Kiemelt

2013. december 25.

Ezt olvasom karácsonykor

Ezt olvasom karácsonykor

asleep.jpgKarácsonykor általában több idő jut olvasni, meg is leptem magam néhány könyvvel, ezeket olvasom télvíz idején.

IMG_1335.JPG

Az új szerzemények között van egy szép album. Gabriele Fahr-Becker, német művészettörténész vaskos munkája a szecessziót és a stílus jegyében fogant alkotásokat mutatja be. Megismerhetjük az irányzat különféle változatait szerte a világban és annak legnevesebb képviselőit: Charles Rennie Mackintosht, Edvard Munchot, Josef Hoffmannt, Antoni Gaudit, René Lalique-ot, Louis Comfort Tiffanyt, illetve művészetüket.

IMG_1346.JPG

Fahr-Becker könyvének középpontjában az otthon, az otthonteremtést szolgáló iparművészet áll. A könyv az év végéig akciós áron, 7000 helyett 3500 Ft-ba kerül, amennyiben a kiadó honlapján rendeled meg vagy a kiadó saját könyvesboltjában veszed meg.

IMG_1351.JPG

Fejtő Ferenc, a 20. század egyik meghatározó véleményvezére. Történész, politológus, kritikus. Átélt egy évszázadot, személyesen ismerte a XX. század legnagyobb gondolkodóit. A Párizsban élő Fejtő beszámolóiból képet kapunk a Nyugat szerkesztőségének mindennapjairól, megtudjuk milyen volt testközelből Babits, József Attila, Örkény és sok más ikonikus alak a mögöttünk álló évszázadból. Fejtő Ferenc, aki mindig az élet sűrűjében volt pár éve halt meg, közel 100 évesen. Az utolsó vele készült beszélgetéseket Földes Anita jegyzi.

IMG_1350.jpg

Schäffer Erzsébet régi kedvencem, a könyvei megvannak, a Nők lapjában is szívesen olvasom a novelláit. A rövid írások szívet melengetők, szeretetteljesek, gyógyírként szolgálnak a léleknek.

IMG_1340.jpg

Petrik Adrien harmadik könyvének már a címe is remek: A hideg szóda élvezete, mottója: Bárcsak úgy élhetnénk, ahogy élünk. A talányos alcím egy jó minőségű életről árulkodik. A könyv lapjain keresztül az építész-írónő otthonába, konyhájába, recepteskönyvébe és a mindennapjaiba egyaránt bepillantást enged.

IMG_1345.JPG

Végezeteül álljon itt egy szociológiai munka. Valuch Tibor a mindennapi élet történetét mutatja be a második világháborútól az ezredfordulóig. A könyv csupa izgalmas kérdést feszeget. Ki, mennyit keresett? Mire költötte a jövedelmét? Hol és hogyan élt az „átlagember” a szegény és a gazdag? Miként változott az egyes emberek, társadalmi csoportok életszínvonala? Milyen tényezők, folyamatok befolyásolták az életkörülmények változásait? Hogyan alakultak át a lakóterek, a lakberendezési, a táplálkozási és az öltözködési szokások?

IMG_1342.JPG

Külön öröm, hogy a téli irodalmak olvasgatásához egy kandalló szolgáltatja a meleget és a jó hangulatot, már csak egy thonett hintaszék hiányzik, a kockás pokróc a legkevesebb, azt találok valamelyik szekrény mélyén.

Fotók: Otthon édes, Etsy

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.