Kiemelt

2013. július 08.

Szezonnyitó a Kistücsökben

Szezonnyitó a Kistücsökben

A balatonszemesi Kistücsök nem csak szezonban üzemel, azon kevés balatoni éttermek egyike, ami egész évben nyitva van. A címben szereplő szezonnyitót úgy értem, hogy nekem szezonnyitó, mert nyáron mindig ünnepélyes dolog, amikor először elejutok oda.DSC_4081.JPG

Az ottevés élménye számomra a nyár egyik alapattribútuma. Az iskolában a szeptemberi dolgozatírásnál a nyári élményeim dolgozatba is bekerülne. Úgy tartozik hozzá a szezon ünnepélyes pillanataihoz, mint az első gombóc fagyi megevése, az első csobbanás a Balatonban vagy az első leszedett csokor mezei virág a rétről.DSC_4083.JPG

Mindig óriási megtiszteltetés, amikor a hely tulaja, Csapody Balázs is odaül az asztalunkhoz. Ő maga olyan, amilyennek a vendéglátós a nagykönyvben meg van írva. Jókedélyű, szeret enni, figyelmes, tájékozott, érdekli a világ, a gasztronómia, sokszor kifejezetten olyan céllal utazik, hogy éttermeket ismerjen meg, tanulmányozza a gasztronómia új irányait.DSC_4019.JPG

Ottlétünkkor egy különleges ausztriai paradicsomkülönlegességeket termesztő gazdával való találkozást várt nagyon. Ami még figyelemre méltó benne az az, hogy pontosan tudja, mikor kell odalépni egy asztalhoz elcsevegni a vendéggel és mikor kell diszkréten visszalépni úgy, hogy ne bontsa meg az asztaltársaság egyégét. Ez különleges érzékenység, kevés étteremtulajdonos sajátja.IMG_3805.jpg

Az odafelé vezető úton megvettem a frissen megjelent Top50 éttermet felvonultató kiadványt, ahol a 13. helyen találtam meg őket. Ha megyek, mindig azt eszem, amit Balázs mond, az étlap csak arra kell, hogy vizuálisan átfussam. Amit hiányoltam dén, az a levendulaszörp volt, lekerült az étlapról, állítólag nem aratott átütő sikert.IMG_3818.JPG

A konyha üdvözlete hamar megérkezett, céklajuice volt málnával és narancsolajjal. Meghozta az étvágyat a kovászosuborkakrém-leveshez, ami trónfosztatlan kedvenc, immáron 6 éve az étlap sztárja. Az ételt Harmath Csaba ihlette, aki egy rémes fogfájása kapcsán azt kérte Csapody Balázstól, hamarosan érkezik a tetthelyre, a fogfájását enyhítendő pépesítsenek neki hideg kovászosuborkát. Ez lett belőle, némi pörccel és morzsabetéttel feldobva azt, ami amúgy is... A leves azóta több más étterem étlapján is szerepel, de kétségtelen: itt volt először.kovaszosuborka.jpg

Az étterem külünösen fogyel arra, hogy szezonális alapanyagokkal és helyi terményekből dolgozzon. A tök szezonja volt, ami két általunk választott ételben is visszaköszönt. A tanyasi csirke mellé is tökköret járt nem túl puhára főzve a tököt, ami előny, kicsit roppant, ahogy a kínaiaknál, akik csak kevéssé főzik, sütik meg a zöldségeket. A roppanós vonalat magam is jobban kedvelem, ráadásul több vitamin marad az így elkészített zöldségekben, ami nem hátrány.Tanyasicsirkecitromostokkel.jpg

Ha lehet, ennél is jobb választás volt a rántott tök citrusos rizottóval. A rántás pankomorzsás panírral készült, a japán kenyér beléből készült morzsa nem engedi az olaj túlzott felszívódását. A falat roppan, de belül a tök puha, megfelelően sózott, ízletes. Ezért hazafelé az Őrségből kiállunk az autópályáról egy kis technikai szünet címén.Rantotttokcitrusosrizotto.jpg

A csúcsot nekem az első két étel jelentette. Telítődtünk, de a kondér becsülete azt kívánja, ne álljunk meg ennyinél, különben is, nyaralunk. Kikértük hát a barackos túrókrémet levendulafagyival, a kreáció vizuálisan is megérintett, a levendulafagyi a kis szappantartó tálkában azokat az időket elevenített fel, amikor kiskoromban a levendulás Amo szappant megkóstoltam. Persze az íz itt nagyságrendekkel kifinomultabb volt, de a kis porcelántálba helyezett ovális fagyi ezeket az emlékeket hozta elő.Barackos turokrem.jpg

Amivel zártam a sort az a fehércsokis málnadesszert volt. Több nem fért belénk.Malnafehercsokival.jpg

Ha legközelebb megyünk, remélem lesz olyan szerencsém, hogy a gesztenyefa alatti asztal szabad legyen. Erről Balázs azt mondja, azért is olyan kedvelt a vendégek körében, mert alatta  2-3 fokkal mindig hűvösebb van. Ha ti is mennétek, mindenképp foglaljatok. Az étterem általában, de főleg a hétvégeken teltházzal megy.DSC_4078.JPG

Fotó: Kistücsök, Otthon édes

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.