Kiemelt

2011. október 10.

Vendégségben Jókainál

Vendégségben Jókainál

A hétvégén a Balatonnál jártam, és mondjuk úgy, az időjárás nem volt a korábbi önmaga. Mit lehet ilyenkor csinálni a part mentén, amikor zuhog az eső. Meglátogattam a Jókai Mór Emlékházat, amihez a gimnáziumi osztálykirándulások egyikén volt szerencsém. Előnyére sokat változott az ez év őszben megújult tárlat.

A kiállítás enteriőr típusú. Az életteret oly módon mutatja be, mintha Jókai és felesége, az ünnepelt színésznő, Laborfalvi Róza délutáni kuglóf uzsonnájuk után leugrottak volna korzózni egyet, a kulcsot pedig a zárban hagyták. Éltem a betekintés lehetőségével.

Jókai villája 1870-ben épült és 20 éven át biztosította a pihenést az írónak és családjának, akik nyári rezidenciául használták az épületet.

A függöny megoldásra hívnám fel a figyelmet. A rolós függöny reformkori jelenttel gazdagítja a korabeli lakásbelsőt.

Alább a gyerekszobát látod, ahol Laborfalvi Róza nem Jókaitól született lánya, Róza cseperedett.

Pillanatképek a konyhából.

Újságtartó a szalonban korabeli kiadványokkal. Jókai sok lapot látott el innen írásaival, de itt született nagyregénye, az Aranyember is, amit állítólag nyolc hét leforgása alatt írt. Ihletadó környezetben könnyen megy a munka.

Ha Jókai éppen nem írt, kertészkedett. Kint és bent egyaránt, az alábbi pár kép a télikertet ábrázolja.

A növények gyönyörűek, nem csoda, speciális Jókai táp segíti a növekedésüket.

A szép szavakkal nevelés erejét mutatja, hogy a múzeum dolgozói Jókai idézettel ellátott táblákat szúrtak a virágföldbe.

Az idézetek valamely Jókai regényből származnak, ahol a mester hosszabban értekezett a növényekről.

A kertészkedés korabeli kellékei csendéletbe rendezve.

A Jókai villa felkeresése ajánlott. Ha erre jársz, őszel és télen csütörtöktől vasárnapig 10 és 18.00 között találod nyitva az emlékházat.

 

Fotó: Otthonédes

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.