Kiemelt

2013. január 07.

Ónecukker :)

Ónecukker :)

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány 2012 végén hirdette meg a háziversenyt otthonsütőknek, hobbiszakácsoknak és lelkes cukrászoknak. A versenyre 55 nevezés érkezett. A háziverseny célja a legfinomabb egészséges torta megtalálása volt, amely tartósítószer, finomított cukor és fehér liszt nélkül készül. Az ajánlott alapanyagok listáját az alapítvány dietetikusa állította össze.maktorta2.jpg

A program azoknak is szólt, akik szeretik a finomságokat, de fontos számukra, hogy amit elfogyasztanak, ne cukorral, tartósítószerekkel és finomított fehér liszttel készüljön. A versenyre nevezett sütemények adalékanyagokat és tartósítószereket sem tartalmazhattak. A versenyzők nem használhattak répacukrot, nádcukrot, illetve mézet sem. maktorta3.jpg

A zsűri tagjai Mautner Zsófia, a Chili & Vanília blog szerzője (zsűrielnök), Varga Margit, a  Zazzi Cukrászda cukrásza és Turcsák Katalin dietetikus voltak. Fontos tudás, hogy a cukorbetegség Magyarországon legalább másfél millió embert érint, és ennek a fele még nem is tudja magáról, hogy cukorbeteg. A háziverseny győztese Puszta Laura alkotása, a Máktorta sültszilva mousse-szal lett.maktorta5.jpg

"Olyan édességet szerettem volna választani, amiben nincs liszt, ami gyümölcsös. Márpedig ha gyümölcs – legyen idénygyümölcs - és olyan összetevőket tudjak használni, ami kifejezetten jó hatással lehet a cukorbetegek számára - így esett a választásom a szilvára. Legyen könnyű, kellemesen édes és finoman fűszeres. Ezen gondolatok inspiráltak." Végezetül lássuk a Máktorta Sültszilva mousse-szal Mákpiskóta receptjét.maktorta1.jpg

Összetevők: 100 gr nyírfacukor (6 kisebb almával helyettesítettem, cukor nélküli változatban) 3 tojás 125 gr vaj (82%-os vajat használok) 125 gr mák (lehetőség szerint frissen őrölve) Elkészítés: A nyírfacukrot és a vajat keverjük habosra, majd egyesével keverjük hozzá a 3 tojássárgáját. Ezután adjuk hozzá az őrölt mákot. Lazítsuk a felvert tojásfehérje habjával. Figyeljünk arra, hogy ne törjük össze a habot. Tortaformában süssük 180 fokon 10 percig. (Cukor nélküli változatában a 3 tojássárgáját keverjük el a vajjal, adjuk hozzá a mákot, és a darált almát (célszerű sűrű szitán keresztül lecsöpögtetni az almapürét), a végén lazítsuk tovább a tojásfehérje habbal. 180, majd 150 fokon süssük 25-30 percig sütőtől függően. ) Tűpróbával teszteljük, ha közben pirulna a teteje, alufóliával takarjuk le.maktorta4.jpg

Szilvamousse: ¾ kg szilva 0,8 dl tej 1,8 dl tejszín 4 tojássárgája 8 dkg fruktóz (használhatunk xilitet, sztíviát vagy eritritolt) agar-agar fűszerek (fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, vanília) A szilvákat kimagozom, félbevágom, sütőlapra teszem, fahéjjal, szegfűszeggel, szerecsendióval és negyed rúd vanília kikapart magjával megszórom és sütőben megsütöm (180 fokon, kb. 10-15 perc alatt). Ezután megvárjuk, hogy kihűljön. Leszedjük a szilva héját, majd a rásült fűszerekkel együtt botmixerrel szósszá pürésítjük. Közben elkészítem a mousse alapját. Ehhez a tejet felmelegítem a maradék 3/4 rúd vanília kikapart magjaival, miközben 4 tojássárgáját a 8 dkg fruktózzal (vagy xilittel) és fél tk agar-agarral habosra keverek (lehet használni zselatint is a jobb állag elérése érdekében, én így készítem, hogy vegetáriánus barátaim is fogyaszthassák).egycsepp1.jpg

Ehhez öntöm hozzá a tejet, közben folyamatosan keverem, hogy a tojás ki ne csapódjon. Visszaöntöm az edénybe, visszahelyezem a tűzhelyre és besűrítem a szószt (3-4 perc alatt). Ha elkészült, hagyom kihűlni és ezután hozzáturmixolom a szilvaszószt. A végén a keményre felvert 1,8 dl tejszínnel lazítom a mousse-t és ráöntöm a kihűlt mákpiskótára. Még finomabb, ha a sültszilva szósz egy részét egész sűrűvé főzzük (lekvárrá) és ha kihűlt, a tejszínhab után márványosan a mousse-hoz keverjük. Egy éjszakára hűtőszekrényben pihentetjük a tortát (még finomabb, ha egy egész napon át pihentetjük). Másnap vaníliaszósszal vagy szilvaszósszal tálaljuk ízlés szerint. A bazsalikom nemcsak díszítőelem, hanem nagyon finom kiegészítője a desszertnek.

Fotó: Egy Csepp Figyelem Alapítvány

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Motoflo 2013.01.07. 10:04:12

Nekem hiányzik innen még a befejezés, mert itt csak a piskóta receptjét látom.
Hol van a sültszilva mousse leírása?

Motoflo