Kiemelt

2013. június 02.

Tejben-vajban Noszvajban

Tejben-vajban Noszvajban

Alig tudjuk magunk mögött a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) rendezvényt, ami hallatlanul jól sikerült Villányban, máris tervezem a következő kiruccanást. A SVÉT évente kétszer szervez nagyszabású eseményt. Az idei szeptember elején, 8-án lesz az Eger vonzáskörzetében lévő Noszvajon. A házigazda ezúttal a helyben lévő Nomád Hotel lesz.IMG_1269.JPG

Májusban volt szerencsém eltölteni két napot a helyszínen, ami csodás két napként vonult be a memoárjaimba. Első és igencsak nem mellékes körülmény, hogy a szálloda vezetője, Bari óriás kutyabarát, így lehet az, hogy a hely is az, tehát nem kellett gondolkodnunk a kutyák elszállásolásán. Jöhettek, így mehetett a közös botrágás és retrieverkedés a szállóhoz tartozó óriási kertben. Barka mellet Kobakot, a fekete labradort látjátok.IMG_3074.JPGEmlítést érdemel Bari kutyája is, aki egy csodalény, cukiságfaktorban a fentieket is veri. Ő egy Cane corso-Akita mix, akinek a füle, de csak az egyik, elég komolyan dacol a gravitációval. Értsd: mindig felfelé áll. Ettől az egyébként a japán kutyára, az Akitár jellemző felálló fültől Artúr életfogytig cuki kajlaság marad, ha eléri 60 kilós verenysúlyát, akkor is.IMG_1297.jpg

Na, de essék szó a hotelről is, melynek történelme van. Megismeréséhez visszautazunk a 80-as évekbe és kibontakozik előttünk a szállót építő és folyamatosan szépítő család története, ahol a mama tanárként, a papa terletfejlesztési főmérnökként élte mindennapjait Egerben. Ekkor már Bari megszületett, majd jött a tesó, aki miatt a mama felhagyott a tanítással és a kisbaba mellett felesleges 2 szobájukat adta ki turistáknak. A családi házat a törökverő városban azonban hamar kinőtték a turistaigények.IMG_1314.JPG

Kapóra jött, hogy a családnak volt egy telke a festői Noszvajon. Elkezdődöt az építkezés, amit az évek során folyamatos bővítések követtek. Klári néni, a vállalkozás mammája nem csak kivételes vendéglátónak bizonyult, de remek konyhát is vitt. A hely megint kicsi lett, a család Síkfőkúton, Noszvaj egyik részén megpályázott egy területet, amit meg is nyert. Az építkezés itt is megkezdődött, ennek eredményét látjátok a fenti képeken.IMG_1305.JPG

A táj idillikus, a vendéglátás pedig olyan, mintha egy vidéki rokonhoz érkeznél. De amíg az tud akár kellemetlen is lenni, itt szó sincs ilyesmiről. Középen a piazza, e köré csoportosul az élet. A lounge-teraszok, a szállások, és az étkező. Az étel házi koszt, semmi fine dining mókolás, csak az őszinte konyha, méghozzá Klári néni vezetésével.IMG_1167.JPG

"Mi lesz ma a vacsora? - kérdezik gyámoltalanul a kezdő törzsvendégek. A válasz egyszerű: ők sem tudják. Mert az úgy van, hogy Klári néni hirtelen felindulásból főz, a férje által beszerzett, a kertből szüretelt, vagy a faluból begyűjtött alapanyagok láttán. Aztán lesz, ami lesz.IMG_1292.JPG

Senki nem izgul: mert jó lesz, sok lesz és változatos lesz, pont úgy, mint nagyinál a vasárnapi ebéd. Annyira úgy, hogy ő is kijön a konyhából fakanállal a kezében, ha nem eszik rendesen a társaság. A társaság pedig rendesen eszik és nem csak azóta, hogy Klári néni Antal Zsuzsi személyében erősítést kapott a konyhán.IMG_1294.JPG

Ottlétünkkor a magyar bajnokká lett Eger vízilabdacsapat érkezett ünnepelni. Bari a kapuban állt és skandálta: bajnok csapat, bajnok csapat, mire ők: brownie, brownie! Mert a szép siker után végre ehettek, amit akartak, nem csak az edző által előírt kosztot.IMG_1283.JPG

A hotel reggelije külön említést érdemel. Vannak ugye a végeláthatatlan hosszú szállodai svédasztalok. Az itteni inkább SVÉT asztal. Frissen készül a padlizsánkrém, kőrözött, bundás kenyér, tejbegríz. A sajtok Cserépfaluból, a kolbász a szomszédból származik, a kiflinek csücske van és letekerhető, a lekvárok saját gyümölcsből készültek, a szilvás kifli meg friss, meleg és ellenállhatatlan.IMG_1293.JPG

Többen mondták már, hogy a Nomádban a reggeli az ország egyik legjobbika, és tényleg, ezzel kár lenne vitatkozni. Sokminden a veteményesből kerül egyenesen az asztalra. Az elmúlt pár évben a veteményes területe évente duplájára nő. Ezzel arányosan növekszik a tudás és a kísérletező kedv.IMG_1304.JPG

Nem csak a termények különlegessége és minősége teszi izgalmassá a kertet, hanem terápiás jellege is. Elvégre mi lehet jobb egy kis meditatív gyomlálásnál, vagy csak csendben figyelni, ahogy a borsó nő?IMG_1272.JPG

A hely csodás, ajánlom mindenkinek egész évben, de aki nagy parádét akar látni, az látogasson el ide szeptember 8-án, amikor a Nomád Hotel ad helyet a Stílusos Vidéki Éttermiség soron következő naggyűlésének, de ugyanezen a hétvégén lesz Noszvajon a Kemencés Napok is!IMG_1281.JPG

S, hogy mit jelent a SVÉT 4.0? Nem hétköznapi gasztronómiai kalandot Magyarország legizgalmasabb éttermeinek vezetésével, a helyi konyha újragondolásával. Ínyenceknek kötelező! IMG_1285.jpg

A következő posztomban azt is elmondom, mit lehet Noszvajon és környékén csinálni.IMG_1307.jpg

Fotó: Otthon édes

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TyToo 2013.06.03. 14:47:29

Noszvajon már épületek is vannak, amelyek megérdemelnének egy cikket. Van például egy kisnemesi kúriából átalakított geotermikus ház is.

Pas de probleme 2013.06.03. 15:32:54

Bizony, kiraly hely a Nomad - ezuton is udvozlet, es sok sikert tovabbra is!