Kiemelt

2013. június 25.

Így állj föl árvíz után!

Így állj föl árvíz után!

Példamese jön, méghozzá az elmúlt hetekből, amikor a Duna kilépett a medréből és vitt mindent, ami a közelében volt.IMG_1485.JPG

Így a szigetmonostori Rosinante Szállodát és Éttermet is, ami egy szívvel-lélekkel vezetett családi vállalkozás, egy stílusos vidéki szálláshely, egy remek konyha, kiváló esküvőhelyszín, páratlan hely Budapesttől félórányi autóútra azoknak, akik szeretnek elbújni a világ elől.

IMG_1480_1.JPG

Amikor egy életművet elvisz a víz, az semmennyire nem vicces. Most mégis ez történt Szigetmonostoron, ahol két hete még derékig ért a Duna. A képen az ablak alatti koszcsík jelzi, hogy meddig kéredzkedett be az ingatlanba a víz.IMG_1487.JPG

Akinek nincs kapcsolata az árvízzel komolyabban, mint nekem, illetve akihez annyi jutott el az egészből, hogy kicsit bosszantotta, amiért járhatatlanná vált a rakpart, most érthetővé vált, micsoda rombolást tud véghezvinni a víz, ha egyszer jönni akar. A lenti képen az utat épp a Duna használja, nem pedig, mint rendesen: a vendégek járművei.arviz3.jpg

Az éttermi rész, megannyi boldog pár esküvői vacsorájának helyszíne is víz alá került. A kazánházban is keletkeztek veszteségek, a konyhai edények nagyrészéről szintén csak múlt időben beszélhetünk.

arviz6.jpg

A kertben kizárólag gumicsónakkal vagy motorcsónakkal lehetett közlekedni.

arviz7.jpg

Ilyen volt a kilátás árvíz idején az étteremből.

arviz5.jpg

A kert azt hinnénk, hogy megsemmisült, de nem teljes egészében, a növények átvészelték a kiadós öntözést. Ami viszont mehetett a szemétbe, az a Duna által hatástalanított medence és a jacuzzi.

árvíz2013_06_4_nap_003.jpg

A másfél méteres vizállás ellen a szálloda dolgozói 8000 homokzsákkal védekeztek, de a gát így is átszakadt. Egy érzékletes példa, a korábbi árvizek idején 3000-3500 homokzsák is elegendő volt a Duna megállítására.

arviz2.jpg

A Rosinante érdekessége és a szálloda szerethetőségét is mutatja, hogy önkéntes civilek, a szállóban valaha megszállt és házasodott vendégek jöttek segíteni, hogy újra teljes pompájában tündökölhessen a ház.

Képernyőfotó 2013-06-24 - 18.50.27.png

Persze a lelkes civilek munkájt profi szakemberek is segítették, de az önkéntesek munkája nélkül nem került volna olyan hamar ismét használható állapotba a szálloda.

998123_637539319599122_638843501_n.jpg

A civil szerveződés a Facebookon zajlott, a segítők naponta tucatjával érkeztek a helyszínre.

1017593_637539762932411_1611706623_n.jpg

Jómagam a helyreállító munkálatokon nem tudtam résztvenni, ezért most ezzel a bejegyzéssel igyekszem segíteni. A hétvégén azonban látogatást tettem a varázslatos szigeten és, ha nem tudom, hogy itt egy hete még derékig állt a víz, nehezen hiszem (a lenti képek az árvíz levonulása után 7 nappal készültek).

IMG_1466.JPG

A növények gyönyörűek maradtak, azok valahogy bírták ezt az árvíz dolgot. A rózsák leveleit egy dekoratőr lány egyenként tisztotta meg a sárbevonattól, ami az Alíz csodaországban mesét idézi. A végeredményt itt látjátok.

IMG_1451.JPG

Szerencsére Dávid szőleje sem szenvedett komoly károkat, reméljük idén hozza a megfelelő termést, vagy valami extrém dolgot az extrém esemény után.

IMG_1446.JPG

Jó hír, hogy a nagyi háza is megúszta a Duna kiöntését különösebb károsodás nélkül.

