Kiemelt

2014. március 12.

Kosbor - granny stílusban

Kosbor - granny stílusban

Kovtorisz.jpg

Ha megkérdezik, mi a kedvenc hazai vidékem, az Őrséget mondom és most titeket is oda invitállak.

kb.jpg

Voltam ott sokszor, sok helyen. Laktam rissz-rossz vendégszállásokon, fantáziátlan helyeken, de ahogy öregszem, már nem érem be közepes vagy átlagos szállásal, miként gyatra étellel sem. Ebben a tekintetben pozitív változást tapasztalok az Őrségben. A tavalyi év nagy meglepetése volt az Őriszentpéteren felfedezett bisztró, a Pajta (erről szóló írásomért ideklikk), illetve a Pajtások által ajánlott szállás, a Kosbor Panzió Magyarszombatfán.

IMG_9943.JPG

Mivel nem csak Őrség, de Szabó Magda rajongó is vagyok, számomra a panzió a néhány éve készült többrészes tévéfilm, a Régimódi történet világát idézi. A szabó magdai hangulat leltéteményesei az antik bútorok, az apró, finom részletek, a szobákba üdvözlőfalatként bekészített levendulavirággal töltött vaníliáskifli.

tarsalgo.jpg

A szálloda erénye, hogy nem modoroskodóan archaizáló, nem a műparaszti világba próbálja belekényszeríteni a turistát, aki az Őrség felé veszi az irányt. Nincs kasza, borona, vasvilla a falakon, itt a vidék polgári hangulata elevenedik meg granny (nagyi) stílusban.

uveg.jpg

A granny stílusban a vágyakozás a kényelem, a meghittség, illetve a családias légkör iránt a legszembetűnőbb alapelem. Szépen kárpítozott fotelek, horgolt terítők, csipke, metszett üveg, felmenők képei a falon, valahogy így képzeld. A légkör tehát olyan, mintha leugranál a vidéken élő nagyidhoz.

kosborhangulat1.jpg

Bizonyára sokakban fölmerül a kérdés, honnan a Kosbor név. A panziót az erdőtől elválasztó kaszálón áprilisban és májusban ezrével virágzik egy kosbor nevű védett orchideafaj. Orchideafanok riadó!

kosborvirag.jpg

Természetbarátok szintén. A falu, ahová érkezel Magyarszombatfa, mely 235 lelket számlál. A faluszélen lévő Kosbor Panzió valaha gazdasági épület volt 3 hektár birtokkal, rajta erdővel. A hotel tulajdonosa, Ági állami támogatás nélkül, részben hitelből vásárolta meg és újította fel az épületet 2007-ben, majd nyitotta meg a nagyközönség előtt 2010-ben. 

Kosborromi4.jpg

A vendégkör nagy része Budapestről érkezik töltődni a tájjal, illetve a wellness-mentes, és emiatt nyugodt, madárcsicsergős környezettel.  

Kosborromi3.jpg

A hangulat inspiratív, mondtam is Áginak, hogy felárért net-és térerőmentes szobákat is kínálhatna, minden biznnyal lenne rá érdeklődő, mondjuk mindjárt én.

Kosborromi2.jpg

A másik nagy álmom, amit szintén megosztottam Ágival, hogy egyszer kivehessem úgy egy hónapra a tetőtéri szobájukat, hogy ott csak magammal, egy készülő könyv megírásával fogalkozzak, és a jófajta falusi vendéglátásnak átadva magam: pihenjek.

Kosborromi6.jpg

Továbbá fürödjek a közeli tóban, gombásszak Ági útmutatásai szerint és alámerüljek a gasztronómiai élvezetekben. A panzió reggelije az ország egyik legjobbika, saját terményekkel, illetve helyi termelők portékáiból összeállítva. Itt ismerkedtem meg a tökéletes tojás fogalmával, mely sous-vid eljárással készült, ha jól emlékszem, 64,5 fokon és 60 percig főtt.

IMG_1375.JPG

A vacsoráról is csak az elismerés hangján tudok szólni. Vendégeskedésünk alatt az egyik emlékezetes fogás a karórépaleves volt és ez a carpaccio madársalátával. Néha a legegyszerűbb dolgok okozzák a legnagyobb boldogságot.

IMG_1807.jpg

A vacsora a ház borospincéjében is fogyasztható vagy, ami még jobb, - de erre csak kellemes időben van lehetőség - az öreg tölgyfa alatt is elkölthető. Ezt a romantikus élményt, elsősorban házas- és szerelmespárok figyelmébe ajánlom!

Kosborromi.jpg

Ha esküvőhelyszínt kellene választanom, az itt lenne. A templomi szertartás a maximum 50 főt befogadni képes Árpád korabeli veleméri templomban, a szűk körű családi vacsora pedig a szálló toszkán hangulatú teraszán zajlana.

Kosborromi8.jpg

Kosborromi7.jpg

A panzió egyébként a Stílusos Vidéki Szállodák lánc tagja. Májusban ismét felkeresem, akkor tesztelem is, milyen az öreg tölgy alatt ücsörögni és milyen az, amikor a kertben terem az orchidea. Foglaljatok ti is, az idő remek egy nagyobb kiránduláshoz, a kosbor pedig hamarosan virágzik!

kosborromi5.jpg

Irány az Őrség, hogy tudd, hova érkezel, nézd meg ezt a hangulatos videót a tájegységről.

 

 

Ha tetszett a poszt, csatlakozz te is az Otthon édes Facebook közösségéhez: itt.

Fotó: Kovács Tamás (nyitókép), Otthon édes Team, Kosbor Pazió

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.