Kiemelt

2013. október 29.

Pannonhalmi pillanatok III.: Viator Étterem

Pannonhalmi pillanatok III.: Viator Étterem

Korábbi posztjaimban említettem, hogy a bencések vállalkozó kedvűek. Fűszernövény-ültetvényüket már képzeletben meglátogattuk, most irány az éttermük, a VIATOR Apátsági Étterem és Borbár, mely szintén bencés vállalkozás, az Apátság aljában, a pannonhalmi Kosaras dombon található.

Képernyőfotó 2013-10-28 - 8.16.48.png

Az étterem a Pannonhalmi Főapátság új látogatóépületében nyitott meg 2010 május 28-án. A VIATOR a pannonhalmi bencés szerzetesközösség gasztronómiai jelképe: egyszerre tradicionális és modern, de ne szaladjunk ennyire előre, az épület maga is szót érdemel.

Képernyőfotó 2013-10-28 - 8.17.21.png

Pannonhalma nem csak a hívők, de a kortárs építészet rajongóinak is kötelező zarándokhelyévé vált. A minőség a bencéseknél mindig is alapérték volt, miként az egyszerűséghez való vonzódás is. A Pannonhalmán bencés tulajdonban lévő épületek hangneme egységes, formavilága tiszta.

DSC_0372.JPG

Ennek oka, hogy az apátsághoz az elmúlt 1000 év minden kora a maga legjobbját adta, így most sem adhatták  alább – ez pedig jelenünkben a színvonalas, nemzetközi mércével is értékes kortárs építészetet jelenti. A kortárs épültbe, mely ma a VIATOR-nak ad otthont, minőségi konyha került, ami egyszerre tradícionális és modern.

Képernyőfotó 2013-10-28 - 8.25.06.png

A VIATOR harmonikusan illeszkedik csodálatos környezetébe, gyönyörű kilátást biztosít az ősi monostorra. A tulajdonosi körben, az Apátságban senki sem vendéglátós, a bencések sosem a híres főzőtudományukkal tűntek ki. A működtetést így a Radványi Roland szaktanácsadó (a Klassz étterem tulajdonosa) által kiválasztott fiatal csapat végzi.

DSC_0391.jpg

A személyzet munkájáról annyit, hogy vidéken ritkán találkozom jól képzett, minőségi kollektívával a gasztronómiában, itt kifogástalan, európai színvonalú a kiszolgálás. Vendégnek lenni minőségi élmény. Az üvegtáblákon beömlő fény vagy naplementekor a rózsaszín aljú ég felejthehtlenné tesz egy itt elköltött étkezést.

IMG_0026.JPG

Arról már esett szó, hogy nem ezeréves tradíció a bencéseknél az étterem üzemeltetés, de a vele kapcsolatos elvárás tiszta és jól körülhatárolt. A cél, hogy az Apátságba látogatók és a környéken kirándulók számára egy minden igény kielégítő pihenő, feltöltő pont legyen a VIATOR. Ezt tükrözi a névválasztás is, ami utazót jelent.

SVET_kiadvany_VIATOR_epulet.tiff

A konyhát Gyurik Gábor séf viszi, aki számos helyi alapanyagot igyekszik beépíteni az étlapon szereplő ételekbe, amilyenek például az apátság fűszernövénykertjéből (lásd a képen) származó növények. A levendula például az egyik ilyen nagy sláger.Gyogynovenykert_2.JPG

Viszont most nincs szezonja. Az őszi szezonban más alapanyagok dominálnak. Én az őszi étlapváltó vacsorára voltam hivatalos az étterembe, ahol bemutatkozott az ősz a tányéron is, természetesen a hozzájuk illő, az Apátsági Pincészetből szárrmazó borokkal.

Kerekasztal_2.jpg

A Viator konyhája könnyen érthető, hagyományos ételekkel szolgál új technológiákkal elkészítve, szépen tálalva. A látogatók elsősorban az ide utazók, illetve az alig 10 km-re lévő győriek. Az őszi étlap számomra egyik legkedvesebb fogása a Fűszeres garnéla brie sajttal és pirított gnoccival.

Garnela.jpg

A séfről már esett szó, érdemes kiemelni, hogy korábban a híres budapesti LouLou Étteremben dolgozott, amely jelenleg újranyitás előtt áll. Később a Michelin-csillagos Onyxba igazolt, innen hívta el Radványi Roland Pannonhalmára. A képen a őszi étlap másik ígéretes darabja, a Grillezett kacsamáj fehérboros körtével és friss brióssal látható.Kacsamaj.jpg

A csúcsgasztronómia magaslataiból vidékre költözni és ott előállítani egy másfajta közönségnek, közérthetőbben az ételeket óriási kihívás, de nem lehetetlen. Gyurik Gábornak sikerült, ételei nincsenek fölöslegesen túlgondolva és nem kell felkent gasztrogurunak lenni ahhoz, hogy a fogások - mondjuk ez a Fertő-tavi fogasfilé házi morzsában sütve - értelmezhetőek legyenek a tányéron.

Fogas.jpg

Az étterem megér egy vagy még több kirándulást is. És, ha már ott vagyunk, a legjobb, ha Apátsági borokat választunk. A borokról egy későbbi posztomban számolok be, itt egyelőre annyi, hogy csodaszép, jobbára fehérboraik vannak, a borászat alapjait a nemzetközi szaktekintély, Gál Tibor tette le, azóta is az ő általa kijelölt úton és szellemiségben zajlik a termelés, illetve a feldolgozás.

Marhapofa.jpg

A fenti képen egy igazán férfias étel, a Bélszín és marhapofahús csicseriborsóval és céklával látható. Az étterem természetesen desszertfronton sem gyengül el, maximum az, aki a kínálatot olvassa. Két kedvencem az őszi étlapról a Hideg túrógombóc bazsalikomos fehércsokival és szilvával.

Turogomboc.jpg

Illetve a Karamellizált almarisotto mascarponéval. Engem meggyőzött. Az éttermet mindenkinek ajánlom felkeresésre. Egy olyan hihetetlenül jó rezgésű vidék mind Pannonhalma, mind az Apátság és környéke, hogy üdítő élmény lesz a látogatás. Olyan, ami feltölt hosszú időre.

Almarizotto.jpg

Noha én október elején voltam, Márton-nap környékén ismét ellátogatok. Egyrészt ez a legnagyobb ünnep az Apátság éves ünnepei közül. Nem véletlenül, hiszen a pannonhalmi a tours-i Szent Márton emlékére emelt monostor. Bővebb információ a programokról és az étlapról a VIATOR Étterem honlapján. Két korábbi posztom Pannonhalmáról itt és itt olvasható. Ami fontos, érdemes beírni a naptárba, hogy 2014. májusában a VIATOR ad otthont a Stílusos Vidéki Éttermiségiek találkozójának. Erről bővebben is beszámolok, ha meglesz a fix időpont!

SVET_kiadvany_VIATOR_epulet_2.tif

Ha tetszett a poszt, csatlakozz te is az Otthon édes Facebook közösségéhez: itt.

SVET_kiadvany_bencesek.jpg

Fotók: VIATOR Étterem, Otthon édes Team

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2013.10.29. 22:20:11

Már régóta szeretnénk elmenni a Viatorba, de eddig sajnos nem jutott rá időnk. Köszönöm a kedvcsináló posztot!

u.i.: A poszt TIF és TIFF képei egyáltalán nem jelennek meg, csak a fájlnevek.