Kiemelt

2011. október 18.

Könyvet a szerzőtől

Könyvet a szerzőtől

Szőlőskislakon jártam nemrég. A faluban tökfesztivál volt éppen kirakodóvásárral, gondoltam futok egy kört, hátha kiállít a Légli család, akik a boraik mellett arról is híresek, hogy gyönyörű kerámiáik vannak. Nem jártam szerencsével. A vásáron azonban volt egy apró stand könyvekkel. Az ilyen mindig érdekel. Mögötte jeles kortárs írónk, Podmaniczky Szilárd (környékbeli lakos) árulta szellemi táplálékát. Ilyet ritkán látok, ezért két könyvére is beneveztem, a kultúrát, ha lehet, támogatom. Egyrészt a Balatoni világokat vettem meg, mert régóta kerestem valami helytörténeti művet a Balatonról. Ebbe még nem kezdtem bele. Előbb a Kisgyerekek emlékiratait vettem kézbe. Tökéletesen megírt novelláskötet. A rövid írásokban kisgyerekek mesélnek arról, hogyan látják a felnőttek világát, amely a legtöbb esetben kíméletlen tragédiába, a halálba sodorja őket. A könyv gyakorlatilag a világ összes mocskát felvonultatja, ami rázúdulhat a gyerekekre: kegyetlen betegségek, pedofília, családon belüli erőszak, prostitúció és mindazokat, amikről sosem szeretnénk tudni.

A könyv döbbenetes és felkavaró. A szerző ráadásul a gyermekek hangján narrálja el a saját halálukat vagyis azt, ők miként látták a halálba menetelést. Megrázó mű brilliánsan megírva. Aki bírja az ilyesmit, annak nagyon is ajánlom, gyerekeseknek és gyermeteleneknek egyaránt, mert több, mint tanulságos: világképformáló.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.