Kiemelt

2012. augusztus 02.

Tiszai agymosás

Tiszai agymosás

Hétvégén újra Panyolafesztivál. A kelet-magyarországi falut szeretem. Vendégszerető, tiszta, és azért is, mert ott a Tisza tisztára mossa agyam. A hely feltöltődésre alkalmas, tökéletesen stresszmentes övezet. Aki arra él/jár, ajánlom a fesztivált, holnap kezdődik.IMG_5822.JPG

Pálinkájuk utolérhetetlen, a helyi üzem országosan ismert. Ide hordják gyükmölcseiket a helyi erők, hogy a főzde bérfőzés keretében előállítsa a házi pálinkákat.Képernyőfotó 2011-08-04 - 7_30_39.png

A fesztivál jó alkalom arra is, hogy a falu büszke polgárai körbekóstoltassák a magukét. Nyilván személyes sértés, ha nem fogadod el, így már elég korán beáll a jókedv. joreggelt.jpgIdén pálinkás jóreggelt rekordkísérlet is lesz. Igyekszem hozzájárulni a sikeréhez, bár ehhez fél 9-kor kéne kelni, jaj.Pny1.jpg

A vidék szilvában is erős. A gyümölcsből olyan lekvár készül, hogy annak minden ismerősöm a csodájára jár. Most is vannak megrendelések a cukor hozzáadása nélkül készült finomságból: hoznom kell jópár üveggel.szilvalekvar9.JPG

A falu határában óriási szilvafa ültetvények vannak. Panyola Pisti még tavaly privát vezetést tartott a családi birtokon.pny3.jpg

Egyszer volt szerencsém részt venni egy szilvalekvárfőző szeánszon is, idén megismétlem, nagy társaságot szervezek ide. Az eseményen az otthonka és a kendő az elvárt viselet, ebben láttok az üst mellett. Az alatta levő képen a többiek is felöltötték a jelmezt. Olyan nincs, hogy nem veszed fel, a helyiek, Maricáék úgy sem hagynák.szilva3.JPGszilvalekvar1.JPG

A helyiek általában nem javasolják, hogy a Panyolafeszten vegyem meg a lekvárt. Szeptemberben vissza kell menni és a frisset érdemes vinni. Egyébként nincs nagy különbség, mindkettő pazar. A teknőben szunnyad a friss felhozatal, még 2010-ből.szilvalekvar8.JPG

A Panyolafeszt azért is jó, mert nagyokat lehet fürödni a Tiszában és csorogni, csorogni lefelé, hagyni magad cipeltetni a sodrással. Extra élmény.IMG_5841.JPG

És óriásiakat lehet enni. Csak annak van tisztelete, ami helyi, slow food, tájjelegű. Itt nincs félrebeszélés. A szalonna az szalonna, nem valami annak látszó tárgy, Norbi update vagy ilyesmi.IMG_5823.JPG

Életem egyik legjobb reggelije ebből az üstből került ki, majd paradicsom, hagyma, uborka kiséretében került hozzám papírtányéron. Pósa Gabi édesanyjával fogyasztottuk, sosem feledem, a hétvégén megismétlem.szilvalekvar2.JPGIMG_5824.jpg

Az étkeket ráadásul a helyiek készítik, például a hagyományőrző egyesület, akik a jeles ünnepre egyenruhájukba bújva tesznek-vesznek a faluban.IMG_5825.jpg

A nénikék házisüteményei mindig lenyűgöznek. Maradjunk annyiban, Panyola nem a fogyókúrázók paradicsoma. Sziszi barátnőm fogyókúrás fehérjeturmixokkal érkezik, ő még nem tudja, de itt lesz vége a kínkeserves koplalásának. A nénik már gyúrják a tésztát. Többek között neki.Pfeszt11.jpg

pfeszt9.jpgEstére garantáltan jó lesz a hangulat, a kenutúra után jöhetnek a koncertek, illusztris a névsor: Harcsa Veronika, Cimbaliband, Folkerror, Besh O Drom Hmm, várom. Mindez két zenés este lesz a csillagos ég alatt.Pny2.jpg

Vasárnap reggel pedig irány Lakatos Zsuzsi. A reggelit nála kemencés lángos formájában fogyasztjuk el.Pfeszt12.jpg

Hamarosan indulunk a tetthelyre, ahol a fű zöld, a ég, kék, az este csillagos, a virágok óriásiak, a pálinka simogató, a szilva isteni, az emberek vendégszeretők.pny5.jpg

A fesztivált szívből ajánlom. Egy harapás a szerethető vidéki Magyarországból, ahol megállt az idő, csak nem tudni mikor. Mondjuk ez a tábla lehetne árulkodó, de ilyen segélyhívószámokra egyáltalán nem emlékszem a múltból. Hangulatjelentéssel a jövő héten érkezem.pny4.jpg

Fotó: Otthon édes/Panyola

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.