Kiemelt

2013. november 17.

Ezt olvasom épp: Kutyajó formában!

Ezt olvasom épp: Kutyajó formában!

Victoria Stilwell, a Póráz két végén c. kutyanevelési sorozat kiképzője, szakértője, tanácsadója. A Jaffa Kiadónál immár a második kötete jelent meg, ami minden kutyaszerető számára hasznos útmutató azzal kapcsolatban, hogyan tudhatunk a magunkénak egy egészséges, jól - és nem túltáplált kutyát.

Kutyajó.jpg

A túlsúlyos kutya nem szép - ebben egyetértek Victoriával, aki azt állítja, a kutyák 40 százaléka küzd súlyproblémákkal (ezen kutyák 25 százaléka kórosan hájas), aminek egészségügyi kockázatai vannak. A kutya nem szemetes, ezt is mondja a könyvben, amiben egyébként javaslatokat tesz a helyes táplálásra, az étrend összeállítására, a helyes arányokra. Elmondja milyen a jó jutalomfalat, naponta hányszor tápláljuk a kutyát, mennyi zöldségre, gyümölcsre van szüksége, mely nassként adott élelmiszerek lehetnek mérgezők.

kutyajo1.jpg

Golden retrieverből, amilyen kutyám nekem is van (lásd a két lenti képen), sok elhízottat látok. Ezt igyekszem kerülni. Egerszegi Péter, a csodálatos kutyadokim azt mondja, Barkának 25 kg-ban kell megálnia, jelenleg 23 kg-ot nyom, sokan megvádolnak, hogy kevés kaját adok neki, ami nem igaz. Ellenkezőleg, a goldiból látványra sajnos megszoktuk a molett típust.

Barka5.JPG

A lányeg, hogy mi száraztápot adunk neki (Chudleys - angol vadásztáp kifejezetten retrievereknek és agaraknak fejlesztve), amiben a doktor szerint is minden benne van. Victoria Stilwel is azt mondja, mehet a száraz táp, de nagyon meg kell nézni az összetevőit. A könyvben arra is figyelmeztet, hogy ne döljünk be az olyan marketing bullshiteknek, amilyenek a csomagoláson feltüntetett olcsó hívószavak: gourmet, premium, supreme, antiallergén stb...Barka4.jpg

A könyv remek irodalom kezdő kutyásoknak, kiváló összegzés haladóknak. Sokat segített volna, ha már akkor találok egy jó, összefoglaló irodalmat a táplálkozásról, amikor Barka hozzám került. Victoria Stilwell könyvét ajánlom minden kutyásnak. Sok érdekes információ nyerhető ki belőle, azzal együtt, hogy a szerző nem foglal állást radikálisan dolgok mellett vagy ellenében. A kutyatápról sem beszél le, csak óvatosságra int, és felhívja a figyelmet például arra, hogy a táp összetevői választ adhatnak arra, mitől hiperaktív a kutyánk. Néha a nyugalmas napok kulcsa csupán a tápváltás, mert lehet, hogy kedvencünk jelenleg nem a legmegfelelőbbet kapja.

VStilwell-2.jpg

Fotó: Google, Otthon édes

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2013.11.19. 09:44:57

Az a baj, hogy a nem-szupermarketes, megfelelő minőségű, színezék és kutyafüle mentes, optimalizált kutyatáp drágább, mint amit én eszem... A kutya ugyan nem szemetes, de pl. a konyhai maradékból szerintem bármit nyugodtan oda lehet neki adni (jó, mondjuk nem a tabascos kacsacsodát, vagy a "csirke negyven gerezd fokhagymával" című gasztronómiai költeményt, de az összes többit igen), a kisebbik kutyánk pl. kimondottan kéri az almacsutkát is. Az öreg kutya konyhai maradék+táp összeállításban táplálkozva már a 14. évét tapossa.

Penny Carnia Mraja 2014.01.08. 17:51:13

Eddig én is azt hittem,hogy a golden retriever olyan zömök típus.Nem is tetszett igazán.De már látom mi volt a problémám!Hogy a legtöbb kutyus elhízott.A tied egész más,mint amilyeneket láttam.Hiszen ez a kutya fajta nagyon szép!!! Gratulálok neked egy felelős kutyatartónak! Anita

Otthon édes 2014.01.09. 08:25:15

@Penny Carnia Mraja: köszönöm a kedves sorokat. Nekünk is nagyon tetszik a kis goldink. Imádnivaló!