Kiemelt

2013. július 15.

Pesto-teszt a Vendvidéken

Pesto-teszt a Vendvidéken

Az Őrségben több Budapest-elhagyóval találkoztam, az őrségi élményeimet feldolgozói írásaimban őket mutatom be. Először Csillát, aki ha itt lenne, miközben írok, mondaná is, hogy ő nem az Őrségre cserélte Budapestet, hanem a Vendvidékre, márpedig az nem ugyanaz.IMG_9648.JPG

A Vendvidék néprajzi tájegység Vas megye területén közel a szlovén határ innenső részén. Jobbára ma is szlovének lakják, ők a vendek, akik vendül beszélnek. A történelmi Vendvidék teljes területe a Rábavidék mellett a Muravidéket is magába foglalta, amely a trianoni békeszerződés óta Szlovénia része.IMG_9553.JPG

Noha az újonnan létrejött délszláv állam igényt tartott erre területre, a Trianon utáni országhhatár vonalát Szentgotthárd körül mégsem a nyelvhatárhoz igazították, így 9 falu ma is Magyarországhoz tartozik. A Vendvidék gyakorlatilag Trianon pozitív hozadéka, már, ha létezik ez a kategória egyáltalán.IMG_9585.JPG

A Vendvidék egyedülálló természeti adottságokkal rendelkezik, mivel a szocializmus ideje alatt határsávként zárt terület volt, melyet elkerült az államosítás és a téeszesítés. Ma az Őrségi Nemzeti Park részeként természetvédelmi oltalom alatt áll, teljes érintetlenségében maga a csoda.IMG_9554.JPG

A 9 falu egyikében, Orfaluban él az én általános iskolai fölrajz-biológia szakos tanárom, akinek rengeteget tett azért, hogy ma világjáró, természetkedvelő, budapesti teraszomon termelő tevékenységet folytató ember legyek. Óráira élesen emlékszem, a színes beszámolók mellett diákon keresztül mutatta be, milyen tágas és sokszínű a világ.IMG_9559.JPG

Ennek egy kis szeletét az ő vezetésével a szünidei - a Magyarország határain belül zajló - vándortáborok során meg is mutatta. Ezek a kirándulással telt hetek kicsit olyanok voltak, mint az Egymillió lépés Magyarországon sorozat. Érdekes, hogy a sok-sok vándortábor egyike sem vezetett a Vendvidékre, amit végül otthonául választott. Mert, hogy Budapestenk búcsút intve Orfalura költözött és ott kezdett új életet.IMG_9534.JPG

Kicsit olyan az esete, mint a Napsütötte Toszkánában a főszereplőé, Francis Mayes-é. Megvett egy romos házat, jelenleg azt igyekszik felújítani, és rendbe tenni a hozzá tartozó, zsebkendőnyinek éppen nem mondható telekkel.IMG_9542.JPG

A ház gyönyörű egyébként, romos állaporban is látni a benne rejlő lehetőségeket. A ház, ha építészetileg akarom definiálni, a nemesi kúria formáinak szerény anyagi eszközökkel megvalósított utánzása kódisállással.IMG_9558.JPG

A kódisállás elõteret képez a konyha és a pitvar között. Ez tulajdonképpen a konyha elé felhúzott kicsi, oszlopokon nyugvó, háromszöges homlokzatú tornác. Ez elõtt a nyitott elõtér elõtt pihenhettek meg a régi idõk vándorai, "kódisai", itt várhatták meg az esõ végét, vagy az éjszaka elmúltát, míg ezesetben a Jóisten személyesen felügyelte a békés álmot.IMG_9582.JPG

A ház belül lakható. Jó állapotot mutat, a konyha, a nappali, a háló és a fürdő. A felújítás apránként történik, de a ház mindenesetre alkalmas arra, hogy Csilla -, aki munkát is talált magának az Őrségi Nemzeti Parkban, ahol például fitoterapeutaként gyógynövényismereti túrákat vezet júliustól augusztus 22-ig minden csütörtökön 10.00 és 14.11-kor - innen elmenjen és hazaérkezzen.IMG_9584.JPG

