szimbolizálva az ürességet és a teljességet, Kapoor gyakran használt metaforáit. 

 

A termékek az illy webshopjából rendelhetők meg. Klikk ide.

 

Fotók: illy, Google

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.