IMG_1445_1.JPG

És a nagyi bútorai, a fülesfotelek, az eredeti Róth Miksa kép is átvészelte a megpróbáltatásokat.

IMG_1488.jpg

Áldás van a házon, gondolja az ember, de közben nem egészen. A tulajdonosok járhattak volna sokkal rosszabbul is, de az igazat megvallva így sem fényes a helyzet. A károk több tízmilló millió forintra rúgnak.

IMG_1496.jpg

És ez csak a forintosított anyagi kár. A fogadó elvileg nem ártéren helyezkedik el, így köthető rá biztosítás, ami volt is a háznak, így az anyagi veszteség nagy része valószínüleg megtérül a biztosítók által, dehát vannak a nem vagyoni károk is, ugye...

IMG_1472.JPG

Ilyen a vendégek elmaradása és az, hogy a szálló 3 hét kieséssel számol, illetve 25 százalékos kapacitáscsökkenéssel egy darabig. 

IMG_1490.JPG

A medence, a hely egyik jelentős vonzereje a gyerekesek körében, megroggyant, ki kell dobni, a hullámokat ti is láthatjátok az oldalán.

IMG_1435.jpg

A jacuzzi, ahogy már szó esett róla, szintén jobblétre szenderült.IMG_1459.jpg

Több, az alsó szinten lévő szoba újjáépítés alatt áll, azokban jelenleg ez az állapot uralkodik.

IMG_1430.JPG

Míg másokban bérelt páraelszívók dolgoznak teljes erővel.

IMG_1433.JPG

Probléma ugyanakkor a rengeteg szúnyog, ami az árvíz után maradt. Ez ellen csak saját írtással lehet védekezni, aminek költsége alkalmanként 70 000 forint, ezt pedig hetente javasolt elvégezni, hogy a nyugágyakban való heverészés valóban pihentető legyen.

IMG_1454.JPG

Probléma a víz elvonultával is akad tehát, de rendre érkeznek a felajánlások, a Stílusos Vidéki Szállodák lánc jótékonysági árverést szervezett a Rosinante javára, aminek keretén belül félmillió forint folyt be adományként.

IMG_1476.JPG

De lesz jótékony grillest. És, amit mi tehetünk a Rosinantéért, az az, hgy megyünk, látogatjuk, éltetjük és költünk náluk.IMG_1469.JPG

Remek programjaik vannak, a Vasárnapraforgó, ami tulajdonképpen egy Sunday Brunch főleg kisgyerekeseknek, de van Mesevasárnap, Kézművesvasárnap, Finomvasárnap, amiről a szálló honlapján vagy Facebook oldalán tájékzódhattok. IMG_1470.JPG

Az első fecskék már megérkeztek és neked is érdemes kilátogatnod. Az oda vezető út egy romantikus kompozással zárul, a szigeten pedig egy érintetlen világ fogad, ahol egy kicsit megállt az idő, de legalábbis olyan, mint az Aranyemberben a Boldogság szigete.

IMG_1452.JPG

Fontos, hogy a hely újra erőre kapjon, a kakas mutasa a szélirányt, a spahelten pedig remek ételek készüljenek.

IMG_1483.JPG

A sztorival kapcsolatban sokminden eszembe jut. A legfontosabb üzenete, hogy a civil összefogás nem először mutatta meg magát Magyarországon. Az önzetlen segítség szép példáival találkozhattunk télen, amikor a hó lehetetlenné tette a közlekedést az autópályán, és most is, amikor a Duna ellenében kellett védekezni.

IMG_1478.jpg

Ez dicséretes egy olyan országban, ahol szeretünk csak a széthúzásról beszélni. Rövid időn belül két csapásban mutatkozott meg ennek az ellenkezője, ami okot ad a reménykedésre.

IMG_1484.JPG

A másik, ami eszembe jutott, egy Quimby dal, amit lényegében igaznak érzek a Rosinantéra, amely szállodaviharon innen, szélcsenden túl is áll.

Fotó: Otthon édes, Rosinante 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.