Kiemelt

2013. május 27.

Vidékinek lenni, stílusosan

Vidékinek lenni, stílusosan

A vidékjárás az egyik kedvenc hobbim. Különösen akkor megyek szívesen, ha az remek étkezésekkel is egybeköthető. Nem volt kérdés, hogy a Stílusos Vidéki Éttermiség mozgalom soron következő, villányi szeánszán, május 4-5-én is ott leszek.IMG_0926.JPG

Az esemény a bortermelő városka új fesztiválterületén volt a Borzsongással egyidőben. Megnyíltak a pincekapuk, a szabadtéri fesztiválközpontban pedig összegyűltek a vidék legjobb éttermei, szám szerint 11, hogy bemutassák, ők is remekül főznek, nem kizárólag Budapesten van menő gasztronómia.IMG_0855.JPG

A jelen lévő éttermek a Kistücsök Balatonszemesről, az Anyukám mondta Encsről. Továbbá a Viator Pannonhalmáról, a Chianti Veszprémből, az Ikon Étterem Debrcenből, az Imola Udvarház Egerből, a Gere Borhotel Mandula Étterme Villányból, a Manga Gasztonómiai Műhely Etyekről, amit Hernyák Tomi neve fémjelez, a Nomád Hotel Noszvajról, a Rosinante Étterem Szigetmonostorról és a Walter Vendéglő Perbálról.  

IMG_0895.JPGAz esemény szervezője és vendéglátója a nagy tekintélyű és borairól méltán híres Gere család volt, akik az egyik legerősebb húzónevei Villánynak Gere Attila révén. Attila bá' lánya, Andi is figyelemre méltó borokat készít, a Gere Frici habzóbor az egyik kedvencem tőle.IMG_0892.jpg

Zoli, Andi férje (lásd a lenti képen kékben) a Stílusos Vidéki Éttermiségi 3.0 vendéglátó-szervezője volt. Ő egyben a Gere Crocus Borhotelében üzemelő Mandula Étterem szakmai vezetője, miként az ő szellemi terméke a Palkonyha is. A képen ceremóniamesteri szerepkörben látjátok, ebben szintén zseniális!IMG_0940.JPGA mozgalom, mármint a Stílusos Vidéki Éttermiség számomra roppant szimpatikus eszme, amely némileg előhívta memóriámból a Michelin Guide törekvéseit. A francia gumiabroncs cég ugyanis azzal a nem titkolt szándékkal készítette el annak idején étteremkalauzát, hogy az emberket kimozdítsa otthonról, koptassák csak a gumit, hogy azt rendszeresen cserélni kelljen, járják a vidéket, közben pedig egyenek finomakat. Ebben a körforgásban tényleg mindenki jól jár.IMG_0898.JPG

Nos, a stílus a rendezvényen nem csak az asztalon volt tettenérhető. Jópáran jöttek stílusos automobilokkal. Ebben a kékben volt szerencsém ülni is, miután bátorkodtam megkérdezni a tulajt, nem transzferálna-e a közeli Gere Borhotelbe. Mondhatom óriási élmény volt az odáig vezető, alig 1 km-es út.IMG_0912.JPG

Az ételeken túl a dekoráció is stílusos volt, a lehetőségekhez mérten mindenki igyekezett kedvessé varázsolni a standját, méghozzá zömmel country stílusban.IMG_0850.JPGIMG_0879.JPGIMG_0928.jpg

Egyik kedvenc standom az Anyukám mondtáé volt, amelyik egy utánfutóra épített egy kemencét és azzal szállt ki a helyszínre. Mókás látvány lehetett az országutakon egy kemencével tépni... A szerkezet nemcsak látványban volt erős, csodás fociaccát is sütött az egybegyűlteknek.IMG_0867.JPG

Noha a fociacca nem egy bonyolult étel, de ezen a liszttől kezdve, a buffalán át, a paradicsomig és a rukkoláig bezárólag minden prémium minőségű volt. Az esemény célja nem is a fine dining megvillanása volt, hanem inkább annak megmutatása, hogy egszerű alapanyagokból is lehet remek dolgokat kreálni, fesztiválos körülmények között is.IMG_0866.JPGIMG_0869.JPGKedvencem volt még a Viator speciális levendula limonádéja, ami az apátság méltán híres levendulaültetvényének felhasználásával készült.IMG_0894.JPG

Szerettem ugyanakkor, hogy sok jó arcú, a gasztronómia iránt fogékony vendég gyűlt össze. A képen Mautner Zsófi és Bezzegh Éva gasztrobloggereket látjátok. Zsófi háziasszonyi szerepben tündökölt, éva a Spoon123.hu bloggere és tulajdonosa élményeket és tapasztalatokat gyűjteni jött.IMG_0932.JPG

Itt pedig a Manga Étterem sztárját, a Nők Lapjából is ismert celebborászt és séfet, Hernyák Tomit látjátok, amint jóízűen eszi a saját főztjét, a számlatömböket maga elé helyezve talán éppen szalvétának. Ki tudja?IMG_0878.jpgImádtam az Anyukám mondtások 30-as évekbeli sonkaszeletelőjét, csodás, muzeális darab.

IMG_0847.JPGAki még nem volt, feltétlenül keresse fel a következő Stílusos Vidéki Éttermiség eseményt, a 4.0-t, ami Noszvajon, a Nomád Hotelben lesz. A zseniális szálloda óriási romantikus kertjében állítják fel gáztűzhelyeiket az éttermiségiek szeptember 7-én, hogy újra elkápráztassák a nagyérdeműt.IMG_1314.JPG

Akinek ez túl messzi időpont, keresse fel egyenként az éttermeket, vagy fáradjon ki a május 31. és június 2. között rendezendő Gourmet Fesztiválra a Millenárisra Budapesten, mert a Stílusos Vidéki Éttermiségek javát ott is megtalálja majd!IMG_0945.JPG

Ha tetszett a poszt, csatlakozz te is az Otthon édes facebook közösségéhez: itt. vagy a Stílusos Éttermiségiek Facebook oldalához: itt.

Fotók: Otthon édes

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.