Kiemelt

2013. augusztus 01.

A vadon ajándékai

A vadon ajándékai

Régen a mindennapok természetessége volt, hogy a falun élő ember ismerte a körülötte élő növényeket, állatokat, hogy a maga által megtermelt élelmet gyűjtögetéssel egészítette ki. Számára az erdő, mező, vízpart számos ehető és finom termést, zsenge levelet, gyökeret, virágot gyógy- és fűszernövényt, gombát kínált.IMG_4115.JPG

Háború idején az ember kényszerből fordult az erdők adta táplálék felé, vadhagymát szedett, tölgyfa kérgéből lisztet őrölt, bükkfa magjából olajt sajtolt gombát- és gyökereket szárított, bogyókat aszalt. És túlélte a viharos időket, mert rendelkezett egy ősi, apáról, fiúra átadott tudással. 

IMG_9559.JPGNapjainkra ez mind megváltozott. Sajnos, sem a falusi, sem a városi emberek nem ismerik fel a legalapvetőbb növényeinket, nem tudják mit lehet megenni, mi hoz gyógyírt a betegségre. S miért baj ez, hiszen az üzletek tele vannak élelmiszerrel? A kérdés jogos, de meddig? A biztonságunk csak látszat, bármikor összedőlhet ez a biztonságosnak hitt világ.

IMG_9520.JPG

S fel vagyunk erre készülve, tudjuk, hogy mit kell tennünk, hogy túléljünk egy természeti-társadalmi katasztrófát? Kedves földrajztanárnőm szerint, akiről már posztoltam korábban, nem igazán. Innentől övé a szó. "Nos, én többek közt, azért váltottam élőhelyben, életmódban akkorát, amire kevés ember szokott vállalkozni, hogy ezen a tiszta, természetes élőhelyen, a Vendvidéken, főző- és életmód tanfolyamokat, gyógynövénytúrákat, természetgyógyász alapon működő falusi turizmussal foglalkozzak.IMG_3767.JPG

Az első fontos lépés volt, hogy az Őrségi Nemzeti Parkban gyógynövény túrákat vezethetek, a második pedig augusztus 17-én következik be, amikor megtartom az első főzőtanfolyamot a VADON TERMŐ NÖVÉNYEK a GASZTRONÓMIÁBAN címmel.IMG_9578_1.JPGA főzőtanfolyamhoz tartozó gyűjtőút, a főzés és a gyertyafényes vacsora is szerepel Novobáczky Sándor által forgatott filmben, aminek a témája a még föllelhető fűvesemberek tudásának az utókor számára való átmentése. Az Erdélyben, Kárpátalján forgatott részeket jól kiegészíti majd a vendvidéki, őrségi forgatás. A film szakértője: Dr. Babulka Péter etnobotanikus, népi orvoslás kutató (Ő az én mesterem). 

IMG_1796.JPGÍme a menüsor és a tudnivalók: FŐZŐTNFOLYAM GYERTYAFÉNYES VACSORÁVAL. Időpont: 2013. 08. 17. 13 óra. Helyszín: Orfalu, Fő u. 44. Holddomb. Támája: vadon termő növények a gasztronómiában.IMG_9585.JPGA megfőzendő menü. Fűszeres rizs vadszőlőlevélbe töltve, citromos joghurtos menta mártással. Jacquotte csalánleves és szederkrém leves. Orfalui pisztráng illatos füvekkel, pirított magvakkal töltve, virágkehely salátával, vadmurok és bakszakáll pirított gyökerével. Tanyasi pipimell és füstölt kecskesajt rakottas, mezei- és madársóska mártással ízesített zsenge kiflikrumplival, kövér porcsinos paradicsomsalátával. Boszorkány túrótorta erdei gyümölcs parféval.

kek.jpg

Az étel megfőzését megelőzi egy rövid gyűjtőút, ahol megismerjük a begyűjtendő növényeket. Ellátogatunk a helyi pisztrángtenyésztőhöz is. A főzés után a csodálatos ételeket egy hangulatos gyertyafényes vacsora közben fogjuk elfogyasztani. A vacsorán részt vesz a két filmes szakember és Dr Babulka Péter. Kellemes muzsika, finom borok, tücsökszó és majdnem Teliholdas éjszaka. Kell ennél több a boldogsághoz?

herbs.jpgA program ára: 8 ezer Ft. Érdeklődni, jelentkezni itt: 06 20 340 87 35, illetve e-mailben. csilla@simson.hu 
Másnap18-án Orfaluban a Füvesházban, egész nap minden a fűszer- és gyógynövényekről fog szólni, előadások, gyógynövénytúrák, kóstolók várják az idelátogatókat. Vétek kihagyni!IMG_9919.JPG

Fotók: Otthon édes, Pinterest

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.