Kiemelt

2014. március 03.

Történetek a kiskertemből I.

Történetek a kiskertemből I.

kiskertem3.jpg

Volt egy kedvenc NDK sorozatom, a Történetek a kiskertekből. Most, hogy nekem is van kertem, megpróbálok magról ültetni.

gard1.jpgA vásárlás rögtön eszembe juttatta, hogy tavaly az Őrségben megismerkedtem Zsuzsival, aki Budapestet és menő reklámügynökségi állását maga mögött hagyva, leköltözött az Őrségbe és ma zöldségtermesztésből él. Portékáját neves éttermeknek adja el. Amikor nála jártam, meg is ajándékozott többféle vetőmaggal, itt az ideje ezeket is elvetni!

kiskertem2.jpg

Mielőtt nekiálltam, persze konzultáltam Zsuzsival, hogy vegyük át a legszükségsebb tudnivalókat, elvégre ez az első próbálkozásom a vetőmagokkal, jobb, ha egy profi segédkezik. Azt mondta, elkezdhetek már most minden tőle kapott magot palántáztatni a lakásban.

kertem1.jpg

Magok tekintetében tavaly nyáron nem volt szűkmarkú. Szuper olasz vetőmagokkal dolgozik és láttam is a termést, abban nem volt hiba. A tőle kapott legalább 25 féle zöldség közül ma elültettem egy nagy csomó koktélparadicsomot, paprikát, pepperonit, szamócát, salátát, petrezselymet, majorannát, snidlinget és bazsalikomot.

kiskertem.jpg

Még hozzá sem láttam, de már felmerült a kérdés, mibe ültessem a magokat? Vegyesen csináltam műanyag edényekbe, cserépbe, nagyobb műnyag dézsába, tojástartóba, tőzegedénybe, amit a palántával együtt kell a földbe ültetni, ahol is lebomlik és a növény tápanyagává válik.
IMG_2695.JPG
Fontos, hogy amennyiben a palántákat tejfölös pohárba ültetitek, lyukasszátok ki az alját, mert különben berohad. Zsuzsi szerint még a vécépapírguriga is jó megoldás lehet az ültetésre, azt is le lehet ásni, mert szintén elbomlik, ugyanakkor jó alternatíva a tojástartó is, de csak az, amelyik nincsen megnyomva.
kert1.jpg

Beszereztem hát a palántaföldet és nekiláttam. Zsuzsitól kaptam egy jó tippet: "amelyik növényt kintre szánod, abba érdemes belekeverni egy kis saját földet is, mármint ami a kertedben van, hogy szokja azt is, ha később a palánta kikerül.

kertem3.jpg

Igazság szerint azt sem tudtam, mennyi magot kell elültetni egy palánta kifejlődéséhez. Zsuzsi azt javasolta, egy mag, egy palánta elv mentén ültessek. "Ami magokat adtam, azok jók, szóval 95%-ban ki is fog kelni, ha megfelelően gondozod. Figyelj arra, hogy ablak előtt, vagy valami világos helyen legyen az ültetvény, fontos, hogy ne nyúljanak meg a növények. Ha nincsen elég fény, akkor ne legyen túl meleg sem."

IMG_2713.jpg

Rákérdeztem arra is, érdemes-e fóliasátrat venni, mert most láttam egy jutányos vételt az Aldiban. "Ha van helyed, akkor érdemes, de első körben nem kell túl nagy. Ami biztos, hogy sokkal hamarabb nő meg benne minden, sőt nyáron esetleg tudsz nevelni benne trópusi növényeket is, ha nagyon belejössz".
kw09_v_nagy_25.jpg
"A fóliasátor tulajdonképpen egy gyorsítóüzem, a meleg miatt gyorsabbak a növekedési folyamatok. Nálunk már most, ha süt egy kicsit a nap, a palántázósátorban 35 fok van. Ha veszel egy ilyet, figyelj arra, hogy a föld mindig nedves legyen."
kertem2.jpg

"Ha már nőnek a palánták, és legalább 5 cm-esek, szólj, és mondom, hogy mit lehet már kiültetni, és mit nem. Jobb a Fagyos szentek után kitenni a palántákat a szabad földbe. Mielőtt azonban kiülteted, edzeni kell a növénykéket, azaz nappal ki kell tenni őket, hogy szokják a kinti klímát. Ha már olyan az idő, akkor egyre többet legyenek kint, illetve mehet az éjszakázás is a szabad ég alatt."

IMG_2711.jpg

"Aztán addig amíg nőnek a helyedben megcsinálnám kint a talajt, - legalább egy kis tavaszi méregtelenítő mozgást végezel. Valami talaj előkészítés mindenképpen kellene. Gondolom, ősszel nem lett felásva a kert, így lehetne most akár, ha engedi az idő. Ezt mindenképpen ajánlom, emellett a talajtakarás is fontos lenne, hogy ne kelljen sokat gyomlálni, illetve a nedvesség is benne maradjon a földben."

IMG_0142.jpg

Minden úgy lesz, ahogy Zsuzsi tanácsolta. Ha minden kikel, elvileg 70 tő paradicsomnak kellene lennie, abból ültettem a legtöbbet, de hogy mit csinálok ennyivel, nem tudom. Egyelőre keljen ki, lássuk a magoncokat és Zsuzsi mondja a továbbiakat. Tudósítok a fejleményekről. Addig ti is próbáljátok meg, milyen, ha teljesen az elejéről, magról ültettek zöldséget!

IMG_2718.JPG

Ja és mindenképp jelöljétek, mit, hova vetettetek, mert lehet belőle kavarodás. Én a Butlersben néhány évvel ezelőtt vásárolt hurkapálcás olasz zászlókkal dolgoztam, mások mással, az alábbi is egy tetszetős megoldás.
kiskertem1.jpg
Ha tetszett a poszt, csatlakozz te is az Otthon édes Facebook közösségéhez itt.
Fotók: Otthon édes Team, Pinterest

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.