Kiemelt

2012. december 19.

Diótörő a kulisszák mögött

Diótörő a kulisszák mögött

120 éve született a Diótörő. A szépséges balettet 62 éve tartja repertoárján a Magyar Állami Operaház. diotoro1_foto_csillag_pal_resize.jpgA Diótörő az élet egyik nagy dilemmája. Ha nem látod gyerekként, felnőttként pótolni szeretnéd az élményt. A bökkenő csak az, hogy, amikor elkezdesz pénzt keresni, a borsos jegyár miatt nem engedheted meg magadnak az élményt, amikor viszont megengedheted, azzal szembesülsz, hogy képtelenség bejutni az előadásra.

IMG_2291.JPGAmikor a jegyszerzésben elkönyvelt többévnyi kudarc után újra próbálkoznál, már vinnéd a gyerekeidet is, ez azonban egy kisebb vagyon. Ördögi kör. Ha még nem sikerült bejutnod Magyarország legkívánatosabb előadására, most helybe hozom a Diótörőt, a kulisszákat és, mindazt, ami mögötte van.

IMG_2360.JPGA darabot 62 éve tartja repertoáron a Magyar Állami Operaház, és bár kizárólag a karácsonyi ünnepek idején játsszák, nincs az a jegymennyiség, amelyet, ha kibocsátana az intézmény, ne fogyna el mind. Most ráadásul még nagyobb a kereslet a kizárólag december és január hónapokban látható balettre, az előadás ugyanis felújított díszletekkel várja közönségét. Két éve a főpróbán ott lehettem, sőt, előző éjszaka, a díszletállítást is végignézhettem.

IMG_2376.JPGA budapesti Operaház sok szempontból különleges, de abban mindenképp, hogy az intézmény több darabot tart repertoáron, mint az máshol megszokott. Az előadások megesik, hogy estéről estére cserélődnek. Ennek megfelelően a díszletépítők éjjelente bontják, illetve építik a soron következő darabok kulisszáit. A legtörékenyebb díszleteket az Operaház raktára nyeli el.

IMG_2327.JPGEnnek értelmében helyben pihennek a Bohémélet, a Diótörő hangulatfestő elemei, sok más monumentális darabét külső raktárakban őrzik, és, ha épp ezeknek van jelenése, 3-4 kamionnal beszállítják azokat az Operaházba. Most ez elmarad, a kopácsolás, a színpadrendezés, díszletállítás, a különleges padló lerakása azonban nem.

IMG_2285.JPGA munkák egész éjjel folynak, hogy az Operaház első magántáncosa, Popova Aleszja balettcipői másnap a 11 órás főpróbán légiesen suhanhassanak fel-alá a színpadon. Ekkor az Operaház dolgozóinak gyerekei és a Balettintézet növendékei nézhetik meg a darabot, illetve társaikat.

IMG_2362.JPGAz intézetnek csupán 78 kiváltságos diákja lehet jelen a színpadon, mint egér, denevér, pillangó vagy a német patrícius családhoz tartozó gyerek statiszta. A többiek a nézőtéren vágyják, hogy egyszer a színpadon állhassanak. Kiváltságos dolog a darabban szerepet kapni. Nem csak a pazar díszletek és jelmezek miatt, hanem mert az előadás a balettirodalom klasszikusa.

IMG_2397.JPGSőt, azon kevés darabok egyike, amely azért is hasznos, mert a képes arra, hogy a gyerekeket már egész korán bevezesse a színház és a komolyzene világába. A függöny felgördülése előtt is óriási a nyüzsgés a színpadon. Popova Aleszja és partnere Cserta József rendíthetetlenül próbál, még az utolsó pillanatban is készülnek a szerepre, mellettük az egerek, pillangók gyakorolnak, a takarítónők a színpadot fényesítik.

IMG_2410.JPGKisvártatva elcsendesedik a színpad, függöny fel, amit mindhárom felvonás után elégedett morajlás követ. A nézőket lenyűgözik a látottak, aminek hangot is adnak. Joggal. A látvány monumentális, szívet melengető, romantikus. A díszletek nem maiak. „Felújítottak” – húzza alá a lényegi különbséget Juhász Zoltán, az Operaház rekonstrukcióért felelős munkatársa.

