Kiemelt

2013. november 12.

Szabad egy pohár erdőt?

Szabad egy pohár erdőt?

Pár éve az Aranykaviár Étteremben ittam egy teát. Füstös, karakteres íze volt. Az élmény nemrég bevillant. Az erdei környezetbe, ahová költöztünk, gyakran előjönnek a fás jegyek, ez is beugrott valahogy.

DSC_0143.jpg

Megkértem az Aranykaviárt (ez egy orosz étterem), ugyan már árulják el, mi a tea neve és hol kapható. Tajga mondták, be is mondtam ezt a megnevezett teaházban, ott viszont illyen nem volt, majd közösen ötlöttük ki az eladóval, hogy az bizony a Lapsang Souchong tea lesz, aminek az Aranykaviár, hogy az oroszos világba jobban illeszkedjen a Tajga fantázianevet adta.

sam.jpg

A Lapsang Souchong egy fekete tea fajta, ami eredetileg a kínai Fujian tartomány Wuyi régiójából származik. A Lapsang leveleket hagyományosan fenyőfa tűzön füstölik, ami megkülönböztető füstös ízt kölcsönöz az ezekből a levelekből készült teának. Érzésre olyan, mintha innál egy pohár erdőt. A tea a Qing-korszakban jött létre, amikor a hadseregek áthaladása késleltette Wuyi hegyekben a tealevél éves szárítását. Hogy kielégítsék a keresletet, a tealevelek termelői felgyorsították a szárítási folyamatot, úgy, hogy munkásaikkal a tealeveleket a helyi fenyvesek fáiból rakott tűz fölött száríttatták.

Képernyőfotó 2013-11-12 - 16.50.25.png

Az eredeti forrásból származó Lapsang Souchong egyre drágább, mivel Wuyi kis területű régió, és egyre nő az érdekelődés az itt termesztett eredeti Lapsang Souchong iránt. Az íze a fenyőfa füstjére emlékeztet, amely kiegészíti a fekete tea természetes ízét, de nem nyomja el azt. Nekem ízlik, be is szereztem hozzá egy szamovárt, sajnos nem ilyen szépet, amt a képeken láttok. Most már csak a hideg hiányzik hozzá, hogy a kandalló előtt szürcsölgethessük a teát. A hideget nem siettetem, nektek viszont ajánlom a tea kipróbálását, 1600 Ft körül van 10 dkg. Ne Tajga néven keressétek a jobb teaházakban. Időt spóroltok vele...

Képernyőfotó 2013-11-12 - 18.31.13.png

Fotó: Otthon édes Team, Pinterest

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.