Kiemelt

2012. január 06.

Tranzit retróság

Tranzit retróság

A szocreál Budapest iránt nosztalgiát érzők tökéletes pihenőhelye lehet a Tranzit Art Café. Ez egy néhai autóbusz pályaudvar, amely 2004 óta kávézóként működik a XI. kerületben. Ha arra járok, nem mulasztom el, hogy beüljek egy kávéra. És nem a kávé miatt jó itt lenni. A kávé korrekt, de vannak jobb kávék a városban. A hely szelleme és különleges építészete az, ami magával ragadó.

A Kosztolányi Dezső tér szomszédságában található Mávaut autóbusz pályaudvar épületét 1964-ben Félix Vilmos tervezte, aki talán nem gondolta volna, hogy 40 év prosperálás után funkcióváltás következik be az épület életében.

Az átalakítás során azonban az alapértékeket megőrizte az üzemeltető. Ennek ékes példája, hogy a váróterem falát díszítő mozaik, mely a farmotoros Ikaruszok előtti lovas hintó korát idézi - Rácz András munkája - a vendégek számára ma is bármikor megcsodálható.

Szeretem a Tranzitot terei, gigantikus ablakai miatt is, amelyeken ömlik be a fény, és amiatt is, mert belmagassága szárnyalni engedi a lelket. Ez fontos, annál is inkább, mert nem szeretem az alacsony belmagasságot.

Az Építészeti Nívódíjjal kitüntetett épületben kulturális, művészeti rendezvények, kiállítások, filmvetítések zajlanak, tavasztól őszig terasz van, ahol függőágyakban lehet heverészni. 

Jó esténként kivülről benézni és belülről kinézni. Előbbi azért, mert leskelődni kukucskálni az éjszakában egy kivilágított helyen mindig jó, bent lenni, pedig olyan, mintha egy akváriumban ülnél, ahol egy kicsit kikapcsolhatod a világot. Szerethető hely, Otthon édes kompatibilis, felkeresése mindenképp ajánlott.

Bár régi autóbuszokkal már nem találkozni, az időutazást a beltér, illetve a helyenként fennaradt feliratok segítik.

 

Ha tetszett a poszt, csatlakozz te is az Otthon édes Facebook közösségéhez: itt.

 

Fotó: Tranzit/Otthon édes/Fortepan

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

escargot 2012.01.07. 15:02:47

Ó, dél-budai agglomerációs gyerekként mennyit üldögéltem itt buszra várva... :) Egyszer fel kell majd keresnem jelenlegi funkciójában is.

peteraxx · http://www.revu.hu 2012.01.10. 11:16:55

@escargot érdemes felkeresni, a revu.hu hozzáértő közönsége, valódi értékelések alapján a top5 kávézó közé sorolta 2011-ben.