IMG_2381.JPGOláh Gusztáv terveihez már csak hagyománytiszteletből sem akart hozzányúlni az Operaház, amely igyekszik megőrizni eredeti díszlet arculatát. A Diótörőhöz nem is passzolna a modern miliő. Nagyobb sikereket lehet elérni a tradicionális kulisszákkal, amelyeket Oláh Gusztáv, az Operaház vezető díszlettervezője és kora legtehetségesebb szakembere álmodott meg jó 62 évvel ezelőtt.

IMG_2398.JPGŐ nem a plasztikus díszletek, sokkal inkább a hagyományos festett vásznak specialistája volt, ilyen formán ábrázolt tájat vagy akár szobabelsőt. Díszleteinek egy része könnyen besodorható, összegöngyölhető. Oláh a nézőtérrel párhuzamos óriási hátterei a plafonról lógnak alá.

Dio.JPGAz oldalfalak, az óriás fenyőfa, a német patrícius ház is tulajdonképpen léckeretre kifeszített vásznak, amelyeket újrafestettek a téli előadássorozatra. A Diótörő esetén azért fontos a könnyű díszlet, mert a felvonások alatt és között sok a gyors változás – ami azonnali cselekvést igényel, a színpadképnek ugyanis gyakran cserélődnek.IMG_2347.JPGA rekonstrukcióhoz nem sok támpont állt a rendelkezésre. Gyakorlatilag néhány A4-es lapnyi díszletterv mindössze, amit Oláh Gusztáv rajzolt a jelenetekhez. Ezeket a bekeretezett képeket is az Operaház faláról kellett leszedegetni, ahol mint díszítőelemek lógtak. A rajzok azonban sötétek voltak, a látványtervekhez ráadásul szöveges magyarázatok sem álltak rendelkezésre.

IMG_2413.JPGAz ilyesmit elkerülendő ma már digitális tervezés zajlik, modellekkel, részletes műleírással, de ez most nem segített. A képek alapján tapogatóztak a felújításban résztvevők, akik régi balettmestereket interjúvoltak meg annak kapcsán, milyenek voltak az eredeti díszletek, hogy nyíltak az ajtók, adott vásznaknak milyen lehetett az eredeti színe. A végeredményen a nehézségek nem látszanak.

IMG_2367.JPGA vásznak újonnan festettek, a fakeretek frissek, a díszlet színei élénkebbek, frissebbek, az élek kontrasztosabbak, megújultak a kellékek, a bútorokat újrahúzták. Az Operaház legmonumentálisabb díszlete ragyogó, szemet gyönyörködtető és nagyon szerethető, talán, mert mindannyiunk kedves emlékét, a 3 dimenziós gyerekkönyvek, a leporellók világát idézi.

Dio1.JPGA kulisszák mögött videót is készítettem a színfalak mögötti nyüzsgésről. Érdekes látni, mi történik a felvonások között a függöny jótékony takarásában.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz te is az Otthon édes Facebook közösségéhez: itt.

Fotó: az első kép Csillag Pál, a többi Otthonédes

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Őrjöngő Sandy (törölt) 2012.12.19. 19:34:29

Halihó! Ez egy nagyon kedves és érdekes blog, viszont nem gondolkodtál még el, hogy sortörést iktatsz be az első fotók után? Valahogy magazinszerűbb és blogosabb lenne. Olvashatóbb is.

Otthon édes 2012.12.19. 19:49:47

@Őrjöngő Sandy: Szia, köszi. Elgondolkodom és kipróbálom.

szépjuhászné 2012.12.21. 13:33:38

Az erős túlzás, hogy kiváltság a növendékeknek táncolni benne, kötelező gyakorlat. És nem a tehetség dönti el, hogy ki mit táncol, hanem hogy ki fér bele a jelmezbe.

Otthon édes 2012.12.21. 13:37:33

@szépjuhászné: köszi a hasznos hozzászólást. Én nem így tudom, de biztos neked van igazad.

szépjuhászné 2012.12.21. 13:40:51

A gyerek tíz évig volt növendék és elég sokat szerepelt benne. Csak a diploma után szabadult, azóta se szereti.