Kiemelt

2012. június 30.

Kistücsök újratöltve

Kistücsök újratöltve

A kerthelyiségben ciripelő tücskökről kapta a nevét a balatonszemesi Kistücsök Étterem, amelynek tulajdonosa, Csapody Balázs hangyaszorgalommal építette vállalkozását. A múlt hét végén nála vendégeskedtem.DSC_4075.JPG

Üzlete a Balaton kevés értékes étterme közül a legkiemelkedőbb kulináris műhely. Nála azok találják meg a számításukat, akik nemet mondanak a szikkadt hekkre és az olajban tocsogó lángosra egyaránt.DSC_4081.JPG

A főút mellett található étterem 2012 tavaszán kívül-belül megújult. Látnom kellett, baráti társaságunkkal felkerekedtünk hát, hogy ellenőrizzük, minden ok-e Szemesen, rendben húzzák-e a tücskök?DSC_4084.JPG

Ha egy mondatban kell összefoglalnom: minden rendben, de Csapody Balázs (lásd a képen) azt mondja, a tavasszal véget ért átalakítás óta elmaradtak a tücskök, így sajnos ritkán hall ciripelést az étterme körül.DSC_4045.JPG

A helyszínen egyébként régi visszatérő vendég vagyok. Tudom például, hogy az előételt nem érdemes kihagyni, ami ezúttal házi kolbászok formájában öltött testet.DSC_4006.jpg

Kovászosuborkakrém levessel folytatom általában. Bevált dolgokon nem változtat az ember. A levest Csapody Balázs, 2007 táján még csak a törzsvendégeknek küldte pohárban, jéghidegen a konyha üdvözleteként, de akkora sikere lett, hogy pirított szalonnadarabokkal bolondítva beemelte az étlapra és komoly lázadás zendülne a vendégkörben, ha levenné onnan.DSC_4016.JPG

Míg ropog a pörc a fogunk alatt, az üzletember mesél. Apjáról kiderül, hogy vendéglátós volt az átkosban, irodavezetői minőségében pedig Balaton-parti éttermek felvirágoztatása volt a dolga. DSC_4019_1.JPG

Alanyunk mellette kilenc évesen pultot standolt, 11 évesen a húsbontással ismerkedett. Nyaranta dolgozott a söntésben, a konyhán, a vendégek között, mégis ez utóbbit szerette igazán. Bár kijárta a Vendéglátóipari Főiskolát, a komolyabb impulzusokat mégsem onnan, sokkal inkább külföldi étteremlátogatásai, a nemzetközi szakirodalom, illetve szaksajtó böngészése során szerezte.DSC_4015.JPG

Szintén nagy hatást gyakorolt rá, de még gyermekkorában a balatonszemesi Kistücsök étterem, ahová a családjával, útban a nagyszülőkhöz gyakran betértek.

DSC_4011.JPGAz ott látott jó hangulatú ebédek és vacsorák elvarázsolták. Nem sokat teketóriázott hát, amikor a diploma megszerzése után megtudta, kiadó az étterem, ami 1992-re egy sarki kocsma szintjéig silányult. (Figyelem! A képek mindegyike a mai, felújított, 2012-es állapotokat mutatja).DSC_4067.JPG

A Balatonszárszó és vidéke ÁFÉSZ munkatársai körében derültséget is keltett, amikor Csapody azzal állított be: 25 évre kibérelné a helyet. „Csak hosszú távra tudok tervezni” - hangzott a magyarázat a férfi szájából, aki a szívéhez kapott, miután bérlőként először lépett be leendő birodalmába.DSC_4078.JPG

A villany feloltása után csótányok futottak szét a falon. Indokolt volt tehát egy renoválás. Először a vendéglőt újította fel, amit 1992 novemberében meg is nyitott. 1993-ban a névadó kerthelyiséget tatarozta ki, ahol évtizedekkel korábban tücsökbandák muzsikáltak.DSC_4057.JPG

Ezt követte a konyha technológiai bővítése, majd az étterem alatt lévő borospince felújítása. Itt Csapody kizárólag hazai italokat tart. Finomságai mellé végzett sommelierként több, mint 300-féle bort tud ajánlani.DSC_4055.JPG

1997-ben hitelből ugyan, de megvette az éttermet. Álmainak az a része, hogy visszacsempéssze a gyermekkorában megismert Kistücsök hangulatot, a fejlődésnek ebben a szakaszában kezdett valósággá válni.DSC_4066.JPG

Szezonális konyhája mára sokak kedvence lett. Zöldségben, gyümölcsben, fűszernövényben azt teszi a vendégek elé, aminek épp szezonja van. Az étlapot is a termelőktől beszerezhető alapanyagok mentén variálja. A regionális konyha megvalósulása érdekében összedolgozik Balatoni Halászati Zrt-vel, az Öreglaki Vadfeldolgozóval, helyi borászokkal és kistermelőkkel.DSC_4009_1.jpg

Merészségben egészen odáig megy, hogy 12 hónapon keresztül nyitva tart. Azt mondja, nem a balatoni szezon három hónapjában akarja megszedni magát. A magyar vendégekre épít, nem a németekre.DSC_4024.JPG

A tél számára azért is fontos, hogy azoknak, akikkel nyáron dolgozik, szezonon kívül is munkát tudjon adni. Ezáltal összeszokott csapattal dolgozhat, és a következő nyáron nem lasszóval kell fognia a személyzetet.DSC_4032.JPG

A telet máskülönben a legjobb vendégkör-kialakítási időszaknak tartja. A helyieket, akiknek körét meglehetően tágan értelmezi, szerinte ekkor is meg kell etetni.DSC_4090.JPG

Érdeklődésükre Székesfehérvártól-Nagykanizsáig, Kaposvártól-Veszprémig számít, amit meg is kap, igaz, törzsvendégeire a nyitástól kezdve 7-8 éven keresztül várt.DSC_4025.JPG

Csapody Balázs elismeri: étterme lassú felfutású volt, cserébe viszont talán látványos visszaeséssel sem kellett számolnia. A miheztartás végett hozzáteszi: nagyon az út elején jár, ötleteinek mindezidáig csak a kis részét sikerült megvalósítania.DSC_4033.JPG

Ezt már a házi krémes, fogyasztása közben meséli. Azt mondja, a helyzet az, hogy fejben mindig előbbre járt, mint amit a pénztárcája elbírt.DSC_4065.JPG

A soron következő felújítás a mostani után egy mini szálloda lenne. Ide azokat várja majd, akik szeretnek enni-inni, megismernék a helyi borászokat, borvacsorákon, főzőtanfolyamon múlatnák az időt.DSC_4041.jpg

Csapody nem csak a gasztronómiában, a Balatonban is hisz. Szerencsére ezzel nincs egyedül. Ha jót enne a Balatonon, már nem csak magánál tudja ezt megtenni. E célból szívesen látogatja a Chateau Visz-t.DSC_4102.JPG

Ha külföldre megy, Burgenland gasztronómiai fejlődését figyeli, ugyanakkor szívesen merül alá Toszkána kulináris világában. Aki nem menne ilyen messzire, induljon Szemesre, ahol a vendéglőnek házi sajtjai is vannak, amelyek az étkezések legvégére illenek, mondjuk valami jóféle kilépőborral.DSC_4101_1.JPGDSC_4088.JPG

A Kistücsök Otthon édes kompatibilis, élméyszámba menő hely. Meglátogatását szívből ajánlom. Fontos tudnivaló, hogy nyáridőben érdemes asztalt foglalni az étteremben.DSC_4049.JPG

Képek: Otthon édes

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.