A váltás merész, de maximálisan érthető. Amikor megérkeztünk, - magunk a Pajtában vendégeskedtünk - egy pesto-tesztbe csöppentük, amit nem bántunk, szívesen alávetettük magunkat a kóstolás nehézségeinek.IMG_9577.JPG

Az egész azzal indult, hogy Csilla barátnője, Zsuzsa, akit Budapest-csömöre szintén errefelé sodort, újrakezdőként Kondorfán pár éve zöldségtermesztésbe kezdett és jelezte, van 10 kg bazsalikoma, fel kellene dolgozni. Rajtunk nem múlt, kipróbáltuk, hogy különböző alapanyagokal variálva, melyik ízkombináció lesz a nyerő.IMG_9561.JPG

Variációk: 1. diós, érett kecskesajtos 2. fenyőmagos, parmezános 3. mandulás 4. mandulás, érett kecskesajtos 5. napraforgós 6. tökmagos, parmezános. IMG_9578_1.JPG

A pálmát végül a 2. és a 4. vitte el. Minőségi alapanyagokat használtunk: extra szűz olivaolajat, bio bazsalikomot, Himalájasót, magyar és saját termésű fokhagymát, őrségi kecskesajtot.IMG_9566.JPGA pestokat grissinivel és tésztával kóstoltuk, nekünk a 2-es verzió ízlett, abból le is adtuk a rendelésünket, jobban szeretjük a házi, ismert alapanyagokból készült kézműves termékeket ugyanis, mint a boltban kapható, ismeretlen összetevőket tartalmazó nagyipariakat.IMG_9576.JPG

Már szedelődzködtünk, amikor kiderült, akad egy kis vas favillázandó munka. A füvet a birtokon lekaszálták, el kellett vinni a lovaknak, akik egy kicsit arrébb laknak. Én persze ehhez a mutatványhoz képest kispályásan adtam elő, de városi embertől ne várjunk túl sokat.IMG_9598.JPGIMG_9605.JPGA lovak élemezéséhez a magam módján minden esetre hozzájárultam. Erre azért büszke vagyok.IMG_9643.JPGA birtokon még megnéztem az eredeti mongol jurtát, ahol a természetközeliség egy másfajta foka élhető meg, mint a nagy házban. A jurta színes, teteje, mint egy japán ernyő belseje.IMG_9549.JPG

IMG_9547.JPGKöszönjük a csodás napot Holddombon és alig várjuk, hogy ezen a csodálatos sütőn, ami vélhetően minden nő álma, valami finomat főzhessünk, akár egy tanfolyam keretén belül. IMG_9591.JPG

A bátorsághoz, Budapest elhagyásához, az új élet megkezdéséhez gratulálok, a birtok rendbeszedéséhez sok erőt és kitartást kívánok! Ismerve Csillát, itt hamarosan mintabirtok, példás zöldség és gyümölcsgazdaság és megannyi élményt adó program kerekedik. Ősszel visszatérünk, a fejlődésről pedig hírt adunk!IMG_9552.JPG

Fotó: Otthon édes Team

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Marcielnök 2013.07.16. 23:58:01

Nahát, csak a pestó érdemel hangzatos szavakat? A jurta tetején csüngő buja fényt pislákoló villanypetróleumlámpa...vagy mi az semmi? Sebaj, vissza koboztam, kellett a Simsonálisra, de Anya még nem vette észre. :)

sünpiroska 2013.08.12. 23:54:40

Azt lehet tudni, hogy a pesto mitől lesz tartós? Csak az olajfilm a tetején, vagy van más trükk is?
(Ekkora mennyiségbe nem mernék belevágni, szívem szakadna, ha tönkremenne...)