Kiemelt

2012. december 10.

Ezt olvasom épp: Otthon

Ezt olvasom épp: Otthon

A történelem nagy eseményei mellett észrevétlenül elsikkad az elmúlt századok átlagembereinek élete, akik csendben tették a maguk dolgát ettek, aludtak, dolgoztak, és megpróbáltak kicsit kényelmesebben élni. Pedig valójában ők formálták meg világunkat, felfedezéseik lépten-nyomon felbukkannak mai otthonainkban is.IMG_9341.JPG Éppen ezért Bill Bryson nekilátott, hogy saját házában szobáról szobára felderítse, hogyan jöttek létre életünk mindennapi kellékei. Útközben elképesztő mennyiségű kutatást végzett minden, ma már természetesnek tűnő dolog történetéről az építészettől az elektromosságig, az ételek tartósításától a járványokig, a fűszerkereskedelemtől az Eiffel-toronyig, az abroncsos szoknyáktól a vécékig, és az őket megalkotó ragyogó, kreatív és gyakran különc emberi elmékről. da7.png És felfedezte, hogy bár mindennapi életünket nem tartjuk különösebben érdekfeszítőnek, minden ház minden sarkában rengeteg történelem, érdekesség és izgalom sőt néha még egy kis veszély is rejtőzik. A magánélet rövid története hétköznapi környezetünket veszi górcső alá egy amerikai-angol szemszögéből. dta5.jpg A könyv jó vastag, 500 oldalas és az is kiderül belőle, ami nekem Downton Abbey sorozat rajongónak hasznos infó, hogy mi a hierarchia egy angol kastélyban a szolgálók esetében. Mi a dolga a komornyiknak, a házvezetőnőnek, a valet-nek, a houseboy-nak, a footman-nek a szolgálói rangsorban. Hasznos tudás, kár tagadni.Downton-Abbey-servants.jpgA könyvet ajánlom mindazoknak, akik szeretik a kultúrtörténeti érdekeségeket az otthon vonatkozásában. Szeretik a lakberendezést és még többet szeretnének megtudni a mindennapok tárgyairól, kényelméről és a minket szolgáló hasznos kiegészítőkről. Az Akadémiai Kiadónál megjelent könyv tökéletes karácsonyi ajándék lehet. Szívből ajánlom.DOWNTON_ABBEY_EP3_11.jpg

Fotó: Google, Otthon édes

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kispiskóta 2012.12.10. 13:08:28

Én is szemeztem már a könyvvel. Ennél maibb háztartásokba is bepillantást enged?

Otthon édes 2012.12.10. 13:19:59

A könyv inkább kultúrtörténeti. A feltalálás a használat időközbeni módosulásait ecseteli.

Főmuci 2012.12.10. 19:48:38

Erről jut eszembe, nagyon szerettem a "Csengetett Mylord?" c. sorozatot. A könyvet feltettem a saját listámra.:)

Főmuci 2012.12.10. 19:54:18

Egyébként szombaton a Hegyvidék Központban a liftben erős kísértést éreztem, hogy megszólítsalak, de mire ideértem gondolatban, már leértünk a garázsba :)

Otthon édes 2012.12.10. 20:08:08

@Főmuci: Máskor lécci :) Szombatonként gyakran előfordulok ott.